icon

Kto by mal robiť vo výrobe?

22. aug 2023

Vo vlaku som počula rozhovor dvoch žien, ktorým neprijali potomkov ani po odvolaní na vybrané stredné školy. Ako núdzové riešenie si deti teda vybrali učebné odbory s maturitou a po polroku sa pokúsia prehlásiť na pôvodne vybrané stredné školy - "pretože by bolo škoda, ak by decko, ktoré sa učilo na dvojky-trojky , či o trochu horšie, muselo muklovať pri páse."

Máme zúfalý nedostatok robotníkov najmä v strojárstve, stavebníctve, v službách. Na profesii je 83 strán inzerátov, kde hľadajú operátorov výroby, zväz zamestnávateľov začína tlačiť na min. školstva k redukcii počtu prijímaných žiakov na gymnázia a niektoré stredné školy s humanitným zameraním.

Napriek postupujúcej automatizácii je vysoká potreba robotníckych profesií, a bude aj v budúcnosti. Kto by teda z generácie vstupujúcej do produktívneho veku mal robiť vo výrobe a v iných robotníckych profesiách?

chodec15
Odpoveď bola odstránená
chillibubble
22. aug 2023

@valeria_h hej, ja len ze z prispevku hore to vyznieva tak, ze obmedzme vzdelanie, nech deti nejdu na lepsie skoly a nech nam ma kto robit za pasom. lebo "taki, co nemaju na lepsie/tazsie sa tam snazia dostat a mali by ist na ucnovku a robit za pas". a s tym ja absolutne nesuhlasim.

viestta
22. aug 2023

@chillibubble keby nikto nerobil tu "podradnu" pracu tak by si zaplakala. Na priemysle je zavisla cela ekonomika. Ano, ti ludia su zdierani, malo plateni ale aj vdaka takym, ako ty maju este aj pocit, ze su najposlednejsia spodina. Netvrdim, ze niekoho musi naplnat spajat zeleny a zlty kablik, ale on si tym zapajanim kablikov zarobi na svoje zivobitie. Uz len to, ze nie je odkazany na pomoc z vonka je jeho velke plus. Nemoze kazdy robit nutricneho kouca...

anita1978
Odpoveď bola odstránená
viestta
22. aug 2023

@anita1978 vyznamenani s dobrym kadrovym profilom, na to nezabudni.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
deti95060810
22. aug 2023

@viestta to isté na vš...správny kádrový profil... 😉

deti95060810
22. aug 2023

tak ale aj školy nemajú študentov... spolužiačka mojej dcéry ide SŠ pedag. - za učit. do mš.
každý polrok od 6 tr. prepadla z matematiky...na konci dostala z milosti 4 .... na monitore mala 6 perc. zo sj.
ako my jej to prajeme, ale to sa mi zdá už cez....

lussyl5
22. aug 2023

Práca "za pásom" by bola fajn keby boli normálnejšie podmienky.Vo fabrike"za pásom" už mám niečo odpracované a nie je to len o tom že sa zaučíš a už je všetko dokonalé.Zručnosť tiež treba nadobudnúť a treba aj produktu rozumieť.Všeobecne fabrika ktorá má stabilných zamestnancov produkuje kvalitnejšie produkty ako tá v ktorej je vysoká fluktulácia.Časom sa však zhoršujú podmienky a pre to je táto práca taká neatraktívna.Malý plat je jedna stránka veci, možno v automobilkách je to platené lepšie,ale ostatné menšie firmy je to bieda.Druhý problém je akási "drezúra".Kontrola prestávok,neustále dvíhanie výkonu bez ohľadu na kvalitu,písomné pokarhania za každú blbinu... Skrátka treba drieť viac ako kedysi ale platy idú hore pomaly a ako bonus vedúci vo výrobe zjazdia za každú blblosť a ešte priebežne strašia ľudí s prepúšťaním.Kedysi to bolo o tom že človek si odmakal svoju 8 a mal kľud.Teraz je už aj pri tejto práci dosť veľa stresu.
Ďalšie vec ktorá odradí množstvo ľudí sú nočné.
Firmy tým síce šetria náklady,chcú aby drahé stroje bežali ale pre ľudí je to záťaž,dá to zabrať a myslím nočná práca by mala byť len tam kde inak ozaj nejde a malo by to byť vyvážené nejakými dňami dovolenky či iného voľna naviac nie iba príplatok a drieť 5 nočných za sebou.To by naučilo zamestnávateľov využívať nočnú prácu len tam kde sa inak nedá.V reáli sa zavádzajú stále lepšie stroje ale úplná náhrada ľudí strojmi reálna nie a aj redukcia zamestnancov z dôvodu automatizácie je záležitosť na jednu generáciu ako už bolo spomenuté.Ale pri zlepšení podmienok by aj práca "za pásom" bola fajn džob.A áno pracuje vo výrobe veľa ľudí s remeselným vzdelaním aj vysokoškolákov.A nečudujem sa, potreby trhu budú stále odlišné od toho čo vyprodukujú školy.
Aj keď dnes je to extrém,tých vysokých škôl je ozaj veľa a nie je reálne aby sa všetci uplatnili so svojím odborom.

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
chillibubble
22. aug 2023

@viestta kde sa ja vyhadrujem o podradnej praci? ja som pisala o podmienkach ci uz pracovnych alebo platovych. ja som pracu a ludi co to robia nijako nehodnotila a nedovolila by som si nikoho zhadzovat. len pisem, ze sa nedivim mladym ludom, ze to nechcu ist robit, lebo je to monotonna praca a z mojho pohladu zle zaplatena. kde takych ludi zhadzujem? z ktorej casti mojich prispevkov si to tak pochopila?

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
beronsche
22. aug 2023

@deti95060810 ano, ved pisem, ze velke automobilky platovy priemer zdvihaju. Znacne to, ale navysuju bonusy, ze? Nenarokovatelna cast mzdy, odvijajuca sa aj podla dochadzky, plnenia planu a pod.

@chillibubble skusenosti mojich znamych:
- cca 750e - velka vyrobna firma na vychod.slovensku. ale ide o 2-zmennu prevadzku, cize bez priplatku za nocnu pracu. Ziadne velke bonusy nemavaju dostanu tak cca 200e "vianocne".. Praca otrasna, teplo, na wc vymena nie je, mnohi teda radsej nepiju, aby si nemuseli odskakovat, plany im kontinualne idu hore az na nesplnitelne..

- 890e v hrubom, co je to, cca 700e v cistom? - mala strojarska firma na strednom slovensku. Bonusy pravidelne ziadne, 2-zmenna prevadzka.
Udrzba zariadenia zufala, kazdu chvilu bol stroj mimo prevadzky, za co bol drbany operator, ktory o udrzbe nebol ani len pouceny. Normy nastavil saso , ehm manager (zhodou okolnosti pribuzny majitela) tak, ze tam by clovek musel dusu vypustit. Avsak dany "manager" razil teoriu, ze ked on tak dokaze robit 30min, operator to musi zvladnut v rovnakom tempe 8hod.

dagmarovita
22. aug 2023

Na profesii toho popíšu..

valeria_h
22. aug 2023

To, že je nejaká práca podradná môže napísať len hlupák.

zmrzlinka2021
22. aug 2023

@valeria_h Co je zle na tom, ked sa napise, ze nejaka praca je podradna?
Podradna predsa neznamena nepotrebna. Podradna ani neznamena, ze ten clovek, co ju vykonava je nejaky podradny.

denithestrange1993
22. aug 2023

To co si maminky hovoria medzi sebou ako je ich dieta sikovne a bola by skoda,keby....a doplnme si hocico su len take zbozne priania. V skutocnosti to zalezi od toho dietata nakolko je schopne prisposobit sa meniacemu sa trhu.

hopsadobrandejsa
22. aug 2023

@valeria_h

S tymto suhlasim. Kazdy chce pre seba vybudovat lepsi zivot, zvysit si kvalifikaciu aby lepsie zarabal, ale ja osobne som tento pristup k ludom nikdy neschvaloval. Bez smetiarov by sme sa vsetci topili v odpade co sa napr krasne ukazalo pri zaberoch z Pariza pocas protestov smetiarov.

Kazda profesia ma svoje poslanie a je pre spolocnost uzitocna. Degradovanie urcitych profesii nie je ziadnym prinosom. Ak by nikto nechcel pracovat ako murar, kurenar, vodar, klampiar, elektrikar tak by sme zrejme vsetci zili pod holym nebom v tme, bez vody a tepla.

Ja osobne som nazoru, ze remeslo ma na Slovensku velky vyznam a je velmi ziaduce. Kolkokrat som cital temy ci prispevky kde ludia hladali zodpovedne stavebne firmy pretoze existuje kopec spekulantov ktori len odflaknu pracu a zhrabnu peniaze.

Kvalitna praca si robi reklamu sebe samej. Ak si k tomu aj slusny clovek ktory sa nesnazi vsetkych okolo seba odrbat tak si golden. Poznam majstrov ktori nevedia kam skor skocit a maju zakazky zadelene na mesiace dopredu. Profesionalov je malo a je o nich velky zaujem.

@autor
Bolo by správne (podľa požiadaviek Zväzu zamestnávateľov) obmedziť počty prijímaných žiakov na gymnáziá aj na humanitné stredné školy? Inak povedané - zamedziť prístup k lepšiemu vzdelaniu, zamedziť prekvalifikácii?

Nie, pretoze to by sa jednalo o diskriminaciu. Pravo na slobodu prejavu ci volbu vzdelania je jeden zo zakladnych pilierov demokracie.

Je potrebne urobit profesie atraktivnejsimi aby ich ludia vobec chceli robit a ako som uz vyssie spominal prestat degradovat pracu ktora si vyzaduje nizsie vzdelanie.

hiro
22. aug 2023

@beronsche " ide o 2-zmennu prevadzku, cize bez priplatku za nocnu pracu"
- hladal som info o tomto a co som nasiel tak kazdy ma narok na priklatok, napriklad:
https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/p...

beronsche
22. aug 2023

@hiro asi sme sa nepochopili. 😉 ak nerobis v noci, nocny priplatok nemas.
2-zmennou prevadzkou som myslela rano (6:00-14:00) a poobede (14:00-22:00). Normalny 8h prac.cas.

akvi
22. aug 2023

Obmedzovat pocty studentov gymnazii, resp. z mojho pohladu cokolvek taketo nejako regulovat z pozicie statu je somarina. Co je ale tiez somarina je to, ze stat znemoznuje vznik strednych skol ohanajuc sa tym, ze "ich mame dost", ze drzi pri zivote odbory v tych statnych skolach, ktore nemaju uplatnenie, ze centralne diktuje skolam, co musia ucit a pod.. Ak by stat umoznil vznik "volneho trhu" so skolami, tak by zacali vznikat odbory, ktore by si pracovny trh pytal a vznikali by aj skoly pri podnikoch, (ako kedysi), ktore by si vychovavali svojich ludi s potrebnymi znalostami a zrucnostami. A kedze by im stat nediktoval, co maju ucit, tak by dokazali pruzne reagovat na zmeny a menit osnovy podla potrieb. Dnes, ked sa aj naaaahodou nieco zmeni, tak to trva roky a kym sa to dostane do osnov, tak to uz castokrat ani nie je treba.. Syn skoncil elektrotechnicku skolu a je na zaplakanie, ake dristy sa ucili, najmladsiu knihu mal z roku 1985. On tam siel koli "papieru", z odbornych predmetov bol daleko popredu, vravel, ze v dielni sa tam citil ako v muzeu, no fakt na zaplakanie. A ze sa necuduje, ze drvivu vacsinu spoluziakov to vobec nebavilo, pretoze to, ako sa to uci, co sa uci a pod., ze to je tragedia priam. Takze ocakavat, ze niekoho nadchnu pre odbor je v rovine sci-fi. A potom naozaj z tej odbornej skoly vychadzaju ludia, ktori h..o vedia, su demotivovani, nevedia sa uplatnit a na druhej strane, je nedostatok odborne vzdelanych ludi, ako elektrikari a pod.. Toto je zacarovany kruh.

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2023

@zmrzlinka2021 ziadna praca nie je podradna. Kto o nejakej praci tvrdi, ze je podradna, tak asi nebude ani v tej svojej dobry.

denithestrange1993
22. aug 2023

@dskjhfdlkdjhl osobne poznam ludi sa tym netaja,ze povazuju urcitu pracu za podradnu. Mne osobne nepride podradna ani sexpraca,lebo viem ze nebyt jej tak je ovela viac znasilneni atd.

zmrzlinka2021
22. aug 2023

@dskjhfdlkdjhl
Ja si myslim ze si to nespravne vysvetlujes a v podstate to robi vela ludi ze urcuje hodnotu cloveka pracou, ktoru clovek vykonava. Ja nedavam hodnotu cloveku na zaklade toho, co robi, kolko ma ucte, ake ma vzdelanie.
To ze je pre niekoho nejaka praca podradna, je uplne logicke a vychadza to z jeho odbornych kapacit, schopnosti, vzdelania. Ty sama ucis na skole, ak si spravne pamatam. Nejdes upratovat niekam s tym, ze kasles na ucenie na VS, pretoze praca, ktoru robis, ta asi aj odborne naplna, tesi, realizujes sa tam a davas svoju pridanu hodnotu a naopak aj dostavas velky prinos. A toto by si velmi tazko nachadzala niekde pri utierani prachu, pričom aj ten prach treba zotriet a je to potrebne.

Aj velmi vela zien tu napise "kebyze nemam na vyber, idem aj upratovat, idem aj do obchodu". Ale je velmi ojedinele vystudovat kvalitn odbor, byt sikovna, zdatna a povedat "jupiiii a teraz idem vykladat tovar". No malokto takto uvazuje. A je to logicke, je to pre neho podradna praca. Oficialne to ludia nehovoria kvoli tzv. "politickej korektnosti".

A to mam za sebou x brigad, vratane upratovania chodnikov, umyvania riadu... som vdacna za kazdu prilezitost zarobit si, ale aj tieto prace ma v zivote motivovali na sebe rpacovat, aby som realne "tak neskoncila".

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2023

@zmrzlinka2021 no, mozno si Ty nieco zle vysvetlujes😉 Ja som nepisala o ludoch, ja som pisala o praci ako takej a veru ziadna nie je podradna.

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2023

@zmrzlinka2021 Toto: "le je velmi ojedinele vystudovat kvalitn odbor, byt sikovna, zdatna a povedat "jupiiii a teraz idem vykladat tovar"." je logicke. Totiz, ludia, ktori vystuduju kvalitny odbor, tak zvycajne ho idu studovat preto, lebo o to maju zaujem a bolo by divne, aby potom hladali pracu mimo svoj odbor. Naopak, ludia, ktori vystuduju nieco len preto, aby mali titul, potom zvycajne pracu v tom svojom odbore bud nezozenu (lebo takych by si mohla vidlami prehadzovat), alebo v nom ani nehladaju, lebo ich to nebavi. A pre tych je casto manualna praca podradna, lebo si v tej svojej (nie velmi mudrej) hlave myslia, ze ked maju titul, tak su nieco viac.

slovakboy
22. aug 2023

Vzdelanie tých dvoch mladých ľudí je dôležité, ich mamky uvažujú správne. Keď bude skutočne taký nedostatok menej kvalifikovaných robotníkov, tak ich zaplatia alebo odídu inde. Aj to sa môže stať. Stále však je dobré vzdelanie žiadaného odboru základným predpokladom lepsieho platu. Tak to má byť. Nebojím sa že tu bude veľa vzdelaných ľudí skôr naopak. A služby ako hovorí
@viestta len tak roboti nenahradia. Produktivita výroby rastie a priemyselne výrobky aj komplexnejšej konštrukcie sú stále lacnejšie ak teda nie sú z drahých materiálov. Ale služby budú vždy potrebné a do budúcna aj drahé.

nikasmile
22. aug 2023

@levandula7 výborne napísané a stotožňujem sa s tvojimi slovami.

kristiii
22. aug 2023

@valeria_h ty si možno čítala, ale článok, ktorý napísal niekto, kto okolo nejakých výrobných hál tak maximálne prešiel. Roboty dokážu nahradiť niektorých ľudí, to je samozrejme pravda, ale taký robot stojí aj niekoľko desaťtisíc stotisíc až miliónov, takže firma si musí sakra prepočítať, či sa jej oplatí nejaký kúpiť, plus či bude mať ľudí na obsluhu a hlavne opravu. Lebo roboty sú síce "šikovné", ale stále sú to len roboty, ktoré sa kazia. A keď sa vo výrobe potentuje jeden robot, je to pre firmu oveľa väčší problém ako keď ti zostanu dajme tomu dvaja ľudia, ktorí by inak túto prácu vykonávali, PN. Ľudí totiž nahradíš, ale keď skape robot, stojí to firmu iné pálky za odstávky, nedodržanie výroby, dodávok ... Takže ono tie roboty pribúdajú naozaj veľmi, ale veľmi pomaly a často sú to len roboty, ktoré eliminujú ľudskú chybu, respektíve nepozornosť, ale aj tak ich musí niekto obsluhovať.

viestta
22. aug 2023

@zmrzlinka2021 ziadna praca nie je podradna, ani clovek, ktory ju robi nie je luzer. Luzer je len taky, ktory sa vyvysuje, castokrat uplne bezdovodne, nad niekoho ineho.