icon

Kto by mal robiť vo výrobe?

22. aug 2023

Vo vlaku som počula rozhovor dvoch žien, ktorým neprijali potomkov ani po odvolaní na vybrané stredné školy. Ako núdzové riešenie si deti teda vybrali učebné odbory s maturitou a po polroku sa pokúsia prehlásiť na pôvodne vybrané stredné školy - "pretože by bolo škoda, ak by decko, ktoré sa učilo na dvojky-trojky , či o trochu horšie, muselo muklovať pri páse."

Máme zúfalý nedostatok robotníkov najmä v strojárstve, stavebníctve, v službách. Na profesii je 83 strán inzerátov, kde hľadajú operátorov výroby, zväz zamestnávateľov začína tlačiť na min. školstva k redukcii počtu prijímaných žiakov na gymnázia a niektoré stredné školy s humanitným zameraním.

Napriek postupujúcej automatizácii je vysoká potreba robotníckych profesií, a bude aj v budúcnosti. Kto by teda z generácie vstupujúcej do produktívneho veku mal robiť vo výrobe a v iných robotníckych profesiách?

Strana
z5
chillibubble
22. aug 2023

@viestta a mozes mi napisat z ktorej casti mojich prispevkov si pochopila, ze povazujem taku pracu za podradnu? lebo "aj vdaka takym ako ty maju pocit, ze su najposlednejsia spodina", ma clekom urazilo... pretoze takyto nazor absolutne nemam.

viestta
22. aug 2023

@chillibubble prepac, to nemalo byt tebe

chillibubble
22. aug 2023

@viestta aj som v to dufala... ok

xena0
22. aug 2023

@dskjhfdlkdjhl zato každe dieťa určite túži pracovať vo fabrike

xena0
22. aug 2023

@dskjhfdlkdjhl inak ja nepíšem o matkach, reagovala som na autorku takže som smerovala na ňu ako na matku inak je mi ukradnuté ako to bolo u vás aj ako to je u kohokoľvek iného 🙂

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2023

@xena0 To ja nikde nepisem. Len je uplne zbytocne tlacit niekoho na skolu, na ktoru nema, lebo to dietatu stastie neprinesie. Deti by si mali skolu vyberat samozrejme podla toho, co ich bavi, ale aj podla toho, naco maju schopnosti. Len tolko som svojim prispevkom chcela prispiet.

xena0
22. aug 2023

@dskjhfdlkdjhl ja som nepísala o žiadnom tlačení dieťaťa na školu na ktorú nemá. Písala som len Tom že vo fabrikách je práca nezaplatená a myslím že každý rodič nechce aby jeho dieťa drelo vo fabrike za smiešne peniaze. Ale s tým samozrejme čo píšeš, že by dieťa malo študovať čo ho baví a treba vedieť aj reálne zhodnotiť schopnosti maximálne súhlasím!

najslonik
Odpoveď bola odstránená
autor
24. aug 2023

Istotne časť rodičov premieta do detí svoje nesplnené plány, avšak mám dojem , že dnešné deti pociťujú väčšiu potrebu mať vzdelanie, než pred rokmi. Možno k tomu prispieva i fakt, že manuálne zručnosti sú mnohým z nich cudzie (bohužiaľ), a tak pravdepodobnejšiu možnosť uplatnenia sa v budúcnosti vidia v nemanuálnej práci.

(A niekedy práve poznatok detí z rodiny, či z okolia o ťažšom, prácnejšom spôsobe zarábania na chlieb manuálnou prácou privedie deti k tomu, aby sa snažili získať vyššie vzdelanie).

mooonika1975
24. aug 2023

@gejb len upozorňujem, máš veľa laikov, ochotný je s tvrdým y, keď už sa bavime o robotnikoch, ktorí zrejme majú 3-4 z gramatiky 😉

mooonika1975
24. aug 2023

@milanemila ak nevieš, čo je operátor výroby, len z názvu, tak potom zrejme si ty tá zručná, z tých dvoch definicii

cessy01
24. aug 2023

@dskjhfdlkdjhl myslím že to že dieťa s dvojkami ide na strednú je najmenší problém. To že dieťa ktoré sa nedokázalo učiť bez asistenta je problém. Môj brat bol dvojkár a na strednej aj trojkár a vieš akú úspešnú firmu má? Koľko odvodov dáva do štátu? Môžem kašľať zachraňovanie ekonomiky. Vieš že napr v našom meste pokladnícky a pracovníčky v tescu v Bille a pod čo poznám boli jednotkarky a asi tretina ma ekonomickú školu? Na pošte za priehradkou je kamoška ma VŠ ekonomickú a robí čo má rada aj keď za mizerné peniaze. Nikto nepotrebuje zachraňovať ekonomiku vo fabrikách s 3 zmennou prevádzkou 7dní v týždni, nech si ju zachraňujú tí čo zničili poľnohospodárstvo a ničia vysokými odvodmi drobných podnikateľov.

dskjhfdlkdjhl
24. aug 2023

@cessy01 a kde ja pisem o detoch s dvojkami? Bude lepsie na buduce si poriadne precitat prispevok, az potom nan reagovat.

cessy01
24. aug 2023

@dskjhfdlkdjhl hneď na začiatku píseš o deťoch s dvojkami a trojkami preto ti píšem že môj brat dvojkár a trojkár. .. treba si zapamätať svoje myšlienkové pochody

chillibubble
24. aug 2023

@najslonik dnes naozaj vela ludi moze robit s akymkolvek vzdelanim cokolvek, zalezi od toho, ako uchopi svoj zivot. gymnazium sice cloveku neda do zivota nic prakticke, ale poskytne dietatu 4 roky navyse na vyber pripadneho povolania(14 rocne dieta sa nemusi rozhodovat, ci ho bavi varit, strihat, elektronika, informatika, ci chce byt lekar, murar...). v dnesnej dobe je kopec kurzov. ak clovek chce, vie sa aj sam vzdelat v urcitej oblasti... preto ja nevidim problem v tom, ak niekto vychodi gymnazium a nasledne z neho nie je lekar, pravnik atd. ale ak niekto na ucnovke zisti, ze predsa len by chcel byt lekarom, uz je asi neskoro... to len ku gymnaziam. nepovysujem gymnazia na nejaky piedestal. proste len umoznuju deckam vybrat si povolanie neskor ako v 14-15 rokoch. co bol aj moj pripad, absolutne som v tom veku netusila, co chcem v zivote robit.
a zaroven ano, ked dieta vychodi nejaku odbornu skolu, tiez neznamena ze sa musi uplatnit len v tom odbore a nemoze robit nieco uplne ine. vsetko zalezi od sikovnosti a chceni toho konkretneho cloveka.
ja samozrejme budem svoje dieta respektovat vo vybere, ale urcite by sa mi nepacilo, keby sa zacnu obmedzovat gymnazia a stredne skoly za ucelom "nahnania" deti na ucnovky, lebo niekde za pasom chybaju ludia. podla mna tam chybaju kvoli tym pracovnym podmienkam.
inak moj spoluziak skoncil gympel s trojkami, stvorkami... videla som ho potom niekde v autoumyvarke pracovat. a nevidim na tom nic divne/zle. ze ten gympel presiel ltt a pracoval isty cas v autoumyvarke(neviem ako teraz). tak sa neuplatnil mozno tak ako rodicia chceli, ale urcite z neho neubudlo za to, ze studoval na gymnaziu. mozno ma uz medzitym vlastny biznis. a nemyslim si ze to, ze skoncil gymnazium by branilo tomu, aby siel pracovat do vyroby za pas, keby chce...hlavne je, aby bol clovek v zivote spokojny.

dskjhfdlkdjhl
24. aug 2023

@cessy01 hned na zaciatku pisem o detoch, ktore nie su studijne typy.

autor
24. aug 2023

Myslím, že odklon nemalej časti nastupujúcej generácie od manuálnych prác vo výrobe je neodvrátiteľný, nespasilo by ho ani zvýšenie platov.

Keď bol jeden zo synov v maturitnom ročníku na elt priemyslovke, upozornil ich triedny, že ak v budúcnosti budú chcieť v odbore manuálne podnikať, maturitné vysvedčenie im nepostačí, na viazanú živnosť je potrebný výučný list. Tak syn, i viacerí spolužiaci si popri výške robili výúčák - elektromontér s príslušnými vyhláškami, len pre istotu, aby v budúcnosti mali.

Pokiaľ viem, len dvaja spolužiaci z tých, ktorí si výučný urobili, zostali krátkodobo v odbore. Jeden z nich si potom urobil kurz rušňovodiča, druhý išiel von. Aj náš mladý počas výšky zistil, že ľahšie si zarobí programovaním bezpečnostných systémov pre banku, než montážou, či kreslením projektov.

Je to nezastaviteľný trend, nezastaví ho žiaden celospoločenský apel, či požiadavky zamestnávateľov, hľadanie dostupnejšej cesty k zárobku je proste v ľudskej mentalite.

gejb
24. aug 2023

@mooonika1975 ďakujem, stane sa...

milanemila
24. aug 2023

@mooonika1975 pozri nepoznam nikoho, kto robi vo vyrobe ani som nikdy taky inzerat nemala otvoreny, takze ano neviem co je naplnou prace operatora vyroby, ale kludne si tu na mne nahon svoje ego :D

Strana
z5