icon

Kedy ste sa po narodení dieťaťa vrátili do práce?

22. júl 2023

Dobre rano,
Momentalne som na materskej uz 7mesiacov, do prace sa planujem vratit 09/24. (Maly bude mat 1,5roka)
Z kazdej strany len pocuvam, ci som ja vobec normalna, ze naco som si robila dieta ked s nim nechcem byt. Ze dieta si treba uzit kym je male, cas uz nevratim spat a podobne…
Fakt budem krkavcia mat?

rebeka7501
22. júl 2023

V tomto prípade som odľud 😁 Dcéra mala 7 mesiacov keď išla do jaslí. Prišla by som o miesto.
A krkavčie matky sú veľmi starostlivé (vtáky) matky (bolo vysvetlené na vystúpení dravcov) takže áno, budeš krkavčia matka 😉

dievcacitajucelist
22. júl 2023

Je to hlavne na tebe...mám aktuálny prípad v praci (kolegyňa, ale iné oddelenie) vrátila sa po roku do práce, dieťa dala do jaslí. Bola v práci necelý pol rok (odhadom) drobec stále chorý, ona nešťastná, nestíhala - vracia sa späť na rodičovskú s tým, že párkrát do týždňa bude robiť HO. Ja som bola so všetkými troma deťmi doma tri roky a som tomu rada. A tie reči, že ten čas, keď je dieťa malé, spraví prvý krok, slovo a pod. to je pravda a môžeš si nahovárať čo chceš..ten čas prejde a už sa nevráti. Ja som rada, že som to zažila a videla.

lindous
22. júl 2023

Pohľad možno z druhej strany, ja som bola s babkou od pol roka, mama do práce ísť kvôli financiám musela, pri tom si robila externé VŠ.. Máme skvelý vzťah, nikdy mi ani len nenapadlo, že by bola krkavčou materou, práve naopak som jej neuveriteľne vďačná a vážim si ju za to, čo všetko pre nás robila, aby sme sa mali lepšie...

asocial
22. júl 2023

Ja stále na toto poviem - taký luxus neexistuje asi v žiadnej krajine, aby ti tri roky niekto umožnil byť doma a ešte ti aj platil. Môj bývalý zamestnávateľ je z krajiny, kde je materská rok a po roku idú deti do jaslí, či škôlok. A nie, nehovoríme o "hnusnej zapadnej' Európe. Choď, kedy to cítiš. Niektoré matky tá ukamenuju a pritom dni trávili na ihriskách a v kaviarňach kecanim s inými a decká mali na háku...Ale argumentovali, že len taká mama je dobrá, ktorá je tri roky doma... Za seba - napriek nástupu do práce (starší syn 1.5 roka,ale nebol v inštitúciách, bol doma, striedali sme sa so starými rodičmi), druhý syn - 2 roky (rovnaky scenár), sú normálne deti. Kojene tri roky, nosené, bez cumla. Teraz sú školáci a máme vzťah ok, stále.mladsi spi so mnou, starší, hoci ide na druhý stupeň, pribehne b škole ku mne, objíme má pred spolužiakmi...tým chcem povedat, ze dávam prednosť kvalite pred kvantitou.

queen_mary
22. júl 2023

@dievcacitajucelist podla mna skrateny uvazok je ideal pre matku, ktora chce (nie potrebuje) ist do prace. Akurat skoda, ze u nas tolko moznosti na skr uv nie je.

dievcacitajucelist
22. júl 2023

@asocial ale nie všetko je biele alebo čierne. Ja mam tiež super vzťah s deťmi a nesedela som s kamoškami na kávičke a deti mala na háku. Ich vývin a pokrok som videla v "priamom prenose" jasne, že ak žena chce, alebo musí ísť pracovať má na to právo..rovnako ma žena pravo byť s dieťaťom doma plné tri roky..

petamich
22. júl 2023

nie nie si krkavcia mater a nazor ostatnych ti moze byt ukradnuty, jediny kto ma k tomu co povedat si ty a tvoj partner 🤷‍♀️

belllinka
22. júl 2023

@beata_k tak predstav si, ze su aj zeny, ktore nerobia nejaku nudnu robotu za pasom, ale ich praca bavi a potrebuju ju aj pre svoju psychohygienu.

kristinapetronela
22. júl 2023

Je to v poriadku .keby nemám viac deti tak tiež by som išla skôr ale prišli zdravotné problémy tak som ostala dlhšie doma ,no cez víkend niekedy brigáda takže ver sebe a svojej intuici a potrebám

rebrambora
22. júl 2023

Nie niesi.
Je velmi malo kutov sveta, ak vobec nejake, kde mozes s dietatom ostat do 3.roka.
Mne sa nad tym pozastavuje rozum, ked tu citam, ze zeny si aj tie roky este silou mocou dobrovolne predlzuju. Nemam nic, proti tomu, ak si to dvaja mozu dovolit a jeden ostane doma a stara sa, ale malo by to byt dobrovolne rozhodnutie.
Ja som sa s muzom po 4. mesiaci zacala striedat, male boli od roka v jasliach, nehovoriac o tom, ze som pracovala z domu. A kolko som sa napocuvala od rodiny, pritom tu kde zijem je to standard🤦‍♀️

danica2711
22. júl 2023

nebudeš, nepočúvaj sliepky

kristinka92
22. júl 2023

nie nie si. krkavčia mat je taká ako tu prednedávnom písala- dve deti nechala na SK mužovi a tretie si vyrobila s nejakým druhým v nemecku a vyfňukavala ako “jej je ľúto” ale nič nespravila preto aby s ňou tie prvé deti ostali.
osobne by som nemusela ist do prace a mohla sedieť doma aj 6 rokov, ale akože naco? podľa mna to ani nie je zdravé- ani pre matku ani pre dieta aby boli celé dni len sami, dieta potrebuje aj detský kolektív. deti sa predsalen inak zahrajú, naučí sa sociálnym zrucnostiam, fungovať aj sám, to ho matka nikdy nenaučí doma. a po toľkých rokoch zas povedzme si, tie matky tiež zostanú “nepoužiteľné”, jednu taku kamosku som mala a po rokoch sa z fajn zábavnej baby stal len stroj, ktorý sa nevedel baviť o ničom inom ako o detských regresiach, spankoch, plienkach…

zuzinka888
22. júl 2023

Tak im pre zmenu treba povedat, ze planuses byt s dietatom doma kym nepojde do skoly 6r. To si potom vypocujes, aka si leniva, nechce sa ti robit, chudak tvoj chlap,......ludom nikdy nevyhovies. Rob podla toho ako to citis, ako si to mizes dovolit. Treba zvazit ci to budes zvladat lebo 1,5 dieta su vyzaduje pozornost a vela, take dieta uz nepolizis pod hrazdicku a zabavi sa samo aj hodinku. Ano zabavi sa aj samo ale ten binec co narobi.....takze uvidis aka bude situacia a zariadis sa. A zbytocne nehovor o svojich planoch ludom,ktorych sa to netyka.

jamimo
22. júl 2023

myslím si, že rozhodnutie ostať doma, alebo ísť pracovať je veľmi individuálne. Záleží od potrieb dieťaťa, ženy, domáceho rozpočtu. Možno rodičovstvo neprebieha tak zromantizovane ako sa všade predstiera a matka sa potrebuje realizovať v práci, uniknúť z rutiny, únavy, vyhorenia, možno sa obáva o pracovnú pozíciu, možno chýbajú peniaze v domácom rozpočte... Ja si pamätám ako môj starší bratranec chodil do týždňových jaslí. Krstná mama bola samoživiteľka, patrila do robotníckej triedy, keď mala nočnú zmenu, bratranec bol týždeň v jasliach! Bolo treba plniť výrobný plán súdruhov KSČ, nikto sa nad tým nepohoršoval, proste spoločnosť to prijala ako fakt. Žiadna krkavčia mať.
Moja mama spomína, že by zabíjala každé ráno, keď ma mala budiť ako ročnú do jaslí o pol 5 ráno, keď som spokojne spala. Ona na 6 do práce, jasle na opačnom konci mesta, ako bydlisko a práca.
Najlepšie v zime, ranných mrazoch vo fusaku, ešte lepšie ak sa nezmestila do robotníckeho autobusu a musela čakať so mnou na druhý.
Žiadne úľavy. Ak prišla do práce 6:05 hod, musela nadrábať pol hodinu. Takže opäť vyflusnutá z práce bežala krížom cez celé mesto pre mňa do jaslí. Tak bolo za komunistov dobre 😃
Ako mladá študentka v zahraničí som začínala ako au-pair. Opatrovala som deti 2 a pol ročnú a mesačnú. Rodina patrila medzi top boháčov mesta, pán domáci podnikal vo veľkom, domáca pani vzdelaná, výborná pozícia v práci. Nemusela pracovať vôbec. Ale chcela. Doma bola frustrovaná, deti ju vyčerpávali. Chodila k nám upratovačka+ jej mama k deťom, keď som mala voľno. Pripadalo mi to tak, vydala som sa, lebo by som sa mala, mala som deti, lebo sa to očakáva a patrilo by sa. Žila som v tej rodine rok. Venovala som sa tým deťom najlepšie ako som vedela. Tie deti ma milovali, keď som odchádzala viseli mi na nohe a plakali ako o život. Domáca ma prosila až ostanem... Iný príklad: ich priatelia. Top prosperujúca firma pána manžela, ona vzdelaná žena, 4 deti, upratovačka na plný úväzok. Pani domáca nikdy nepracovala. Venovala sa deťom. Balet, klavír, španielsky, anglický, francúzsky jazyk, plávanie, kurz maľovania.... Absolútne naplnená v úlohe matky. Nikto ju neodsudzoval, že sedí doma na zadku, lenivá, vydržiavaná manželom (ako tu už býva zvykom 😏 v našich končinách)
Ja osobne by som od detí nešla. Videla som, zažila som. Ten čas ide tak rýchlo, ak dieťa nevidíš týždeň, dva.... za ten čas je to už úplne "iné dieťa" Prvý zúbok, prvý krok, prvé mama, tata, baba...
To, ako cítiš a ako sa rozhodneš je len a len tvoja vec, nikoho do toho nič.
PS: ináč už len to vyjadrenie spoločnosti krkavčia mať, len na základe toho, že chceš ísť pracovať je otrasné!

tanyag
22. júl 2023

@zuzanockamt Aké sociálne davky môže poberať slovenská žena, ktorá nechce skorší návrat do práce? Myslíš rodičovský príspevok?

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
jamimo
22. júl 2023

ešte pre zaujímavosť prikladám link na článok o týždňových jasliach...
https://zena.sme.sk/c/23115372/v-pondelok-rano-...

elizita
22. júl 2023

Mne skôr príde,že dieťa sa stáva partakov 4+, ja som pracovala v podstate vždy v nejakej forme, obe boli v škôlke od 2r, nemam pocit,že by z nich ubudlo, tiež som bola označovaná za karieristku.. oproti tým, čo má takto označovali som bola ale s babami aktívna odmalička, plávanie, materské centrá, ihriská, kamošky, kávičky.. teraz majú deti 4r a 8r.. a teraz mám prácu kde si diktujem podmienky, keď sú baby choré,v pohode zostanem doma, realizujeme sa,pekne zarobím,a som v kľude.. toto by som tazko mala keby som 6 rokov doma ..

sundew
22. júl 2023

Po 6 mes

ankare
22. júl 2023

Ja súhlasím s tým, že ak sa dá, treba s dieťatkom ostať čo najdlhšie. Teda min. do 3 rokov. V tomto období Ťa dieťa najviac potrebuje a tie časy sa už nikdy nevrátia. Robota počká a narobis sa ešte veľa v živote.

elizita
22. júl 2023

@ankare a potom tu 1/2 kona vyplakava,že po 3, 6 rokoch doma nemôžu nájsť vyhovujúcu prácu a nemaju z čoho žiť alebo manžel jej nedáva peniaze... Dieťa ta potrebuje celý život,nielen do 3r.. ísť do práce neznamená sa vystreliť na mesiac alebo opustit rodinu..

drakvak
22. júl 2023

My sme vyšli z jedného platu, miesto v práci mi držali a bola som na dvoch materských po sebe takmer 5 rokov, mladší syn mal bez 3 týždňov 3 roky, keď som sa vrátila do práce. Mne to tak vyhovovalo, ale každá nech si urobí, ako si to jej život vyžaduje.

tanyag
22. júl 2023

@zuzanockamt Ja rozumiem, len ma zaujímalo, lebo ty sa vyjadrila, že slovenské ženy uprednostňujú sociálne dávky pred tým, akoby sa mali skôr vrátiť do práce...preto som sa pýtala, keďže ja o žiadných sociálnych dávkach neviem...resp. ja som doma už 4tý rok a nepoberám okrem rodiných prídavkov na dieťa absolútne nič 😂 čiže tiež to tvoje vyjadrenie je také, neviem...
V podstate je to každého osobná vec, či je doma, či je v práci...pokiaľ vie uživiť seba, dieťa...ja som napr. slobodná matka ale v živote ma nenapadlo žiadať nejaké sociálne dávky...a na Slovensku ti aj tak nič nedajú 😁
To skôr v zahraničí sú slobodné matky "chránené" štátom, napr. Anglicko.. tam dostaneš aj byt, tam dostaneš sociálne dávky, tam ti platia nájomné po dobu pokiaľ ti dajú byt, dom.. tam máš lekárov, zubárov, lieky zadarmo...

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
maranta_leuconeura
22. júl 2023

@tanyag ved uprednostnuju. Kolkokrat tu zenam napiseme, ze ked im to financne nevychadza alebo je iny problem, ze sa mozu zdvihnut a vratit do prace aj od 2 rocneho dietata.... Ale to NIE! Ved je este malicky, potrebuje matku, nakoniec si pracu nenajdu ani od troch rokov, lebo ved bude casto chory, takze aby boli doma ,,poruke" dietatu co uz zacalo chodit do skolky a pod.

bellovag
22. júl 2023

Pri prvom synovi ked mal 1,5 roka, pri druhom ked mal 10 mes....vratila som sa do starej práce, kde ma počkali (kraľovsky k tomu zaplatili 🙂 a umožnili mi robiť cca rok na pol uväzku a po roku som už nastupila na full time...Neľutujem svoje rozhodnutie, všetci sme boli spokojní, chalanov sa mi podarilo každého popri tom aj dojčiť skoro do 2 rokov 🙂

tanyag
22. júl 2023

@zuzanockamt
@maranta_leuconeura
Rozumiem, ako to bolo myslené...možno mi to nedoplo hneď, keďže ja som žiadny systém nezneužila...ale áno, chápem, že aj takíto ľudia existujú...Ďakujem za vysvetlenie.

vamajka
22. júl 2023

A naco rok dopredu vsetkym oznamujes, ze chces nastupit do prace? Clovek mieni panboh meni

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
cervenaruza123
22. júl 2023

Je to cisto na tebe. Ja som tesne po porode zacala pocuvat otazky, kedy sa vratim do prace a ci sa doma nenudim. A zase pred niektorymi ked som spomenula, ze zvazujem navrat, tak sa zhrozili, podla niektorych by zena ani nemala pracovat, ale byt len v domacnosti. Neda sa zariadit podla nazorov druhych. Kazdy sme iny. A aj zavisi od prace. Su prace, kde sa da v pohode aj s dietatom byt, su prace, do ktorych je narocne chodit aj ked ma dieta 7 rokov a treba ho vyzdvihovat zo skoly, lebo casovo su smeny odveci.
No a kazdy sme aj ina povaha. Poznam zeny, co lutovali, ze odisli do prace skor, ze si mohli este uzit dieta. A poznam take, co lutovali, ze sa nevratili do prace este skor, lebo to prospelo aj im, aj dietatu. Urob ako tebe a tvojmu dietatu vyhovuje.