Koľko by mali zarábať učitelia?
Ak priemerna mzda je cca 1300 eur v hrubom, kolko by mal podla vas zarabat priemerne ucitel? V hrubom.
@nanka3 Hej-hej, to je niečo podobné ako zatváranie obchodov v nedeľu aby si aj predavačky oddýchli, ale keď sa spýtate priamo predavačky, tak pre ňu je práve tá nedeľa najlepším dňom, lebo je v obchode relatívne kľud + má za ňu príplatky.
@loginexistuje auto nie, ale mobil a notebook áno, ale zase služobne veci su skôr prekliatie, keby sme mali služobne mobily, tak to bolo este sťažnosti, že si učiteľ dovolil nezdvihnúť o 17:00
Autorka, naozaj nechapem na co tu rozduchavas vasne? Zaujtata si proti ucitelom. Neviem na co su ti tieto pohlady inych ludi? Len sa chces ustit, ze nie si v tom sama ? Je mi ta fakt luto. Chces rozvirit debatu ako ucitelia nic nerobia a maju dost, ked nie vela? Odrazu. Cez kovid sa nevedeli niektore matky tu dockat kedy uz konecne ich zlaticka pojdu do skoly a teraz len na ucitelov nadavaju. Ani jedna by si to vsak vymenit nesla.
@benit Velmi smutne. Nic take nepisem. Pleties si ma s niekym inym.
@nanka3 toto je bezna prax. Vďaka za takých ako ty. Ak by mala mať diskusia nejaké parametre, tak by bola potrebná znalosť základných faktov, ináč je to len "zábavka" pre odbojné prispievateľky, ktoré majú ťažké srdce na učiteľov a z nudy spliechaju svoje ničím nepodložené názory. Ja len nerozumiem tomu, ak je to taky dream job, pracovná doba, prázdniny, dostatočný plat a doslova flakacka, prečo nepracujú v školstve? Za predpokladu, ze nato vz
maju. Treba ísť, okúsiť reálny život učiteľa a nie trieskat do vetra. A ak su nespokojné s učiteľmi ako im dokážu zveriť svoje deti takým diletantom? Asi to bude tak, ze si nedokážu poradiť so štúdiom faktov, svojou vlastnou nespokojnosťou a vybúria sa pod rôznymi menami na MK🤦♀️.
@adkalu Su dve odpovede - bud na to nemaju schopnosti, alebo maju tych schopnosti az vela a bolo by ich v skolstve skoda.
Autorka, Ty sa do ktorej kategorie radis? Medzi tych, co nemaju schopnosti, alebo medzi tych, ktori ich maju vela?
Myslím, ze prispievateľky sa dokázali zaradiť samé.
@zuzana76 ja o 17:00 a aj neskor zdviham sluzobne hovory ale nepracujem v skolstve
notebook je pracovny nastroj pre mna tak ako pre niekoho lopata
a sluzobne auto vobec nie je bezne ze maju radovi zamestnanci pokial samozrejme denne nejazdia za zakaznikmi
v kazdom pripade dnes kazdy si moze slobodne vybrat zamestnanie a s nim aj jeho podmienky
@loginexistuje samozrejme, moj manžel tiež zdviha telefón aj vecer, ma aj služobne auto, aj notebook, napriek tomu všetkému toto pre mňa tiež nie su benefity, ale ako byt dostihnutelny 24/7, benefit je 13 a 14 plat, dovolenka, ale už si viem prestaviť ako by to vyzeralo pri učiteľoch, predsa len rodičia majú potrebu riešiť každý jeden detail, mne písala matka žiaka aj o polnoci SMS na súkromný mobil, ktorá ma zobudila
Treba si dat otazku. Chceme pre nase deti len to najlepsie? Chceme, aby sa nase deti mali raz dobre (nie len financne, ale aby boli vyrovnané osobnosti, aby spokojni sami so sebou). Chceme, aby nasa splocnost bola lepsia, mala sa dobre v buducnosti? Myslim si, ze ako spolocnost si neuvedumujeme, ze vzdelanie je dolezita vec pre kazdeho. Ze je dolezity dobre zaplateny nie len ucitel, ale aj vychovavatel, specialny pedagog, logoped...atd. je dolezite, aby platy pedagogickych zamestnancov boli vysoke, ale na druhej strane aj zasluzene. Je dolezite, aby pedagogické fakulty mali prisne kritériá uz pri vybebere studentov, buducich ucitelov a inych zamestancov v školstve. Nech sa tam dostanu ludia, ktori na to maju predispozicie robit to dobre, su ochotni sa celozivotne vzdelavat a byt spokojni so svojim zameranim. Nech tato profesia, je brana vazne a nech je dobre zaplatena, aby naozaj sikovni ludia v tomto odbore nemuseli ist robit nieco ine kvoli peniazom, aby nezili na hranici chudoby. Moja skusenost. Po 26 rokoch v skole (PhD ukoncene v prirodnych vedach., VS ukoncene s vyznamenanim, zahranicne staze, pisanie projektov pre mladez, neformalne vdelavania stredoskolakov a vysokoskolakov, medzinarodne vedecke projekty, atd.) som zobrala na zastup ponuku v specialnej zakladnej skole v BA. Cize tam je o par eur ina platova tabulka, kedze specialna skola. S triednictvom, uvazkom asi najvacsim co siel, bol moj plat 650 e v cistom (ale bolo to 4 roky dozadu). Cize z takeho.platu je to otazne. A to este nehovorim, ze vela mojich kolegyn este zo svojich penazi kade co platili detom, lebo rodicia jednoducho nemali. Netreba si naozaj vytvárať iluzie, ze ucitel tam len uci. To je asi 1/ 3 jeho roboty. Deti su narocne, rodicia este viac. Problemy deti su naozaj velke. Papierovacky, a vybavenie skol a stave budov ani nehovorim. Cize plat by mal odzrkadlovat to nakolko si vazime nase deti, aku chceme mat buducnost ako spolocnost, ale na druhej strane mat prisne kriteria pri vybere ucitela.a taktiez co by som dodala, mat moznost kazdych 5 rokov na neplatenu dovolenku aspon par mesiacov, kd by sa clovek mal cez to odborne vzdelavat, napr. Diagnozy pri na inkluzii, nove ketody vyucby, atd.).Kazdy vravi ved ucitelia mate prazdniny. Ale ucitel nema realne vsetky dni volna. Ved on si tiez cerpa dovolenku a moze len vtedy ked su prázdniny zvycajne. A naozaj praca s detmi je ozaj vycerpavajuca, kto nezazil, nepochopi...
@nanka3 jezisi, ja ucim na strednej, maturitne premety, a toto veru nerobim, a to ucim zaujimavo a inovacne, a pracovat 27.12. ? A pred klasifikacnou poradou byt hore do pol druhej? Preco? Prehanas, a velmi.
@nanka3 Podľa mňa si veľmi nadštandardná učiteľka. Ja mám pár známych učiteliek a ani jedna toľko nepracuje. Cez víkendy normálne chodila s rodinou na výlety.
Syn mal super učiteľky, naozaj takmer všetko vysvetlené v škole. To boli učiteľky. Dcéra chytila takú, že 1-4 mala úloh, že každý deň nad nimi 2 hodiny sedela. Akože dať dieťaťu bežne vypracovať 4 strany A4 z jedného predmetu je fakt sila. Pýtam sa jej, čo ste robili v škole? 1 stranu. Cez coronu som na 90% suplovala učiteľku. Lebo zadať úlohy a dokopy nič nevysvetliť (občas som bola aj ja doma a počula som čo prebrali, naštudujte si to a pošlite mi to vypracované). Dobre, bolo to ťažké obdobie. Ja osobne som chodila z práce o 16 a potom ešte do večera suplovala učiteľku. A normálne som uvažovala, že pojdem opäť študovať a učiť, lebo by som to brala ako poslanie.
Ľudí štve jediné, že platy ostatných sa nepreberajú neustále. Ostatných povolania nie sú dôležité?
@onedaynick ja som asi dost pedant a nemam rada, ak je niekto nepripraveny, ci uz ja alebo ziaci, snazim sa ucit tak, aby si co najviac zapamatali v skole a doma uz len precitat poznamky..... cize ozaj mi kopec casu zaberaju cvicenia, pracovne listy a aktivity, ktore sa snazim vymyslat....... a ano, som si toho vedoma, ze toto alebo takto nerobi vela ucitelov, ale mne to skratka neda..... a casovo si to zial neviem zatial inak zariadit, kedze mam male deti a tie este potrebuju pocas dna pozornost, takze ano, ak by boli uz vacsie a samostatnejsie, tak by som mozno potiahla este 1-2 h poobede a mala vecer klud.... neucim sice nosne predmety, ale ucim vela deti, cca 400 deti.... a zial, aj ked sa im vyhrazem, ze opravovat znamky pre klasifikacnou nehodlam, som prosto makkys a stale sa necham zlomit a davam este moznost opravy pisomky, takze si asi vies predstavit, kolko casu mi zaberie skusanie, oprava pisomiek..... ale ano, som si vedoma toho, ze by som mala pribrzdit.... snazim sa o to....
@nanka3 tak si taky typ a takto by si robila, aj keby si bola upratovačku. Ale to je fakt tvoj "problem". Ja mam takého kolegu. Nemá síce rodinu, ale robí lazdy deň minimálne 11-12 hodín. A v nedeľu poobede vždy pracuje. Mali sme k tomu normálne meetingy s riaditeľom, že takto pracovať nemôžeme (lebo aj ja pracujem viac, ale len cca 20 hod mesacne) to nie je cesta, musí robiť len veci, ktoré sú dôležité, nemá robiť blbosti a maličkosti a veci, ktore maju zmysel..., ak bude takto robiť dlhodobo, odpáli ho, vyhorí... a vieš čo sa stalo? Nič. Stále svoj drahocenný cas mina na prácu, čo po ňom nikto nechce. Len on si myslí, že je to megadolezite. Áno je. Ale len preňho. Ja si vždy na konci mesiaca poviem, že som ukradla svojim deťom 20 hodín, lebo som bola v práci viac, ako som mala... ale teda uz sa snazim v marci uz nebudem nadcasovat. ..ale študujem zákony, čítam články súvisiace s mojou prácoupo veceroch niekedy, ale to do pracovného času nerátam.
@onedaynick prehana asi je premotivovana a potom, ze ucitelia vyhoria.Naco by ucitelom bolo sluzobne auto, mobil uz ste sa nevedeli coho chytit.
@nanka3 nerobis dobre, ale to vies
@drzaopica Načo by bol učiteľom služobný mobil? A keď som s deťmi mimo školy a potrebujem volať rodičom dieťaťa, do školy, sanitku atď, tak vždy volám zo svojho. To isté v triede, ak je dieťaťu zle, potrebujem volať rodičovi. Školský mobil je v kancelárii na inom poschodí. Deti nemožem nechať v triede bez dozoru. Nemáš ani tušenie, ako to funguje v praxi
Zavrime školy a kazdy rodič nech si učí dieťa doma ,samozrejme so skúškami a následným vysvedcenim...tým pádom nebudete moct pracovať, prídete o príjem a bude vám sveta žiť. Budete mat voľno kedy chcete ,ukončíte vyučovanie kedy vam padne v hod ,ale béz nároku na mzdu,alebo minimálnu vsak ide o vaše dieťa...a predsa nechcete az je sprosté
A nech majú aj 3000e v hrubom...určite majú väčšiu zodpovednosť ako ja v stavebnej firme,či upratovačka,predavačka, kuchárka,účtovníčka.. a mnoho iných zamestnaní,pri ktorých nejde o životy..a moc dobre vieme ake su dnesne deti ....tak stale nesplietajte iné zamestnania ,a ak sa cítite ukrivdene,že vám plat nejde hore tak si hľadajte inú prácu...
Každí si zaslúži byť dobre ohodnotení...ale predsa nebudem niekomu závidieť....
@drzaopica o mobile a aute nepisem nikde nic.
@pribinak moja sestra učí a ešte ani rok a už ma cez 1300 v hrubom 😏 možno závisí od vysokej školy ,neviem
@sorayaardente a to kde prosim uci???
@sorayaardente neviem kde uci, ale tabulka plati pre vsetkych rovnako bez rozdielu.
@benit plat učiteľov nemusí byť podľa tabuľky, aj keď väčšina štátnych škôl podľa tabuliek ide, pretože je to jednak zaužívané a jednak riaditelia často nemajú gule ohodnotiť učiteľov rozdielne, pretože v školstve platí viac, ako v iných odvetviach, taká tá, ako to nazvať, falošná solidárnosť 😅 že keď ja mám málo, tak aj kolega nech má tiež. V súkromnom školstve je bežné, že nedostatkoví učitelia majú podstatne viac, ako tí, ktorých je dosť. Takže učitelia M, Inf. sú spravidla zaplatení lepšie.

@slniecko5 skladaš sa aj všetkým ostatným v štátnej správe, nielen učiteľom, a zase ucitelia na chvoste, keďže všetci ostatní 2500 a ucitelia 2000