Lepšie platená práca verzus viac času
Ahojte, prosím o radu. Stojím pred ťažkým rozhodnutím. Mám pracu ktorú som veľmi chcela. Super plat ktorý sa v priebehu troch rokov ešte rapídne zvýši - mám to na zmluve. Kolektiv ako aj praca je super. Lenže dochadzam dokopy 300km tri krát do tyzdna. Keď idem vlakom precestujem takmer 5 hodín, keď autom tak dve, dve a pol hodiny. Ak by som chodila 3x autom už sa mi neoplatí mat tuto pracu keďže to čo mám viac ako v mojom meste by som prejazdila. Čiže plat mám 1400€ v čistom,kopec benefitov, zmluvu na dobu neurčitú a po troch rokoch budem mat 2000€ v cistom, u nas v meste by som mala 1200€ - prejazdila by som cca 120€ keďže to mám 40km dochádzanie a plat by sa mi zrejme nezvysoval. Benefity takmer ziadne a zmluva na rok. Ušetrila by som cas a dochadzanie. Mám zmeniť pracu? Som dost unavena, nemam cas na nič lebo ma to dochádzanie zabíja ale zase ísť do finančne slabšej prace s neistou budúcnosťou v tejto dobe je tiež naprd :(
@simsalabim nie lebo v meste mám priatela ktorý pracu zmeniť nemoze a vlastný byt, musela by som sa presťahovať do BA kde najom za byt aký mám teraz by stal cca 850€
evidentne ti cestovanie robí problém - časom sa to pre teba stane ešte väčším problémom - tá vzdialenosť sa totiž nezmení, no môžu pribudnúť záväzky, môže sa ti to odzrkadliť na zdraví (vnútorný nepokoj, nevôľa, zlá nálada). Mzda ti tam pôjde hore priebežne ako píšeš. Ja by som zmenila prácu - v horizonte 3 rokov môžeš hľadať kľudne ďalšiu - lepšie platenú prácu ako tú čo by si vzala teraz.
@alenah31 Ano robi, lebo o 5:00 vstavam a o 19tej chodím domov :( a pracujem 8 hodín
Robis len 3 dni v tyzdni resplen tie 3dni chodis do BA? Ak ano,ja by som kym nemas deti nedochadzala ale tie 2 noci tam prespala. A nemenila by som pracu. Ked budete mat deti,to bude zasa ine..
Nemusis ist rovno do BA, iba blizsie ako tych 300km. Svoj byt do najmu, ty do najmu do blizsieho mesta a skusit to. Ak to stsle nebude ono, mas sa kam vratit a pracu zmenis.
@katuskamala1 Super napad 🙂)
práve preto píšem čo by som urobila ja. Ako sa poznám, časom by som to znenávidela - niekedy nie sú peniaze všetko a momentálne 200€ rozdiel - nie je zasa až tak veľa. No hoci nie sú peniaze všetko sú v živote dôležité - ak by som potrebovala vyšší príjem - hľadala by som popri tom niečo iné - lepšie platené. Túto dilemu ale za teba nevyriešime. Poraď sa aj s priateľom - uvidíš čo ti povie on.
Ostala by som v lepšom zamestnaní a prenajala si byť, určite by som nependlovala toľko km
Toľko cestovať…..vykašľala by som sa na to. Ani ten plat nemáš vzhľadom k podmienkam neviem aký lukratívny
Buď sa presťahuj, alebo si hľadaj niečo iné.
To
cestovanie skôr či neskôr začne byt únavne. Nejako by som riešila bývanie
Fu, ja mam BA 80 km a už to si neviem predstaviť dochádzať. Riešila by som si v ba prenájom garsónky.
200 eur navyse kvoli tolkemu cestovaniu by mi za to nestalo. Trikrat do tyzdna za ten mesiac tych 200 eur precestujes.
Ja by som skusila tu pracu blizsie k domu. Co ty vues, ci sa za rok nepritrafi nieco lepsie?
Ja by som sa prestahovala blizsie. Uprednostnila by som pracovny potencial pred priatelom, ktory ma pracu niekde a odmieta sa pohnut.
Sla by som na to takto: na tie tri dni si najdi/dohodni niekde zdielany prenajom - to mas 2 noci, niekde si prenajmi izbu. Usetris cas, aj benzin.
Po par mesiacoch, ked sa ti v praci bide pacit, zacnite s priatelom debatu, ci by ste sa spolu nepresunuli blizsie k tvojej praci, alebo ci by si on nepohladal blizsie k tebe. A od toho sa odrazis. Ak sa odmietne na tu temu bavit po par mesiacoch, nechala by som ho (ale to som ja).
Ale urcite by som tu pracu skusila, ak mate vela benefitov, tak tie naklady sa vyrovnaju. Ide o tu buducu perspektivu, a na tu by som vsadzala. Urcite by som tu pracu neobetovala vztahu s priatelom. S manzelom a detmi mozno, a aj to nie lahko; ale priatelovi? To je prilis velka obeta.
Este raz zdoraznim, ze tu nejde o nejakych 200, 300 eur mesacne, ale o celozivotne smerovanie, ktore ta tymto rozhodnutim moze poslat na cestu uspechu, zabezpecenia, dobreho zivota alebo aj stagnacie bez perspektivy, a neustaleho bola o prezitie.
Pozeraj sa na to zo sirsieho uhla, kde sa viac naucis, ktora praca ti da cennejsie skusenosti?
@veselo_neveselo pravdepodobne ta menej platená - keďže teraz mám technickú poziciu a ta menej platená je analyticka
Ja by som si vybrala pracu blizsie, aj ked by som zvazila odbor, ci je s tvojim odborom uplatnenie, ak napriklad pracujes v IT nemusis sa bat, ze pracu by si nenasla, ak si nejaky malo vyhladavany odbor je to uz na zvazenie.
Jednoznacne blizsie si najst pracu aj ked za menej oenazi. Ved nemas nic zo zivota. Naco su ti peniaze,ked si ich nemas kedy uzit. Toto sa z dlhodobeho hladiska neda zvladat.
@ramzes1980 fakt? a kde? ja som it tester a na paske mam ledva 600€.
Nechcem velmi v tomto radit, pretoze je to vysoko individualne. Ale napisem, co by som robila ja.
Po skusenostiach, ktore mam, by som uprednostnila pracu, kde mam viac casu, a to aj na ukor platu alebo rizika. Cim som starsia, tym ma pre mna cas vacsiu hodnotu. Hoci sa to bije s mojou prirodzenou ambicioznostou. Ak ta nova praca nie je viac stresujuca, co do pracovnej naplne, tak by som si vybrala ju.
@ramzes1980 upratovacka 1400? Ano? A kde? Hned idem. Lebo ja mam 650 v cistom ako upratovacka.
1400€ je super práca??? Ten zabitý čas cestovaním ani nekometujem
@ramzes1980 nie kazdy iteckar je programátor 🙂 a pracujem v IT

A o prestahovani sa si neuvazovala? Ja by som sla blizsie k praci.