Lekárska prehliadka v práci

jt261
27. feb 2023

Dobry den, ako je to s povinnou lekarskou prehliadkou v praci ? Vstupnu som mal 3 roky do zadu. Minuly rok mi prislo pozvanie aby som sa dostavil ale nesiel som, lebo bol covid. Teraz je to 3ti rok a prislo mi zase emailom ze povinna lekarska prehliadka v praci. Pracujem z domu, a cestovat 200km tam a 200km naspat a este k tomu byt o 6:00 uz tam sa mi velmi nechce. Je to naozaj povinne, co sa moze stat ak nepridem? Vykonavam pracu doma za PC, ako programator. Takze ziadne namahanie a podobne.

janinah
27. feb 2023

Rozumieš slovu povinná?

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
koniarova
27. feb 2023

Keď ju zamestnávateľ nariadi, je povinná. Neakceptuje,aby si si ju urobil u svojho dr.?

viestta
27. feb 2023

Povinna je povinna. Ked sa jej nezucastnis mozes dostat vypoved, pretoze zamestnavatel nevie ci si zdravotne sposobily vykonavat svoju pracu. (tvoj pocit, ze to nie je dolezite vobec nie je dolezity, preventivne prehliadky u Pracovnej zdravotnej sluzby su povinne zo zakona pre kazdeho zamestnanca) Na pracovnu lekarsku prehliadku mas narok na volno, takze nevyhovaraj sa, pekne krasne sa tam dostav.

jt261
autor
27. feb 2023

@koniarova skusim sa na to spytat 🙂

koniarova
27. feb 2023

@jt261 spýtaj sa. Nevidím dôvod,prečo by to neakceptovali,pri takej vzdialenosti a kancelárskej práci.

jt261
autor
27. feb 2023

@viestta co som nasiel povinne su len pre ludi ktori vykonavaju namahavu pracu 3,4 stupna. Ja spadam do kategorie 1. Takze zo zakonna pre mna povinna nie je. Ale ked sa inak neda a nariadil si ju povinne zamestnavatel, tak asi budem musiet pretrpiet tych 400km 😀

viestta
27. feb 2023

@koniarova pretoze na preventivky "pre zamestnanie" musi mat poskytovatel zdravotnej starostlivosti opravnenie na poskytovanie Pracovnej zdravotnej sluzby
@jt261 zo zakona je urceny minimalny okruh povolani, kde je to povinne. Vsetko ostatne moze zamestnavatel urcit v internych predpisoch rozsah a aj profesie, pre ktore urcuje povinne preventivne lekarske prehliadky. Staci sa spytat zamestnavatela, pripadne si vyhladat v internej dokumentacii co sa tam pise. Vacsina zamestnavatelov ma vsetky predpisy a interne smernice k BOZP dostupne pre kazdeho zamestnanca (a zamestnanec by ma byt s nimi preukazatelne oboznameny)

martul
27. feb 2023

@jt261 no to je hrozná tragédia, pracuješ z domu a raz za uhorský rok je problém vybehnúť na prehliadku?! Čo to asi môže znamenať,, povinná lekárska prehliadka?"

helixa
27. feb 2023

Zamestnávateľ musí mať vykonanú kategorizáciu prác. Podľa mňa spadáš do 2-ky kategórie, keďže celý deň pracuješ so zobrazovacou jednotkou. My musíme ísť každých 5 rokov k očnej.

koniarova
27. feb 2023

@viestta to akože bežný obvoďák ti nemôže spraviť preventívku vo vzťahu k práci? Či sa nechápeme? Oni ho posielajú na centrálu zrejme preto,že majú zazmluvnenu PZS, ktorá u nich vykonáva preventívky pre všetkých ich zamestnancov. Kľudne mu môžu akceptovať preventívku od obvodného.

viestta
27. feb 2023

@koniarova ni, nemoze spravit prehliedku vo vztahu k praci ak nema certifikaciu pre Pracovnu zdravotnu sluzbu. Niektori ju maju, ale nie vsetci, pretoze sa im to neoplati. Museli by sa registrovat, na Pracovnu zdravotnu sluzbu je specialny zakon.

koniarova
27. feb 2023

@viestta ale netýka sa to len rizikových prác 3 a 4 skupiny? Veď pre 1 a 2 nie aj PZS ani povinná.

viestta
27. feb 2023

@koniarova dohladaj si zakon o PZS. Su povolania, kde je to povinne zo zakona, ostatne je na rozhodnuti zamestnavatela a ten podpisuje dohodu s poskytovatelom zdravotnej starostlivosti, ktory pre neho tieto prehliadky robi. To by musel zamestnavatel podpisat dohodu s obvodakom kazdeho zamestnanca, a keby ten obvodak nemal opravnenie pre PZS, tak co?
A ako som napisala vyssie, ak zamestnavatel v smernici ide nad povinnost prikazanu v zakone je to jeho dobra vola. Ak ma povinnost prehliadok zakotvenu v internych predpisoch, tak aj zamestnanec je povinny ich absolvovat.

koniarova
27. feb 2023

@viestta nehádam sa,ale stále si myslím,že práce zaradené do 1 a 2 skupiny môže posúdiť bežný všeobecný lekár.

viestta
27. feb 2023

@koniarova a kto im to zaplati?

koniarova
27. feb 2023

@viestta tým lekárom? Veď zamestnanec. A ten si to nechá preplatiť u zamestnávateľa.

bociandy
27. feb 2023

Ahoj, necitala som komentare. Pracujem na HR a v pripade ak zamestnanec pracuje mimo BA, akceptujeme prehliadku aj od jeho vseobecneho lekara v danom meste. Len mu k tomu posleme tlacivo, ktore mu musi lekar potvrdit. Skus sa spytat ci to nemozes vyriesit takto.

janagem
28. feb 2023

U nás je to tiez tak, že pri dvojke akceptujú aj od tvojho lekára, akurát ti nepreplatia prehliadku, lebo máš možnosť mať ju zadarmo cez nich a to si odmietol

tealc
28. feb 2023

@viestta samozrejme, ze môže ua u svojho obvodaka. Robila som v PZS a jesne, ze sme kvôli prehliadke nenutili ísť ľudí z BA do BB.

kiki68
2. mar 2023

Ved sa dohodni, ze pojdes k svojmu lekarovi kde byvas a potom posles papiere z vysetreni. Cize to potvrdenie.

katulienkax
2. mar 2023

no ja pracujem za PC a pracovnu prehliadku som mala raz v zivote pred 15 rokmi, ako to ze mojmu zamestanavelovi to nechyba? Inac nech si strcia tie prehliadky, moj znamy mal infarktu a chodi pravidelne, vzdy mal EKG OK, ina znama v rodine rakovinu (uz je na onom svete) a vseobecny ju odpinkal na masaz chrbta ...