icon

Kedy ste sa po narodení dieťaťa vrátili do práce?

22. júl 2023

Dobre rano,
Momentalne som na materskej uz 7mesiacov, do prace sa planujem vratit 09/24. (Maly bude mat 1,5roka)
Z kazdej strany len pocuvam, ci som ja vobec normalna, ze naco som si robila dieta ked s nim nechcem byt. Ze dieta si treba uzit kym je male, cas uz nevratim spat a podobne…
Fakt budem krkavcia mat?

Strana
z6
drahomirrra
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
keksik83
25. júl 2023

@drahomirrra áno, úplne bežný názor človeka, ktorý do práce ucitela vôbec nevidí. Ja aj kolegyňa (učíme na strednej) berieme svoje 8-rocne deti z družiny vždy posledné, teda o štvrtej, skôr sa z roboty nedostaneme (rozvrh cca 8 vyučovacích hodín denne + povinné krúžky, do ktorých nás prihlásil zriadovatel). Moja chodí aj do rannej družiny. Po večeroch a vikendoch opravujem písomky, slohy, robím prípravy, riešim administratívu a komunikáciu s rodičmi, úradmi a pod. Pracujem teda aj doma. Môj muž je lekár a sam povedal, že v robote je MENEJ ako ja. Spomenutá kolegyňa ma manželstvo pred krachom, bo muž nezvláda jej pracovné nasadenie a to, že na deti pocas sk. roka v podstate sám. Ak nevieš, o čom to je, nevyjadruj sa.

keksik83
25. júl 2023

@drahomirrra a pravda je, že VV sa dá aplikovať aj za cenu, že matka nie je s dieťaťom doma 24/7, záleží, ako si to žena vie zorganizovať, aké má priority. Nie je dôležité, koľko času s dieťaťom tráviš, ale akým spôsobom, ide o bežné situácie, reakcie, komunikáciu...

drahomirrra
25. júl 2023

@keksik83 Ja mam ucitelov v rodine niekolko. Prehanas, ale extremne. To ze ma tvoja kolegyna pracovne nasadenie ake ma, je jej rozhodnutie.

keksik83
25. júl 2023

@drahomirrra jasne, poviem pravdu, tak preháňam. Svokra učila 40 rokov, bola aj riaditeľka, moja teta a vzdialená sesternica učia roky na špeciálnej škole, sestra učí na bilingvalnom gymnáziu, predtým na zakladke, VSADE je to nastavene trochu inak a KAZDY k práci aj inak pristupuje. Moje dieťa má v zakladke tiež všelijaké učiteľky... Kolegyňa ma extrémne nasadenie, lebo keď niečo robí, robí to tak, ako má. A konieckoncov to chce každý rodič pre svoje dieťa, nie? Na jednej strane je plný MK osočovanie cieľov, lebo NIC nerobia, každý chce pre svoje dieťa len to naj na, no a keď tu spomeniem zapalenu učiteľku, ktorá kvôli záujmu o prácu prichádza o rodinu, potom je akože mimo. Aké slovenské. Pozdravuj tých akože ucitelov doma.

keksik83
25. júl 2023

@drahomirrra už dodám len to, že spomenutá kolegyňa neplánuje učiť aj ďalej, pomýšľa na odchod (s jej vzdelaním, doktoratmi pred menom aj za ním, vedmostami, empatiou a chuťou pracovať nebude mať problém nájsť si inú pracu), hoci učenie miluje. Namiesto nej možno príde niekto, kto deckam na hodine pusti film, nechá ich hrať sa s mobilmi a pod.A takto postupne všetci schopní učitelia na Slovensku odchádzajú.

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
drahomirrra
25. júl 2023

@zuzanockamt Vobec neviem vsetko najlepsie. To skor ty tak vyznievas vo vsetkych temach tykajucich sa pracujucich matiek/matiek co sa rozhodli byt doma do 3r. V kazdej takej teme uvadzas to iste, ako si ty letela od 1r maleho dietata do roboty, aki su muzi chudaci a ako ich zeny cicaju. To, ze ti strazila svokra, taktne nespominas.
Nie kazda matka nutne musi letiet do roboty, lebo nema co do huby, lebo maju s muzom oddelene ucty a evidentne muz peniaze neda. Ked uz.
A to pisem ako typ zeny, co pracoval celu RD. Nie ja vystupujem v temach ako najmudrejsia.

drahomirrra
25. júl 2023

@keksik83 Len hlupak necha krachnut rodinu kvoli pracovnemu nasadeniu, ktore nik neoceni. Bez ohladu na to, ci je to ucitel, ci vedec v NASA.

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
jajka257
25. júl 2023

@zuzanockamt prepáč, ale z teba normálne srší nenávisť voči iným ženám, ktoré nezdielaju tvoj názor. V každej jednej téme vystupujes v pozícii najdokonalejšej, naskusenejsej a len tvoj názor je správny. Takýmto vystupovaním len podporujes nenávisť voči učiteľom. A teda nerobíš najlepšiu reklamu.

jajka257
25. júl 2023

@keksik83 úprimne sa čudujem tvojej kolegyni. Ona zničila svojim vlastným deťom rodinu, aby iné deti dostali to najlepšie. Nechápem. Keby bola špičkový vedec, neurochirurg ci niečo, bez čoho ľudstvo vymrie, pochopila by som. Ale obetovať vlastne deti, nechápem.

akje
25. júl 2023

@zuzanockamt "if you dont know the whole story, just shut up."

Vodu kážeš, víno piješ, Zuzanočka.

lacibo
25. júl 2023

@keksik83 uvazok mas 22 vyucovacich hodin plny..tak ak mas 30 hodin..mas nadcas..platený mavyše..tym sa ta nechcem dotknut
.som tiez v skolstve, na SŠ som bola 10 rokov..ale domov sme chodili po skonceni rozvrhu kazdy

keksik83
25. júl 2023

@lacibo nedávam si preplácať nadčasy - keďže si počas prázdnin musíme čerpať dovolenku (mimo prázdnin nemozem) a prázdninových dní je 52, tak tie dni musím riešiť nadcasmi. Bežne učím do 15.00 alebo 16.05, nepočítam krúžky. Ale jasne, po rozvrhu môžem ísť domov. Opravovať slohy, diktaty, testy, dopĺňať prezentácie, robiť korektúru článkov do sk. časopisu, robiť si prípravy. Ono veľmi záleží aj aký učíš predmet. Tieto nekonečné dotahovacky ma nebavia. Ja viem, koľko času trávim prácou, čo robím a ako robím, vysvetľovať ženám na MK dookola to isté, to je mrhanie časom.

akje
25. júl 2023

@keksik83 ja neviem. A to je zle? 45 dni dovolenky, ktore si cerpate v prazdninove dni? A zvysnych 10 proste idete do skoly pocas prazdnin, kedy si urobite pripravu, popripade nieco, co potrebujete riesit ohladom skolskych zalezitosti? Ci to mate nariadene, ze nemozete ist 10 prazdninovych dni do skoly? Ci preco to vykryvate nadcasmi? Pamatam si, ako teta ucitelka chodila vzdy posledne dva letne prazdninove tyzdne do roboty. Pytam sa, aby som to pochopila.

evkatk
25. júl 2023

Nezainteresovaní nechápu, že učiteľstvo nie je zamestnanie, ale povolanie. Kto sa na to dal, robil to s vedomím, že na prvom mieste je učenie, venovanie sa zvereným deťom a všetkej práci súvisiacej s učením, potom dlho nič a po tom vlastné deti a rodina. Ak je učiteľ zodpovedným učiteľom, musí zvládať všetko tak, aby boli všetci spokojní - doma aj v škole. Nemá času myslieť na seba, na svoje záujmy a ak je učiteľom predmetov, ktoré vyžadujú dôslednú prípravu na ďalší deň, opravu písomiek, prípravu testov, atď., nemôže to robiť počas vyučovania a často ani po ňom v škole v zborovni plnej rozprávajúcich učiteľov. To všetko je práca na doma a to hlavne vo večerných hodinách. Takto som fungovala 44 rokov ako učiteľka matematiky, neskôr riaditeľka školy. A stihnúť sa dalo všetko a hlavne dobrá výchova svojich detí. Priznám sa, ak boli deti menšie, nemala som času na líčenie sa do práce, ani na raňajky. A čo sa prázdnin týka, dajme si otázky: Koľko dovolenky si zaslúži žena, starajúca sa o 1 - 2 deti doma, nechodiaca do práce a koľko dovolenky si zaslúži učiteľ, starajúci sa denne o 5 - 6 (vyuč. hod) x cca 28 detí v škole, t.j aj o 168 detí denne + počas dozoru cez prestávky a po vyučovaní v školskej jedálni v desnom hluku, vždy k dispozícii každému, kto ho osloví? Mnohí aj schopní učitelia to psychicky nezvládli už v začiatkoch a zo škôl odišli. Prázdnin a sviatkov je oveľa viac ako 45 dovolenkových dní. (jesenné, zimné, jarné veľkonočné, polročné prázdniny) Ak si tie dni voľna nemožno odrobiť nadčasmi (suplovaním neprítomnosti iných), ostáva čerpať počas voľných dní neplatené voľno. Stalo sa, že v nie jeden rok, kedy bolo počas zimných prázdnin veľa pracovných dní, učitelia čerpali 5 - 6 dní neplatenýho voľna a plat mali krátený asi o jednu tretinu. A to je aj dôvod, že učitelia popri relatívne nízkom plate, ktorý je nižší ako má zdravotná sestra so strednou školou, musí mať ešte jedno zamestnanie. Letné prázdniny trvajú asi 42 dní, čo je takmer celá dovolenka, k tomu 5 dní jarných, 2 dni polročných, asi 8 dní zimných, 3 dni veľkonočných, 2 dni jesenných. Toto sa odrábalo v lete, ak riaditeľ mal pre každého učiteľa zmysluplnú prácu a nie iba sedenie v práci, keď už neexistovalo vyučovanie. Ak prácu nemal, čerpalo sa neplatené voľno.

keksik83
25. júl 2023

@akje čerpanie dovolenky mame nariadené, proste od dátumu do datumu. nemame moznost chodit do skoly. preto tie nadcasy vo forme nahradneho volna. riadnu pracovnú dobu mame prvý júlový a potom posledné dva augustové týždne - to mame komisionálne a opravné skúšky, kontrolu letnej praxe, nasledne v nasom pripade tlac vysvedčení, prípravu uc. plánov, pripadne školenia. a napr sestra, čo učí, chodila do školy prvé dva júlové týždne a začína v auguste ešte skôr ako začíname my. u dcéry na zakladke môžu učitelia chodiť do práce aj v lete - majú akúsi službu. ako som písala, je to rôzne. my sme veľká škola, mame viac ako 600 žiakov, veľký internát, u nás sú striktne pravidlá.

akje
25. júl 2023

@keksik83 dakujem za vysvetlenie 🙂

jajka257
27. júl 2023

@evkatk no trosku ti nesedia počty dní prázdnin. Ale nevadí. Polročné 1 deň, tento rok už neboli, veľkonočné 2 dní. V lete, keď ste v práci aspoň 8 pracovných dní, je to cca 34 dní. Viem, učila som 17 +2 roky pred výškou. A učila som tiež matematiku.
@keksik83 keby si mala každý týždeň 7 nadčasový h hodín, tak máš za školský rok 224 hodín nadčasov, čo je plus minú 32 pracovných dní. Neverím, že toľko dní potrebuješ a skutočne neverím, že by niekto mal takéto nadčasy v školstve. To by musela u vás chýbať minimálne jedna učiteľka.

lacibo
28. júl 2023

@akje lebo dovolenky je menej ako prazdnin..preto si ucitelia musia este nadrabat navyse..ale kedze ide o pracu so ziakmi navyse / tzv.priama cinnost/ a je nad ramec zakladneho uvazku - nedostavat za nu peniaze ale iba fazulky / tak ja volam nahradne volna/ je v podstate vykoristovanie. Tie fazulky potom musis povinne pouzit, kedy ti povedia, nemozes si za svoju vlastnu odrobenu pracu vybrat benefit ako a kedy ty chces..na 1 den volna cez prazdniny my mame 7 a pol fazuliek..tazko ziskanych v praci so ziakmi navyse🤔

slavusiksmeyo
28. júl 2023

@alana1 fakt nečítam. Nemám na to čas, pretože ho využívam lepšie. Venujem sa deťom a ich mamičkám a verte, že vzťahy máme s oboma generáciami úžasné, bez toho aby som sa riadila knihami. Neviem, možno vy čítate o objatiach, úsmeve, potlapkani po pleci... ja to radšej urobím denne prakticky 🙃 prajem vám všetko dobré

Strana
z6