Koľko naozaj zarába učiteľ základnej školy?
Dobrý deň. Všade čítame a počujeme ako sa učitelia sťažujú na svoje platy. Pričom robia 6 hodin v škole a majú 2 hodiny na prípravu doma, čiže aj tá práca ktorú robia doma je realne započítana do pracovného času. Viem že občas to môže byť aj dlhšie...
Pozerala som si platové tabuľky učiteľa ktorý pracuje na ZŠ a má napríklad uz 2.atestaciu a má 1600€ v hrubom plus mu tam narataju aj nejaké roky praxe, čiže aj 1700€ v hrubom.
Toto sú tie ich ubohe smiešne platy? Veď sú v práci do 14:00 a majú 40 dní dovooenky, zatiaľ čo bežný ľudia majú len 20 dní.
V lete kamarátka učiteľka ma suvisle 6 týždňov dovolenky.
Ja študujem učiteľstvo a práveže som ostala prekvapená že tie platy nie sú také nízke ako sa všetci sťažujú. Veď tie tabuľkové platy nepustia a určite majú ešte aj navyše priplatky za triednictvo, stravuju sa v jedalni...
Koľko zarobí taká začínajúca učiteľka?
@letfenixa poprosim info a taktiez preco to skola neda na inzertny portal??? A najlepsie sa spojit s fakultou , kde to ludia studuju??? A bude ich kopa.. len ked o tom nik nevie, tak sa tazko niekto prihlasi. U nas je trend, ze miesta sa rozdavaju len z pocutia.. a nie to este z inzeratov..
@letfenixa pb ako co? Bolo by fajn napisat to jasnejsie, mozno by sa v pohode niekto prihlasil, aj ked to tu uvidi, ale niekedy mam dojem, ze naschval nikde nedaju interat a pod.. lebo nedajboze by sa ti ucitelia fakt nasli a zrazu by sa prislo na to, ze tych ucitelov je az az…a to predsa nechceme, lebo nakoniec by sa prislo na to, ze vsetci aktualni ucitelia su nahraditelni a nemohli by vydierat spolocnost..
@letfenixa a k tym portalom.. poznam ich, ale neviem, ci tam vsetci automaticky davaju inzeraty, podla mna az vtedy, ak nikoho nezozenu .. po znamosti, inak sa normalne ani inzerat neobjavi. A zase ak si ktokolvek tiezo portaly pozrie… a odmysli si Ba- okolie, tak ani nahodou sa neda povedat, ze je nedostatok ucitelov!… par volnych pracovnych miest.
@letfenixa tak som len tak isla pozriet a v povazskej bystrici som nenasla ziadne miesto na matikara a ked si napriklad clovek pozrie tie kraje je tam presovsky -23 miest, kosice viac a pod, ale zase po rozklikani su tam aj nepedagogicke pozicie a asistenti, cize napr. Len ked som si dala namahu pri presovskom kraji tak z 23 miest mozno 5 takych klasickych ucitelskych, co je na tak velky kraj bieda..
Tak ked si vezmeme, ze v Presovskom kraji je cca 430 zs a 340 ss, tak 25 volnych prac miest na tak velke uzemie je malo a to z toho este su tam nepedagogicky zamestnaci, takze mozno 5 ucitelov a 5 odbornych ucitelov.. tak nech si kazdy urobi obraz sam ohladom nedostatku…
@susann80 aj som chcela niečo napisat , ale načo, aj tak to ide nesprávnym smerom
@mooonika1975 skusim...
@susann80 kolko tych ludi, co zarabaju podobne / menej a viacej sa nadru, ma ukoncene vysokoskolske vzdelanie druheho stupna?
dalsie otazky typu ze kolko z nich je vzdy v praci jednou nohou v base - podobne, uz klast radsej nebudem....
A este by som rada napisala, ze si vazim tych par vynimiek v skolstve.. ale preco by mali byt vsetci rovnako plateni??? A treba si uvedomit jedno.. ak ostatni na statnu sferu nevyrobia, tak asi tazko sa bude stat neustale zvysovat platy. Kazde zamestanie si treba vazit…. A ked pocujem , ze chcu mat ucitelia plat ako v zahranici, tak uz tu si hovorim, ze ako moze niekto s takymto IQ ucit nase deti???? Normalne sa toho desim. Ako si jeden VS clovek neuvedomuje, ze tu maju vsetci Slovenske platy, nie len UCITELIA. Takze ak si nebudeme vazit ludi okolo pani ucitelia, tak nemozte cakat, ze si budu vazit vas. ( ako vravim, cest vynimkam). Vsetci chcu len zvysovat platy , ale ja nevidim ziaden kvalitativny rozdiel pri vzdelavani mojich deti… zial😢.
@susann80 ano, predimenzovanost v statnej sprave a v samosprave je obrovska. tam treba uradnikov vyhodit, pretriedit. Suhlasim. Rovnako treba zvaxit ekonomicku opodstatnenost malotriedok. Rozhodne.
Ale nemoze ucitel zarabat menej ako predavac. To je proste potupa spolocnosti.
A ze ty nevidis kvalitativny rozdiel? Samozrejme ze nie, pretoze pri tych smiesnych platoch tam proste nie je konkurencia, ucia vsetci a podla toho sa spravaju..... Ti, ktori by ucili super, si proste pracu v skolstve nemozu dovolit.
@patricia255 nastupny plat ucitela je 1161eur..potom 1267eur na min.
5 rokov... potom , ak si spravi atestaciu, co nie je len tak, tak bude v triede 9. a bude mat 1420e v hrubom. Zas min.5 rokov bez zmeny..
1589eur ma po 2 atestacii...to je strop.
Tak neviem ,ake tabulky si ty pozerala ..
Navysit sa to da len inovacnymi vzdelavaniami, osobnym ohodnotenim ( nie je samozrejme narokovatelne a je za nieco navyse,co robis), alebo triednictvom a rokmi praxe..
@susann80 Ja som si vyskúšala aj iné zamestnanie, pracovala som fyzicky, robila 12-ky. Plat dvojnásobok učiteľského, zrelaxovaná, oddýchnutá, s čistou hlavou. Jediná nevýhoda, že to bolo stovky km od rodiny. A rodina je pre mňa top. Ale zvažujem odchod, len ešte cca 5 rokov musím vydržať. Ale našla som inzerát, kde ako pomocná sila v kuchyni v reštike zarobím 1200€ v čistom. Taže hneď by som išla. O stovku menej ako v škole, ale čistá hlava a pokoj.
@zuzanockamt Nerozumiem ľuďom, ktorí túžia po čistej hlave a zároveň idú na univerzity. Už si konečne učitelia uvedomte, že nielen vy nemáte doma večer čistú hlavu a niektorí nemáme ani ten plat, ktorý máte vy. Napriek tomu robím svoju prácu rada a som za ňu vďačná. Navyše uvažujem doplniť si vzdelanie a ísť naopak do školstva. Lebo deti milujem a túžim im ukázať viac ako im dáva dnešné štátne školstvo a otrávené učiteľky.
@medea2003 Ja svoju prácu mám veľmi rada. Učitelia neodchádzajú zo školstva kvôli deťom, ale kvôli dospelým, ktorí im prácu sťažujú (hlavne kvôli rodičom tých detí, stačí si prejsť diskusie len tu na MK).
@zuzanockamt Neviem, poznáš skupiny Zavreté škola či Učitelé? Skús si pozrieť, aké trápenie spôsobujú deťom a rodičom niektorí učitelia. Ono je to bohužiaľ obojstranné. Samozrejme, že nehovorím, že všetci učitelia, tak ako verím tebe, že nemáš zlú skúsenosť so všetkými rodičmi. Niekedy je veľmi smutné, čo urobia učitelia deťom už na prvom stupni, keď rodičia musia po "zadarmo" štátnom školstve platiť deťom drahé terapie, aby ich dali dokopy. Fakt to myslím v dobrom, pozri si tie skupiny.
@zuzanockamt pozrela by som si tu 12stku fyzickej práce, po ktorej si bola zrelaxovana😅
@lentilka78 Veľmi fajn práca to bola.
@zuzanockamt tu sa presne potvrdzuje, že nie je fyzicky odpracovana 12stka taka, ako iné... Rovnako ako nie je učiteľ, ako iný učiteľ 😉
@xckaretxxx Veď a prečo si si vybrala takú prácu? Snáď si vedela, do čoho ideš.
@zuzanockamt keď máte 18-19 rokov neviete do čoho idete...ja by som si 2x v živote nikdy nevybrala učiteľstvo...

@fairyy
@samik88 na vychode sa kazdy drzi zubami, nechtami, znamostami tohto povolania.. a ziadne extra vykony necakajte (cest vynimkam!!!) , ked mi dieta povie, ze tomu nerozumie a ked sa prihlasi , ucitel to odignoruje.. tak mam dost.. vsak ho asi rodicia doucia..