icon

Kedy oznámiť zamestnávateľovi odchod kvôli štúdiu?

26. jan 2025

Ahoj, pracujem momentálne na plný úv. a mam podané prihlášky na vš, kedy mam dat vediet zamestnavatelovi že chcem odísť, teda, ked sa dozviem že som prijatá už musim skončit prac. pomer alebo kedy musim skončiť prac. pomer?

basska_b
26. jan 2025

Zavisi od viacerych veci, vypovedna lehota v pracovnej zmluve (ak nie je upravena tam, tak podla zakonnika prace), tvoje zodpovednosti. Vadilo by im, keby si odisla zo dna na den? Lebo da sa odist aj tak... po vzajomnej dohode a suhlase. Zamestnavatel ma vsak pravo vyzadovat, aby si tam ostala az do uplynutia vypovednej lehoty. Preto je dobre odovzdat vypoved do konca kalendarneho mesiaca, aby ti nezacal plynut dalsi mesiac. Samozrejme, z tvojej strany by bola blbost dat vypoved skor ako si si ista, ze ta prijali na VŠ

zuzana76
26. jan 2025

Ved staci dat 2 mesiace pred tym, ako zacnes studovat, ak studium zacina v septembri, tak koncom juna podaj vypoved, do konca augusta budes zamestnana a od septembra budes studovat. Ak ides na prijimacie skusky v juni, tak koncom juna uz budes vediet, ci si prijata a hned podas vypoved.

mogaa
26. jan 2025

normálne sa ťa týka výpovedná doba, teda ak si v práci menej ako rok - výpovedná doba je 1mesiac, ak si dlhšie tak 2mesiace, tuším nad 5 rokov v danej práci - 3mesiace....

autor
26. jan 2025

@basska_b
@zuzana76 a ak by som ukončila prácu v júly napríklad a bola už prijatá na školu, nemusím ísť na urad prace?

lindous
26. jan 2025

Musíš, študentom budeš až od septmebra, keď začne akademický rok a budeš riadne zapísaná, nie keď dostaneš rozhodnutie o prijatí..

zuzana76
26. jan 2025

@mogaa to nie je zo strany zamestnavatela? ak dava zamestnanec, tak ak tam pracoval viac ako rok, tak je vypovedna 2 mesiace

zuzana76
26. jan 2025

musis, pretoze ak nebudes internym studentom a nebudes ani pracovat, nebude mat kto za teba platit odvody a vznikne ti dlh v socialnej poistovni

melanta
27. jan 2025

@zuzana76 nemusí ísť na úrad práce, prečo by musela? Môže si sama platiť zdravotné poistenie. A žiadny dlh jej v SP nevznikne. Platenie SP nie je povinné, ak je človek nezamestnaný. Povinné je ZP a to si môže platiť sama, vôbec nemusí byť na úrade.

melanta
27. jan 2025

@mogaa 3 mesiace sa týka len prípadov, kedy dáva výpoveď zamestnávateľ.

zuzana76
27. jan 2025

@melanta ano, mas pravdu, tak som to myslela

dancingqueen321
8. feb 2025

Nechcela si sa dohodnut na inej forme uvazku popri studiu, aby si nebola bez penazi?