icon

Kedy ste sa po narodení dieťaťa vrátili do práce?

22. júl 2023

Dobre rano,
Momentalne som na materskej uz 7mesiacov, do prace sa planujem vratit 09/24. (Maly bude mat 1,5roka)
Z kazdej strany len pocuvam, ci som ja vobec normalna, ze naco som si robila dieta ked s nim nechcem byt. Ze dieta si treba uzit kym je male, cas uz nevratim spat a podobne…
Fakt budem krkavcia mat?

rivini
22. júl 2023

Moje dieta bude mat 19 mesiacov, ked pojdem na 15 hodin v tyzdni do prace. A som si uplne ista, ze nam to prospeje obom. Dietatu zabava a cas v kolektive, mne konecne aj nieco ine, ako plienky, hracky, detake ihriska. Co si myslia ini je mne uple ukradnute. Ja poznam najlepsie seba a svoje dieta.

zuzi0911
22. júl 2023

Možno niektoré sedia na riti a vyhovuje im byť doma ,že veď peniažky idú ...
Ja mám dieťa,aby som bola s ním . Aby som si dosýta vychutnala všetky jeho milniky od narodenia po nastúpeni do škôlky . Ten čas ,tie prvé slová,smiech a podobne zato mi nestojí práca a navyše financie a hlavne nik mi to nedá,čas nevrátim ...
Ja to cítim takto ....
Ty potrebuješ pracovať . Každá sme iná . ..
Žiadna z nás neurčuje čo je správne a nespravne,pretoze každá žijeme inak a pre niečo iné ....

A teda pri druhej dcére som išla do roboty keď mala cez 2 roky...nakoniec som musela dať výpoveď,lebo zdravotný stav jej nedovoľoval navštevovať škôlku a zadarmo som sedela na riti ,pri chorom dieťati ešte niekoľko rokov ,lebo platený rodícak mi neuznali ...
Vychcanstvo v tomto je platený a dieťa v škôlke aj tak ...toto by sa mohlo riesiť a nie,to,že matka chce byť so svojím dieťaťom doma aspoň 3roky ...(keď už sem ťaháte tie veľké peniaze,ktoré môžu byť využité inde)

keksik83
22. júl 2023

@beata_k vychovávať ti ho bude cudzia žena tak ci tak. Výchova dieťaťa sa totiž nekončí úderom 3 roku jeho života, práve naopak... Som učiteľka na strednej a vtedy už väčšina rodicov na deti kašle, omyl, v puberte je rodič ešte dôležitejší.

nika_23
22. júl 2023

Dcerka bude mať v oktobri 6 a syncek v novembri 4 roky.Do prace chcem nastupit až teraz na jesen.Čiže som doma už vyše 6 rokov.Nemenila by som za nič!Deti boli pritom náročné,obaja kolikoví,syn plakal den noc do roka a pol.Prave preto si užívam že uz su vo fajn veku,keď môžme podnikat spolu výlety,konečne v noci relatívne dobre spia.Pracovat budem celý život,no oni sú malí len chvíľu.
Nudiť sa nemám kedy,študujem ešte na VŠ,šijem pre deti,čítam,rada pečiem,tvorím,veľmi vela času sme vonku.Toto mi bude veľmi chýbať keď nastúpim do toho kolotoča práca-domacnosť-rodina.
Len čiste moj subjektívny názor-niet sa kam ponáhľať.Ono to človek teraz ľutovať nemusí,ale v starobe možno....

asia83
22. júl 2023

@nurielka Predstavte si, že mňa moja práca baví, i tak som bola doma s každým dieťaťom 3 roky. Jasné, keď niekto nepozná slovo obeta (aj), tak sa hrnie do práce.

danusa63
22. júl 2023

@nika_23 No z môjho uhla pohľadu. Moji rodičia sa "ponáhľali" a teraz v 57 si môj otec povedal kašlem na to mám už dosť zarobené za život, idem sa venovať, iba vnúčatám. Úplne super ako muklovať ešte v 68 keď už ani silu na prácu človek nemá. 🙂 Ja tiež makám teraz veľa a dúfam, že v 50 zoberiem vnúčatá do náručia a budem iba babka 🙂

nika_23
22. júl 2023

@danusa63 Každý nech urobí ako mu to vyhovuje.Ja sa chcem venovať a vychovávať svoje deti.Na to sú rodičia,nie starkí-tí nech rozmaznávajú,nie vychovávajú a suplujú rodiča ktorý maká na "cudzom"(rozumej v práci) Moja práca boli doteraz moje deti 😊
100 ľudí 100 názorov.

danusa63
22. júl 2023

@nika_23 a odteraz keď už budeš "makať na cudzom" deti už nie sú tvoja práca? Teraz budeš mať dve práce to je zase môj uhol pohľadu 🙂

euka210
22. júl 2023

Po 7r s 3 detmi na RD 😁

euka210
22. júl 2023

@queen_mary skrateny uvazok je u nas no real. Skoro kazdy chce 8h a nadcasy. Vsade zamestnavatela zaujima...s kym budu deti, ked budu chore...

sheila121
Odpoveď bola odstránená
lienka.7
22. júl 2023

@maranta_leuconeura 👏👏👏👏 presne tak, uplny suhlas. Len ta ešte doplním, ze niektoré "super matky" by klasicky rodicak najradšej natiahli pomaly aj do 5-6 rokov, lebo vsak ich dietatko ich potrebuje a len ony vedia čo a ako. Jasle a škôlka to je fuj fuj predsa a pracujú tam same tyranske harpie, ktoré chcú zadupat ich osobnost hlboko do zeme . 👌

zoeeoz
22. júl 2023

Najprv treba kuk aky je krkavec rodic 🙂 a potom pochopis, ze to je kompliment :D

@queen_mary kde fakt tie peniaze treba? Som velmi zvedava

zoeeoz
22. júl 2023

@penelope2066 preco by zena po materskej nemala mat pracovne naviky? Ako to spolu sivisi? Toto niesu veci co sa zabudaju lebo materska.

sasesoe
22. júl 2023

Je to zlozita tema. Sice je pravda, ze "na zapade" sa zeny vracaju skor do prace - ale na aky uvazok? Si vezmi len take Rakusko - vacsina zien s malymi detmi robi 20h/tyzdenne a ked uz chodia do skoly, tak max 30h/tyzdenne.. takze povedala by som, ze to zavisi i od povahy prace, uvazku a v neposlednom rade od konkretneho dietata a situacie v rodine. Na SR sa zial niekedy aktivita "tresta" napr nizsou naslednou MD, ale to zavisi od dalsich "detailov". Kazdopadne drzim palce.

penelope2066
23. júl 2023

@zoeeoz ale zabúdajú...Netvrdím,že to platí pre všetky ale ich je ich dosť.

mia781312
23. júl 2023

Strašne veľa žien povie ze do 3 rokov musí byť doma lebo sa im nechce robiť 😁😁😁😁😁

dooscoby
Autor odpoveď zmazal
giannkak
Autor odpoveď zmazal
giannkak
23. júl 2023

Ja žijem už pekných pár rokov v zahraničí tam keď poviem že na Slovensku je 3 roky rodičak tak vždy povedia že tak by to malo byť. Pretože inde majú len 6 mesiacov nanajvýš 1 rok a to si myslím že je dosť málo aby sa vytvorilo dostatočne puto medzi dieťaťom a matkou. A po tomto období je dieťa pohadzované medzi škôlkou, bábkami a opatrovateľkami pretože ak náhodou ochorie vy musíte ísť do práci tak o to dieťa sa musí niekto postarať a určite mi dáte za pravdu že prvé obdobie vo škôlke je dieťa viac doma ako tam. Náš ide od septembra a to bude mať zhruba 2,5 ale stále si myslím že je to skoro ale keďže počítam s tým že prvé obdobie bude viac doma tak som si urobila pol ročnú medzeru a podľa toho uvidím kedy sa presne vrátim do roboty. Je škoda že ženy tu na Slovensku nevyužívajú tie benefity, ktoré majú a stále sa sťažujú a riešia, tie benefity čo nám ešte ostali z dávnych čias našich predkov lebo ak sa do toho politici obuju už nikdy to také dobré nebude a potom iba budete plakať že ako vám dobré bolo

zoeeoz
23. júl 2023

Rob ako chces, ja som doma uz skoro 3 a pol roka..ked mala prva rok a 9m, narodila sa mi druha a ona ma o chvilu 1,5 roka..poslednu dobu si fakt uzivam cas s nimi, tak sa neponahlam..ale ak ma oslovi zamestnavatel napr ked bude mat 2,5 roka tak to mozno zvazim ale aj podla toho ci mi starsiu vezmu do skoly..dve sukromne skolky platit nebudem, vyse 1000 eur do luftu tak to nie

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
giannkak
23. júl 2023

@zuzanockamt prepáč ale koľko máš rokov

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
lujza123
23. júl 2023

Ja som šla keď mala 1,5 roka, najskôr len 1 deň v týždni, potom už na 3 dní. Bolo to super, našla som jej skvelu súkromnú škôlku/jasle. Fakt sa tam deťom intenzívne venovali, exkurzie, vylety, plávanie..... veľa ich naučili, bola to jazyková škôlka takže 3 ročná mi uz stebotala po anglicky, som nechápala co všetko ich naucili
Z prace som prišla oddýchnuta, tešila som sa na ňu a z môjho pohľadu som sa jej oveľa intenzívnejšie venovala ako keď som s nou bola nonstop.... Odpadly domáce práce aj varenie (niesi doma, nieje bordel, najedli sme sa ha v práci ona v škôlke) takže som mala ďaleko viac času poobede

A jasne, tiež mi to okolie dávalo vyžrat, ja som bola za krkavciu mater a z decka mal vyrásť citový mrzák s kriminálnymi sklonmi. Ja si myslím ze Slováci sú hrozne netolerantny národ, tu ked si dovolíš robít veci inak než väčšina tak ti to dajú vyžrat.

nurielka
23. júl 2023

@asia83 predstav si, že keď sa vrátim z práce, starám sa o nich rovnako ako ty, tak ako milióny žien na celom svete, ktoré idú do práce už po roku (ak nie po 3 mesiacoch) a dávajú do toho všetko. Mojim deťom nič nechýba, je s nimi manžel, ktorý je taký plnohodnotný rodič ako ja.😄 A nie nerobilo by mi problém ostať s nimi do 3 rokov, ale predstav si ja nie som ty. Každý človek je iný.

maranta_leuconeura
23. júl 2023

@lienka.7 ja si myslim, ze kopec zien nechce pracovat uz vobec a najradsej by boli doma s detmi stale. Co je ok, ak si to tak dvaja ludia nastavia a zenu teda zabezpecuje muz. Akurat, ze vacsinou muz s tym nesuhlasi, lebo to sam financne neutiahne a zena je potom nestastna, ze nemoze byt ,,zena v domacnosti".

Ja som zo sveta ,,zena feministka/karieristka" a doma by som nevydrzala luxovat kazdy den a obskakovat muza a deti a ani si nemyslim, ze je to pre zeny dobre. Nemat vlastne peniaze, vlastne spolocenske vyzitie mimo deti, vlastnu karieru, potom nam predsa netreba ani olebne pravo, pravo na rozhodovanie o vlastnom tele, vzdelanie a mohla by som pokracovat...(staci pozriet do krajin tretieho sveta ako ,,dobre" sa tam zenam zije). Ved sme za tu moznost to mat ako zeny pred sto rokmi bojovali, kedy nebolo na vyber a vsetky sme museli byt ,,v domacnosti".

queen_mary
23. júl 2023

@zoeeoz lol, to sa pytas vazne? Nove jasle, skolky, namiesto pomoci matiek pomoc ztp, ich opatrovatelom, zdravotnictvo, skolstvo, zeleznice, alebo pomoc len slobodnym matkam, tyranym matkam,... .. matere su tie posledne, co do 3 rokov potrebuju zmykat stat. Bohuzial, presne take lepenie oci na volicov plati. Malo by to fungovat skor tak, ze ked prachy nemam, deti si nerobim.

h2
23. júl 2023

Môj syn mal 1,5 roka (lepšie povedané, rok a 7 mesiacov), keď som sa vrátila do práce. Na skrátený úväzok, 32 hodín týždenne, podľa toho, ako mne vyhovuje). Syn žiadnu traumu neutrpel, už má takmer 12 rokov a máme super vzťah, nechcem sa chváliť, ale je to naozaj jedno úžasné a bezproblémové dieťa. Áno, mala som aj ja výčitky, že som s ním nezostala doma dlhšie, ale kompenzovala som mu to tým, že som sa mu celý zvyšný čas, čo som nebola v práci, maximálne venovala.

queen_mary
23. júl 2023

@h2 presne tak som to mala ja. Tiez skrateny uvazok, dieta od 2 rokoch v jasliach. A tiez si myslim, ze sme potom spolu stravili ten cas pre seba ovela kvalitnejsie, kedze mi to bolo vzacnejsie.