Kedy ste sa po narodení dieťaťa vrátili do práce?
Dobre rano,
Momentalne som na materskej uz 7mesiacov, do prace sa planujem vratit 09/24. (Maly bude mat 1,5roka)
Z kazdej strany len pocuvam, ci som ja vobec normalna, ze naco som si robila dieta ked s nim nechcem byt. Ze dieta si treba uzit kym je male, cas uz nevratim spat a podobne…
Fakt budem krkavcia mat?
@liana_k to mas odkial? To je nepriechodne politicky, navyse by sa museli vybudovat kapacity skolok a na to ani nemame peniaze ako stat. Planuje sa len VARIABILNA dlzka, to znamena, ze si zeny budu moct same zvolit dlzku cerpania, pricom by si cerpali z rovnake sumy. Kto cerpa kratsie, dostane mesacne viac. Podobne je to v CR.
@liana_k 😁 ani nie. Min. rok kolovali nejake info, ze oecd odporuca,.. lenze slovensko nema podmienky na kratsiu rodicovsku - nemame siet jasli, skolok, zamestnat sa na polovicny uvazok je utopia.
Ano su krajiny, kde sa matky vracaju do prace skor, lenze maju na to podmienky. U nas ani 3 rocne dieta nedas len tak automaticky do skolky.
Je to individuálne ,ja ale napríklad veľmi rada využijem co je mi ponúknuté,to jest ,byt s dieťaťom do jeho 3r.
Narobim sa v práci potom do konca života takže prečo nevyužité rodičovskú dovolenku a tráviť čas s dieťaťom a mať voľno par rokov. ?
Tie co sa tu obúvajú do žien ktoré su doma s deťmi.tak ako je vasa vec ze robíte a decko date do jaslí,tak je aj nasa vec ze chceme byt doma ked mame tú šancu nevidím problém každa ma právo voľby.. pokiaľ to vyhovuje obom rodičom, jw to ok... Krkavcie matky su tie , ktoré decko opustia alebo sa nestarajú.. 🙂
@maranta_leuconeura Ved uz o tom pisu media. Aj Krajniak o tom hovoril, co vsetko sa chystaju rusit (prispevok pri narodeni dietata, doprava zadarmo, danovy bonus...), budeme este prekvapeni...Liberali chystaju pekne skrty, ked budu vo vlade. Dnes ma zarazil clanok, ako chcu spoplatnit zdravotnictvo.
@liana_k krajniak si akurat tak robi kampan a strasi ludi 🤦 si uvedom, ze aby sa schvalil zakon, musi za neho zahlasovat vacsina. A tiez sice vyzeraju politici ze zeru seno, oni velmi dobre vedia, ake by boli dosledky, keby rodicak skratili a nic dalsie pre vratenie sa zien do prace neurobili
Sprav si tak ako potrebujes. Neni spravna a nespravna cesta. Nemyslim si, ze ked je niekto 3 roky doma tak vyziera stat a ked niekto ide v roku a pol dietata do prace nemusi to byt automaticky krkavcia mat. 🙄 Toto skatulkovanie ma fakt nebavi. Kazdy pohadza z inych pomerov, ma ine zazemie, je inak nastaveny. Pre niekoho je dieta cely svet, druhy clovek potrebuje aj "svoje" a nie len sa tocit okolo deti. A ani jedno neni nespravne.
Ja som isla s prvym dietatom v 22 mesiacoch do prace, s druhym v 2,5 rokoch. Spravila som si tak ako som to v ten moment citila a nepytala som sa nikoho na nazor.
Uz som to tu niekolko krat pisala a napisem aj tebe. Nastupila som,ked mala mala rok a neviem presne,co tym myslia zeny,ked pisu o tom,ze ti nieco “ujde”,lebo do dnes ten pocit nemam a mozno aj dobre,ale neuslo mi nic,som s nou stale dostatok casu a venujem sa jej neustale,akurat viem vypichnut 1 negativum-ze mi bola prvy rok castejsie chora-to som tahala ocr ja a zvysok pozitiva-vhupla som opat do “pracovnej moralky”,socializovala som sa,nepocitam dni do rodicaku a malicka je brutalne socializovana,miluje jasle/skolku,vsetko sa na nu “lepi” vedomostne,skoro zacala rozpravat,skoro sa odplienkovala,nachytala imunitu. Moooozno keby taham 12stky,by som mala pocit,ze mi usiel cas s nou,ale pri mojich 8ckach a volnych vikendoch,sviatkoch a pri prichode domov o 4tej,kedy cas vieme vyuzit este na plno,ten pocit nemam. Podotknem este,ze je to vesele a vyrovnane dieta,velmi kontaktne a nemam pocit,aby sme prechadzali do teraz nejakymi vzdormi,hadzanim o zem a podobne…ale to je uz asi aj o povahe,to nehodnotim…nemas co komu vysvetlovat,urob tak,ako sama citis a ostatnych si nevsimaj
@queen_mary ibaze tych 450 euro by sa nedostalo tam, kde je ich treba, ale by sa rozkradli. To je vacsi problem tejto krajiny, nie ze matky su 3 roky doma. Iste su aj matky, co sedia doma na gauci (ked maju niekoho kto sa im o deti postara). Ja to zas vidim tak, ze nikdy som nemala a nikdy nebudem mat taku narocnu robotu, ako sa starat o dieta a domacnost. Napriek tomu, ze je to pre mna narocne, nejdem skor do prace, pretoze uz z prace som zvyknuta, ze su lepsie aj horsie obdobia a ked prislo v praci horsie, tazsie obdobie, tak som to vydrzala, nemenila som hned pracu, aj to tazsie, cloveku nieco da, vacsinou viac ako to lahsie. Niektore prispevky si tu odporuju, ked na jednej strane zena da dieta do jasli, lebo uz to zavreta doma nezvlada a je jej lepsie v praci a na druhej strane sa tu pohrdlivo hovori o matkach, ktore su 3 roky doma, ze su to lenive zeny a nechce sa im robit. Tak ako to vlastne je? Je to teda tazke byt doma s dietatom, alebo naopak je to sedenie na zadku a nicnerobenie? Ja osobne budem radsej makat doma na "svojom projekte" , ako v praci na cudzom, kde ma hocikto iny nahradi, nech je to aj 5krat narocnejsie a 5krat menej platene
Tak môj malý ma 2 mesiace. A určite sa skôr nevrátim ako 3r chcem byť s ním čo najdlhšie 😊potom bude škôlka, ale skôr určite nie.
Na Slovensku sa vymykáš "priemeru", takže každý má potrebu ťa dostať do tohto priemeru. Nerieš. Sama uvidíš. Nie, nie si krkavčia matka. Si len na Slovensku 🤷.
Je to len a len tvoja.lidom to nehovor nemá ich to čo zaujímať....každý komu to povieš .tak to bude riešiť len v zlom....ja som šla do roboty keď mal syn 1.4 mesiace a po pravde, už by som to nikdy neurobila.bohuzial koli financiám to vtedy tak boloa naskytla sa mi zrovna vtedy ozaj perfektná práca....teraz po pár rokoch by som to už nikdy neurobila.....čochvíľa sa narodí druhé bábo.a plánujem s ním byť doma celé tri roky
Nečítala som všetky odpovede,ale,všetko závisí len a len na vás.
Inak,kto budeš dieťaťom?
Ja som začala brigádovať,keď mal malý 6 mesiacov,a čo? Moje rozhodnutie.dcera prvá mala rok,keď som začala,a čo? Ani jednému nič nechýba,o deti sa mi ale starala mama.
Zo začiatku som len na pár dní do mesiaca chodila,nie na tpp
Milujem svoje deti,ale,mne by normálne chýbal kontakt s ľuďmi a baviť sa aj i inom ako len kedy lákali,kedy páli a pod...
Ja napíšem za seba, že každá máme iný život a iné priority, keď sa mi konečne podarilo otehotnieť a aj donosit svojho syna, mala som 18 rokov odrobenych, z toho pomaly polovicu na manažérskej pozícii a ani mi nenapadlo, že by som co i len o jediný deň skôr ako za 3 roky dala syna do inštitúcie, k rodičom atď a vrátila sa do prace. Chcela som byť pri nom aj keď som sa dva roky nevyspala, nemenila by som ten cas za čas strávený v korporate. Syn má už 6 šesť, ide do školy a tak neskutočne to ušlo.
Ja som bola doma 4 roky s dvoma deťmi. Starší mal 4 roky a mladšia mala 1,5roka keď som išla do prace. Ona išla do jaslí. A proste je to tak- tak sme sa rozhodli s manželom a jej to veľmi pomohlo bola medzi deťmi 🙂
V prvý deň plakala 10 min a od vtedy nič. A doteraz si pamätá ako dobre v jasliach. Prvý rok v škôlke kedy pôjde do jaslí. Tam si často spievali a maľovali a aj dobre im varili ako stále všetko spapala 🙂
ja somsa vratila prvykrat cosi po roku a teraz ciastocne po 6mes. trapne reci nepocuvam. my zijeme ako pasuje nam 🙂 malu si striedame my s muzom a nam to vsetkym takto pasuje 🙂
Nerieš prosím ťa čo si myslia iné. Toto je veľmi kontroverzna otazka. Ja osobne som nikdy neplánovala byt doma 3r, pre mňa to je neskutočne dlhá doba a mám pracu ktorá ma baví. Chápem, že nie každá žena ma taku prácu a tie sú radšej doma dlhšie. Tiež chápem, že niektore to naplňa byť doma s deťmi a sú takto spokojné . Ja taká nie som, či to ostatné ženy chápu alebo nie, je mi jedno. Zas na druhú stranu nie som ani za príliš skorý návrat do práce. Môj malý ma 1,5r a ešte som s ním doma. Momentálne si hľadám prácu a plán je, že okolo jeho 2r. začnem pracovať na skrátený uväzok. Ja som si to vždy takto nejako predstavovala.
Posielam foto mojej dcéry ako sme posledný krát včera opúšťali jasle. Išla som do práce, keď sa postavila na vlastné nohy, teda 14mes. Tiež mi toto hovorili kadejaké babyjagy či som šiši... Takže z vlastnej skúsenosti. Pokojne choďte do práce. Nikto tým nič nestratí, naopak získa. Dcéra priateľov a skúsenosti, vy pracovné možnosti. Dokonca ani nástup do práce mi neprekážal v kojení. Dojčená cez dva roky... A teraz ideme do škôlky. Sme: sebavedomý a samostatný. Takže kľudne nastúpiť do práce môžte kedykoľvek. Ja odporúčam.
Ja som bola 3 r a dakujem statu a manzelovi, ze mi to umoznili 😁 ale kazdy nech robi ako to citi a uzna za vhodne. Predsa nie sme rovnake a ani nase okolnosti.
Plan bol po pol roku ale nemala som na to srdce 😅 v roku a pol si to viem predstaviť, to je akurát ten vek, od ktorého som na dcére pozorovala žeby sa jej zišlo aj ine prostredie aj program ako ten čo jej ja viem vymyslieť... avšak keďže som tehotná znovu, tak už nástupim až po druhej - ale predpokladám že to bude niekedy okolo jej 1.5-2.5r
Ahoj @autorka.
Je to ok, rozhodnut sa tak, ako to chces ;)
Ja som bola doma 6 rokov s 2 detmi. Pred nimi som bola na manazerskej pozicii a som na tej pozicii aj dnes 🙂 boli to narocne roky a som stastna, ze som ich stravila s detmi 🙂)
Je mi luto vsetkych zien, ktore maju potrebu rypat jedna do druhej. Proste take niektore zeny su.. ty to zazivas v praci a ako vidis, tu na konovi to je aj opacne. Niekolko rokov tu citam od zien, ktore su v aj v tejto konverzacii, ze matky, ktore ostavaju doma s detmi vyuzivaju system, sedia doma na "riti", nic nevedia, su nepouzitelne po rodicovskej a vies co?
Nikoho absolutne nic do toho, ako sa ty sama rozhodnes 🙂 je to cisto iba na tebe, kedy sa vratis ci sa vratis, alebo co budes v zivote robit 🙂) su 2 tabory a nech urobis cokolvek, vzdy ta nejaka skupinka onalepkuje 🙂))
To, ze si jedna skupinka predstavuje tu druhu (a naopak) ako kompletne neschopnu je len obmedzenie ich mysle. Nie tvojej 🙂) tak hlavu hore, a nastup si do prace, kedy to vyhovuje tebe ;)
Pred materskou som mala ako tak rozbehnutý biznis. Čiže pokiaľ som n3chcela prísť o klientelu, ktorú som si ťažko budovala, musela som makať. Týždeň pred pôrodom som robila ešte pedikuru. A začala som robiť, asi mesiac po pôrode, akonáhle som si vedela sadnúť a makám.
Je to úplne v pohode,vrat sa do práce kedy Ty chces a ako to cítiš 😊 Je to absolútne Tvoja vec.Ja napríklad nechápem ženy,ktoré sú doma 3 roky alebo dokonca 6.Potom sa vrátia do práce a pracovné návyky žiadne.Ale nesúdim.Kazda sme iná,nech si každá spraví podľa svojho 😉 Moje dieťa milujem a šlo do jasiel keď mal 1 rok a 10 mesiacov a ja do novej práce.Tiez som počúvala rôzne názory okolia ale bolo mi to úplne jedno 😁😁😁
Pri staršej som začala pracovať od cca jej 1,5roka- ale ako home office a od cca 2,5 roka som už normálne chodila každý deň do práce (manžel išiel na posledný polrok na materskú). Pri mladšom pracujem v podstate bez prestávky aj počas materskej, aj počas rodičovskej - ale tiež len čisto ako home office. Do kancelárie chodím max na 1-2 hodiny do mesiaca. A dodám, nerobím to pre financie, manžel našťastie zarába dobre, tak by sme to zvládli. Ale v práci nevedeli zohnať za mňa zástup, tak sme sa dohodli na podmienkach za ktorých by som bola ochotná pracovať bez prestávky... A aj mne dobre padne keď z toho čo robím na 3 roky nevypadnem a nebudem po troch rokoch dobiehať a študovať zameškané zákony a zmeny 😂
Neviem, kde sa ponáhľate. Pracovať budete ešte roky rokúce, do dôchodku. Ja som bola s oboma deťmi doma tri roky, teda s každým tri roky. Užívala som si ten čas mimoriadne. Sledovala som ich rast, pokroky. Venovala som sa im. Robila som to najmä pre ne, keďže do troch rokov je pre dieťa najdôležitejšia blízkosť matky, je to vývinové obdobie, ktoré nikto neovplyvní. Aj keď sa dvojročné dieťa smeje v kolektíve a matka mu “nechýba”, tak sa javí, 8-9 hodín denne sa bez matky pre tak malé dieťa…Neverím tomu, že matka vidí svoje dieťa v jasliach tých 8-9 hodín, čo robí. Ona si to iba domýšľa, aby si upokojila svedomie. Robte ako chcete, vaše dieťa, váš život.
Pri prvej dcére po 2,5 roku, pri druhej dcére keď mala 1r.9 mesiacov, doma ostal manžel na materskej. Chcel byť doma a vyskúšať si túto rolu ako ja. Ponukli mi fantastický job. Ak niekoho nebaví jeho práca je pochopiteľné, že ostane čo najdlhšie doma.
Mne sa podarilo sklbit pracu a starostlivost o malu do jedneho.

Ajajaj, to bude krute precitnutie pre niektore, ked sa dozvedia, ze sa planuje skratenie RD do 2 rokov dietata 😄.