Kedy oznámiť tehotenstvo pri predlžovaní zmluvy?
Ahojte. 1.juna mi konci zmluva určite viem ze mi ju predĺžia o ďalši rok som ale v 10 týždni tehotenstva, ešte to nikto nevie v práci otázka znie kedy im to povedať? Samozrejme chcem počkať až mi ju predĺžia až tak im to po 3-4 týždňoch oznámiť, aké následky ma môžu čakať?
Takú zamestnankyňu si praje každá firma ... 🤦♀️🤦♂️ Vraj oni nie sú fér a co ty?
@autorka následky asi žiadne. Nepises, akú máš prácu. Ale tvoje jednanie nie je fér. Nakoľko sa na druhý môžeš pokojne hneď hodiť na PN a zamestnavatel si môže pískať. Na druhej strane, píšeš ze ti predĺži o ďalší rok, cize ti aj tak skonci keď budeš MD.
@lienka.7 no áno ale môžem ešte pracovať prácu mám sedavu pohoda a ak mi nepredlzia kto ma zamestná tehotnú, nikto.
Bohužiaľ taka je doba každý musí myslieť co je pre neho najlepšie.
Boze, tak tu pisete ako keby kazdy zamestnavatel bol dokonaly 🤦♀️
Nevrav nic
Takú zamestnankyňu si praje každá firma ... 🤦♀️🤦♂️ Vraj oni nie sú fér a co ty?
@bambieblue ja sa nepýtam kto je a nieje fér mňa zaujíma aké budem mat možnosti po oznámení tehotenstva.
A už kvôli tej kolegyni ktorá tam pracovala do 5 mesiaca a kľudne by pracovala minimálne do ôsmeho vždy všetko pre nich robila čo trebalo a keď jej trebalo pomôcť a predĺžiť zmluvu tak sa na ňu doslova vysrali
Takže takých zamestnávateľov mi ľúto určite nebude ja pozerám co je najlepšie pre mňa pre moju rodinu a nie nich.
Boze, tak tu pisete ako keby kazdy zamestnavatel bol dokonaly 🤦♀️
Nevrav nic
Tak zamestnavatel by nemal brat do uvahy tehotenstvo, na pohovoroch je zakazane sa na to aj pytat. Takze ani zamestnavatel nie je ferovy. A uprimne, neviem ci by som ja oznamovala a to vacsinou oznamujem kazdu blbost, ale toto je este nizky tyzden, nepredlzia jej zmluvu a bude niekolko mesiacov doma sediet. Alebo sa stava, ze nastane aj potrat, ale pre ferovost pride o pracu? Pokial vie vykonavat svoju pracu bez vyraznych obmedzeni, zamestnavatela tehotenstvo teoreticky nemusi zaujimat v takomto nizkom tyzdni. Vzdy sa moze stat, ze pride nejaka choroba a clovek je zo dna na den PN. Ja som tak podpisala predlzenie zmluvy a tyzden na to som skoncila PN po tazsom uraze, 3 mesiace v nemocnici a doma. Stat sa moze hocico. Alebo da vypoved, vypovedna lehota je maximalne dva mesiace, stihne odist skor ako porodi, ked by chcela byt silou mocou ferova.
Nuz nepovies, predlzia o rok a az budes na materskej zmluva ti skonci
Tak zamestnavatel by nemal brat do uvahy tehotenstvo, na pohovoroch je zakazane sa na to aj pytat. Takze ani zamestnavatel nie je ferovy. A uprimne, neviem ci by som ja oznamovala a to vacsinou oznamujem kazdu blbost, ale toto je este nizky tyzden, nepredlzia jej zmluvu a bude niekolko mesiacov doma sediet. Alebo sa stava, ze nastane aj potrat, ale pre ferovost pride o pracu? Pokial vie vykonavat svoju pracu bez vyraznych obmedzeni, zamestnavatela tehotenstvo teoreticky nemusi zaujimat v takomto nizkom tyzdni. Vzdy sa moze stat, ze pride nejaka choroba a clovek je zo dna na den PN. Ja som tak podpisala predlzenie zmluvy a tyzden na to som skoncila PN po tazsom uraze, 3 mesiace v nemocnici a doma. Stat sa moze hocico. Alebo da vypoved, vypovedna lehota je maximalne dva mesiace, stihne odist skor ako porodi, ked by chcela byt silou mocou ferova.
@cervenaruza123 k tomu úrazu len toľko, ze to fakt nepredpokladás, ze sa ti stane dopredu, kdežto tu o tom už vieš. A tiež so zlomenou nohou asi nebudeš doma 3 roky 😉
Ja preto vždy hovorím, že najskôr si treba poriešiť prácu a potom nemusis klamat zamestnavatelovi 😊
@lienka.7 po materskej sa tam aj tak neplánujem vrátiť, takže mi to je jedno co bude o 3 roky.
@cervenaruza123 presne tak
Nič z toho nebudeš mať, aj zamestnávateľ je človek, ktorý chce pre seba/pre firmu to najlepšie. Z jeho strany by bolo najlepšie ta vyhodiť, ak to oznamis, z tvojej počkať na predĺženie a oznámiť potom.
Nič z toho nebudeš mať, aj zamestnávateľ je človek, ktorý chce pre seba/pre firmu to najlepšie. Z jeho strany by bolo najlepšie ta vyhodiť, ak to oznamis, z tvojej počkať na predĺženie a oznámiť potom.
@alex49 🙏
Nie je tvoja zakonna povinnost oznamovat tehotenstvo.
Ak "neplanujes" ist na PN a chces normalne dalej robit, neoznamovala by som. Ak chces vymyslat, potom to radsej ukonci.
Veď je ešte len na začiatku 10tt niekto neoznamuje ani rodine. Oznámi, môže potratiť a ešte bude aj bez práce. Keď chces niekoľko mesiacov ešte pracovať a zarobiť si tak by som neoznamovala
Či a kedy oznámiš je len na tebe, musíš oznámiť jedine nástup na materskú dovolenku.
jasne ze nic nehovor. povedala by som to az ked to zacne byt vidno. tehotenstvo moze byt bezproblemove a kludne mozes robit do 8 mes, neviem preco by si mala vopred malovat certa na stenu a koncit v praci? toto nie je ziadne prechadzanie cez rozum ale normalne zivotne situacie😠
Nepovedz nič. Ja som bola "fér" po nástupe do novej práce (po mesiaci) som zistila, že som tehotná. Férovo som to povedala šéfke a na druhý deň mi prišla oznámiť, že ma už nepotrebujú. Takže si pekne počkaj, kým ti zmluvu predĺžia, aby si nedopadla ako ja, že budeš musieť buď prepeenkovať celé tehotenstvo alebo riešiť UPSVAR.
Po oznámení tehotenstva ťa nebudú môcť prepustiť pokiaľ ti bude plynúť pracovná zmluva.
Podla mna nic neoznamuj. Musis sa chranit. Zakonne z toho nie je nic, musis dat vediet aspon mesiac pred odchodom na matersku, inak to nie je tvoja zakonna povinnost oznamovat. Prax je oznamit odchod na matersku skor, ale teraz este nemusis. Samozrejme, ludsky ich to moze hnevat, ale to nie je tvoja starost. Ja by som isto neoznamovala, musis mysliet na seba, aby ti predlzili zmluvu.
Nič ešte neoznamuj, je skoro. Neviem, kto by Tebe vykryl príjem, keď by Ti zmluvu nepredĺžili, zamestnávateľovo správanie sa tu akosi neodsudzuje. Veď keby jej zmluvu nepredĺžili, tiež musia hľadať nového človeka-takto a to budú mať viac času, kým pôjdeš na materskú.
Nic neoznamuj do predlzenia, nevies co sa stane. Co keby tehu dobre nevyjde, tiez materska, ako ved mozes dalsie mesiace este robit a jie malo mesiacov. Hlavne ak ide o beznu kancelarsku pracu. Zamestnavatel musi ratat aj s tym, ze niekto bude PN a pod. Treba naozaj mysliet na rozne scenare a jie na nejaku velku ferovost.
nic nehovor, urcite ti to ovplyvni dalsi posun zmluvy. Ty hlavne mysli na seba a na to, aby si mala narok na matersku+rodicovske a co budes robit potom, ked skonci rodicovska. Pomaly kazdy jeden den tu je prispevok o tom, ako si mamicky nemozu najst po rodicovskej pracu, pretoze boli "fer" ku zamestnavatelovi.
Zamestnavatel ta ma u prdele a nahradi ta, nech si akokolvek nenahraditlena, lusknutim prsta. Teba ako matku a peniaze, ktore vam mozu chybat ti nikto nenahradi.

Teraz im to určite nepoviem skrz toho, že bývalej kolegyni tak zmluvu nepredlžili, pretože oznámila že je tehotná.