Kedy oznámiť tehotenstvo v práci?
Ahojte , robím ako predavačka a som cca v 5tt tehotenstva , vyšli mi 2 pozitívne testy . Volala som dr a objednala má až na 6 mája čo je za mesiac ...teraz otázka , či to uz mám v práci povedať , alebo čakať ďalší mesiac keďže nemám ešte žiadne potvrdenie od dr . Sestre aj máme aj babke bývalo všetky tehotenstva hrozne zle a bojím sa že to príde aj na mňa . Tak teraz neviem čo robiť
Oznámiť to môžeš kedykoľvek. Najneskôr si povinná oznámiť mesiac pred nástupom na MD. Otázka však je tá, že ak chceš, aby ťa zákon chránil ako tehotnú, tak to musíš oznámiť oficiálne. A to znamená potvrdením od lekára alebo materskou knižkou. Ak to oznámiš iba tak, tak z pohľadu zákonníka práce to nie je oznámenie tehotenstva a teda ani nemáš ako tehotná ochranu (napríklad voči prepusteniu). Ak ti bude zle veľmi, tak pôjdeš na ten čas na PN a povieš, že si chorá (nie si povinná oznamovať dôvod PN). Mimochodom, môžeš mať úplne iné tehotenstvo ako tvoja mama a sestra, takže nestresuj sa niečím, čo vôbec nemusí nastať.
Aj vykladate tazky tovar alebo robite nocne smeny? Pokial ano tak by som s tym necakala.
@diankadop ťažký tovar vykladam , nočné smeny nemám
Povedz lekárke, že potrebuješ termín skôr ako o mesiac, pretože kvôli narábaniu s ťažkým tovarom to potrebuješ v práci oznámiť skôr ako za mesiac. A kvôli ochrane z pohľadu zákona to potrebuješ oznámiť papierom od lekára.
Keď to budeš mať na papieri.
Popros lekára o skorší termín kvôli ťažkým veciam a potom to nahlás písomne v práci.
Ja, by som to povedala, čo najskôr, nemali, by ste ťahať ťažké veci, aj keď niekto vládze v tehotenstve aj skrine sťahovať. Ako sa cítite? Každopádne by som poprosila o skorší dátum.
Ja som oznámila až v 12tt po veľkom sone, všeličo sa môže stať. Môj gynekológ dáva knižku až v 10tt napríklad. A moja sestra prevracala celé tehotenstvo, mne bývalo len znesiteľne zle. To tak nie je, že to budeš mať rovnaké.
Píšeš, že vykladáš ťažký tovar, ak si to robila doteraz, tak môžeš pokračovať ďalej, pokiaľ nie si nijak riziková z pohľadu tehotenstva, tak sa absolútne nič nestane. Ja som do 25tt chodila do fitka a dvíhala ťažké činky, lebo bolo telo na taký druh námahy zvyknuté 🙂. Ak nevladzeš - čo je prirodzené, teba požiadať o skorší termín u Dr.
@denkabemommy akože nieje to pravidelne , robím zástupkyňu , takže ranna v kancli a poobedna vykladanie tovaru a myslím že ten mesiac to ešte nejako dám 😁 budem sa vyhýbať ťažším veciam nenápadne ...

čakať a podľa Vášho stavu následne oznámiť, ak by Vám bolo zle, alebo kvôli výkonu v práci. a neprivolávať si to.