Aký máte názor na zdravotné sestričky ?

lalinka328
9. jan 2020

Dobrý deň mamičky🙂. Vopred sa ospravedlňujem za takúto tému pretože sem asi nepatrí, ale veľmi ma zaujíma váš názor....som študentka zdravotníckej školy a mám už len rok na to, aby som sa rozhodla kam pôjdem ďalej študovať. Chcela by som pokračovať v bakalárskom štúdiu zdravotná sestra a potom možno ešte ďalej.
Mám chuť študovať ďalej a vzdelávať sa, ale ide o to, že mnohí si prácu zdravotnej sestry nevážia😔. Berú ju ako podradnú a nepodstatnú. Vidím to aj na praxi v nemocnici. Niektorí pacienti by nám aj ruky nohy vybozkávali, zatiaľ čo tí druhí by nás aj pohľadom zabili. Veľmi mi to vtedy príde ľúto a práve vtedy sa začnem cítim menejcenná.....na druhej strane sú tu aj naše profesorky, ktoré nám tiež dávajú pocítiť, že sme iba študentky. Vtedy ma od tejto prace naozaj odrádzajú.....sestričky musia mať v hlave toho veľa, musia byť teoreticky i prakticky zručne. Ale niektorí ľudia si toho nevážia. Majú nás za podradné sily....preto som sa vás chcela opýtať, že aký názor máte vy na zdravotné sestričky

amelia000
9. jan 2020

@lalinka328 to nie len pri sestrickach, ale to je kazda jedna praca s ludmi takto 🙂

ivkazba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivkazba
9. jan 2020

@lalinka328 ja mám zdravotnícku školu, ale ešte z čias z prvej polovice 90-tych rokov, vtedy bolo štúdium iné a rovno po mature sme boli "plnohodnotné" sestry. A aj vtedy sme mali učiteľov, ktorí nás dehonestovali, hlavne učitelia cudzích jazykov, ktorí učili napríklad aj na gympli a nám hovorili, že sme nikto oproti gymnazistom. Nezaťažuj sa názormi takýchto plytkých ľudí. Hodnota človeka je niekde úplne inde. Ja si vážim prácu každého človeka, ktorý ju robí s ochotou a ktorý ju robí dobre a poctivo. Čiže vážim si aj prácu upratovačky či pani ktorá krája šunku v potravinách. A ako píše vyššie amelia, pri akejkoľvek práci sa stretneš s ľuďmi, ktorí si budú vážiť, že im pomáhaš a aj s takými, ktorí nie. Je jedno, či budeš sestra, lekár, automechanik, čašníčka atd atd... Často negatívne správanie ľudí vychádza z toho, že majú svoje boliestky či komplexy a to im nedovolí byť milými alebo aspoň neútočiť. Takže ak vieš, že ťa práca sestry bude baviť, tak sa tomu venuj a nenechaj sa odradiť negativistami. Tých budeš stretávať celý život a všade.

althejka
9. jan 2020

kazda sme si musela prejst od nuly po nejaky status, ci uz medzi pacientami,alebo kolektivom. Skola, akakolvek, nerozhoduje o tom,ako budu sestricku posudzovat, kym sme boli studentky ,sme dievcata pre vsetko,ale to k tomu predsa patri. Ja zas vidim ako studentky neraz reaguju pohladom co chce zabijat, aku koninu po nich chceme. 🙂 Po nastupeni do prace clovek zas zacina od nuly, uplne nerozhoduje z akej skoly vysiel. ale ak chce a tu pracu ma rad, neodradia ho ani negativa, maka na sebe v praxi a aj ako clovek s ludmi, odhadne neskor kto je aky, ako ma reagovat, kedy byt prisnejsi ,kedy byt empaticky, to vsetko je o tom, iba chciet a ak je este aj dobry kolektiv, ktory oceni snahu a sikovnost, je praca radost. aj s blbymi dnami, aj s unavou,aj s pacientami s googlovymi znalostami. okrem toho je sestriciek taky nedostatok, co dalej pokracuje, ze mozno raz zas bude mat sestra trocha lepsiu poziciu v spolocnosti ako teraz.
je to velmi pekne a zodpovedne povolanie, ja by som nic ine ani robit nevedela.

dskjhfdlkdjhl
9. jan 2020

@lalinka328 Treba to brat tak, ze len hlupi ludia sa citia ako nieco viac (nepisem o vzdelani) a dalsi problem je ten, ze kazda praca s ludmi je v tomto smere narocna.

vendulka80
9. jan 2020

Ja ti poviem uplne presne... po x rokoch praxe zvažujem odísť zo zdravotníctva. Ani nie tak kvoli pacientom ale kvoli totálnemu nedoceneniu profesie ako takej. Nemam na mysli peniaze ale status sestry, hodnota. A nielen sestry ale aj lekári. Dnes su pacienti velmi “vzdelaní” najmä ked si prečítajú nieco na internete. Akonahle sa liečebný postup uberá inym smerom ako prečítali, hned je milion sťažnosti lebo je to podla nich nesprávny postup a najmä hocikto s iq 10 hned píše na fcb a zdieľa svoje “hrozne” zážitky. A taktiež hodnotu zdravotníkov v spoločnosti preveril aj štrajk, ktorý bol v minulosti, kde sme boli označovaní ako nenazranci, lenivé lemry, arogantne osoby a podobne. Ale, paradox, ked treba ist na navstevu za príbuzným a nieco mu podat, nedajboze pomoct s napolohovanim, to uz nie. Lebo sestričky vy to viete predsa lepsie... my sa postavíme na chodbu a budeme cez sparu sledovat ako sa trápite so 100 kilovým imobilnym človekom... a nedajboze ked sa kyslo zatvarite... hned dame podnet na úrad pre dohľad. A toto je to, co najviac odrádza. O tom, ze strada najmä rodina a po rokoch ti zacne vypovedať organizmus, to uz je ina kapitola.
Ono je toho kvantum. Ty este len študuješ a urcite to prax ukáže, co mas ďalej robit a kam sa uberať.

modrinkaa
9. jan 2020

Ja mam tiež len strednú zdravotnícku školu ako praktická sestra, po skole som pracovala na neurologickom odd, ale môžem ti povedať ze prax v škole a realita je úplne niečo ine🙏 už nikdy viac. Radím ti si chvíľu odrobit v nemocnici a potom až študovať 🙂 môj názor

jaskolka
9. jan 2020

Ja som zdravotná sestra, ešte som končila ako jedna z posledných "plno vzdelaných" potom to ktovipreco zrušili a urobili asistentov. Voľakedy bola zdravotnícka škola elitna, naozaj tam sli ľudia, ktorých to bavilo a chceli pomáhať iným, štúdium ma bavilo, mali sme super učiteľov, aj zdravotníkov, čo nás učili, na praxi nás drilovali, dodnes co viem, má naučili tam. ja, som prvé roky svoju prácu milovala, potom bohužiaľ začali ten cudny trend, že zdravotná sestra musí mať takú školu, hentaku skolu, také vzdelanue, takú špecializáciu, asistenti na praxi vlastne vôbec nič nemohli, a ani nevedeli, a naopak seszra musela mať kopu vzdelania a aj tak "je len sestra" v prístupe aj iných pracovníkov, ako doktorov, a podobne, a aj pacientov a príbuzných. tak skôr toto ma veľmi odradilo, a v súčasnosti už vôbec tu prácu nerobím, ani nemienim robiť.

nedockavka372
9. jan 2020

Ahoj aj ja som zdravotná sestra... Pracujem po bc. Síce len druhý rok , ale poviem ti máš pravdu... Vedela som do čoho idem, keď som išla študovať, ale mrzí ma to tak či tak.. pacienti sú tak pol na pol.. jedni sú super, vážia si našu prácu a druhí bohužiaľ nás majú za slúžky a dávajú ti to pocítiť :( .. avšak poviem ti, že kvôli tým milým pacientom, ktorí ti za prácu poďakujú a vidia v tom dobro a obetu sa to oplatí, ešte viac kvôli tým, ktorým zachrániš život v nečakaných situáciách vďaka tvojim skúsenostiam a vedomostiam hoci aj vonku na ulici 🙂 takáto situácia sa mi stala už trikrát a ani raz som neváhala a ten pocit potom, keď niekomu naozaj pomôžeš... to musíš zažiť 🙂 držím palce

angelinja
9. jan 2020

chapem ta...moja mama pracuje cely zivot v zdravotnictve..so starymi ludmi, je to praca narocna velmi, mnohokrát ju obdivujem nakolko mlady clovek sa moze citit horise ako ti stari... nalepsie je natom to ze velke deticky sipobrali k sebe velice odmov na sviatky rodicov a hneed na druhy den boli privezene do nemocnice lebo im padli atd...proste nevedeil sa o nich postarat co i len jeden den..no ked pridu na navstevu maju plnu hubu reci ze ako to ze neni stale otacany, akoto ze neni plno najedeny a podobne...ja si vazim pracu sestier a aj lekarov klobuk dole pred nimi...ale samozrejme je to od cloveka k cloveku, su aj odporne sestry ktore navyse neprelozia krizom slamku , su oddelenia / nebudem menovat / kde tohomoc nemaju a su tam 4. moja mama je napr. v nocnej sama na dve velke poschodia /sama sa mysli to ze ona musi rozhodovat ked sa nieco stane atd..sanitary atd to je ine nieco/...lekari to iste niektoris i nezasluzia ani sto eur za to co robia a neivem ci aj v hlave maju viac ako nasrane a ako sa vôbec stali lekarmi ale su zase na druhej strane lekari ozaj spicka kotrym aj 5 tisíc zato co robia je malo..lebo 5 tisíc uz zarobi hociktori nemozny manazer v statnom podniku , tkory ma v lastneho sofera na osobne ucely , kavickuje a nic ine nerobi len dohadzue ksefty..takze vybrala si si svoj smer musis sa cez to preniest..ludi n ezmenis niektori ano budu dobri a niektori zli ale to je vsade

atika11
9. jan 2020

Tiež som zdravotná sestra, ešte posledná tá plnohodnotná🙂, potom už sa to začalo celé kaziť.Odrobila som si v zdravotníctve svoje 🙂 a po MD sa už do zdravotníctva nechcem vrátiť.Doplnila som si pedagogické vzdelanie a radšej pôjdem týmto smerom,aj keď to tiež nie je vraj úplne výhra,ale aspoň sa tak nenadriem aj fyzicky a celé víkendy, sviatky v práci ☹️. Držím palce pri rozhodovaní.Je to krásna práca,ale ťažká.Je to poslanie❤️.

naloxon
9. jan 2020

Tiež som zdravotná sestra a neviem si predstaviť že by som robila niečo iné. Práca ma napĺňa a mám nesmiernu radosť keď sa niekto začne uzdravovať. Väčšina ľudí je vďačných za to čo zdravotné sestry robia. Začínala som na ARE a popri tom som diaľkovo študovala VŠ takže začiatky boli veľmi ťažké ale ničoho neľutujem dalo mi to veľa a teraz by som nemenila.

romanapb
9. jan 2020

Velmi zalezi na tom kde budes po skole pracovat. Ja pracujem uz treti rok na chirurgickom odd. v statnej nemocbici a je to cim dalej tym horsie. Takmer kazdu sluzbu si poviem, ze preco som nesla radsej robit kvetinarku :D. Na nocnej sama sestra 30 ludi, z toho xy leziacich pacientov a k tomu jedna asistentka ak nie je zrovna na operacnej sale. Zodpovednost neskutocna a stale jednou nohou v base. Raz dostanes od pacienta pochvalu a podakovanie no inokedy modrinu a skrabance do krvi. Keby som si mala vybrat znova tak urcite nie zdravotnictvo.

oslo1
9. jan 2020

Tiez som sestricka a svoju pracu milujem.
Odporucam si urobit bakalara.
Ja som iba diplomovana, mam 2 specializacie a este AJ ucim osetrovatelstvo.
Nikto nepovedal, ze po skonceni studies musizs zostat na slovensku. Ja uz som 15 rokov v UK a teda, ked si predstavit, ze by som mala robit na slovensku, az ma pot oblieva.

juliet86
9. jan 2020

keby si bola moje dieta a bavi ta aj nieco ine poradila by som ti urobit si vzdelanie z fyzioterapie. to je povolanie buducnosti. menej stresove a lepsie zaplatene ako sestra. zvaz so sama po com tuzis.

luccija
9. jan 2020

@juliet86 a koľko fyzioterapeutov si robí aj vlastne podnikanie kde učia ľudí školu chrbta či terapie, masaze.Je a bude to čoraz viac žiadané a dobre zaplatené.Ved už skolaci majú problémy s chrbticou.
@lalinka328

h_petra
9. jan 2020

Moja sesternica, buduca krstna mojich deti, je zdravotna sestra, pracuje na operacnej sale, som na nu mimoriadne pysna 🙂.
Kasli na to, co si kto o tom mysli, chod si za svojim a rob to najlepsie ako vies 🙂.
Drzim ti palce.

ksenzy1
5. feb 2022

@modrinkaa sice starsis tema ale mozem spravu ? Dakujem

ksenzy1
5. feb 2022

@jaskolka aj ked je to starsia tema,mozem sukromnu spravu prosim?

ksenzy1
5. feb 2022

@atika11 mozem sukromnu spravu aj ked k starsej teme,dakujem

judar
5. feb 2022

Je to individualne ...niektore sestry robia svoju robotu s chutou poslania urobit pre pacienta co najviac ale zas najdu sa aj sestry, ktore ja neviem asi ich roky v zdravotnictve znechutia a odzrkadli sa to na nich nejakym sposobom ....ja som zazila veru aj dobru sestru ale veru aj zlu, napichla mi zle infuziu, roztrhla mi zilu a nechala ma hodinu lezat na zakrvavenej plachte v zakrvavenom obleceni a ked sa vratila tak akoby sa nic nestalo proste akoby to bola pre nu normalka nechat lezat tak ludi ....takze neni to vzdy chyba pacientov s ich spravanim

jaskolka
6. feb 2022

@ksenzy1 áno

haluska20
26. apr 2023

@modrinkaa tema starsia,ale co teraz robis prosim Ta ?