Koľko zarábajú učitelia na stredných školách?
Ahojte. Bola by som vdacna za vase nazory. Mam vystudovany odbor, v ktorom by som nechcela pracovat priamo, skor by som chcela ten predmet ucit (idealne na strednej skole). Ucenie ma stale bavilo, avsak kvoli podmienkam v skolstve a platu som nestudovala priamo ucitelsky smer. Teraz rozmyslam predsalen do toho ist. Viem, ze si musim spravit pedagogicke minimum, tieto zalezitosti som si uz zistovala. Su tie platy naozaj take zle? Niektori mi vraveli, ze ked sa clovek angazuje, ma spravene atestacie, riesi projekty a celkovo sa snazi robit veci navyse, tak to az take zle nie je.. Vedel by mi niekto povedat, ako si to mam predstavit?
@zuzanockamt ale s tým co si vyratala ty, by to sedelo + nejaká zmennost, ...
Tak teoreticky učiteľka s VS a 2 atestaciami, nejaký ten rok praxe tak s kľudom môže mať tých 1500 v cistom
@simona20201309 Pozeráš zle. PZ sú trieda jeden a OZ sú trieda dva. Učiteľ je PZ.
@zuzanockamt aha, to som nevedela. Celý život som žila v tom ze ZS a SS majú vyššie platy.
@simona20201309 Áno nejaký ten rok praxe - aspoň tých 25-30 rokov praxe + 12% príplatok, triednictvo a dosiahne 1500 v čistom. Veď čítaj tie tabuľky a počítaj.
@zuzanockamt aj atestácie by stacili. Vš s 2 atestaciami.
Ale zas povedzme si pravdu.... kto chce takého zamestnanca ktorého treba zaplatiť?
@simona20201309 Atestácie + viac ako 20 rokov praxe.
Ale to by nebolo 1500 v čistom.
@simona20201309 Čistá mzda učiteľa s dvomi atestáciami po 40 rokoch praxe - tabuľkový strop bez príplatkov je 1405,01. Takže ozaj stačí nejaký ten rok praxe 😂
@zuzanockamt juchuuu už mi chýba len 35 rokov, aby som sa k tomu priblížila 🤣🤣🤣
@simona20201309 no presne, to je ďalší problém,že školy už najnovšie radšej vezmú absolventa ako niekoho, koho treba zaplatiť.
@lonely66 v hrubom
@zuzanockamt triednictvo je ako kde... v bratislave si musis ozaj riadne dupnut aby si triedna nebola. triedny je kazdy si chce ci nie, bez ohladu na prax.. zial ucitelov je zufalo malo. zufalo
@lilitela Áno, to som písala ja, ale suma je v hrubom, tak sa uvádzajú platy v tabuľke 😉 A tiež som napísala, že mám 24 rokov praxe a obe atestácie, som triedna učiteľka a mám aj 12% príplatok za inovačné vzdelávania. V čistom tá suma je o niekoľko stoviek nižšia, samozrejme, nikoho sa nesnažím zavádzať…
@anonym_autor od septembra 2025 je nastupny plat ucitela 1243 euro hrube a od januara 2026 to uz Bude 1305 hrube, ked prejdes zacinajuceho ucitela o rok cca tak ides do vyssej 7.mej triedy- od januara 2026 to Bude uz 1424,50 euro hrube, inak priplatok zacinajuceho zamestnanca je 6 percent z platu mesacne. Co je dalsich 80 euro ku platu cca, priplatok za profesijny rozvoj az do vysky 12 percent z platu. Takze aj za nadcasy su potom priplatky vsetko nad 22 hodin tyzdenne cize robite 25 mate 3 hodiny nadcas co sa rata z dosiahnutej mzdy naprikald 8 euro plus 25 percent nad to. Cize ucitel co prave zacina Bude hned brat okolo a do 1400 ( za pol roka to uz bude fakt ) , a to ste len zacinajuci. Potom rokmi a atestaciami sa to zvysuje a teda aj percentualne priplatky kedze sa to vyratava z platu. Takze ucitel s dvoma atestaciami, kebyze je triedny s par hodin nadcasmi tyzdenne atd. Vie dosiahnut uz dnes ( pisem o aktualnych podmienkach kedze stale sa to meni k lepsiemu) aj na 2300-2400 euro hrubom. A kto povie ze to nie je tak zavadza, alebo o Tom vela nevie.
@anonym_autor od septembra 2025 je nastupny plat ucitela 1243 euro hrube a od januara 2026 to uz Bude 1305 hrube, ked prejdes zacinajuceho ucitela o rok cca tak ides do vyssej 7.mej triedy- od januara 2026 to Bude uz 1424,50 euro hrube, inak priplatok zacinajuceho zamestnanca je 6 percent z platu mesacne. Co je dalsich 80 euro ku platu cca, priplatok za profesijny rozvoj az do vysky 12 percent z platu. Takze aj za nadcasy su potom priplatky vsetko nad 22 hodin tyzdenne cize robite 25 mate 3 hodiny nadcas co sa rata z dosiahnutej mzdy naprikald 8 euro plus 25 percent nad to. Cize ucitel co prave zacina Bude hned brat okolo a do 1400 ( za pol roka to uz bude fakt ) , a to ste len zacinajuci. Potom rokmi a atestaciami sa to zvysuje a teda aj percentualne priplatky kedze sa to vyratava z platu. Takze ucitel s dvoma atestaciami, kebyze je triedny s par hodin nadcasmi tyzdenne atd. Vie dosiahnut uz dnes ( pisem o aktualnych podmienkach kedze stale sa to meni k lepsiemu) aj na 2300-2400 euro hrubom. A kto povie ze to nie je tak zavadza, alebo o Tom vela nevie.
@norbi2501 😆😆😆😆
@norbi2501
Sa spamätaj
@norbi2501 po 20 rokoch, 12 % a 2 atestaciách a 3 nadčasových hodinách som nemala 1 500. Kto vám také bludy povedal?

@nikaeli
@zuzanockamt
A čo znamená trieda 1 a trieda 2?
Ja pozerám na 2 tabuľky