icon

Koľko naozaj zarába učiteľ základnej školy?

patricia255
19. jan 2025

Dobrý deň. Všade čítame a počujeme ako sa učitelia sťažujú na svoje platy. Pričom robia 6 hodin v škole a majú 2 hodiny na prípravu doma, čiže aj tá práca ktorú robia doma je realne započítana do pracovného času. Viem že občas to môže byť aj dlhšie...
Pozerala som si platové tabuľky učiteľa ktorý pracuje na ZŠ a má napríklad uz 2.atestaciu a má 1600€ v hrubom plus mu tam narataju aj nejaké roky praxe, čiže aj 1700€ v hrubom.

Toto sú tie ich ubohe smiešne platy? Veď sú v práci do 14:00 a majú 40 dní dovooenky, zatiaľ čo bežný ľudia majú len 20 dní.

V lete kamarátka učiteľka ma suvisle 6 týždňov dovolenky.

Ja študujem učiteľstvo a práveže som ostala prekvapená že tie platy nie sú také nízke ako sa všetci sťažujú. Veď tie tabuľkové platy nepustia a určite majú ešte aj navyše priplatky za triednictvo, stravuju sa v jedalni...

Koľko zarobí taká začínajúca učiteľka?

Strana
z8
aaadkaaa
19. jan 2025

@patricia255 aj vies, kolko trva sa k tej 2.atestacii dostat? Minimalne 11 rokov... videla si aj plat zacinajuceho ucitela? A vies, ze sa nestazuju len ucitelia? Taka asistentka sa vyssie ako po bakalara ani nedostane....a o nepedagogickych zamestnancoch, ktori nezarabaju ani minimalnu mzdu a do minimalky im doplaca skola, pomlcim...ucitelia sa biju nie len za svoje platy, ale aj za platy ostatnych...a nie len za platy, ale aj za podmienky v skolstve. Pozri si nastupny plat vo vacsich retazcoch ci fabrikach a nastupny plat v skolstve...

aaadkaaa
19. jan 2025

@patricia255 a este k tym obedom... tiez si ich ucitel doplaca. Ano, doplaca menej, akoby chodil na menucko do restiky...ale ja by som radsej na pol hodinku vypadla a najedla sa podla svojho vyberu v klude a nie jest v sk.jedalni jedno jedlo, ked nemas ani na vyber, vdaka normam je totalne bez chuti a beha okolo teba 200 deti....

katica06
19. jan 2025

Len ja mám dojem že niekto ešte musí padnúť na 🍄a vytriezvieť?

januska12323
19. jan 2025

Ozvi sa keď budeš učiť. Tvoju vysnenú sumu má učiteľ pred dôchodkom.

lenrol001
19. jan 2025

@patricia255
Ono sa to porovnáva s povolaniami, kde je potrebná vysoká škola ..a je pravda, že učitelia z nich zarábajú najmenej. Môj synovec ,ako Itčkar má nástupný plat taký ,aký ja som nemala ako učiteľka pred odchodom na dôchodok. Musíš sa pripraviť na to, že dnešné deti sú iné.. vyžadujú neustálu pozornosť a to stojí kopu energie. K tomu dozory na chodbách, v jedálni..takže sú dni, kedy si neodýchneš celý deň..vtedy sme mali problém ísť aj na wc🙎.. Kolegyňa mala pokarhanie od riaditeľa za to že ju videl na kamere že si cez dozor odbehla na wc! Neustála kontrola a šikana zo strany vedenia. Plus musíš mať nejaký krúžok, porady raz do týždňa, plus veľké porady, rodičovské, konzultačné dni raz do týždňa..takže aj ten pracovný čas nie je do 14:00.
Oprava písomiek, príprava na hodinu.. prezentácie, materiál pre skupinovú prácu.. atď...Ja som robila každý deň ešte do večera. A teraz idú do reformy...okolo toho je kopec práce... takže im nezaviď.. veď spoznáš na vlastnej koži. Ja by som už učiť nešla. Apropó dovolenka.... musíš čerpať len cez prázdniny...keď by si potrebovala inokedy ,riaditeľ nepodpíše... také tie dovolenky v júni alebo septembri za lacné peniaze na tie zabudni 😁.

lukbe
19. jan 2025

Keď začneš učiť, uvidíš. A hneď si zratas inak tie hodiny, ktoré učiteľ venuje práci v škole aj doma🙈. Inak sa budeš pozerať na jeho voľno a dovolenku, ktorú si nemoze vybrať, keď sú v ponuke v cestovkach zľavy. A to ešte nevravím o iných veciach a problémoch, ktoré musí riesit(len si precitaj správy posledných dní).

kulumulu123
19. jan 2025

@patricia255 ved si to vyskúšaj a uvidíš.... Hlavne taka deikateska mat pubertiakov 13/14rocnych ktorí ťa mnohi nemajú problém poslať rovno tam odkiaľ si na samom začiatku svojho života vysla...
Nevravím ze všetci ale žiaľ mnohí áno, keď máš v triede decká ktoré na školu z vysoka kašlú učiť sa proste nebudú lebo práve oni požrali všetku múdrosť sveta keď majú blbé známky tak je tu kopa pre motivovaných rodičov ktorí prídu s tým co si to za pedagóga keď nevieš učiť lebo ich deti sú mali géniovia... Ja osobne by som túto prácu nerobila ani za 5000 plat....

martul
19. jan 2025

@patricia255 no vidíš a ja som zase prekvapená z teba. Ja som vždy mala vysokoškolákov za múdrych ľudí, veď to nie je len tak študovať na VŠ. Ale vidím, že sa tam môžu dostať aj takí blbší ako si ty. Ale beriem to tak, že ešte len študuješ a o realite a živote hovn. vieš, to je asi jediné tvoje ospravedlnenie. Prečo si si v tabuľkách všimla len tú druhú atestaciu?! Začínajúceho učiteľa si tam nenašla? Ale ako budúca učiteľka by si mohla vedieť, že tú druhú atestaciu len tak nekúpiš v obchode, ono niečo treba preto aj spraviť a netrvá to týždeň.

sulavikova
19. jan 2025

@patricia255 milá Patricia, odporúčam Vám si urobiť aspoň PG. minumum a reálne vyskúšať spoluprácu napr. s rodičmi…s deťmi a ich diagnózami ste asi v kurze, kurikulum ovládate….keď tak učiteľom závidíte ich platy a počet dní dovolenky. Potom píšte príspevky💪🏻

rozkvet1
19. jan 2025

@patricia255 študuješ učiteľstvo a napíšeš bežnÝ ľudia? No dobre.
K téme: pracovala som v školstve, síce nie ako učiteľka, ale dnešné deti si nič nevážia, ideš si hlas na nich vykričať, učiteľ veľmi ľahko vyhori

martul
19. jan 2025

@rozkvet1
@sulavikova
@kulumulu123
@lukbe
@lenrol001
@januska12323 inak baby mám taký dojem, že táto budúca pani učiteľka/ak to vôbec aj je pravda/ chcela len trošku rozprúdiť vášne a vosc sa ani neozve.

lukbe
19. jan 2025

@martul asi tak, alebo naozaj nevie, kde je sever.

lianka123
19. jan 2025

@patricia255 1700 v hrubom je vela? Nebud smiesna

lenrol001
19. jan 2025

@martul ja si tiež myslím...

monnci2226
19. jan 2025

1700 v hrubom je vela? s 2 atestaciami? wau... vidno ze autorka este studuje a nema sajnu co stoji dosotojny zivot... velmi velmi smiesne platy mame vo vacsine odvetvi

jurly
19. jan 2025

@patricia255
ked skoncis studium a
ponoris sa do reality,
pochopis.

aaadkaaa
19. jan 2025

Inak teraz pozeram tie tabulky, a 1700 v hrubom aby si mala, musis mat 2 atestacie a 19 rokov praxe... 2. Tarifa je pre spec.skoly a odb.zamestnancov, nie pre ucitelov na zs...takze si sa aj tak trosku preratala...a 1700 v hrubom moze byt vela akurat tak pre slobodnu zenu bez hypoteky na krku a deti... inak je to naozaj malo...
@patricia255

huginko
19. jan 2025

@aaadkaaa a osobne príplatky učitelia nemajú? Však tarifný plat je tabuľkový...

doriiis
19. jan 2025

@aaadkaaa ..nooo zas.1700 v hrubom je pre mňa 1500 v čistom.S DB na 2 deti,bez nadčasov.Oproti iným,čo tu vidavam mám super plat.
Učiteľ nie som a ku zvyšku sa nevyjadrujem.Je to nonsens a obdivujem učiteľov.Ja by som to nerobila ani za 10x viac.

lentilka78
19. jan 2025

@patricia255 moja najlepšia kamarátka a suseda je učiteľka na prvom stupni ZŠ. Reálne ma odrobene 3,5 roka, zvyšné roky bola na materskej, má 36 rokov a plat 1300 v čistom. Neviem ci ma atestáciu, ale ešte zrejme nie, dorábam si nejaké vzdelanie aby mala vyšší plat. Do prace odchádza 7.15 z domu a o 13.30 je doma, to viem naisto, lebo ešte keď idem na poobednú smenu tak sa stretávame na ulici.
Na jednej strane síce oceňuje to, že nemusí riešiť kde dá deti cez prázdniny, ale na druhej nadáva, že dovolenku si minie, len cez prazdniny, že si ju nemôže vybrať kedy chce(na čo jej však poviem, že ani ja si nemôžem vybrať dovolenku kedy chcem, len keď to vyhovuje firme) a co sa týka tej domácej prípravy, keď som sa jej pýtala na to, tak sa zasmiala, že áno občas robí aj doma, občas nie, že casto stihne v práci urobiť.
Tie prve roky, keď začínala boli náročnejšie, musela vymýšľať rôzne aktivity, podklady, nástenky atď, dnes už s malými obmenami používa aj pri ďalších žiakoch to isté 😊
V podstate sa nesťažuje, ako sama hovorí, pre matku je táto robota výhodná oproti iným zamestnania.
Ja si vážim všetkých dobrých učiteľov, ja sama by som na to nervy nemala🙈a je mi jedno koľko zarábajú a ci nariekaju, ze majú málo... Ale je pravda, že mnohí sa tvária akoby zarábali minimálnu mzdu 😁
Rada spomínam na mojich učiteľov, na to koľko mi do života dali. Len ako to je pri všetkom-nie každý je vhodný na toto povolanie.

lukbe
19. jan 2025

@huginko niekde majú, niekde nie, táto zložka garantovaná nie je.

sulavikova
19. jan 2025

@martul asi ešte opravuje gramatické
chyby v príspevku. Už sa tešíme na takú “kolegyňu”.

aaadkaaa
19. jan 2025

@doriiis toto je cisty plat. Danove bonusy a rod.pridavky atd.su irelevantne,ja to napr.tiez nepoberam. Hovorime o plate. To akoby som ja povedala, ze ja mam aj rodicak skoro 500 eur k tomu, takze mam super plat. Ale to nie je PLAT. A stale sa bavime o ucitelovi s 19 rocnou praxou, aby tych 1700 e mal...

aaadkaaa
19. jan 2025

@huginko na vacsine skol na to nie su financie...ja mam osobny 20 e mesacne v hrubom😅

lenrol001
19. jan 2025

@huginko osobný príplatok sa pohybuje v desiatkach eur..ja som mala roky 15€ a to som mala funkcie.. koordinátor drogovej prevencie a písala som zápisnice z porád🙎

benit
19. jan 2025

@patricia255 ked prides do praxe, zistis, ze to je za tu pracu ozaj smiesne ohodnotenie.
Ozvi sa po 5.rokoch praxe, ked si budes vsetko musiet kupit zo svojich, ked budes do noci hore, lebo chystas veci na vyucovanie.
A zasa ucitelsky plat na vychode je iny ako ba a okolie.

belllinka
19. jan 2025

@doriiis odkedy je 1700 v hrubom, 1500 v cistom?

aaadkaaa
19. jan 2025

@lenrol001 ano, to som zabudla, os.priplatok je len za funkcie, samozrejme, nie len tak🤭

lenrol001
19. jan 2025

@doriiis nadčasy nie sú platené... aspoň mne ich nikdy nezaplatili..vždy som ich musela zbierať na náhradné voľno..

doriiis
19. jan 2025

@belllinka ...pri uplatnení nezd.ciastky,pri dvoch deťoch do 15 rokov mi to vychádza takto.Od 1/2025, minulý rok to bolo nad 1500€. Viem,koľko zarabam

Strana
z8