icon

Komu oznámiť tehotenstvo na pracovisku?

kavajaa
11. mar 2025

Ahojte, chcem sa spýtať komu mám na mojom pracovisku dať oznámenie že som tehotná?
Pracujem na obecnom úrade. Máme funkciu asistentky vedúcej (ktorá ale nie je moja priama nadriadená), potom funkciu vedúcej oddelenia (ktoré je moja priama nadriadená), priamo spadá oddelenie kde pracujem pod starostu… Ale hlavný šéf ŠÉF úradu je prednosta úradu.
Komu teda odovzdať oznámenie o tehotenstve?
Alebo mám oznámenie doručiť na podateľňu alebo personalistike?
Prosím poraďte lebo fakt nechcem, aby sa to šírilo po celom úrade ale zároveň sú všetci maximálne klebetní a nechcem aby sa to dostalo do zlých rúk. Ďakujem.

ivanakal
11. mar 2025

Tak ja by som oznamila veducej oddelenia, a este aj oficialne poslala personalistke.

zojazoja
11. mar 2025

Zákonník práce vyslovene neukladá žene povinnosť oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi. Závisí to od rozhodnutia zamestnankyne, či svoje tehotenstvo zamestnávateľovi oznámi a kedy.
Má to však jedno „ale.“
Ak žena neoznámi zamestnávateľovi svoje tehotenstvo, a to spôsobom, ktorý určuje zákon, nebude sa považovať za „tehotnú zamestnankyňu“ podľa Zákonníka práce.
To znamená, nebude jej prislúchať osobitná právna ochrana tehotných žien, ktorá sa týka napríklad úpravy pracovných podmienok, pracovného času, taktiež sa na ňu nebude vzťahovať zákaz výpovede v ochrannej dobe.

Pokiaľ žena stojí o práva a výhody „tehotnej zamestnankyne,“ bude zamestnávateľa o svojom tehotenstve informovať.

Podľa Zákonníka práce sa za „tehotnú zamestnankyňu“ považuje iba tá zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie (§ 40 ods. 6 Zákonníka práce).

kiki68
11. mar 2025

Poslat emailom scan potvrdenia o tehu ( alebo knizky) urcite sefovi a tiez veducej personalistke s tym, ze musia ten email potvrdit. Vzdy ziadaj potvrdenie, ze su vyrozumeni. Potom je to na 100% bezpecne

kavasmliekom
11. mar 2025

Zamestnávateľovi. Písomne a kópiu podpísať, o prijatí

nika23t
11. mar 2025

@kavajaa ja som poslala na personálne oddelenie, doporučene alebo oproti podpisu.

anne_mary2
11. mar 2025

@kavajaa ak robis kncelarsku pracu ziadne tehotenstvo oznamovat nemusis - ak ta teda trapia nejake klebety. Mozes to nechat na cas kedy uznas za vhodne resp uz bude jasne ze si tehotna a teda o tom bude aj tak vsetci vediet ci im to povies ci nie.. potom teda oznamit nastup na md…
ze som tehotna som povedala sefke po 3m lebo sme vychadzali v pohode, ale ved ziadna povinnost to nie je oznamovat ze cakas dieta…

lienka.7
11. mar 2025

@kavajaa ústne šéfovi, oficiálne do podateľne na personálne