Konflikt so zdravotnou sestrou počas praxe
Konflikt so sestrou počas praxe na oddelení. Baby čo som videla a tá moja huba nevymáchaná..... zatiaľ som praktikantka ale svedomito sa pripravujem,vzdelávam,milujem tú prácu. Sestra išla zacievkovať pacientku. Ponúkla som sa že pripravím sterilné pomôcky. Ona kričí že už všetko má na podnose. Vravím ale veď katéter sa zavádza sterilne 🫣 a vy máte na podnose nesterilné rukavice atď. Ako som išla pre sterilné pomôcky... prídem a sestra zavádza katéter ešte bez mesocainu bez gélu,na sucho a v obyčajných nesterilných rukaviciach. Skoro ma vykotilo. Pacienta sa krútila od bolesti strašné niečo. Dodržujem zásadu že pred pacientom sa neriešia karhania ale toto mi akože nedalo. Ja som bola tak vytočená z prístupu sestry a tak mi bolo ľúto pacientky....
Mali sme veľkú výmenu názorov. Neexist aby sa cievkovala žena bez navlhčenia cievky a ešte to neurobila sterilne. Ohrozila pacientku nozokomiálkami. Vynadala mi čo si to dovolujem nebude ju praktikantka poúčať lebo ona tam robí dvadsať rokov !
Tak takýto prístup k pacientom je v nemocnici...
@vevesh 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ vy tu všetky viete asi najlepsie ako to mam, ze držím hubu a krok. Nie, nie je to tak. Ale nebudem sa hašteriť so sestrou, za ktorou stoja ostatní. Da sa to inak riešiť, ale co ja o tom môzem vedieť, ze?
@huxy No, tak nakoniec za zlé zdravotníctvo môžeš ty 🙂 Podľa mňa píšeš veľmi rozumne a nič zlé si autorke neporadila, asi sme na rovnakej vlnovej dĺžke, aj podľa mňa dobre urobila že sa ozvala, ale niekedy sa nedá ísť hlavou proti múru.
@huxy No, tak nakoniec za zlé zdravotníctvo môžeš ty 🙂 Podľa mňa píšeš veľmi rozumne a nič zlé si autorke neporadila, asi sme na rovnakej vlnovej dĺžke, aj podľa mňa dobre urobila že sa ozvala, ale niekedy sa nedá ísť hlavou proti múru.
@janka1224 podla mňa je rozdiel ozvať sa a mať velkú výmenu názorov.
Ja osobne keby vidím že sestra si takto nachystala pomôcky (očividne to tak bežne robí a ocividne na tom nič meniť nechce), tak by som ju poprosila, či by som si mohla ja zacievkovať (a prichystala by som si vsetko ako sa má).
A ano, vzdy a všade sa hlada vinník, tak asi za to hrozné zdravotníctvo môžem ja 🤷🏼♀️ a pritom nik nema ani len tušenie ako zodpovedne pristupujem.k svojej práci (k akejkolvek ktorú som v živote robila).
@janka1224 podla mňa je rozdiel ozvať sa a mať velkú výmenu názorov.
Ja osobne keby vidím že sestra si takto nachystala pomôcky (očividne to tak bežne robí a ocividne na tom nič meniť nechce), tak by som ju poprosila, či by som si mohla ja zacievkovať (a prichystala by som si vsetko ako sa má).
A ano, vzdy a všade sa hlada vinník, tak asi za to hrozné zdravotníctvo môžem ja 🤷🏼♀️ a pritom nik nema ani len tušenie ako zodpovedne pristupujem.k svojej práci (k akejkolvek ktorú som v živote robila).
@huxy ty riešiš len tú výmenu názorov,že som si dovolila vôbec niečo povedať, ale že sestra pacientku ohrozila,na to neapeluješ.
Prečo to pred vrchnou poprela? No prečo asi. Veď keď o nič nešlo mohla si stáť za svojím názorom nie?
@huxy ty riešiš len tú výmenu názorov,že som si dovolila vôbec niečo povedať, ale že sestra pacientku ohrozila,na to neapeluješ.
Prečo to pred vrchnou poprela? No prečo asi. Veď keď o nič nešlo mohla si stáť za svojím názorom nie?
@anonym_autor reagujem na to, v čom myslím, že si to prehnala. Však som už písala, že máš pravdu, jej postup nebol správny..ale za všetkým čo som písala, si stojím. Ak tomu nerozumieš, ako je to myslené, tak inak to vysvetliť už neviem.
@anonym_autor Ale veď si urobila dobre, že si to riešila , jasné že sa nepriznala veď dobre vedela že porušila pravidlá a ešte pred mladou sestričkou, ktorá ju na to upozornila..
@anonym_autor reagujem na to, v čom myslím, že si to prehnala. Však som už písala, že máš pravdu, jej postup nebol správny..ale za všetkým čo som písala, si stojím. Ak tomu nerozumieš, ako je to myslené, tak inak to vysvetliť už neviem.
@huxy máš pravdu aj ty, nemá zmysel sa dohadovať, to, že pristupuješ zodpovedne k práci akejkoľvek,mi je sympatické.
@anonym_autor si prchká, a nevidíš, čo píšem v príspevku. Život ťa naučí, že nie je všetko tak, ako to po správnosti má byť a môžeš sa rozčuľovať koľko chces, to ti nepomôže. Musíš sa naučiť fungovať tak, že ty spravíš všetko čo najlepšie podľa svojho svedomia, ani NIKOHO nedonútiš to robiť tiež. A v neposlednom rade, môže sa to niekedy obratiť proti tebe.
@huxy neber to prosim osobne, netyka sa to len teba a na jedne strane ta chapem (bezmocnost v systeme) ale preto to tu takto vyzera ako vyzera. kazdy sa stara len o seba a drzi hubu a krok. Keby ta pacientka bol tvoj rodinny prislusnik, tiez by si bola s takymto pristupom ok? Ak nieco elementarne nefunguje ako ma, tak sa treba ozvat. Ja sama mam s tym problem ale ked to nikto nespravi, nic sa nezmeni.
@anonym_autor Ešte ma napadla jedna vec, toto bol tvoj možno prvý takýto konflikt (a opakujem dobre si urobila tak ako si zareagovala) len mňa by zaujímalo ako to budeš riešiť už napríklad potom v práci, lebo budeš mať rôzne kolegyne aj staršie aj mladšie aj také ako si opísala tú sestričku s ktorou si mala problém. Vôbec to nemyslím voči tebe zle len ako to budeš potom riešiť? Ja už mám 45 a čo to za sebou a naozaj ma život naučil že niekedy je lepšie sa s niektorými osobami ani nebaviť aj keď viem že mám pravdu, človeku to jednoducho nestojí za jeho energiu. Chcem len poukázať, že ešte si mladučká a veľmi správne pracovne naladená, len život je niekedy pracovne ťažký.
@huxy chápem že je niekedy v živote ťažké stat si za svojim a upozorniť na chyby iných. Samozrejme treba vedieť zvoliť správnu komunikáciu
@autorka ale spravila dobre. To nie je upozornenie kolegyne niekto v obchode ale v zdravotníckom zariadení. Tu ide o veľa.. ako autorka mám podobný postoj, ak vidím niečo zlé, tak sa ozvem. A v mojich 42 rokoch na Tom nič nejdem meniť
@huxy neber to prosim osobne, netyka sa to len teba a na jedne strane ta chapem (bezmocnost v systeme) ale preto to tu takto vyzera ako vyzera. kazdy sa stara len o seba a drzi hubu a krok. Keby ta pacientka bol tvoj rodinny prislusnik, tiez by si bola s takymto pristupom ok? Ak nieco elementarne nefunguje ako ma, tak sa treba ozvat. Ja sama mam s tym problem ale ked to nikto nespravi, nic sa nezmeni.
@anonym_cc5f8d ja nikde netvrdím, že som s takým prístupom ok. Vôbec nie. Ale pozerám sa na to aj z iného pohľadu. Ako sa píše vyššie napr. Ísť do konfliktov s kolegami? Robiť si nepriateľov? Dokonca byť preložený na iné oddelenie? A je úplne jedno, či mám pravdu, či nie? Ako fakt, mať na starosti v práci pacientov, robiť si svoju robotu svedomito a ešte toto brať na seba? Hádky? Jednoducho sú ľudia, s ktorými nikdy nevyhráš. A mne sa zdá, že dotyčná bola ten typ. A mne by to za to nestálo.
@anonym_autor tlieskam. Viac zodpovedných sestier ako si ty. Dúfam,že v nemocnici narazíme len na takéto svedomite sestričky.sice ste mladá a tolko zodpovednosti a charakteru. Držím palce,aby sa Vám darilo v praci. Ste vyhrou pre kazdeho pacienta,s ktorým prídete do kontaktu.
Keby si videla, čo niektorí doktori robia a nesterilne. Tiež som čosi videla na praxi, len sme sa so spolužiačkou na seba pozreli. Akože doktorovi by som nič nevravela, vlastne ani so sestrou by som sa nehádala. Bohužiaľ, prístup jednotlivých sestier nezmeníš, ani keby neviem čo. Ty to rob tak, ako sa má, nie si tam od toho, aby si poučovala sestru s 20-ročnou praxou, lebo sa to môže este otočiť proti tebe.
@huxy radila by si to iste, keby pacient bola tv0ja mama či tvoje dieťa? A ak by nebodaj nákazu fakt chytilo? Že nechaj tak, nestaraj sa, nepoučuj?
@anonym_autor perfektne si urobila 👍👍👍 viac takých zodpovedných sestier, 🙏🙏🙏
@anonym_autor si super že si sa ozvala. Ako sa to skončilo?
@huxy radila by si to iste, keby pacient bola tv0ja mama či tvoje dieťa? A ak by nebodaj nákazu fakt chytilo? Že nechaj tak, nestaraj sa, nepoučuj?
@janage vôbec nerozumieš ničomu, čo som napísala, tým pádom nemá zmysel to do kolečka vysvetlovať.
Stále je rozdiel, povedať, upozorniť a vyvolavať velkú hadku. Kto chce, pochopí čo sa snažím povedať
Nech ju vyhodia za to, môžeš povedať.
@janage vôbec nerozumieš ničomu, čo som napísala, tým pádom nemá zmysel to do kolečka vysvetlovať.
Stále je rozdiel, povedať, upozorniť a vyvolavať velkú hadku. Kto chce, pochopí čo sa snažím povedať
@huxy ale rozumiem. Podľa teba ju mala upozorniť v tichosti. A A ona to aj urobila, keď ju normálne upozornila a išla pre sterilné pomôcky. Dotyčná to ale ignorovala a urobila po svojom lebo ju nebude mladá neskúsená komandovať. Že pacientka trpí a môže schytat infekciu nebudeme riešiť a tú chvíľu budeme pozerať inam.
Pacient príde a odijde, autorka ale na oddelení bude fungovať ako sestra s nepriateľom za chrbtom ďalej a zbytočne si narobila problémy v kolektíve.
A potom sa čudujeme, že pacienti - ti obyčajní, nie zdravotníci a ich rodina- sa snažia si dajako "vybaviť či kúpiť" tú starostlivosť čo má byť normálna a štandardná pre všetkých. Boja sa. Boja sa, že s nimi bude zaobchádzné ako bolo popísané a že nikto to nebude riešiť a nedovolajú sa pravdy.
A to chápem, že zdravotník nie je pán Boh a naozaj nedokáže všetko a občas má každý zlý deň. A možno naivne, ale stále verím, že väčšina je normálnych a robia najlepšie ako vedia s cieľom pacientovi uľaviť a pomôcť.
A ze sú aj fakt otrasní pacienti, arogantní, vulgárni, nespolupracujúci, klamúci. Paradoxne, tí sa k starostlivosti dostanú skôr ako tí slušňáci.
Ja som už mala dieťa hospitalizované. Pri predstave, že by nejaká sestra takto necitlivo robila čo má, vedome riskujúc nákazu aj po upozornení kolegyňou, no ja neviem. To naozaj radšej sa od postele príbuzného nehnúť lebo čo keď natrafi na takú sestru?
@huxy ja to chápem tak, že tá veľká hádka vznikla až po prvotnom upozornení, keď si sestra dalej robila po svojom, pacientka mala zjavne kvoli jej postupu bolesti a nasledne sa to riešilo u vrchnej sestry.
Teda nie len tak z nicoho nic, bez slova upozornenia začala autorka cirkus.
@huxy ale rozumiem. Podľa teba ju mala upozorniť v tichosti. A A ona to aj urobila, keď ju normálne upozornila a išla pre sterilné pomôcky. Dotyčná to ale ignorovala a urobila po svojom lebo ju nebude mladá neskúsená komandovať. Že pacientka trpí a môže schytat infekciu nebudeme riešiť a tú chvíľu budeme pozerať inam.
Pacient príde a odijde, autorka ale na oddelení bude fungovať ako sestra s nepriateľom za chrbtom ďalej a zbytočne si narobila problémy v kolektíve.
A potom sa čudujeme, že pacienti - ti obyčajní, nie zdravotníci a ich rodina- sa snažia si dajako "vybaviť či kúpiť" tú starostlivosť čo má byť normálna a štandardná pre všetkých. Boja sa. Boja sa, že s nimi bude zaobchádzné ako bolo popísané a že nikto to nebude riešiť a nedovolajú sa pravdy.
A to chápem, že zdravotník nie je pán Boh a naozaj nedokáže všetko a občas má každý zlý deň. A možno naivne, ale stále verím, že väčšina je normálnych a robia najlepšie ako vedia s cieľom pacientovi uľaviť a pomôcť.
A ze sú aj fakt otrasní pacienti, arogantní, vulgárni, nespolupracujúci, klamúci. Paradoxne, tí sa k starostlivosti dostanú skôr ako tí slušňáci.
Ja som už mala dieťa hospitalizované. Pri predstave, že by nejaká sestra takto necitlivo robila čo má, vedome riskujúc nákazu aj po upozornení kolegyňou, no ja neviem. To naozaj radšej sa od postele príbuzného nehnúť lebo čo keď natrafi na takú sestru?
@janage som si veľmi dobre vedomá toho, že sestry sú rôzne. Všade sa nájdu dobré, milé, ale aj nepríjemné, až drzé. Bohužiaľ nikto ich nezmení...ani ja ako jednotlivec, dokonca ani vedenie často takéto (ba väčšie) prešľapy, nerieši.
Mimochodom, zdravotník, ktorý je zároveň pacientom, sa nemá o nič lepšie ako "obyčajný". Všetko je to len o tom, aký konkrétny človek-sestra,je. A nezmôžem s tým nič ani ja, ani vy, nikto 🤷🏼♀️
@anonym_autor
Keď som v siestom ročníku medicíny praxovala v jednej bratislavskej nemocnici, stalo sa mi niečo podobné. Videla som nie úplne ľudské zaobchádzanie s pacientom na oddelení a tak ma to vytočilo, že som išla za vrchnou a aj za prednostom. Potom mi bolo medzi 4 očami povedané niečo v zmysle, že si mám dávať pozor, aby som tu školu skončila. Po tejto praxi som si chvíľu myslela, že nebudem môcť robiť klinickú medicínu aj keď som o tom celý život snívala.
Nakoniec som začala (aj skončila) v zahraničí a nikdy som sa s podobným prístupom ako mali na Slovensku nestretla. Fakt nikdy.
Keď toto čítam, úplne sa mi vrátila tá bezmocnosť a som neskutočne rada, že mám možnosť pracovať v krajine, ktorá pristupuje k pacientom s úctou.
Držím palce, aby Ti tvoje nadšenie a radosť z práce zostalo čo možno najdlhšie a ďakujem, že si sa postavila za pacientku.
@anonym_0b4930 to cievkovanie je samo o sebe veľmi nepríjemná záležitosť a nie to ešte bez mesocainu len tak na sucho. Ja som bola cievkovaná štyrikrát, mám za sebou tri sekcie a raz mi odoberali moč vycievkovaním. Neviem si to predstaviť na sucho a nesterilne.
@anonym_autor mala si sa tej kravy opýtať, či by aj svoju dcéru alebo mamu takto cievkovala. Nehorázne niečo 🙄
Niečo podobné sa stalo v minulosti Ignác Filip Semmelweis mladé ucho si dovolilo upozorniť vážených lekárov že si majú umývať ruky, lebo spôsobujú rozširovanie nákazy a smrť rodičkám.
Semmelweis dospel k záveru, že horúčka šestonedieľok má pôvod v mŕtvych telách na pitevni a šíria ju samotní lekári a medici na svojich rukách a nástrojoch. Vyvodil z toho, že dôkladná hygiena po práci na pitevni a pred vyšetrením matky by mala výskytu choroby zabrániť.
Roku 1847 zaviedol na oddelení povinné umývanie rúk chlórovým vápnom a úmrtnosť rodičiek ihneď rádovo poklesla. Aj napriek evidentnému úspechu sa však jeho teória stretla s prudkým odporom najmä starších kolegov, ktorí odmietali pripustiť, že by za smrťou pacientok mohli stáť oni sami.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Ignác_Filip_Semme...
Aj ja som zažila niečo podobné, ako praktikantka počas opatrovateľského kurzu. To by jeden človek neveril, v akých strašných podmienkach sa tí ľudia, ktorí najviac potrebujú pomoc, láskavé slová a opateru, nachádzajú. Do kurzu som išla z presvedčenia, že tú prácu robiť chcem, chcem pomáhať ľuďom, no po tejto skúsenosti som to prehodnotila. Sťažovať sa za vedením nemá zmysel, to je všetko jedna hnusná banda… ani sa nečudujem, pri zmýšľaní dnešného moderného človeka, že chýba personál v nemocniciach. Normálny súdny človek to v takej práci proste nevydrží. Po praxi som ešte veľmi dlho myslela na tých chorých ľudí, na úsmevy, ktoré mi darovali, aj som si poplakala.
@janage som si veľmi dobre vedomá toho, že sestry sú rôzne. Všade sa nájdu dobré, milé, ale aj nepríjemné, až drzé. Bohužiaľ nikto ich nezmení...ani ja ako jednotlivec, dokonca ani vedenie často takéto (ba väčšie) prešľapy, nerieši.
Mimochodom, zdravotník, ktorý je zároveň pacientom, sa nemá o nič lepšie ako "obyčajný". Všetko je to len o tom, aký konkrétny človek-sestra,je. A nezmôžem s tým nič ani ja, ani vy, nikto 🤷🏼♀️
@huxy a ako by sa to podla teba dalo zmenit? Myslis, ze to prijde same? Ze vedenie osvieti a bude tlacit na sestry? Lebo ako pacient nemas ako tlacit- velakrat ani nevies, co a ako, pokial nemas skusenosti so zdravotnictvom v zahranici. A na nejakej opecke ci v spanku po op urcite pacient do sterility nevidi...
Ja vidim, ze by samotne sestry mali tlacit na kolegyne (a aj na vedenie), ze moment, toto nie su "standardy v osetrovani", ktore sa ucia uz v prvek triede/hodine na zdarvotnickych skolach....
bohužiaľ poznám prípad keď nesterilne zavádzali katéter dieťaťu a dostalo z toho sepsu... takmer zomrelo, sestra z toho nemala nič a zapierala to. bohužiaľ takáto je realita nemocníc, ľudí ktorí nemajú svedomie.... autorka, ďakujem, že si sa pacientky zastala, budeš dobrá zdravotnícka! držím ľuďom ako ty palce.. ♥️
@huxy tak ja ti asi tiez nerozumiem, ale s tvojim pristupom zasadne nesuhlasim. ano, ozvala by som sa (a aj som sa viackrat ozvala v inych situaciach) a ano, aj hlavou proti muru. inak sa tu nikdy nic nepohne.
autorka prosím , to na ktorom oddelení cievkuju nesterilne ? :(
V Dánsku pred rokmi odsudili sestru, volala sa Hansenová, z vraždy 3 pacientov. Bola napísaná kniha, neskôr sfilmovana The nurse sa volá.
Desivé bolo presne to, že každý pozeral inam a robil svoje. Kolegyňu čo poukázala na to, ze niečo zlé sa deje, považovali za štváča čo si vymýšľa.
Na zamyslenie to bolo veľmi dobré. Kedy je tá hranica zavrieť oči a mať pokoj alebo sa zamiešať a potom s tým žiť.
Ja som ozavala chirurgovi, ktory vysetroval rozbitu krvacajucu pusu mojho 3rocneho syna rukami, ktorymi predtym tukal do klavesnice. Keby si ich aspon oplachol cistou vodou. Vyhodil ma, ze on tu ma takyto system 30rokov a ak sa mi nepaci, mam ist niekam inam.
Nielen sestry, aj niektori lekari su uplne za opicami.
@veklipo moj uz byvaly zubar chodil v jednych rukaviciach cely den. Aj po chodbach 🤢 raz som to videla a hned som odtial brala kartu
@janage to by robila cirkus hned, taketo typy totiz vedia byt citlive led ide o nich a ich deti. Neviem ako by sa ta sestra tvarila, keby napr ja v skolke necham jej dieta zjedt napr kriedu a poviem si, ved da iba dogrca to teliatko male. Pritom vsetky taketo preslapy pri praci s ludmi mozu mat velke nasledky, cim su zranitelnejsi, tak tym je to vacsie riziko

@huxy a prave pre takyto pristup je slovenske zdravotnictvo niekde za vyvojovymi krajinami...normalne, aby sa clovek zachvilu nalozil do auta a siel za hranice na normalne osetrenie🙄🤐🤐🤐🤐
@vevesh 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ vy tu všetky viete asi najlepsie ako to mam, ze držím hubu a krok. Nie, nie je to tak. Ale nebudem sa hašteriť so sestrou, za ktorou stoja ostatní. Da sa to inak riešiť, ale co ja o tom môzem vedieť, ze?