Kedy sa vrátiť do práce po rodičovskej?
Končí mi RD, dcéra bude mať začiatkom apríla 3 roky. Dokedy je vyplácanie RD a kedy by som mala nastúpiť do práce?
bože ženy slovenské = toto platí 100% len a len pre teba. Ty si 3 roky doma a teraz si sa zobudila ze co vlasne s dietatom, ty pojdes do prace ale akoze nech ti plati stat opatrovatelku? Zena slovenska,zobud sa. Bud rada ze štat ti 3 roky pomahal,teraz uz je to na tebe. Neuveris ale su ludia aj ktori maju dve deti, nemaju pomoc starych rodicov, aj do prace chodia a kedze dieta je APRILOVE tak plati sukromnu skolku, neuveritelne co?
@tiika ale dovolenku si musím vyčerpať po návrate z RD nie?
@doriiis platiť dane budem do konca života.
Prestaň už s tými daňami.
Buď rada,že si mohla doma sedieť 3 roky a stat sa staral.V iných krajinách nič takéto neexistuje.
Nemusíš hneď, je ju potrebné vyčerpať najmä do konca tohto roka. Zväčša by mala byt cerpana bezprostredne po ukončení RD ale nemusí. Záleží, či ti to zamestnávateľ nariadi alebo ako sa s ním dohodneš.
Tak si spocitaj, kolko si tych dani zaplatila. A spocitaj kolko si uz dostala, ci rodicak a podobne davky.... Myslim, ze budes prekvapena.
Ze zeny slovenske 😂😂😂😂
Ved mi tu mame cisty luxus oproti inym krajinam sveta.
Mohla si byt 3 roky doma... a este si aj dostavala rodicak...
darmo prskas, stat sa nema co starat o tvoje dieta, na to si tu ty s muzom. Dieta mozes dat do sukromnej skolky, alebo opatrovatelke (uz ako uznas za vhodne), dovolenku mozes a nemusis cerpat, zalezi od zamestnavatela. Ja som necerpala, hned som zacala makat, lebo tak to chcel moj zamestnavatel, on ma narok disponovat s celou tvojou dovolenkou (mimochodom). Moze ti napr. nariadit cerpanie v ine mesiace. Mudrejsia budes ked sa ti ozve zamestnavatel.
Aby som sa vyhla problemu kam s malou na skoro 4 mesiace, tak nastupuje od januara do jasli a tym padom tam moze byt az do konca augusta. Cely jul budem mat dovolenku (to su jasle zatvorene) a v auguste ak bude treba, moze byt v jasliach. Od septembra do skolky.
Autorka ty mas este mega stastie, ze od septembra 2025 zacne platiti pravny narok na umiestnenie v MS pre deti, ktore dovrsili 3 roky. Cize do skolky Ti ju vezmu. My co mame starsie deti sme riesili, ze nam 3 rocne deti nezobrali do skolky (a nie jednej) ani od septembra.
A darmo sa hnevas na zeny za ich odpovede. Takto funguje syatem, ktory je inak velmi prosocialny v porovnani s vacsinou statov.
Takze moznosti Ti boli popisane. Ak chces nastupit v aprili do prace tak moznosti Ti boli popisane: opatrovatelka, jasle, sukromna skolka
Pripadne by som skusila sa informovat, ci Ti dieta nevezmu do skolky uz od januara (niekedy sa to podari) a aspon v tom adaptacnom obdobi budes este doma na RD.
@tiika ďakujem.
@doriiis si mi vykusla z jazyka..poslala som by som túto slovenskú ženu napr k nám do HR, kde by bola polroka na materskej, polroka na rodičovskej a štát by sa ďalej nestaral. Asi by urobila puč. 😁
@benimnadir verím, že adekvátne tomu aj zarobíš nie ako my, čo zostávame trieť biedu tu.
Autorka Lebo od mája ti ho nikde nezoverú, vyššia šanca je od januára/februára, keď začína 2.polrok šk.roka. Ale o radu očividne nestojíš.
Aby si netrela biedu, musíš preto niečo urobiť.
Ja sa skôr zamýšľam a svojim spôsobom obdivujem ženy, ktorých deti neprešli adaptačným procesom a vylúčili ich zo škôlky. Čo oni maju teraz robiť? Akože ina štátna, súkromná škôlka (a nie len na pár mesiacov), platiť opatrovateľku, predĺžená RD - platená/neplatená, dať výpoveď, ísť na ÚP..,alebo čo? Toto je fakt nedoriešené, a nedá sa to dopredu ani naplánovať.
@benimnadir ...typická slovenská žena je autorka.Ona odvádzala a bude odvádzať dane,tak nech stat sa stará.A tak rozmýšľam,že my,čo sme počas RD aj pracovali a skutočne tie dane odvádzali by sme nemali mať nárok na nejaký nadštandard od štátu.😂S dvoma deťmi som nebola toľko doma ako autorka s jedným.🤷🏻♀️A čo? Nič.
@doriiis 😂 asi tak, neustále hovorím, že ten štát má tak nastavený sociálny systém, že niektoré matky rozmaznáva..
Moja draha vyzera to tak ze ty si dalej ako v Lucenci nebola nikdy. Prave takym zenam by som dopriala zivot v zahranici kde je md cca 14 tyzdnov plus minus podla krajiny a potom si musis platit jasle alebo opatrovatelku za 1000+ mesacne a nikto sa nepyta ci mas kde dieta dat alebo nemas
Co ti ja viem, ci tu trieme biedu.. kazdy ma ako si zariadi.. 🤷♀️ Keby si trela biedu, neostanes s dietatom 3 roky doma - to nie je povinnost.
Moznosti ti boli ponuknute snad vsetky dostupne, uz len si vybrat.
@tiika nestraš ma! Naozaj takéto deti visia v systéme?
@autorka Ano, veď @benimnadir zarobí, keď po roku ide ona a všetky ďalšie matky naspäť do prace. Pokojne sa môžeš do prace vrátiť i ty v januári, dieťa dať do škôlky, budeš mat mzdu a dokonca i rodičovský príspevok. Určite sa budete mat finančne lepšie. Zostat do 3 rokov dieťaťa doma nie je povinnosť. Dokonca sa nemusíš pýtať ani zamestnávateľa, staci oznámiť. Takato možnosť ti nenapadla?
@lol2219 nie každá môže ísť z RD skôr do práce, ale ži vo svojom dokonalom svete ďalej. Rada by som šla aspoň od 2,5 do práce. Nebudem ti tu vysvetľovať prečo som ja nemohla, lebo ťa je do toho nič. Budem nesmierne rada, ak škôlku vôbec zvládneme.
No na to treba myslieť žiaľ už rok vopred. U nás je to tak ze tento rok v máji kebyže dáš prihlášku do škôlky a dieťatko ma dajme tomu vo februáry 2025 3 roky tak ho vezmu vo februáry. Ale to je asi individuálne od škôlky takže ja by som sa šla kľudne spýtať aj teraz riaditeľky ved za to nič nedáš
@tiika nie nenapadla 🤦♀️.
O tie deti sa určite niekto stara, veď maju rodičov a toto je ich povinnosť. No myslím si, že tie rodiny a matky to maju oveľa náročnejšie. Oni už nemajú žiadny rod.príspevok, do prace maju tiež povinnosť chodit, inak ich môžu prepustiť. Úprimne im nezávidím.
@ivka21 pôjdem, ďakujem.
No autorka... Ked tu omielas stale tie dane a teraz si priznala, ze malo zarobis, tak tych dani si skutocne tolko neodviedla.... Ako si myslis 🤷
Este ma napadlo, ze pocas trvania materskej dovolenky, ti tiez vznika narod na dovolenku. Tj. Adekvatna ciastka za tych (tusim) 34 tyzdnov. Mozno ti to pomoze vykryt do obdobie od maja do septembra.
Najviac pouzivane riesenie vykrytia je vsak sukromna skolka na tych 5 mesiacov a od septembra statna

@tiika ....to,čo tu už bolo spomenuté.Opatrovatelku,zapojiť babky,dedkov.Alebo zmeniť úväzok,prípadne prácu.
Keby autorka nezaspala na vavrínoch,už mohlo dieta chodiť dajme tomu od januara do škôlky.Autorka by ziskala 5 mesiacov a mala by aj viac peňazí napríklad.
Aká je šanca,že ju od mája zoberú? No mala.Hlavne,keď nebola min.rok riadne zapísaná.
Myslieť dopredu sa väčšinou vyplaca