icon

Koľko by mali zarábať učitelia?

28. feb 2023

Ak priemerna mzda je cca 1300 eur v hrubom, kolko by mal podla vas zarabat priemerne ucitel? V hrubom.

espeo
1. mar 2023

@zuzana9415 ľudia odchádzajú, lebo toto je krajina, v ktorej žijú nevzdelani a hlúpi ľudia, ktorí túto krajinu nie sú schopní ochotní posunúť dopredu. A je to hlavne preto, že ich nemá kto ucit/vzdelávať, lebo školstvo je (aj kvôli nízkym platom) tam, kde je. Je šialené, že učiteľ s 20 r praxou (aj keď pracuje menej hodín, má prazdniny...) ma o polovicu menší plat, ako 20 ročný chalan bez maturity, ktorý vozí stavebný odpad!!! Celý systém je na prd. Treba tomu povolaniu vrátiť uctu, ktorá mu patrí. Každý rozumný človek povie, že v živote je najdôležitejšie zdravie (lekári a sestričky sa o nás staraju) a vzdelanie (ktoré je najlepšou investíciou, ktorú ti nikto neukradne a neznehodnoti sa) a v tejto krajine sú ľudia za pasom, alebo prdkaju do stolicky v korporate, ktorí sú presvedčení o tom, že si zaslúžia rovnako, ba viac...

slniecko5
1. mar 2023

1800 v hrubom. Plus rôzne benefity navyše.

slniecko5
1. mar 2023

Ako začínajúci plat. Ten by stúpal v čase.

domak2
1. mar 2023

Kľudne nech majú 2000+ a bonusy sa výsledky detí, nech tam aj reálne učia ludia co chcú učiť a nie ti co zostanu keď už teda nič lepšie nebolo.

zuzka1117
1. mar 2023

@espeo máš úplnú pravdu, na Slovensku si nikto vzdelanie neváži a preto veľa ľudí odchádza. A v podstate si ľudia ani neuvedomujú, že vzdelanie ovplyvní celý ich život a v nasledujúcich rokoch to bude ešte markantnejsie . Veľa povolaní zanikne a ľudia, ktorí nemajú vzdelanie sa už len ťažko uplatnia, veď to vidíme už dnes, že veľké supermarkety nahrádzajú pokladníčky samoobsluznymi pokladňami. A to zmeny ešte len prídu .

anetka34
1. mar 2023

Ja asi žijem na Marse. Ja som teda za 20 rokov s VŠ nemala plat 1300 € a viac. Podľa mňa treba založiť novú tému a spýtať sa, koľko by človek, ktorý poctivo pracuje, mal zarábať???
Ale, žiaľ, my to tu nevyriešime.

rutyruth
1. mar 2023

A toto je podľa mňa tak fejkova vymyslená téma že až...zas išlo niekomu o to aby mal kopec príspevkov či čo? Autor anonymný, zmysel témy je vlastne aký????

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
katka700
1. mar 2023

@deniseee Ver že rodičia veľa nezmôžu ani keď učitel žiakov doslova sikanuje a riaditeľ ho nechce kôli hodinám prepustiť a nechce sa mu zháňat uprostred roka nového učitela.

zuzka1117
1. mar 2023

@zuzana9415 samozrejme, že je to aj o šikovnosti jednotlivca, neznamená že keď ma niekto vysokú školu musí mať automaticky lepší plat. Určite sa nájde rodinkárstvo , ale podľa mňa ak je človek šikovný, vie sa presadiť. Bohužiaľ do určitých sfér sa bez vzdelania človek nedostane.

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
drahomirrra
1. mar 2023

Aj 2000€/brutto.
Avsak velmi prisne by som preverovala schopnosti, zrucnosti, proaktivitu a osobny kredit pracovnikov.

zuzka1117
1. mar 2023

@zuzana9415 a kto by tu prax akoze mal zabezpecovat? stat, ci sukromna firma? to co pises, nie je zrealizovatelne. su to len take predstavy o svete. Ak je clovek schopny a proaktivny vie sa uplatnit.

zuzana76
1. mar 2023

@rutyruth zmysel temy je kopnut si do ucitelov

drzaopica
1. mar 2023

@anetka34 a odmeny nemavate?

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
sella38
1. mar 2023

@zuzanockamt vies preco este nie je v skolstve? Lebo za tych jej 900€ v hrubom by to nerobila...

akvi
1. mar 2023

@zuzana9415 presne. Pred par rokmi som citala statistiku, ze 85% 19 rocnych ludi ide na VS. Akoze WTF??? Studuju za peniaze nas vsetkych úplne nezmyselne odbory a potom ked si hladaju pracu, tak h..o realne vedia, ale platy by chceli ako majstri sveta. A SK je jeden zo statov, kde je najvyssi pocet vysokoskolsky vzdelanych ludi na stredoskolskych poziciach. No preco asi.. Dnes ma VS kazdy. A tam niekde aj tecu prachy do ciernej diery. Ale ako som pisala aj vyssie, cely system je proste potaveny na zlom zaklade. Vynucovana sluzba poskytovana statnym monopolom nikdy nebude mat dobru uroven.

zuzanockamt
1. mar 2023

@akvi Aj ostatné služby poskytované štátnym monopolom by si zrušila? Čiže ich vôbec k životu nepotrebuješ a ani nevyužívaš?

lusiza
1. mar 2023

1500 € v hrubom

akvi
1. mar 2023

@zuzanockamt služby štátu sú v poriadku, pokiaľ nie sú vynucovane, čo školstvo nepochybne je. A školstvo som vramci zakonnych možnosti využívala pre svoje dieťa čo najmenej. Ak by sa otvoril trh a štát by umožnil vznik škôl, ktoré by viac odrážali potreby jednotlivých ľudí, tak by sa celkovo vzdelávanie ozdravilo a nepochybne by vzrástla aj jeho kvalita a tým zakonite aj platy učiteľov, tých kvalitných pochopiteľne. Vynucovať právo povinnosťou, tak takato absurdita nemá proste obdobu v žiadnej inej oblasti života.

zuzka1117
1. mar 2023

@akvi prepac ale nenormalnu hlupost si napisala. 89 percent maturantov ide na vysoku skolu? a to v ktorom vesmire ? ved troska uvazuj. vidis, aj toto je velky problem skolstva, ludia nekriticky preberaju informacie a ani sa nad nimi nezamyslia.
V minulorocnom scitani obyvatelstva vyslo, že vysoko skolsky vzdelanych ludi mame iba 18,38 percenta. tak porozmyslaj trocha

akvi
1. mar 2023

@zuzka1117 toto bola štatistika spred pár rokov. To, že 85% 19 ZAČNE študovať, to neznamená, že aj skončí. V sčítaní obyvateľov je zahrnutá celá populácia, teda aj ľudia, ktorí študovali v čase, keď na VŠ išla len elita, nie každý blbec.

zuzanockamt
1. mar 2023

@akvi Áno, služby, ktoré ti vyhovujú a niečo ti z toho kvapne, to už je v poriadku 😂 Jednu takúto paniu poznám a je má veľmi zvláštne zmýšľanie, až to hraničí s kadečím. Bližšie písať nemôžem.

zuzka1117
1. mar 2023

@akvi ty si neuvedomujes aku hlupost pises? to mi chces povedat ze 89 percent ludi ide na vysoku skolu? ved take nemame ani kapacity skol.

akvi
1. mar 2023

@zuzka1117 85% slo pred pár rokmi, ako píšem, bola to staršia štatistika. Keď vezmeme, že ročne sa narodí cca 55000 deti a vygooglis si, že maturantov je cca 40000, nie je ďaleko od pravdy to, čo píšem. Dokonca vysoké školy ponúkajú 45000 miest. Takže kým sa do niekoho obujes nabudúce, tak skús najprv porozmýšľať, či na tom nebude predsalen trochu pravdy.

akvi
1. mar 2023

@zuzanockamt nerozumiem celkom tvojej poznámke. Ale áno, využívam väčšinou len tie služby, o ktoré mám záujem. Ty nie?

adkalu
1. mar 2023

@zuzana9415 je potrebné si zistiť základné fakty, lebo z neznalosti potom vznikajú nepresnosti.

zuzka1117
1. mar 2023

@akvi je to hlupost ako mraky. a potom ucnovkarov mame iba 15 percent? ked ostatnych 85 bolo na vyske? ved uz ked sa len logicky nad tym zamyslis, nedava to ziaden zmysel. robim so ziakmi a urcite nejde 85 percent na vysoku skolu.
necitala si nahodou statistiku kolko deti z gymnazii si podava prihlasku na vysoku skolu?

tt247
1. mar 2023

@zuzana9415 Dva mesiace prázdnin? Prázdnin??? Ktoré majú zaplatené a doma oddychujú? To nemyslíš vážne. Nie som učiteľka, ale viem, že prázdniny učitelia nemajú, ale čerpajú vtedy povinne svoju dovolenku, resp majú letnú školu a venujú sa v nej deťom, resp chodia do práce, ak dovolenku nemajú.