Kvôli odpisu z registra trestov nedostanem prácu v školstve

15. apr 2023

Uz je to viac ako 20 rokov dozadu, kedy som si nevedela najst pracu.. A tak som po polroku intenzivneho hladania kyvla na ponuku ekonomky v spolocnosti, ktora mi iny peniaz davala v skutocnosti a iny peniaz som mala oficialne na vyplatnej paske… Takto pracuje teraz uz menej ludi, ale v tej dobe to bol v mojom okoli pomerne casty jav. Tym, ze som robila ekonomku, vyplacala som prave aj tieto mzdy - cize mesacne mi rukami preslo asi 150 - 200 tisic korun, na ktore som nemala v pokladni realne danove doklady, iba nejake papieriky o prevzati… Uz si naozaj nepamatam, z akeho dovodu k tomu doslo, ale pri mojom odchode odtial mi nevyplatili mzdu. Nie len ze mi nezaplatili to co som mala dostat akoze dohodnute, ale nevyplatili mi ani to, co som zarabala oficialne… Mala som necelych 23 rokov, bola som mlada a plna idealov a spravila som to, co by som teraz s mojim rozumom uz neurobila - pretoze viem ze had sa bosou nohou nedrazdi. Ja som si dovolila totiz vtedy na svojho uz byvaleho zamestnavatela podat trestne oznamenie pre nevyplatenie mzdy a odstupneho, pretoze som mala pocit, ze som v prave. Jeho reakcia bol protiutok - vybrali z tych vsetkych dokladov, ktore mi presli za tie roky rukami, jeden konkretny a podali na mna trestne oznamenie pre trestny cin sprenevery. Nejdem opisovat moje pocity z vysluchov, ani ako ma to stalo naozaj vela sil… Zaver je taky, ze mi prisiel trestny rozkaz ze som vinna a v rozsudku bola pokuta (asi 6-7 tisic korun) a asi aj podmienka 12 mesiacov, uz si naozaj nepamatam… Ja som proti trestnemu rozkazu podala odpor - bola som presvedcena o svojej nevine a naivne som si myslela, ze ved ked poukazem ako to tam fungovalo, vinny budu oni a nie ja… No naivita, toto nikoho v konani nezaujimalo…. V den, kedy mi prislo predvolanie na hlavne pojednavanie, som sa zosypala….. Vyhladala som advokata, ten mi okrem ineho povedal - “Pani, malokedy sa stava, ze klientom verim, ze su nevinni, ale o Vasej nevine som presvedceny a viem, ze mi vravite pravdu. Staci mi k tomu ze vidim za aky trestny cin Vas odsudili v tomto trestnom rozkaze a aky prehnane nizky trest ste dostali - este som nevidel a ani nepocul ze by niekto dostal za trestny cin sprenevery iba pokutu. Vy nie ste typ, ktory bude pachat trestnu cinnost - mate dve moznosti. Bojovat o Vasu nevinu, co je na dlhe lakte, stat Vas to bude vela sil a trvat to moze roky. Sama vidite a citite, ako Vas to nici. Alebo proste stiahnete ten odpor, co ste podali, nadobudne pravoplatnost tento Trestny rozkaz, zaplatite pokutu a budete mat klud. ” Rozhodla som sa pre tu druhu moznost..
Zivot plynul, pracovala som medzitym u viacerych zamestnavatelov, vsetko v poriadku a bez problemov… Po rodicovskej som nastupila do korporatu, kde som uz takmer 10 rokov. Neviem si predstavit tu pracovat do dochodku, tak uz dlhsie uvazujem co by som rada v zivote robit a ze by som rada uplne zmenila svoj pracovny zivot. Nikdy ma ucitelstvo nelakalo, az naozaj poslednu dobu. A tak ma tato zmena v mojom zivote nabudila, ze som nejak rozdychala sikanu v korporate, nabrala silu tam vydrzat - lebo som uz videla svetlo na konci tunela, teda to, ze tam skoncim a budem pracovat v uplne odlisnej oblasti…. Kedze nemam potrebne pedagogicke vzdelanie, dala som si v mojom veku prihlasku na vysoku skolu, rozposlala ziadosti do skol v mojom okoli…. Proste zila som touto predstavou, ze od septembra 2023 uz budem zamestnana v skolstve a dam korporatu a zlej sefke zbohom. A potom som vcera narazila na to, ze pedagogicky zamestnanec dava ODPIS registra trestov. Nie vypis. Ale odpis a podla zakona teda u pedagogickeho zamestnanca nesmie byt ziaden zahladeny trestny cin. Je jedno, ze je to trestny cin ktory nema absolutne suvis s detmi a mladezou, s nasilim…. A rovnako je uplne jedno, ze bol spachany 20 rokov dozadu. A uz vobec nikoho nezaujima, akym sposobom k tomu zapisu do trestneho registra doslo. Proste vcera sa mi zrutil svet.

pribinak
15. apr 2023

Čo ti napísať, toto dôvod na zrútenie nie je.
Len ti padol plán. To je celé

sella38
15. apr 2023

Nuz,prihlasku zrusit, resp. nenastupit.
Ber to tak,ze to takto malo byt, nic ine ti neostava. Hladaj ine uplatnenie.

reanda
15. apr 2023

skolstvo tiez nie je bohvieco 😀 .. najdi si lepsi plan 🙂

eliska13
15. apr 2023

Po toľkých rokoch v korporate ta nemôže položiť, že ťa nezoberú do školstva.Ved to nie je jediná životná meta nefixuj sa na školstvo veď masilion iných moznosti.Odpis poziadaj a uvidíš či to tam vôbec máš.Moja sestra je učiteľka nikdy nedávala odpis.

simca06022011
15. apr 2023

Mrzi ma tvoja situácia ale musim napisat, ze tu v tomto jednom príspevku je aj jedno veľké ponaučenie pre ekonomov/účtovníkova s aj inych zamestnancov, ako sa krytie konania firiem ľahko otočí proti nim. Tiež sme si pred rokmi súd.konanim prešli - podobným , našťastie s iným výsledkom. Keď už zamestnávateľ trvá na nekalom konaní/postupoch upozorníme písomne, doklady mame. A nech si robí čo chce, rozhodnutie je tým pádom na konateľovi. Aj vyplácanie takýchto veci = ma to podpisovať výlučne on. Ak je veľmi zle treba radšej odísť.

melanta
15. apr 2023

Budem kritická. To, že učitelia potrebujú odpis z registra trestov je verejne známe už niekoľko rokov. Je teda zvláštne, že takúto podstatnú vec ako sú podmienky si si nezistila predtým, než si sa začala pripravovať na učiteľa. Ideš sa z toho zrútiť. Akoby si potom zvládala žiakov, ak z tohto sa ideš zrútiť? Nepamätáš si, koľko si dostala podmienku. Ale pamätáš si celý podivný monológ advokáta. Zvláštne. V každom prípade, školstvo nevyšlo. Ale ak máš vzdelanie a zručnosti, vieš ísť s doterajšou praxou mnohými smermi. Venuj svoju pozornosť nie tomu, že školstvo nevyšlo ale tomu, kam by si mohla ísť, čomu sa venovať. Venuj svoju pozornosť pozitívnym smerom. A súhlasím so simcou, toto je ponaučenie pre mnohých. Nerobiť veci, ktoré nie sú v poriadku, neakceptovať to, odísť zo zamestnania, kde sa nerobia veci tak ako majú.

melanta
15. apr 2023

@eliska13 sestra nedávala odpis, pretože škola si to vyžiada sama z registra. Ak dotyčná bola odsúdená, v odpise to bude mať. Tresty s podmienkou sa mažú z výpisu trestov, v odpise ostáva všetko bez možnosti vymazania.

katuskamala1
15. apr 2023

By sa ti mohol zrutit kebyze si uz vysku skoncila ale ty si ani nezacala. Spamataj sa zena,vymysli iny plan.

lelelienka
15. apr 2023

Svoje konanie uz nevratis, nasledky zostali. Tak sa s nimi treba vysporiadat. Najdi si akukolvek pracu inde ako v skolstve, urcite to nebude taky problem. A mozno budes na tom aj lepsie, skolstvo nie je uplny dream job 😉 A bud rada, ze si nedopadla horsie.
Snad tvoj pribeh bude ponaucenie ci vystraha pre ostatnych, ty uz tiez asi podobnu hlupost nespravis. Mozno ma tu ukamenuju, ale ja musim napisat, ze si len dostala to, o co si si koledovala. Akceptovanim vyplacania casti vyplaty na cierno a krytim tychto podvodov v uctovnictve, nielen ze si sa stala zranitelnou a to sa ti vypomstilo, ale v podstate si klesla na uroven tvojho zamestnavatela. Teba to nestvalo uz vtedy? A co si mnoho ludi tiez neuvedomuje, ak by takto pracovali vacsinu zivota, pride neprijemne vytriezvenie aj pri vypocte dochodku…

skeblicka77
15. apr 2023

@eliska13 je to presne ako píše melanta ,odpis si vyžiadajú samy.
Autorka ty si na tom ešte dobre, zaistila si to pred tým. No v mojej profesii sa menil zákon a vyžadujú od všetkých plnoletých členov rodiny odpisy, respektíve si ich samy vyžiadajú a keď sa niečo nájde v rodine aj z minulosti, bohužiaľ musím dostať výpoveď . Hlavu hore a hľadaj inú prácu

onedaynick
15. apr 2023

@skeblicka77 toto mi vysvetli, prosim, ak tvoj otec napr v minulosti nafukal, tak ty nemozes vykonavat svoju profesiu?

domkakvet
15. apr 2023

Ano davaju odpis, ale su tam uvedene len urcite druhy trestov pre ktore sa nemoze pracovat v skolstve neviem ci tam spada aj tvoj pripad, normalne daj suhlas na odpis a modli sa aby to preslo.

panelacikova
15. apr 2023

@eliska13 baby vyššie ti už napísali, ako sa to robí teraz. a to, že nikdy nežiadali (v minulosti) odpis, je úplná somarina. prvýkrát som nastúpila pred viac než 10 rokmi a vtedy ešte vyžiadali normálny papierový odpis, musela som ísť na prokuratúru v ZA, kde sa vtedy vydávali, požiadať, dať nejaký kolok. urobili to za počkaním. tento doklad som musela poskytnúť škole najneskôr pri nástupe. takže to, čo píšeš, je hlúposť.

melanta
15. apr 2023

@onedaynick ak niekto nafúka, nemá záznam v registri trestov. V registri trestov sú tresty udelené súdom, kedy bol človek odsúdený za trestný čin. A áno, sú špecifické pozície, kde človek absolvuje previerku a "čistí" musia byť aj jeho blízki príbuzní.

sella38
15. apr 2023

@eliska13 Pises hluposti, moja mama je uz v dochodku a ja si este ako decko pamatam, ze si chodila na prokuraturu pre odpis z registra. Ja som zacinala v skolstve pred 15 timi rokmi a tiez som potrebovala odpis.

sorciera24
15. apr 2023

@sella38 ja som zacinala v skolstve pred 15timi rokmi na SŠ a stacil výpis....bola som si pon na pošte.... teraz sa urcite robí odpis (dokonca cez nejaky system sme to museli vsetci nanovo ziadať)

skeblicka77
15. apr 2023

@onedaynick moja rodina, ktorá býva so mnou6v spoločnej domácnosti a áno,ak sa to zapisuje do registra a je to v odpise.

autor
15. apr 2023

@domkakvet praveze nie su... tak bola povodne zamyslana ta novela, aby sa zabranilo nasilnikom a inym pracovat v skolstve, ale preslo to v uprave ze tam nesmie byt ziadny trestny cin. Potom bola myslienka ze spravit viacero druhov odpisov z registra trestov pre rozne povolania - tak ako pises, len urcite trestne ciny.. ale to este ani nie je v legislativnom navrhu, na to je mozno vytvorena pracovna skupina -- cize najblizsich 5 rokov asi novela v tomto smere fakt nebude :(
@simca06022011 uplny suhlas.. len toto bola obrovska akciovka, kratenie dani v tak velkom rozsahu ze som ostala uplne v soku ze to takto moze fungovat na 2 roznych uctovnictvach... Firma s 500 zamestnancami, nie ze mala eserocka... A kedze som bola uplne bez prace a penazi - nastupila som.
@melanta nenapadlo ma studovat zakon o pedagogickych zamestnancoch - viem ze musia byt bezuhonni - ja bezuhonna som. Teda myslela som ze som. V case, kedy som riesila advokata, bol odpis z registra trestov akurat tak u policie a vojakov, ucitelia vtedy mali iba vypis z registra. Aj do banky ist robit mozem, lebo tam tiez preukazujem bezuhonnost vypisom z registra. Naozaj ma odpis nenapadol - a tato novela, platna od 01.01.2022, isla mimo mna... To, aky presny trest som dostala, si nepamatam, pretoze som tuto skutocnost vytesnila zo svojho mozgu - rovnako ako som vytesnila moje zneuzivanie ked som mala 10. Kazdy psycholog Ti potvrdi, ze niekedy mozog tieto situacie vytesni akoby sa nestali - ochranuje nas to. Cize ano, po tolkych rokoch si presnu vysku trestu nepamatam. A ano, pamatam si slova toho advokata, aj si viem vybavit jeho tvar a mimiku - pretoze jeho slova boli vtedy ako balzam na moju dusu a velmi sa mi tym ulavilo. Takze tuto spomienku mam jasnu.
@lelelienka jasne ze ma to stvalo, ze to tam takto funguje. Vsetkych nas to stvalo. Lenze to bolo v case kedy na poskytnutie uveru stacilo potvrdenie o prijme - a to nam paradoxne vzdy hlavna mzdarka este aj navysila, nevraviac o tom ze hypoteka v tej dobe bola este zriedkava. Takze sme to zial neriesili a v spolocnosti ostavali pracovat nadalej...
@melanta to o tom zruteni - to bolo obrazne... Proste ja v tom korporate idem uz druhym rokom na zotrvacnik, a proste som sa fixovala a velmi tesila na zmenu, ze uz je konecne tu... Proste bola to taka ta moja obrana pred vyhorenim - lebo naozaj mam k vyhoreniu uz blizko, premaham sa aby som rano vstala a isla pracovat.... Ta skola a vidina zmeny ma drzala nad vodou a toto zistenie s tym odpisom ma proste odrovnalo... Ziakov a pubertakov sa nebojim, z tych zrutena nebyvam - a ano, praveze sa pri nich pohybujem, preto ma napadla ta realizacia v skolstve, nepotrebujem uz zarabat vela penazi, ten plat tam by mi stacil....

autor
15. apr 2023

dievcata, dakujem. Slova o tom ze tak proste zmen plan a ze mozem byt rada ze som na to prisla pred vystudovanim pedagogiky --- ano, mate pravdu. Nejde o zivot. To moje akoby zufalstvo pramenilo viac menej z obrovskej frustracie v aktualnom zamestnani a v nechuti vstavat kazde rano do prace.... A ta vidina skolstva ma proste drzala nad vodou, ze ako to tam este zvladat.
Dlho trvalo, kym som sa pre skolstvo rozhodla a realne som to zacala riesit tento rok. Ano, mohla som si zakon o pedagogickych zamestnancoch precitat uz davnejsie.... Proste ma to nenapadlo.
@pribinak
@sella38
@reanda
@eliska13
@katuskamala1 - obzvlast tvoje slova ma dostali z toho najhorsieho, akoze budem to rozdychavat este dlho, ale presne toto som potrebovala, tieto tvoje slova - Spamataj sa zena,vymysli iny plan. Dakujem.

mondolina
15. apr 2023

@melanta
nad určité promile je alkohol za volantom trestným činom, a si odsúdený súdom.

domkakvet
15. apr 2023

Ja som si nie ista tym, ze by to platilo pre vsetky, skus dat suhlas na odpis, za to nic nedas, ak im pride, ze nesplnas podmienky, tak im povies, ze skoda, ze si celkom na to zabudla, ze si v mladosti spravila chybu, ze to bola blbost, ale co uz, ale ja by som to aspon skusila.

autor
15. apr 2023

@domkakvet len nemozem si dovolit ostat bez prace.... hypoteka nepusti a som samozivitel..... a VS externe tiez nestoji par korun... ale ano, je to riesenie - podat ziadost cez ten ich system a sa uvidi.... Len teda kedze ide o odpis, ja si sama ziadost on podat nemozem a potrebujem to riesit cez nejaku skolu - co je fakt uz uplne absurdne....

matullienka
15. apr 2023

@skeblicka77 odpis z registra trestov rodinných príslušníkov? To čo je za hlúposť veď ty predsa nemôžeš za to či tvoji rodinný príslušník spáchal nejaký trestný čin. To je čo za nezmysel a do kolkeho pokolenia si za to akože zodpovedná?

onedaynick
15. apr 2023

@matullienka ved pise, ze iba tym, ktori s nou ziju v spolocnej domacnosti a s plnoleti. Nieco ako SIS tipujem, ale mozno sa mylim.

judit47
15. apr 2023

@matullienka asi robi niekde na ambasade alebo velmi specifickej pracovnej pozicii kde ano okrem rodiny klasickych xy previerok vypisu HOTELOV kde si travila dovolenku poslednych 10 r.,ziadaju aj toto😀

To ze bezne povolania to nepotrebuju nezname ze to tak niekde neziadaju🙂

matullienka
15. apr 2023

@onedaynick
@judit47 baby toto som fakt netušila, že niečo takéto sa požaduje. Fakt sa mi nad tým rozum zastavil

natalienka12
15. apr 2023

@matullienka Nie, to su previerky na oboznamovanie s utajovanymi skutocnostami. Aj ja mam taku previerku, tam skumaju aj bankove ucty rodinnych prislusnikov dokonca aj tvoju zdravotnu dokumentaciu.

skeblicka77
15. apr 2023

@matullienka tiež pracujem s deťmi 🙈 žiadne sis a ani nič podobné 🫣. Ale proste nikto z plnoletých osôb žijúcich v spoločnej domácnosti nesmie mať žiadny zápis. Je to takto až teraz od nového roka, dovtedy sme dávali len výpis, ja a môj manžel

autor
15. apr 2023

Dievcata.... ja to stale googlim, proste som sa tak upala na tu skolu, ze dovi dopo... Ono je to tak, ze:
§ 15
Bezúhonnosť
(1) Za bezúhonného sa nepovažuje ten, kto bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin.
(2) Ak ide o trestný čin obchodovania s ľuďmi, trestný čin vydierania, trestný čin znásilnenia, trestný čin sexuálneho násilia, trestný čin sexuálneho zneužívania, trestný čin výroby detskej pornografie, trestný čin rozširovania detskej pornografie alebo o trestný čin prechovávania detskej pornografie a účasť na detskom pornografickom predstavení, za bezúhonného sa nepovažuje ani ten, komu bolo odsúdenie za taký trestný čin zahladené alebo na ktorého sa hľadí, ako keby nebol za taký trestný čin odsúdený.
(3) Bezúhonnosť sa preukazuje odpisom registra trestov18) nie starším ako tri mesiace.

moj trestny cin je davno zahladeny, cize sa na mna pozera ako keby som nebola za takyto trestny cin odsudena.. cize podla §15 odseku 1 som bezuhonna. a kedze ten trestny cin, ktory mam zahladeny, nie je ani jeden podla §15 odseku 2 -- malo by to byt v poriadku!
ci len sa chytam slamky? vie mi niekto prosim povedat, ako to je? pracuje tu niekto na regionalnom urade skolskej spravy, ktora toto riesi?
@draik prosim, vykladam si §15 Zakona 138/2019 spravne?

emm_i
15. apr 2023

Ahoj. Neviem, či ti moja správa pomôže, ale ja som v septembri 2022 nastúpila do školstva. Musela som odovzdať odpis a musel byť bez záznamu. Bola som vopred upovedomená vedením školy, že akýkoľvek zápis nebudú akceptovať.