Kolegyňa ma šikanuje
Konečne som si našla prácu, po ktorej som túžila. Po rokoch práce vo fabrikách a v skladoch som strašne šťastná. Hneď prvý deň v práci som bola v šoku. Mojou kolegyňou je moja bývalá spolužiačka zo ZŠ, ktorá má celý 6, 7 a 8 ročník šikanovala. Šikanovala aj ďalšiu spolužiačku, ktorá kvôli nej začala chodiť za školu.
Teraz je mojou kolegyňou a mám pocit, že som sa zase vrátila na základnú školu. Správa sa totiž ku mne úplne rovnako. Zas mi ubližuje, ohovára, keď idem okolo nej a je s inou kolegyňou, tak sa začnú smiať. Niekedy naschvál niečo nahlas povie, tak, že naráža na mňa.
Som zase znechutená a chodím do práce s boľavým bruchom.
Čo mám urobiť? Ísť za vedením?
A tito ludia citia tvoj strach, su ako psi co citia krv a preto si k tebe dovolila na zakladnej a dovoli si aj teraz. Proste si obet a ju to bavi.
Vieš ako sa to hovorí, že si k tebe ľudia dovolia toľko čo im dovolíš a to si treba uvedomiť, ty jej určuješ hranice.
To musi riadna chudera. Nezazila som takuto kravu v praci,no na zs sme tiez mali jednu takuto a mala dalsie dve kamosky,takze boli 3 v skupinke a vysmievali sa z kazdeho,ohovarali,sikanovali. Dodnes ked ich stretnem mam neprijemny pocit,no vtedy sa vystriem a nesiem sa ako pav 🤣mam uz dost sebavedomia,aby som im ukazala,kde je ich miesto. Sprav to aj ty tak. Nenechaj sa znechutit. Ja by som sa s nou asi snazila vychadzat,nepriatela si treba drzat blizko,ale bavit sa s nim len na pracovnej urovni,ziadne sukromie jej nezverovat ani nic navyse.
Netreba sa bat a obzvlast ak Ti na praci zalezi. Ja som sa vracala po materskej na ine oddelenie ako som bola pred materskou a hned sa tam na mna vrhla jedna kolegynka co tam bola "dva dni aj s cestou". Zial, citila sa ohrozena, ze uz nebude ta naj hviezda, kedze ja som vo firme 15 rokov a mala som bohate skusenosti. Veru snazila sa velmi zneprijemnit mi zivot na pracovisku, ale medzi styrmi ocami som sa jej spytala ze aky ma problem, lebo nemienim s nou neustale bojovat a kedze som vekovo a sluzobne ovela starsia, a nechystam sa odist, by sa mala spamatat a chovat sa slusne ak chce vo firme zostat a ak mame spolu nejako fungovat a vychadzat. Troska bola zaskocena, chvilu sa tvarila ze ona je "na koni" ale nakoniec si dovolim povedat ze sme sa skamaratili a super vychadzame. Takze netreba sa bat a stopnut ju hned na zaciatku, treba jej dat najavo ze uz nie si to ustrachane dievcatko zo skoly, inak ti pokoj neda. Takyto ludia su zrejme zufalci, maju nizke sebavedomie a umelo si ho v sebe zdvihaju ponizovanim a sikanovanim druhych. Drzim palce.
Priprav sa a poriadne si otvor ústa .... povedz jej ... tebe nestačilo , čo si mi robila na zš? ... a povedz jej všetko, čo ti robila
@mimi2018 fuuuha, toto by mi bolo proti srsti- byť falošná a hrať sa na kamarátku. A nesúhlasím- urcite sa s takou osobou nekamaratit, ani naoko.
Myslím, že ak má niekto plytké, prip. falošné vzťahy s ostatnými, tak práve preto, lebo sám také vytvara. Ale určite by také byť nemali a nie je to ok. Život sa má žiť, nie prežívať v pretvárke.
Svojim deťom odmala prizvukujem, aby sa slušne správali k ľuďom, s úctou, ale kamarátiť sa s každým nemusia. Nie každý za to stojí. A asi ani kolegyňa, o akej píše dotycna.
Súhlas s tými, ktoré radia, aby si si to s ňou priamo vydiskutovala. Opytaj sa jej pri najbližšej príležitosti, o čo jej ide.
A povedz jej, že ti to je nepríjemné, ale práca ťa baví a nenechas si to pokaziť kvôli nej. Ak má problém, nech si ho rieši, ale nie cez teba.
Zažila som podobnú situáciu ako novacik- kolegyna v kancli od rána oduta, zakukovala na mňa, čím viac som sa snažila byť nápomocná, tým bolo jej správanie neznesitelnejsie. Na obed šla vždy s kolegyňou z vedľajšej kancelárie, nikdy ma nezavolala. Prv ma to trápilo, či niečo nerobím zle. Potom som si povedala, jej problém, keď sa nevie ozvať. Trvalo to cca 2 tyždne. A keďže každý má rád príjemnú atmosféru v práci, po dôkladnom zvážení, co jej poviem, som na ňu vybalila, že takto sa pracovať nedá. Ak má výhrady, nech mi to povie rovno. Habkala, že ani nevie, čo je mojou náplňou, prečo ma šéf prijal. Ale od kolegu som sa dozvedela, že sa boji o miesto, keď sa zaučím.
Povedala som jej, že som ju neprišla pripraviť o jej miesto, ani preskočiť v pozícii, ale že som prišla posilniť tím a pomôcť jej, lebo práce pre jedného je príliš veľa.
Od toho dňa sa začali diať veci- kolegyňa pochopila, že nie som žiadna submisivna trúbka, hoci som možno tak pôsobila. Odvtedy jednanie priame, žiadne oduté ksichty, žiadne intrigy. A videla, že naozaj som sa neprišla vyšplhať niekam po jej chrbte, ale že sme tím a pomáhame si.
Mala som kolegyňu, bola super, kedysi pracovala ako personalista a riešila všeličo, jedna z jej hlások keď niekto mal poznámky bola" psy stekajú a karavana ide dalej"
na rovinu jej povedz, ze ti je to neprijemne...inak sa tym netrap...
@mimi2018 To každý slušný a nekonfliktný človek pôjde do výroby a agresori budú mať pré? Nemalo by sa skôr agresorom ukázať STOP a pekne pred všetkými, aby sme ukázali, že takéto správanie nebude tolerované? Zvláštny názor.
To mi je luto, @autorka.
Ale snad si sa zo zakladnej skoly posunula. Nie si dieta, si dospela, popracovala si na sebe. Ja osobne velmi nemam rada konglikty, je mi az nevolno, ak s niecim nesuhlasim, a mam niekoho konfrontovat, ale spravim to. A radim aj tebe konfrontovat spoluziacka, a aj jej povedat, ako si sa citila pocas zakladnej skoly, a ze snad z tychto praktik vyrastla. Ja osobne by som to spravila aj pred nejakou kolegynou. Mozno si toho nebola/ nie je vedoma ani teraz, proste niektori maju pocit, ze my ostatni sme asi "precitliveli". Ale ak jej to nepovies, nebude to vediet. A ked jej to povies, a ona b tom bude pokracovat, tak je to proste krava, a isla by som vyssie🤷
Malo by sa ukázať stop a držím palce aby si to realne dokázala 😉
@mimi2018 Bez toho ironického smajlíka by to bolo lepšie, ale ďakujem 🙂
To nie je ironicky smajlik. Teba sa asi všetko dotkne to tiež nechápem. Možno aj zvelicujes s tou kolegyňou a ona ta berie normálne len ty si všetko zbytocne pripustas.
tiez mam pocit, ze sa ta vsetko az prilis moc dotkne a vsetko si tym padom moc pripustas. Mala by si byt trocha tvrdsia a ukazat aj tej kolegyni, ze take veci si proste k tebe nemoze dovolit
to bolo smurknutie akoze drzim palce, ty to zvladas
@mimi2018 Áno, asi sa mi to iba zdá.
Chcela som napisat to co mas uz na prvej strane od
@midori123 - Ako sa poznam, pri prvej prilezitosti by som jej pekne nahlas, tak aby to bolo pocut, povedala nieco v style: ,, ze wawwww…. Vidim, ze si stale rovnako pri*ebana ako na zakladke! Teba to este nepreslo??
Len trochu viac diplomaticky 👍 toto je to najlepsie co mozes urobit. Je to fakt chudera 🥴
Treba ist okolo a ked sa zacne smiat s druhou kolegynou treba sa usmiat a pozerat rovno alebo hocikde proste aby videla ze ju mas u pici a to jej bude robit este vecsie nervy
ahoj, mas nieco nove?
@monuska112 Ahoj. Vzala som si k srdcu rady tu od dievčat a už mám viac - menej pokoj. Dokonca sa ku mne pridali dve kolegyne 🙂
@autorka, tak to je skvele. A takto je aspon vidiet, ze na to cakalo viac osob. Potrebovala niekoho odvazneho
A si jej niečo povedala? Ako si to riešila?
Ja som použila toto od @midori123 , ale slušnejšie 🙂
@stanislavicenka Asi áno, prekvapilo ma to, lebo zo začiatku to vyzeralo, že s ňou nikto problém nemá.
s takymi ludmi sa vsetci snazia radsej slusne, aby si nerobili problemy, ale je to len potvrdzovanie agresora, som rada ze si to zastavila 🙂 mozes byt na seba pysna!
Super a čo ti na to povedala? Ukludnila sa už?
@katie253 Ona je dosť agresívna, takže útočila ďalej, ale nenechala som sa vyprovokovať a celú dobu som sa na ňu usmievala a bola som milá 🙂
@monuska112 Ďakujem, cítim sa lepšie, že som sa konečne napriek strachu odhodlala jej vzoprieť. Ale v prvej chvíli som mala pocit, že prehltnem srdce, tak som bola vystresovaná.

Radia ti aby si išla do otvorenej konfrontácie. Pýtam sa načo? Tak ona ťa ohovára a ty máš byť fér? Byť tebou tak ju ohovorím úplne všade a každému by som povedala, že ťa šikanuje. Treba použiť jej vlastné zbrane a nie hrať sa na silnú hrdinku, čo nakoniec určite skončí trapasom.