Koľko by mali zarábať učitelia?
Ak priemerna mzda je cca 1300 eur v hrubom, kolko by mal podla vas zarabat priemerne ucitel? V hrubom.
@deniseee Nechcem sa hádať ani rozpútavat vášne ale predstava, že keď sa super zdvihnú platy budú v školstve len výborní učitelia je naivná. Stačí sa pozrieť na súdnictvo. Sudcovia nie sú žiadny chudáci (platy musia mať vysoké lebo 'inak by brali úplatky') a napriek tomu korupcia veselo prekvitá.
Zvýšenie platov učiteľov by úroveň školstva zdvihlo (neodchádzali by schopní ktorí si tam teraz nemôžu dovoliť ostať) ale nezaručilo (neschopaci by sa tam držali zubami nechtami kôli platu).
Pohyblivá zložka platu nie je v dobe rodinkarstva a análneho lezectva efektívny nástroj na ohodnotenie šikovných ľudí pokiaľ o nej rozhoduje zaujatý nadriadený 😥
Každá práca má svoje výhody aj nevýhody. Áno vškolstve je jedna veľká výhoda, že keď majú deti prázdniny, tak učiteľ si väčšinou musí čerpať dovolenku, takže matka môže byť pri deťoch. Ale tá dovolenka je vždy len v čase, keď majú deti prázdniny, ako učiteľka si nemôžem zobrať dovolenku kedy to vyhovuje mne. Plus dovolenka nepokryje všetky dni prázdnin, takže už počas školského roka suplujeme hodiny navyše, ktroré sa potom na tie prázdniny využijú. Práca s deťmi je nesmierne náročná, ak chcete tie deti aj niečo naučiť, je to veľmi ťažké a psychicky vyčerpávajúce.
Myslím, že platy by mali byť natoľko atraktívne, aby si túto prácu mohli dovoliť robiť aj muži, ktorí v školstve veľmi chýbajú. Deti, najmä chlapci potrebujú aj mužský vzor (ktorý im často v rodinách chýba), na školách sú väčšinou len samé ženy, čo je veľká škoda.
Platy by mali byť také, aby mohli na škole učiť naozaj len tí najlepší a hlavne si musíme začať na Slovensku vážiť vzdelanie a mať to ako prioritu.
@katka700 na sudcov nemas dosah, na ucitelov ano, tam sa mozu rodicia spojit, ziadat aj vyhodenie zleho ucitela a aby bol namiesto toho prijaty ucitel dobry. Len kde ho v tejto situacii naberies? Teraz nikde. Ak sa do skolstva zacnu vracat kvalitni ludia, bude aj z coho vyberat. Samozrejme, ze ziadne riesenie nikdy nebude absolutne dokonale, pretoze ani ludia nie su dokonali a vytvorit spolocnost, kde bude spokojnych 100% je utopia, ale riesilo by to mnoho veci.
@katka700 ano ale ak tie platy nezdvihneme, sikovní ludia sa ani nezamyslia ist do skolstva. Rovno pojdu robit do korporatov, kde zarobia viac. Niekde sa musi zacat. Ak je miesto platovo výhodné, automaticky sa mi nan prihlasi viac ludi. Kolkokrat riaditelia nemaju za ludi nahradu.
@deniseee A nemal by o prijatí/prepustení rozhodovať nadriadený? Lekára vyhadzujú pacienti? Úradníčku jej klienti? Predavačku zákazníci?
@zuzanockamt ved ano, ale bude chciet udrzat nadriadeny clovek ucitelku, ktora neuci? Napriklad jeden syn sa mi stazoval, ze jedna ucitelka je taka, ze na hodiny riadne nechodi a ked chodi, tak neuci, nanajvys povie, ze si maju nieco precitat a hotovo. Tak ked sa rodicia spoja, daju dokopy vyhrady voci tej ucitelke a odovzdaju to riaditelke, tak nech zriadi napravu ci uz vyhodenim ucitelky, jej vymenou, alebo jej prehovori do duse a zacne normalne ucit, alebo pojde prec. Je predsa v zaujme riaditela, aby tam mal ucitelov, ktori budu v skole ucit naozaj dobre. V tomto zmysle naozaj aj toho lekara vyhadzuju pacienti, pretoze ak zacnu pacienti na lekara hromadne podavat staznosti - akodlho ho tam bude chciet jeho zamestnavatel udrzat? Nechce aj jeho zamestnavatel mat radsej zamestnanca, na ktoreho budu chodit pochvaly a ktory bude zdvihat dobre meno toho pracoviska? Preto by bolo fajn, aby tie platy boli vysoke, aj poziadavky vysoke a nech umerne tomu davaju aj vysledky ich prace. Krasne to bolovidiet pocas toho, ako boli zavrete skoly. Ucitel stary poziadal svoje deti a vnucata, aby mu zriadili doma notebook, kameru, robil studentom videa, vyucoval, pytal sa kto co nerozumie, proste bol neskutocne paradny a klobuk dole, co vsetko pre studentov urobil! A druha ucitelka proti tomu odoslala kazdu nedelu vecer ulohy na cely tyzden vopred a online vyucko zobral cert, nech sa staraju rodicia. Preto vravim, ze treba dotiahnut naspat tych ozaj kvalitnych, aby sa ti blbci dali povyhadzovat a neverim, ze by tam nadriadeny mal radsej blbca, ked tam moze mat niekoho 100x lepsieho. Len teraz tam ti lepsi zial na vyber nie su.
@deniseee Áno, je v tom aj kus pravdy. Ale takú učiteľku, akú popisuješ, som ešte nestretla. A školstvo je asi jediný odbor, kde sú zamestnanci doslova šikanovaní ľuďmi zvonka.
@zuzanockamt viem, mala som v rodine dve ucitelky (obe su uz na druhom svete, jedna z nich bola moja babka, ale svoje povolanie mala ako poslanie a ako sa skolstvo zhorsovalo, ozyvali sa jej byvali ziaci a ziadali ju, ci by im doma nedoucovala ich deti, lebo dnesne ucitelky na to kaslu a ich deti ucivo dobre neovladaju. A ona aj ked uz bola o palici a mala velke zdravotne problemy, tak doma doucovala deti svojich byvalych ziakov, z cisto dobreho srdca).
@deniseee tak isto feminizacia na prvom stupni je 90 percent ucitelov zeny.Trocha lepsie to je na strednej skole dnes, keď je tolko rozvodov potrebuju chlapci aj muzsky vzor za nizky plat to robit nepojdu radsej doucuju a pracuju v inom odvetvi.Cele skolstvo, platy, smerovanie by sa malo zmenit
@zuzana9415 provokujes?ved to je takmer min.mzda
@adkalu v com konkrétne prosim? Ma to podla vas horsie alebo lepsie ako ucitel? Zarába menej? Ma menšiu zodpovednosť za deti? Menej pracuje? Keď si dokončí pedagogicke vzdelanie a začne učiť, bude na tom horšie ako asistentka? To by potom mohli ísť učitelia robiť asistentov, ak to majú asistenti lepšie... A ak to majú asistenti horšie, tak ju čakajú "lepšie" časy. Ma vyštudovanú obchodnú fakultu s červeným diplomom, aj tak tvrdí, že je jej v škole (zatial bez adekvatneho vzdelania) lepšie- aj finančne aj náplňou a zmyslom práce.
@zuzana9415 pobavila si ma. Ak sa takto stavias k vzdelaniu tak koniec.
V principe aj na zaklade tejto diskusie vidim, ze fungovanie v rakusku nie je az take zle... Kazde odvetvie spada pod nejaku svoju kolektivku a zalezi na odboroch kolko vyjednaju... Takze neexistuje vseobecna minimalna mzda, ale je minimalna mzda v kazdom odvetvi...
Suhlasim s tym, ze povolanie ucitel by malo byt prestizne, aby sa nerobil nabor, ale vyber... Kvalitni ucitelia su doleziti... Na druhej strane, by som to nerobila ani nahodou kvoli extremne premotivovanym rodicom, ktori "vsetko vybavia"...
@apolka77 dcérin učiteľ informatiky ich už 5 rokov učí Exel. Dcéra bola 1 deň na kurze Aj ty v IT a vravela, že sa tam naučila viac za jeden deň ako za dva roky v škole. Na technike im dal samoštúdium a dve písomky miesto toho, aby niečo vyrábali, tak je lenivý. Dcéra je tvorivý typ a toto je jediný predmet, kde by to mohla na druhom stupni uplatniť. Ohradila sa voči tomu ako hodiny vedie, tak za trest mala z toho predmetu dvojku. Baba, ktorá mi doma skladá nábytok. A to som nepísala o učiteľke matematiky, ktorá na nich kričí a zhadzuje ich keď niečo nevedia. Takí ľudia by nemali vôbec učiť a nie pýtať vyššie platy.
@zuzana9415 Prečo ešte nie si v školstve?
@zuzana9415 myslis, že práca v školstve nie je stresová ? Že učiteľ nenesie zodpovednosť? Skúsila si si niekedy túto prácu ? Mať na starosti vyše 20 pubertiakov,učiť ich a aj vychovávať ? Myslíš, že je to jednoduché?
@zuzana9415 ale tu nie je diskusia či sa všetkým majú zvýšiť platy. Diskusia je o inom. Ak ti príde v poriadku aby učiteľ, vysokoškolsky vzdelaný človek , ktory ti pol dňa stráži, vzdelava a vychováva dieťa zaslúžil niečo nad minimálnou mzdou, tak niečo je veľmi zle. Vieš ako učiteľ sa musíš neustále vzdelávať, momentálne si robím ďalšie rozšírenie aprobacie a stálo ma to už 1600€, čo je vzhľadom k platu veľká čiastka. Neviem či aj v ostatných povolaniach si musíte takto platiť za vzdelanie.
@zuzka1117 A ešte ďalšia vec - koľko učiteľov má materiálne vybavenie od zamestnávateľa - NB, mobil, papier, písacie a kancelárske potreby atď

@deniseee presne to iste si myslím 👍
V testovaní slovenské deti obsadzujú posledné priečky v Európe. Prečo asi...