icon

Kedy sa vrátiť do práce po rodičovskej?

23. nov 2024

Končí mi RD, dcéra bude mať začiatkom apríla 3 roky. Dokedy je vyplácanie RD a kedy by som mala nastúpiť do práce?

Strana
z8
doriiis
26. nov 2024

@aurora33
@bejbs123 ....ale čo najviac chyba autorke a jej podobným je skromnosť.
Minule som upratovala papiere a našla som svoje výplatne pásky z roku 2012.Vtedy som nastúpila do práce pri ročnom synovi.Zarabala som 440 €. V Bratislave,tpp práca na kratky- dlhý týždeň. 50-60 hod tyzdenne.Spolu s rodicakom to bolo 700 €.Na nič iné sme v tej dobe nárok nemali.
Rodinné prídavky boli pár €,daňový bonus žiadny.Nic.Len 440 a rodičak.
A išla som, chodila som,makala som,striedali sme sa pri dieťati.Dieta často choré.A tešila som sa jak mala,že máme peniaze navyše a že nezivorime.
Dnes? Tu ešte štát má dávať opatrovateľky a dotovať škôlku,aby niekto mohol ísť do práce.Neuveritelne

bejbs123
26. nov 2024

@aurora33
@doriiis tato diskusia mohla mat 1stranu keby bola tato osoba inteligentne,ja netvrdim,ze vsetci mame vediet vsetko,to nevie nikto,ale stacilo napisat: aha baby diki,to som netusila,ze to takto funguje,myslela som,ze je to inak,aspon som sa dozvedela nieco nove,ok idem zistovat,co sa da robit,ale ona si stale dokola sla svoje sprostosti a vsetkych urazala

galganka
26. nov 2024

osem strán. Bola by som zvedavá, či autorka už aspoň do jedinej škôlky zavolala, alebo kontaktovala úrad a zisťovala miesta. Predpokladám, že nie, že štát by jej mal doručiť zoznam. 🙂

doriiis
26. nov 2024

@galganka ....ideálne aj s vypracovanou excelovskou tabuľkou,že v ktorej škôlke je voľných koľko miest a odkedy.😄Aby si autorka mohla prispôsobiť harmonogram svetu tam vonku

galganka
26. nov 2024

@doriiis s preklikom, čo jej automaticky vypíše, odošle aj potvrdí prihlášku.. .a ráno bude chodiť po dieťa škôlka-bus. 🙂

bejbs123
26. nov 2024

@doriiis preto som pisala,ze je to chorobna stazovatelka akych je plne Slovensko,chod,snaz sa,sprav vsetko preto,aby si sa mala lepsie,ja robim od prichodu z porodnice,robim po nociach na ukor spanku a ona si spokojne napise,ze robila 12rokov a vyciciava stat,asi si neuvedomuje kolko rokov bude robit este do dochodku a ze 12rokov je nic 🤣 ale prave kvoli takymto tupym ludom tento stat vyzera ako vyzera,ale teraz som si uvedomila,ze ked ona 2,5 roka nerobi,neplati dane ani nic ine,tak ja ako pracujuca mam narok na 2 opatrovatelky,nuz dievcata idem volat 🤣🤣🤣🤣

andreafa
26. nov 2024

@bejbs123 je to tupučká hlupaňa z lazov

masinka
26. nov 2024

@doriiis a to si v 2012 este mala uz fajn ze si k platu mohla aj rodicak dostavat, ja som mala prve dieta v decembri 2006, vtedy sa este dalo bud/ alebo. Kocikovne zacalo az od 2007, materska pol roka a len pol platu, nie ako teraz , rodicak bol okolo 200 E, pridavky 20E, o tehotenskych prispevkoch nikto ani nesnival a dieta mi do statnej skolky v Petrzalke zobrali az ako 5 rocne, kedze vtedy sa aj napriek tomu ze to financne nebolo zdaleka take vyhodne ako teraz, rodili mnozstva deti .

mamina7070
26. nov 2024

ja prve dieta v 2003, nebolo to vyssie kocikove rodicak par eur sla som robit od 1,5 rocnej a rodicak mi vzali 😉
a urokove sadzby na hypo ak ste mali 7% tak ste boli happy

petamich
26. nov 2024

Nie nijako to nesuvisi s podporou ani skolou. To si si s niecim pomylila.

Kazda zena, ktorej dieta dovrsi 3 roky do 31.8. kalendareho roka a nezoberu jej ho od noveho skolskeho roka 1.9. do spadovej statnej skolky ma narok na predlzeny rodicovsky prispevok.

Ale obdobie od narodenin do 1.9. si musis vykryt sama.

lacibo
26. nov 2024

Mala si ho prihlasit uz tento skolsky rok do skolky, a realne by nastupio kedy ti to vyhovuje

lacibo
26. nov 2024

Boze ake skolne v statnej skolke?.. ved iba strava sa v podstate plati a tu odhlasujes ked realne nechodi..ano.
Takto si mamicky poistuju, aby mali miesto v aprili..alebo sa dohodni v robote..vycerpaj si zvysnu dovolenku..zober si neplatene volno..oslov starych rodicov ci kamosku na rodicovskej..ved aj tak ked nastupis bude dieta furt chore a ty mozes ist na očr..PN..to je tiez luxus,ktory umoznuje zakonnik prace, budes mat sice volaco menej penazi ale s dietatom doma to dako vykryjete do septembra.. navyse na očr sa mozete striedat s otcom dietata...neplač dopredu a nerieš dopredu..hladaj moznosti ako sa to da, a nie neda

lienka.7
26. nov 2024

@petamich ale ona predsa platila 12 rokov dane (ono je otázne v akej výške vôbec), takže stat jej ma zabezpečiť opatrovateľku! 🙈🤣

silvike
26. nov 2024

Ja len tolko, ze mojho napr. riaditelka ( stat.skolka) bola ochotna zobrat aj od maja ( mala moznost, miesto). Sama mi to navrhla ked sme so synom prechadzali viacere skolky v meste aby sme mali prehlad kam od septembra. Tak ona ze kludne ho zoberie na adaptaciu uz od maja. Ze akurat take obdobie kedy deti nie su az tak chore, uz ani tak neplacu rano ako v septembri, takze to bude taka pohodova adaptacia. Tak syn nastupil, prvy den 2 hodinky, druhy den 2 hodinky a potom tak ochorel, ze uz do konca juna ani do skolky nesiel. A od septembra nakoniec nastupil do inej skolky. Ale teda, ja som nerobila nikde takze som s nim mohla zostat. Horsie by bolo keby som normalne fulltime 8-9hod denne pracovala. Pri takychto detickach fakt treba rarat s tymi chorobami, ako pokryt tie tyzdne. Ci ta mozu z prace uvolnit. Prvy rok kym si dieta ako tak vybyduje imunitu je dost narocny. Cize tym chcem povedat to, ze ja som mala stastie, nastupil od maja ale choroby to prekazili a bolo po pohodovej adaptacii 🙂 Clovek mieni a ono sa to meni 🙂

svetlonos
26. nov 2024

Autorka ved ty tu stále tým zenam len nadavas a potom sa ti nepáči, keď aj oni tebe urážku vrátia. Ak vieš, kto je tu každý deň, tak aj vies co kto zhruba robi pracovné. Píšeš so ženami, ktoré v zahranici sú ani o tom nevieš.
Ja som ti síce pisala o "luxuse" v zahraničí, no vypísať ti tu aj tie negativne stránky by bolo na esej. Matky samozivitelky to tu tiež nemajú zrovna na Ružbachy ustlané. Nedaj Noh este s diezazom s dg. Také špeciality ako keď nechcem sedietc3 hodiny s chorými detmi u dr alebo dochádzať hodinu bušom k mojej dr, tak musím platiť súkromnú doktorku. Pre 2 deti a sebe. On to je len obyčajný soplikba kaslik ale čo vyšetrenie, očkovanie, to 80-90e... No a mas po luxuse.Su ti možno vyššie mzdy ale aj najmä, náklady na auta
Také vtipy akobrovnoptavnost = ved aj otec nech ostane na PN s detmi, čistá sranda! Jeho nadriadeným je uplne jedno, že on je zivitel rodiny a zo zákona má nárok na očr. Urobi to par krat a letí. Zeny, ktoré sú často na ocr kolegovia uplne milujú a zamestnávateľ zo s nimi tiez dlho nevydrží.
Takže asi toľko k luxusu tých bežných starosti v zahranici. A to ešte zlaté Rakúsko ci Nemecko. Vo švajčiarsku by sme si namiesto dietata kúpili asi reborn bábiku, vzhľadom na ich systém. Tam som potrebovala kúpiť pred 15 rokmi mikinu a ta co stala na sk 5e tam som za ňu dala 45e 🤯 ! Mam tam kamosku s muzom a dietatom, po mojej blbej otázke kedy bude druhe a jej vysvetlení ako to tam (ne)funguje, som sa fakt hanbila.
A to hovorím len o krajinách kde viem ako to reálne je. Taky egypt, Francúzsko nebodaj usa ani spomínať nebudem radšej.
Nebuď taja zla tu ku všetkým. Na SK je to ako to je, ani dokonale ake ma aj svoje výhody. Drzimnpalce a ver, že ženy ti tu nechcú zle aj keď sa neprajú v rukavičkách s tebou zrovna. Oni nie sú svine, len pisuvzecsvojim prístupom nič nevyriešis. Jedna výborná priateľka ma 3 deti z doho 2 postihnuté, jedno fyzicky druhe ma inú dg. Ťažšie dokázala popri nich zarabat z domu. A detom sa musí venovať, škôlka bola hmmm olala. Posledný povinný ročník akobtak deti vzali na par hodin. Teraz ma minimalne jedno takmer nonstop doma. Ja by som zosakela asi pri tom fyz aj psychickom napore. Oni si všetko museli doslova vybojovať! A to radšej nespomeniem ceny liečebných pobytov. Tak 2 luxusné dovolenky rocne. Milionári nie sú. Ona do prace absolutne nemôže koli dezom vôbec, zaraba len muž. Ver, že toto je masaker. Tebe drzim palce nech sa inak naladis.

evkatk
27. nov 2024

Ja som mala 3 deti a ani by ma nikdy nenapadlo zostať 3 roky niekomu na krku a nechať sa živiť pod zámienkou starostlivosti o dieťa. Materská končila keď malo dieťa 6 mesiacov a po narodení som hneď dávala žiadosť do jaslí. V jasliach ostávali len na nevyhnutnú dobu od 7.00 - 14.00. Neporovnateľne boli samostatnejšie aj poslušnejšie ako dnešné deti. V triede s maximálne 12 deťmi boli na jednej smene 4 ženy - 2 zdravotné sestry, pomocná zdrav. sestra a 1učiteľka so strednou pedag. školou. ktoré sa venovali len výlučne činnosti s deťmi. 4 kvalifikované ženy sa venovali 12 deťom. Žiadne varenie, upratovanie ako doma, o to sa starali zvlášť kuchárky a upratovačka. Deti boli šikovné, v 2 rokoch sa vedeli samé obliecť, najesť, ísť na VC a tie, čo sa báli, na nočník. Ovládali zopár pesničiek a básničiek. Prednosťou bolo to, že veľmi čisto rozprávali. Denne sa im venovali hodinu po stránke logopedickej a správnej výslovnosti nenásilnou hravou formou. Mali presný režim, takže nebol problém s jedením v presnú hodinu ani s popoludňajším zaspávaním. Prišiel ich čas ako boli zvyknutí a išli si aj doma ľahnúť bez uspávania, s dospelým v posteli.
Keď prišla tzv "ďalšia MD" , dnes rodičovská, najprv bola len pri 2. dieťati a to do dovŕšenia jeho 1. roku. O 4 roky ju predĺžili do jeho 2. roku. Ženy to nevyužívali, keďže prídavky na dieťa boli 25 korún (80 centov) a rodičovské 100 korún ( 3,30 Eur) mesačne.
A to sa na ne pozeralo v zamestnaní aj v okolí a žiaľ aj v rodine ako na príživníčky, ktorým sa nechce robiť a nechávajú sa vydržiavať vlastným mužom. Je pravdou, že deti, ktoré zostali s mamou doma, neboli z ďaleka také šikovné a samostatné ako tie, čo prešli jasľami a MŠ. Poznali akurát nervozitu pokrikujúcich mám, ktoré často nestihali všetko, čo jasličkári v jasliach nepoznali, boli kľudnejšie a to sa prejavilo na ich prospechu a správaní sa v škole. Nechápem, ako môže žena s 3 ročným dieťaťom nepodať žiadosť minimálne rok dopredu do MŠ. V prípade, že do 1. sept. ho neumiestní, nemal by byť problém za pomoci blízkych a známych mať o dieťa postarané. Veď 3 - ročné dieťa je už úplne samostatné, samo sa oblečie, samo je, dokáže sa dlhšie aj samo zahrať. Komunikovať s ním možno ako s dospelým, takže postarať sa o 3 ročné dieťa nie je námaha.

lea_nr
29. nov 2024

@samik88 áno zobrali. Žijeme v Košiciach na veľkom sídlisku. Kde je veľa škôlok. Len v našom okruhu 10min pešo máme 5 škôlok. Sú dokonca trieda len 2+ deti a druha trieda je 3+

samik88
29. nov 2024

@lea_nr Tak to máte super, u nás také malé do štátnej nevezmú. Ja to budem musieť asi riešiť súkromnou škôlkou 😏

zuzanockamt
29. nov 2024

@lacibo Školné sa platí aj v štátnej MŠ. U nás napr. 25€/mesačne + strava cca 50€/mesačne. A to sme z tých lacnejších.

galganka
29. nov 2024

@lacibo v škôlke platíme mesačne "mestu". U nás "iba" 30 eur. To bude asi myslené ako školné. K tomu strava za cca 40 mesačne, starší družina, knihy, vychovné koncerty... A zrazu je bezplatné školstvo celkom zaujímavé pre peňaženku....

petko81
29. nov 2024

Ja sa len spýtam nemohla si dať dcéru do škôlky terás od sektembra?
Aj naša bude mat 3 roky v marci2025.a chodi od sektembra do škôlky.

Len sa pýtam nič v zlom

nafka0483
29. nov 2024

@petko81 Co je "sektember"? 🙄

svetlonos
29. nov 2024

@evkatk
fiha, no to je ale dist byhtotene. Je to tvoj pohľad na vec ale nie jediný správny ako sa to chce tváriť. Komunikovať s trojročnom ako s dospelým, aha... A obdobie vzdoru bude adi tiez len blby moderný výmysel blbych moderných matiek ci?
Trosku si to prestrelil ale nevadí. Ja ti vôbec nemienim vyvracat, ze deti v jasliach vedeli xy veci skôr. No pre mňa je to z núdze cnosť- dat deti v pol roku do jasli. Keby som chcela 2rocneho recitatora, dám si umelým oplodnenim vložiť to najgenialnejsie emrio s vybraným muzombz katalógu- priorita - veľmi vysoké IQ.
Nehovorím tu ale o maskách, ktoré z finančných dôvodov nemajú na vyber, ci nie sú ten typ a radšej pracuju ako sa venujú dietatu. Ichvrozhodnutie, je to ok v takom prípade.
No velebit tu jasle od pol roka je v dnešnej dobe poznatkov detskej psychológie nue celkom šťastným výrokom.
Ja poznám aj matky, ktoré sa detom venovali a boli v dvochcrokoch rovnaké aj bez jasli. No genetika nepusti a pokial dieta nema potrebnú genetickú výbavu, nepomôže mu ani dvojhodinový logopédia denne tak ako materská láska. A tu mu tie sestričky a ucitelky nedajú, tomu ver 🙂. Deti treba podporovať, nasmerovať ale hlavne ľúbiť. To je viac ako vedieť v dvoch rokoch recitovat básničky.
A napriklad maly ma 1,5 roka a do jasli zacal chodit. Nemáme naokolo rodinu, babky tety a spol. Sú situácie, kedy je super pokial sa o dieťa postarajú kompetentné vychovávateľky. A ja môžem ísť pokojne na úrad, k dr, mat "luxus" ako chora si ľahnúť a liečiť sa v tej dobe. Takže ja nie som zasadne proti jasliach ake nebudem ich tu ani ospevovatcako to naj riešenie. Keby Mane inú možnosť, jasle neriešim. Aši tak, až nemyslis, ze behám dueta ani za svet inde. Dám, ale musím vidieť, že mu je fajn.
Ostávam však pri myšlienke, že je to väčšinou z núdze cnosť a nie geniálne riešenie 😉

svetlonos
29. nov 2024

@evkatk
dosť vyhrotene, sorry za chyby, autokorektura je des.

dooodka
30. nov 2024

@evkatk wauuu 💪🏽👍🏽 toto musí byť spam, inak pri dnešných poznatkoch z psychológie mi to rozum neberie 🤦🏽‍♀️

lacibo
4. dec 2024

@galganka chapem..ale da sa prerusit dochadzka, ked dieta nema este 3 roky..vtedy sa nic neplati mesačne

lacibo
4. dec 2024

@zuzanockamt chapem..aj skolka nieco stoji, ako aj vsetky skoly po nej..ale da sa napisat ziadost na prerušenie dochadzky a nic neplatit mesačne..dieta nastupi az ked bude mat 3 roky..ked to vychadza napr. na apríl, tak logicky musim mat zareservované miesto v skolke uz celý skolsky rok..treba taketo veci dohodnut osobne s riaditelkou skolky.

lacibo
4. dec 2024

@petko81 dobre sa pýtaš😉..jasne, ze treba zapísať od septembra už..a potom dochádzku prerušovať, ak dieta nie je este zrelé ( školka v 1.triede nie je povinna!) a potom nie je problém v apríli, keď má ísť matka do práce..treba myslieť trošku dopredu v čase😄

lacibo
4. dec 2024

@evkatk ako s ktorým trojročným..často sú deti nad 3 roky samotnou matkou brané stále ako bábatká kvôli tomu, že jej ešte nechce zaradiť do pracovného procesu a prevziať za seba a rodinu rovnakú finančnú zodpovednosť, akú má napr.manžel..veľa robí prístup matky - ak pracovať chce, tak aj dieťa vedie skoro k samostatnosti a nezávislosti od seba..ak nechce, " drží ho pri sebe"aj umelo, len aby mala náplň práce a " obhájenie" tohto stavu pred manželom a okolím..v konečnom dôsledku na to dopláca dieťa..napriek tomu si myslim, že každá rodina sa rozhoduje, ako vyhovuje im, každá ma iné podmienky a možnosti a nikto to nemá právo posudzovať..ak žena nemusí pracovat a manželovi to nevadí, čo koho do toho

Strana
z8