icon

Kedy ste sa po narodení dieťaťa vrátili do práce?

22. júl 2023

Dobre rano,
Momentalne som na materskej uz 7mesiacov, do prace sa planujem vratit 09/24. (Maly bude mat 1,5roka)
Z kazdej strany len pocuvam, ci som ja vobec normalna, ze naco som si robila dieta ked s nim nechcem byt. Ze dieta si treba uzit kym je male, cas uz nevratim spat a podobne…
Fakt budem krkavcia mat?

keksik83
23. júl 2023

@giannkak práveže tu na SK sa ľudia naučili využívať všetko, čo sa len dá a aj nad rámec... je tu aj plno "špekulantov", ktorí sa nechajú "vydržiavať" systémom. len zosvojho okolia viem vymenovať mnohe príklady. A preto to tu vyzerá, ako vyzerá.

vladi4444
23. júl 2023

Podľa komentárov vidíš, že je to vysoko individuálne. Ja idem do prace teraz v septembri od ročného dieťaťa - ALE, prácu mám tri minúty pešo od bytu, mám veľmi veľa dní dovolenky (školstvo), flexibilný pracovný čas, a manžel nastúpi na MD s tým, že bude s malou doma, a potom potiahne aj na RD. Ale nám to takto vyhovuje, nakoľko manžel študuje externe VŠ, ja mám dobre pracovné a platové podmienky. K tomu možno ešte fakt, že som mala dieťa rok a pol po VŠ, a ak by som chcela druhé, treba mi ísť znovu do práce (zmluva skončila).
Pokiaľ by som nemala takúto možnosť, a nebola by som nútená dat dieťa do jaslí kvôli napr. financiám, pravdepodobne by som doma ešte zostala. Taktiež inak keby mám už za sebou odrobenych 10 rokov. Urob, ako Vám vyhovuje, reči okolia si nevsimlaj 🙂

giannkak
23. júl 2023

@zuzanockamt ja mám tiež a moja mama bola s nami 3 roky na rodičovskej tak to muselo byť rozhodnutie z jej strany

giannkak
23. júl 2023

@keksik83 ja som poukazovala iba na 3 roky rodičovskej, nejdem to ďalej rozvádzať kto pochopil čo som tým chcela povedať tak pochopil viac sa k tomu vyjadrovať nejdem.

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
evkatk
23. júl 2023

Za mojich mladých čias bola rodičovská 2 roky (pri 3.dieťati 3 roky) a riadna materská 26 týždňov. Nevrátiť sa do práce po 26. týždňoch znamenalo byť opovrhovaná, ohováraná, atď. O matke, ktorá zostala na rodičovskej, sa nehovorilo inak ako o prostitútke, ktorá nehanebne sa necháva vydržiavať vlastným mužom pod zámienkou, starostlivosti o dieťa, lebo je lenivá, nechce sa jej robiť. Túto teóriu hlásali staršie ženy, ktoré nemali možnosť ostať doma v minulosti. My mladšie ak sme si chceli zachovať česť, hneď sme šli do práce a 5 mesačné dieťa zverili odborníčkam v jasliach (zdravotné sestry). Môj deň vyzeral tak: budíček o 5.00, príprava raňajok a detí do jaslí, škôlky, školy, ustlať, utrieť prach, pred odchodom z domu skontrolovať, či je absolútny poriadok v celom byte /nesmela byť ani dečka nakrivo) a roznášanie detí samozrejme s MHD- Pred 8. hod som s vyplazeným jazykom dobehla do školy, kde som učila. Popoludní nákup, výber detí, atď. Večer o 20. muselo všetko spať a tak som robila všetko v domácnosti . upratovala, potichu, žehlila, atď cca do 2.00 hod. Maximálny spánok 3 hod. v noci. Teraz sa divím ako som to zvládla a ešte každú sobotu umyť všetky okná, poprášiť koberce ... Nebola som sama. Každá sme prešli tým režimom. Jediná výhoda - samostatnosť detí. Nikdy nevyplakávali ak niečo chceli, boli od 2 rokov neuveriteľne rozumné, od cca 13 mesiacov nemali plienky cez deň, od 15 mes. ani v noci, samostatne jedli a obliekali sa od 1,5 roka, nikdy neboli problémy s učením (vypestovaná v jasliach a škôlke vytrvalosť a snaha dosiahnuť čo sa od nich očakáva), nikdy neodvrávali, pubertu prežili bez akýchkoľvek odchýliek v správaní, vyštudovali všetky VŠ a sú na svoje deti vraj veľmi náročné. Zďaleka nie tak, ako to bolo za ich detstva. Takže to je iba uhol pohľadu. Neboli však mobily ani počítače, ktoré toho času zaberajú mamkám čas. Boli sme na niekoľko rokov naprogramované robotky, ale výsledok stál za to. Deti priniesli len radosť a v živote sa úspešne uplatnili.

alana1
23. júl 2023

@slavusiksmeyo no lebo 14 mesacna urcite tuzi po skvelych priateloch a po skusenostiach...ze babyjagy 🙂 tie babyjagy ti radili v dobrom....ozaj si precitaj na nete, co take mrnave stvorenie potrebuje...urcite to nie su priatelia a skusenosti 🙂

keksik83
23. júl 2023

@evkatk moja mama (ročník 1960) fungovala presne takto isto. A tým, že pracujem s deťmi, musím súhlasiť, že dnes sú čím ďalej, tým menej samostatne, všetko vždy riešia rodicia. Vrchol je, že rodič sa so mnou bude dohadovať ešte aj na tom, z čoho sa to ich chúďatko dieťa (prvák na strednej) ma učiť (ma knihu, poznámky vo Worde odo mňa, prezentáciu a vysvetlenie na hodine). Nuž chúďatko dieťa trávi čas v škole na mobile a zuvanim tabaku, ktorý potom lepí pod lavice a vyhadzuje na plafon, a rodič sa čuduje, prečo nosí domov gule.

lacibo
23. júl 2023

@zuzanockamt tak to by som nesudila..ci matka ostane doma alebo nie..ak si to rodina moze dovolit tak to nema co komu prekazat..tak ako nesudim ani matky co idu skor do prace..ked si to rodina moze dovolit a ma to dobre zorganizovane tak preco nie..kazda rodina je vysoko individualna a preto sa aj sama rozhoduje v takychto veciach..je milion okolnosti v tej ktorej rodine ktore podporia alebo zabrania navratu do prace..tu sa neda riadit nazorom inych

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
lacibo
23. júl 2023

@sasesoe dobry postreh s tym uvazkom v Rakusku..a ja doplnim ze tam matka na skratenom zarobi dva krat viac ako tu na plnom..tak aj to si treba preratat..ci zarobim dost na to, aby to.bolo efektivne vratit sa do prace a platit si opatrovanie napriklad..vo Svajciarsku su zeny bezne aj do 18 rokov deti doma..kym muz ich platom uzivi..a nikto sa necuduje..takze porovnavat stat a stat je blbost..tu si kazdy musi popremyslat, co a ako urobi, hlavne nech su vsetci doma spokojni☺

lacibo
23. júl 2023

@zuzanockamt a kto by ich mal akoze urazat a ponizovat..nechapem.??..kazda si spravi tak ako jej vyhovuje..okolie si moze mysliet co len chce
.ja mam kamosky z oboch taborov a nevadi mi, ako to oni maju..ja to mam tak, ako chcem ja a moj manzel..to je hlavne, aby panovala zhoda v rodine..okoliu to nemusis zdovodnovat

lacibo
23. júl 2023

@maranta_leuconeura s tym prvym odstavcom s tebou suhlasim ale v tom druhom uz podla mna vidis svet cierno- bielo..kazda zena je ina..neda sa pausalizovat..nikde nie je napisane ze zena co nepracuje, je domáca puťka a 100% vedie domacnost a obskakuje muza..tak ako aj to, ze ked pracuje, tak tym bojuje za svoje prava..kazda si robi v podstate, ako jej vyhovuje a nikto ju nemoze za to sudit..je to vec oboch manzelov, ako si to nastavia doma..

sulavikova
23. júl 2023

Po dvoch rokoch, inak by ma doma určite porazilo. Chlapec bol samostatný, zvládal samoobslužné činnosti, odplienkovaný len “r” sme neskôr trénovali u logopedičky. Na mne už doma rástli hríby, normálne som cítila, že sprostnem🤦🏻‍♀️Odtrhnutá od práce, kolektívu a “nomálnych” ľudí…

akje
23. júl 2023

@lacibo 🤍 pekne píšeš

maranta_leuconeura
23. júl 2023

@lacibo ano, kazda nech si to zariadi ako chce, ak si najde takeho muza, co ju bude financovat, je to ok, akurat ze take sem vacsinou nepisu, skor sem pisu prekvapene, ze muz nechce vsetko tahat a nechce tretie dieta po ich 6 rocnej matersko-rodicovskej.
Nase dva tabory sa asi nikdy nepochopia, ako ja nechapem, koho bavi trcat doma, tak oni nechapu, preco by som doma nevydrzala viac ako 2 roky a ani dieta by to nezmenilo.

zoeeoz
23. júl 2023

@queen_mary ako si dosla k tomu, ze dostavat rodicak znamena ze clovek nema prachy? Tu spajas riadne storky

zoeeoz
23. júl 2023

@queen_mary alebo pomoc ztp..lebo kazde ztp zas znamena ze prachov ma malo alebo co? Staci mi vidiet mojho alkoholika sbokra, ktory chlastom dosiel k urazu a tak dostava 1200 a total funguje, len trosku kriva..och chudak malinko ma dajme mu viac... Slobodna matka ma preco vacsi narok na prachy ako vydata? Byt slobodna neznamena byt bez partnera, hlavne v dnesnej dobe kedy nevziat sa je v mode.. V zdravotnictve je mega vela prachov a ako vyzera??..takze to lol to myslis vazne sa spytaj seba..presne ako nasi politici, idu si svoje pi*oviny ale domyslene to nemaju

lacibo
23. júl 2023

@maranta_leuconeura ano chapem..ale to uz je vecou konkretnych manzelov..nie systemu

zoeeoz
23. júl 2023

@queen_mary a este mi neda "Malo by to fungovat skor tak, ze ked prachy nemam, deti si nerobim."..lebo vsetci si tu robime deti kvoli 400e mesacne :D :D akoze vazne? To je ta motivacia urcite lebo vsetkych nas to z biedy vytrhne :D to ze sa tu robia o*eby jak svina ma materskej, aby oteckovka a mamicky dostavali maximalne alebo ze otecko co do teraz mal 500eur vyplatu ma zrazu full matersku a do toho este robi tak to je okej, ze? Ale tych 400 pre matku, OMG STRASNE..si tu len neviem preco honis ego aka si empaticka k inym udajne slabsim skupinam ale neprehliadaj tie sracky a otrty co dokazu urobit aj tieto pre teba uprednostnovane skupiny

slavusiksmeyo
23. júl 2023

@alana1 "prečítaj na nete, čo dieťa potrebuje" 😁 ... Och, to mám ale veľký hriech, že som si pred tým ako som sa stala matkou nenaštudovala materskú poradňu Google, čo hovorí o materstve. Veď predsa matka Google vychovala tých bilión detí, ktoré sa za tie tisícročia od stvorenia sveta narodili a materstvo má v malíčku. Pardón, nabudúce keď budem chcieť svoje dieťa objať, tak mu poviem: počkaj, počkaj. Musím si najprv naštudovať na nete, ako sa to robí a či to potrebuješ alebo nie 😂😂😂😂

alana1
24. júl 2023

@slavusiksmeyo tak zjavne knihy o výchove necitas 😞 preto bude pre teba jednoduchšie si vygooglit niečo o vzťahovéj výchove...

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
kvetinka75
24. júl 2023

po 3rokoch. Ja som si povedala, že si to užijem a nemala som sa ani kam vrátiť, tak som počkala kým prejdu 3 roky. Finančne sme boli na tom dobre. Ale každý nech sa zariadi podľa seba. Komu ako vyhovuje a druhého nič do toho.

alana1
24. júl 2023

@zuzanockamt ako???? Modelová situácia :1 ročne nemluvna v jasliach. V jasliach máš 2 učiteľky 20 deti...mama v praci od 8 do 17hod...s kým si ten vzťah buduje? S ostatnymi detmi ktore mu tak maximálne trhaju hracky z ruk ? Ci akože s mamou cez víkendy? Asi si niečo prečítala a pochopila nesprávne....

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
alana1
24. júl 2023

@zuzanockamt no ved kedy? ked je od 8 rana do 17 poobedia v praci? vezme dieta z jasli a doma mu da jest a da ho spat...to je cele budovanie vztahu...

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
alana1
24. júl 2023

@zuzanockamt no vobec nic 🙂

lacibo
25. júl 2023

@alana1 ak je to takto, tak je to fakt smutne a je pravda, ze bezpecne priputanie k vztahovej osobe moze byt stazene a nemusi ani prebehnut..ale zase ak matka pracuje zatial co je s dietatom otec a stara sa super..tam nie je co namietat..ako som pisala je to mnoho okolnosti, co ovplyvnuju vychovu dietata, neda sa porovnavat s inymi..