Kolegyne skôr odchádzajú - nápady

24. mar 2024

Som vekovo aj sluzobne najstarsia medzi kolegynami. Nikdy som si nedovolila odist skor, iba vynimocne, po dohode so sefom. V poslednom case som si vsak vsimla, ze kolegyne odchadzaju z prace skor. Ja samozrejme neviem, ake maju dohody so sefom, ale som toho napocitala za mesiac za niekolko hodin, prepocitane na peniaze radovo niekolko desiatok eur. Nepride mi to fer. Sice mam o malo vyssi plat, ale to z dovodu, ze som tam uz dlhsie, zvysenie som mala iba pred 3 mesiacmi. A zas tolko mi nepridali, aby ma to nestvalo. Mozno im to takto vychadza aj lepsie na hodinu. Mame inak dobre vztahy, takze neviem ako to odkomunikovat so sefom, pride mi to bonzacke, hoci to vsetci vidime. Mne to je proti srsti, odchadzat skor, ak ma sef sam od seba neposle skor domov (co sa nedeje), mame urcenu pracovnu dobu. Rozhodne nerobia kolegyne ani rychlejsie ani kvalitnejsie, to tiez vsetci vieme, ako to je. Mam za nim ist a normalne mu povedat, ze mi to vadi? Co by ste robili? A ako to riesit, ake riesenie navrhnut? Technicky je mi aj jedno, ze idu skor, kebyze vnimam rozdiel v plate adekvatny situacii. Ja sa za nim aj chystam, lebo ma to stve, lebo to nie je voci mne fer, ale nejak sa aj tak blbo citim. Snad ma chapete, je to taka blba situacia, vlastne ma do toho nic, mam sa starat o seba, ale stve ma to.

mamina7070
24. mar 2024

a aky typ prace robite ? nemate dochadzku? ak si splnia predpisany pracovny cas tak aky je problem

autor
24. mar 2024

@mamina7070 neplnia si dochadzku, odchadzaju skor, sme sukromna firma. ide o lahsiu fyzicku pracu.

zuzanka.zuzu
24. mar 2024

keď si staršia tak už vieš ako to v živote chodí a že krivdy sa proste dejú 🙄

azzflo
24. mar 2024

Zostava ich robota na tebe? Skodi ti to nejak osobne a konkretne? Ak nie, tak to nie je tvoja vec, obzvlast ak o tom sef vie - riskujes ze si totalne pokazis prachovne vztahy, stoji ti to za to? Ved ty ich neplatis, tak sa nesnaz ich mikromenezovat.

megg1
24. mar 2024

Ved tam musite nejaky pocet hodin odrobit, tak ak maju dochadzku vporiadku, tak s nimi nic sef riesit nemusi. Z akeho dovodu ich riesis ty? V praci si treba vsimat seba, nie druhych.

lienka.7
24. mar 2024

Si ich šéfka?

zalka
24. mar 2024

Ja by som šla za šéfom s tým, že aj ja chcem mať kratší pracovný čas ako majú ostatné kolegyne. Tj. Ak máš 40h a kolegine napr odchádzajú o pol hodiny skôr tak majú 37.5 h úväzok.
Nenabonzujes ich priamo ale budeš sa o tých menej hodín zaujímať. A tiež s otazkou, či im ostala tá istá mzda.

autor
24. mar 2024

@azzflo skodi mi to nepriamo, nie je to ok, ze platovo nam to vychadza rovnako na hodiny, ak chapes. Citim sa ako blbecek, ty by si sa necitila?
@megg1 asi by som tu nepisala, ak by bola dochadzka ok, oni odrobia menej ako je predpisany pocet hodin

mamina7070
24. mar 2024

tak zacni odchadzar ty este pred nimi a ividis ako sa to vyvrbi

autor
24. mar 2024

@zalka Takto som to aj planovala, aj tak sa mi to javilo blbe, asi sa neviem za seba postavit.

@mamina7070 Mne to pride takto nekorektne, hoci ano, nastavilo by to zrkadlo.

michaela329
24. mar 2024

A majú urobené? Ak majú urobené, tak načo to riešiš? Zostáva ich práca na Tebe, alebo ako? Ja som robila fakturantku, ak som mala hotovo na deň, tiež som išla skôr - aj o hodinu. Kolegyňa brala robotu domov, ak mala deti choré - lebo to urobila aj tak. Viac ma štvali fajčiarky v obchode, kým ony hulili vonku, ja som musela robiť. Ale ak majú odrobené a Tebe to nezostáva na krku, tak načo robiť zlú krv?

minka201
24. mar 2024

Ja mám na podobné veci taký názor, že vždy treba riešiť seba: To, čo môžem/nemôžem ja. Nie to, čo môžu/nemôžu iní. Ak máš pocit, že ty máš kvôli kolegyniam viac práce alebo musíš ostávať dlhšie, ako by si mala, tak to rieš. Ak by si chcela aj ty odchádzať skôr a mať teda rovnaké výhody, tak si ich vypýtaj, ale nezatrhuj ich iným .. Ak týmto tebe nijako neubližujú a šéf im to dovolil, tak kašli na to.

megg1
24. mar 2024

Ale to nie je tvoja starost.

sheila121
24. mar 2024

Ty musíš byť kolegyňa ako lusk.

dzejny656
24. mar 2024

No veru, bonzácke to je. A majú svoju prácu hotovú? Ja keď stihnem to čo mám, tak môžem končiť aj o dve hodiny skôr, nemusím sedieť na zadku a pozerať do steny len aby to bolo presne 8 hodín.
Neviem si predstaviť, že s týmto by som išla za šéfom.

autor
24. mar 2024

@michaela329 Neodrobia tak kvalitne, vie to aj sef, povedal mi to pri inej debate, ale s tym, ze ok, su to mlade baby, je to v norme. Spomenula som to v uvodnom prispevku, ze nerobia ani lepsie ani rychlejsie, ze by som bola ja pomala. Kebyze musim dorabat, uz tam nie som, az taky blbec snad nie som.

@minka201 Ved prave, ze ja vlastne nechcem, aby kolegyne prisli o "nevyhody". Takze asi ozaj je riesenie poziadat o moznost oficialne odchadzat skor.

mamina7070
24. mar 2024

inak oni mozu mat kludne vyssiu mzdu za tu istu pracu ak su tam aj menej ako ty to je pomerne bezne u sukromnych firiem

monnci2226
24. mar 2024

ja by som sa slusne spytala sefa ci by som aj ja raz za cas mohla ist skorej domov...

autor
24. mar 2024

@dzejny656 Ja mam tiez odrobene, cele 2 roky ak sa stalo ze som odrobila skor, tak som sla a porovnala som dokumenty v regale, utrela stol, vylozila umyvacku v kuchynke, jednoducho sa da nieco najst, kym prejde pracovna doba, nikdy nebolo povedane, ze mozte si ist skor domov. To by viedlo k tomu, ze sa zacne praca flakat, co sa asi u nas aj deje.

@mamina7070 Ano, ale tu to tak nie je, viem kolko zarobia.

mamina7070
24. mar 2024

tak potom z ovu opakujem odchadzaj aj ty skor nie stale ale raz dva krat do tyzdna

nwnw
24. mar 2024

Mas 2 moznosti. Prisposobit sa vacsine. Alebo poziadaj o zvysenie platu s odovodnemim dochadzky, alebo ukolovo (mam hotove idem domov). Pozor zavist ta dobehne. My sme tak debilny narod, ze aj keby si mala ine zaradenie, tak ti budu robit protiven. Potom uz je len cesta hladat si novu pracu.

deedol
24. mar 2024

a s kolegynami si to riesila? ake mate vztahy? ja by som sa opytala (normalne slusne s usmevom), ze ako to maju, ze aj ty by si chcela, ze ci to maju nejako oficialne alebo neoficialne... uvidis, ako sa budu tvarit, ziskas mozno nejake dalsie informacie a budes sa vediet lepsie zariadit.

lienka.7
24. mar 2024

A ako si znacite dochádzku? Mate robit do 16 a oni odídu o 15 a napisu že odišli o 16 ci ako?
Robia to každý deň? Tak potom šéf o tom asi vie, nie? Rob to teda tiež, ale pozor, ak bude pruser, tak vyhovárať sa, že aj oni tak chodia ti veľmi nepomôže.
Pozri, je to na tebe... ja som mala tiež také kolegyne, ktoré došli pomaly 2 hodiny neskôr, ale odchádzali by o 15.

matullienka
24. mar 2024

Keby sa každý staral o seba hneď by bol život ľahší. Prácu za nich nedorabas, šéf o tom vie, že chodia skôr a robia menej kvalitne a je s tým v pohode tak tebe to ani pri najmenšom neprináleží riešiť. A čo, že ideš vykladať umývačku, utierať stoly veď choď domov keď máš svoju robotu hotovú. To, že je to tebe proti srsti je len tvoj problém

oslo1
24. mar 2024

Ja tiez odchadzam kazdy den skole z roboty o 15 minute skor.
Som najsikovnejsia a najefektivnejsia z celejo teamu. Vacsinou som to ja, zo zaciatku som to Bola vzdy Len ja, co som mala extra robotu, pacienta.
Sefka vie, ze len raz by ma zastavila a nasrala by si do svojho hniezda.
Nevidim dovodu, ked mam roboty urobenu, aby som tam drepela v office.

zuzanka.zuzu
24. mar 2024

a to ti prikázali vyložiť umývačku alebo si nájsť inú robotu? asi nie, len tí proste velkodusne neponúkli odísť domov... kolegyne už také sprosté neboli, keď dorobili tak sa spýtali či môžu odísť 😀 keď robíš tiež sa to spýtaj. ale ty už hodnotís ich prácu, pozor na to...

nops
24. mar 2024

V bývalej práci som mala kolegyne,čo prichádzali neskoro a utekali skôr.Tiez aj hodina.Jedna pravidelne z nočnej už o 4tej.Praca síce pripadla medzi ostatné,ale neprežívala som to.Sef si skôr či neskôr začal všímať a väčšina z nich tam už nepracuje.Ja byť tebou kašli na to,je možné,že šéf si všimne a upozorní,ak si nevšimne isto za ním kvôli tomu nechoď.A ďalšia vec,nevieš čo je za tým.Tiez som mala istý čas pri malom dieťati tolerovaný neskorý príchod aj skorší odchod,lebo skolka nebude kvôli mne dlhšie otvorená.A niektoré kolegyne ani nevedeli.Nikto sa do mňa nestaral.Nevies prečo idú skôr,možno nechytia spoje,možno chorý príbuzný,škôlka,osamelá matka.Nechaj tak

jasminet
24. mar 2024

a mate teda pohyblivu pracovnu dobu, alebo pevnu? ako si znacite dochadzku - pipate sa na terminal alebo si pisete rucne dochadzku?

petamich
24. mar 2024

tak si to zhrnme nevies aku maju a ci so sefom dohodu, teba to nijako neovplyvnuje z pohladu mnozstva prace, nie si ich nadriadena, tak preco to riesis, na to je tama snad tvoj sef, aby take riesil 🤷‍♀️

mimochodom plat mozu mat diametralne odlisny 🙂 tak to uz chodi tam, kde nie su tabulkove platy

janickacrazy
24. mar 2024

No ja by som ich neriešila, šéf o tom vie, jemu to zjavne nevadí, tak asi aj tak veľa toho nenariesis. Mám podobnú skúsenosť, ja som vždy odchádzala kedy som mala a ostatní nech si robia ako vedia. Ja som si povedala, že mne to zato nestojí mať problémy v práci kvôli 15-20 minútam. Aj tak som čakala na muža, ktorý pre mňa chodil autom, takže mne to bolo jedno.