icon

Kedy oznámiť tehotenstvo v práci?

26. máj 2025

Ahojte. Som ešte len na začiatku tehotenstva, avšak lekárka ma dala na PN.. V práci som zatiaľ neuviedla pravý dôvod mojej neprítomnosti, nakoľko som len v siedmom týždni.. Kedy ste v práci oznámili tehotenstvo? Z "právneho" hľadiska to stačí oznámiť až vtedy, keď dostanem tehotenskú knižku? Napr. v 12tt? Alebo je nutné oznámiť to skôr? Máte prosím skúsenosť?
Ďakujem.

sisa_s
26. máj 2025

z pravneho hladiska to musis oznamit pred nastupom na matersku

margitaf
26. máj 2025

Oznámila by som keď dostanem tehotenskú knižku ,aby brali ohlad na tvoj stav a v prípade keď máš náročnú prácu aby na to prihliadali ,

simona1998
26. máj 2025

Ahoj, oznámila som to až kdesi na konci 4mesiaca 🙂 tiež som ostala zo dňa na deň na PN .
Hlavne to oznam písomne nech máš” dôkaz “

selena_luna
26. máj 2025

Je to na tebe, ale cim skor to oznamis, tym skor si zakonom chranena. Oznam to tak, aby si o tom mala dokaz - list, email, nielen ustne. A nemusis cakat na tehotensku knizku, mozes si vypytat hocijake potvrdenie od dr. Niektore baby to musia oznamit hned s pozitivnym testom, necakaju na knizku, ak maju rizikove prostredie ci namahavu pracu.

autor
26. máj 2025

Ďakujem Vám za odpovede

danniiee8
26. máj 2025

2 týždne po tom, ako som dostala tehotensku knižku som o dieťatko prišla. Práve som sa to chystala oznámiť, teraz som rada, že to v práci nikto nevedel. Takže ak sa mi podarí opäť otehotnieť, nepoviem to určite skôr ako v 4 mesiaci. Teda záleží aj od tvojej práce, ja som si mohla dovoliť byť doma dlho ,,bez udania dôvodu."
Mňa sa v práci neustále kolegyne vypytujú na bábätko, už asi 3-4 roky, z toho viac než rok a pol sme sa oň snažili, takže z tohto dôvodu som rada, že o mojom tehotenstve nikto nevedel, ich otázky by ma momentálne boleli ešte viac než predtým (nie, nedali si vysvetliť, že sa o deťoch nechcem baviť a niektoré kolegyne sú naozaj zlé a neprajné ženy, ktoré by môj smútok mali iba ako senzáciu, takže preto). Môžem teda pokračovať vo svojej výhovorke - dieťa až do hotoveho domu, nie teraz do bytu.
Takže ja by som odporúčala počkať, pokiaľ máš tu možnosť, resp. podľa tvojej práce, kolegov, tvojim pocitom.. Dúfam, že sa ti nestane to, čo mne samozrejme, avšak pokiaľ ti to tvoja práca dovolí (ako je vyššie spomenuté, ako tehotná si aj právne chránená, ja som tento aspekt ale nemusela riešiť), nemáš sa kam ponáhľať a zatiaľ si to krásne tajomstvo stráž a užívaj iba s najbližšími. Toľko moja skúsenosť. Držím palce 🙂

zuzanockamt
26. máj 2025

Oznámila som v 6.tt, keď som dostala tehotenskú knižku.