icon

Koľko naozaj zarába učiteľ základnej školy?

patricia255
19. jan 2025

Dobrý deň. Všade čítame a počujeme ako sa učitelia sťažujú na svoje platy. Pričom robia 6 hodin v škole a majú 2 hodiny na prípravu doma, čiže aj tá práca ktorú robia doma je realne započítana do pracovného času. Viem že občas to môže byť aj dlhšie...
Pozerala som si platové tabuľky učiteľa ktorý pracuje na ZŠ a má napríklad uz 2.atestaciu a má 1600€ v hrubom plus mu tam narataju aj nejaké roky praxe, čiže aj 1700€ v hrubom.

Toto sú tie ich ubohe smiešne platy? Veď sú v práci do 14:00 a majú 40 dní dovooenky, zatiaľ čo bežný ľudia majú len 20 dní.

V lete kamarátka učiteľka ma suvisle 6 týždňov dovolenky.

Ja študujem učiteľstvo a práveže som ostala prekvapená že tie platy nie sú také nízke ako sa všetci sťažujú. Veď tie tabuľkové platy nepustia a určite majú ešte aj navyše priplatky za triednictvo, stravuju sa v jedalni...

Koľko zarobí taká začínajúca učiteľka?

mooonika1975
21. jan 2025

@jaza81 ak si vytiahnem z tvojho príspevku tak ako ty, čo chcem, tak sa tu môžeme naťahovať aj pár rokov. Ja som top učiteľ, viem to ja a vedia to aj deti, preto si myslím, že závidieť nám 45 dni dovolenky je úplne od veci !!!!!!!!!! ( aby si si užila výkričníky ). Ak máš riešenie, tak sem s ním, ako vykryť tie dni , čo deti nie sú v škole (ak si už spočítala tie výkričníky). 😁😁

kp7333
21. jan 2025

@mooonika1975 kto vam ich zavidi? tu sme len porovnavali fakty. ucitelia radi porovnavaju svoje mzdy a inymi povolaniami, tak treba porovnavat cely balik - aj s nepenaznymi vyhodami (2xtolko dovolenky a kratsia prac doba), aby to bolo spravodlive.

terina25
21. jan 2025

@mooonika1975 sestricka ma 2500? 🤣🤣🤣

doriiis
21. jan 2025

@handykate ....treba hľadať lepšiu prácu,makať na sebe a napredovať.

terina25
21. jan 2025

No a presne v tejto teme mame my ,,obycajni smrtelnici,, moznost vidiet akych TOP ucitelov mame. Lebo ved Ja Som UCITEL,kto je viac.
Je mi uprimne zle z takychto tzv.ucitelov.
Naopak vazim si ucitelov,kt.sa detom naozaj venuju. No obavam sa, ze takych je mozno 20%. Staci mi tu tato vzorka dokonalych.
A este poznamenam- oprava pisomiek,priprava. Mile ucitelky, toto nerobite kazdy den. Staci si pozriet kolko z vas tu travi cas na MK a uraza inych v niektorych temach. Aj vtedy mate asi pripravu ci opravujete pisomky 🤭

kp7333
21. jan 2025

@terina25 k tym pripravam len tolko: niektore ucitelky (cest vynimkam) poslu detom cez edupage ppt prezentaciu (stiahnutu zo Zborovne), ze si ju maju doma spoznamkovat. To za nasich cias neexistovalo, ze by po skonceni hodiny sme nemali v zosite poznamky. Ani na vysokej skole si toto vyucujuci nedovolili. Dnesne deti su do 14.00-16.00 v skole, potom na kruzkoch a po veceroch si robia ulohy a ucia sa s rodicmi ucivo, co mali prebrat v skole. Bezny rodic pride domov z prace medzi 16.00-19.00 a vecer ho okrem nakupov a varenia vecere este caka tlacenie prezentacii a ucenie deti. Toto pred 30 rokmi nebolo.

terina25
21. jan 2025

@kp7333 suhlasim s tebou. Najlepsie je,ked si clovek pozrie tu prezentaciu a zisti,ze ju ani nerobil dotycny ucitel,ale niekto uplne cudzi.pripadne deti maju robit test cez edupage,ktory je uplne zly a su v nom same chyby. Tak toto je ta tzv.priprava na vyucovanie.
Ja mam doma este dieta s dys...a to je tiez ,,zabava,,.. pridem domov po 16.00 (od 5.30) a zarezavam dalsej praci...

kp7333
21. jan 2025

@terina25 ucit dieta s dys musi byt extra narocne. ja mam nastastie jednotkarky, ale aj tak travia neprimerane vela casu ulohami a pripravou do skoly. Potom ked ich skusam a vidim uroven niektorych ucebnic, ci spominanych prezentacii, je mi do placu.

terina25
21. jan 2025

@kp7333 ja len spomeniem ucebnicu geografie pre 9.rocnik. otras

zuzuliennka1
21. jan 2025

@jaza81 syna som uz do skolky vozila do rannej druziny a poobede opat druzina a cuduj sa svete - ano ked som isla po syna cca na 15:30, tak sme sa zdravili s ucitelkami, ktore isli domov. ano o 15:30. ale v praci boli uz od 6:30 niektore. pocitaj.
skolky a skoly nezacinaju 8:00, ked tam ty donesies dieta na poslednu chvilu. funguju aj druziny a skoly niekde aj od 6:30. plus 8 hodin.
a na prazdniny si minaju vlastne dovolenky, akurat ze to maju nakazane. nie ako ty ze si vezmes dovolenku prvy sept. tyzden s rodinoi k moru, a pracujes do polky jula. ucitelia proste pracuju ked musia a aj dovolenkuju ked musia

letfenixa
21. jan 2025

Aj my potrebujeme matikára, ak má niekto záujem o 3 mesiace voľna.

mooonika1975
21. jan 2025

@terina25 áno, minule to tu jedna písala, asi tak možno ako priemer učiteľa 1800🤪🤪

mooonika1975
21. jan 2025

@kp7333 a čo ak nestojím o voľno v lete? Čo ak chcem ísť lyžovať 20.1. ? Čo myslíš? Môžem? Načo ti je niečo, a v tvojom prípade to vidíš ako obrovskú výhodu, čo môžeš použiť len keď ti to druhí nariadia? To je výhoda? Tak ma pouč, prosím

kp7333
21. jan 2025

@mooonika1975 my tiez nechodime na dovolenky mimo prazdnin a nevyplakavam kvoli tomu. dokonca ani kazde prazdniny si nemozeme zobrat volno. jednak su terminy v praci a potom 25 dni dovolenky nepusti. a vyprosujem si, aby si sa so mnou bavila tymto tonom, tu nie si v skole za katedrou.

medea2003
21. jan 2025

@lukbe lebo ine povolania si nenosia pracu domov, vsetkym po 8 hodimach padne a mozu sa venovat len sebe. Iba ze by nie...

jaza81
21. jan 2025

@kp7333 Je zbytocne na jej prispevky reagovat. Ten sposob akym sa vyjadruje, reaguje......hovori samo za seba;)

kp7333
21. jan 2025

@jaza81 tak veru. uroven ako na OU vo Fekisovciach. mrazi ma, ked si predstavim, ze toto individuum uci deti.

mooonika1975
21. jan 2025

@kp7333 Ty môžeš urážať? Vďakabohu za normálnych rodičov v mojej triede, mať takýchto, tak asi budem robiť radšej to , čo ty. 🤪👌

maya_hi
22. jan 2025

@patricia255 máš skreslené predstavy o reálnom pracovnom čase a žiadne predstavy o práci učiteľa. Nic v zlom, začni učiť a potom môžeme diskutovať.

terina25
22. jan 2025

@mooonika1975 ty si naozaj ucitelka? Lebo ak ano, je to smutne,ze sa takto chova ucitel

terina25
22. jan 2025

A inak,pisete tu o tom,ze si nemozete vyberat dovolenku kedy sa vam zachce. Je to zaujimave, pretoze triedna ucitelka mojho syna pocas min.roku mala dovolenku dokonca 2x -raz asi v oktobri, druhykrat v novembri. Este sa chvalila,ze ide do omanu, minule bola pocas sk.roka v dubaji. Tak mi povedzte ako je to mozne,ze mala 2x dovolenku v priebehu 4 mesiacov(raz 2 tyzdne, druhykrat tyzden lebo vsak treba ist aj lyzovat...)

mooonika1975
22. jan 2025

@terina25 a naozaj si ty rodič? Ktorý si váži prácu učiteľa? Ktorému zveruje dieťa na cely deň ? Ktorému dopraje za tu psychickú dennodennu záťaž voľno ? Tu končím, nie je s vami o com debatovať.

janamakva
22. jan 2025

"Vyčkaj času..." a uvidíš, hehe

samik88
22. jan 2025

@zuzuliennka1 Vieš koľko ľudí má celozávodné dovolenky dva týždne v lete a dva týždne v zime? Tiež nemajú na výber a majú len 20 alebo 25 dní dovolenky čiže im už neostane žiadna dovolenka. A majú nižšie platy ako učitelia samozrejme. Prečo silou-mocou robíte z učiteľov tie najväčšie chúďatká? Nerozumiem tomu 😏

zuzuliennka1
22. jan 2025

@samik88 a ja robim kde prosim ta z ucitelov chudatka?
pisem ze aj ucitelia maju pracov. dobu a nechodia domov po 4 hodinach, ako tu poniektori pisu.
su ludia, ktorym zacina pracov. doba aj o 6:00, o 7:00,… plus 8h - ale niektorym ocividne nejde ani matika zš, ako som si minule vypocula v buse ponosovanie dochodkyn ze aky plny bus o 15:00, 16:00, ze to dnes ani nikto nerobi…
nie kazdy zacina pracu o 10:00, niektori uz maju pol dna odrobene vtedy.

fairyy
22. jan 2025

ucitelia viete o tom, ze nie ste jedini ktori maju prikazanu dovolenku v konkretne dni? viete o tom, ze nadcasy v inych firmach vobec nemusia byt preplacane a dokonca nedostane za ne clovek ani nahradne volno? (pretoze clovek dostane tolko roboty, ze sa to neda stihnut za prac. cas) viete o tom, ze tak ako som sa v diskusii dozvedela, ze v kancliku iba sedim vklude si tukam a pijem kavu 🤣🤣🤣 mozte ist tiez skusit ? (hladame ludi celorocne) viete o tom, ze s ludmi sa pracuje aj z kancla?(ucila som viem porovnat s dospelymi ludmi je to castokrat este viac na prasky lebo kazdy sa citi ako poloboh) a tiez sa robia veci ako vecierky/pokladnik/zbierky/teambuildingy a robi tu organizaciu castokrat kolektiv zadarmo ?
no a teraz mozte ist do mna 😂😂 ale ja vam prajem aj dvojnasobne platy a zaroven si prajem aby tie co vam robia zle meno v skolstve - ziadna priprava, prebrate od kolegyne, flakanie, ignoracia deti aj rodicov, nevysvetlia, drze zatrpknute spravanie voci celemu svetu, deptanie deti neskutocnym mnozstvom uloh, podporovanie bezducheho memorovania uciva a este mechanickeho ucenia sa matematiky ci fyziky... a prave preto by som.chcela aby ste mali dvojnasobne platy kvalita by bola na inej urovni a neostavali by v skolstve osoby, ktore svoju pracu nevedia robit

samik88
22. jan 2025

@zuzuliennka1 Reagujem na toto : "a na prazdniny si minaju vlastne dovolenky, akurat ze to maju nakazane. nie ako ty ze si vezmes dovolenku prvy sept. tyzden s rodinoi k moru, a pracujes do polky jula. ucitelia proste pracuju ked musia a aj dovolenkuju ked musia " .
Na celozávodné si tiež míňajú vlastné dovolenky ,pracujú a dovolenkujú tak ako majú prikázané. A majú oveľa menej dovolenky ako učitelia. Vôbec to nie je také jednoduché si zobrať dovolenku aj v iných zamestnaniach kedy sa nám zachce. Pointa je v tom,že učitelia štrajkujú a chcú vyššie platy,sťažujú sa ,že nemôžu ísť v septembri na dovolenku. A písala som aj predtým,že my tiež keď máme viac roboty a robíme nadčasy ,nikto nám to nezaplatí ,musíme to spraviť tak či tak 🤷🏻‍♀️

zuzuliennka1
22. jan 2025

@samik88 dobre, ty si si z toho vzala dovolenky. Pointa bola uplne inde

samik88
22. jan 2025

@zuzuliennka1 ty si ma asi nepochopila. Ja som predtým písala,že si učiteľky vážim,ale niektorým chýba pokora. Obhajovala si ich,teda hlavne s tými dovolenkami a že chodia aj skôr do roboty aby stihli ešte aj iné veci. Ja som ti napísala,že aj v iných zamestnaniach sú ľudia dlhšie v práci zadarmo aj dovolenky majú nútené a ešte ich majú aj menej aj menšie platy aj bez odmien,atď. Pointa je to,že učiteľky sa nemajú najhoršie zo všetkých ale tými štrajkmi to tak vypadá. Už chápeš?

susann80
20. feb 2025

@mooonika1975 mna fascinuje toto vyplakavanie, je volny pracovny trh.. nech sa paci.. mozte idt robit tam, kde si budete moct vyberat dovolenku kedy vy chcete.. hadam ste vedeli ako to bude fungovat, ak budete ucit, ci???? Ale Vy by ste chceli len vsetky vyhody aj najvyssi plat.. tak Vas sklamem, tak to nefunguje v ziadnom zamestnani, ale to by ste si museli nejake ine aj vyskusat, aby ste potom pochopili, ze su ludia, co sa nadru viac a za menej..