icon

Lúčili by ste sa v práci?

14. sep 2020

Ahojte, som na rizikovom tehu. Bola som na PN, nastúpila som späť do prace na 3 týždne, aby som zaučila kolegyňu.. Vo firme pracujem cca 4 roky, robí tam aj môj manžel-on 5 rokov. Celkom je náš tam asi 35 ľudí, z toho 5 sú členmi predstavenstva,rsp naši šéfovia. Stretávame sa a riadi nás však iba jeden. Situácia bola takáto keď som oznamovala tehotenstvo v 4.mesiaci hneď som mu povedala, že som sledovaná a môžem nastúpiť na rizikové tehu a teda PN. To sa samozrejme stalo cca za 3.5 týždňa, všade len rozpráva aké to bolo neplánovane atď. Teraz mam nastúpiť po zaúčanii znova na PN.. No oni však nato teraz úplne seru, mam im znova pripomenúť, že o týždeň naše 3 týždne končia? A dat do kópie aj ostatných z predstavenstva, aby ten jeden zas nehovoril aké to bolo nečakane? Všetci vo firme sa vždy lucia vo veľkom v zasadačke alebo tam oslavujú okrúhle narodeniny s celou firmou, dostávajú sa dary a finančné odmeny. Ja však nemám chuť sa s nimi lucit, keď vidím tu faloš co tam srší a s väčšinou firmy nemám žiadny vzťah. Nestojím o to. Lúčili by ste sa so sefmi? Je mi to zas blbé len tak odísť. Chcela by som sa sa rozlúčiť zrejme iba s mojou kanceláriou, kde si vychádzame veľmi dobre a to doniesť koláče a chlebíčky kychchlebichchlebíčky, pripadne ich pozvať na obed. Co by ste robili vy?

Strana
z2
autor
14. sep 2020

Pripadne sa rozlúčiť aj s manželovou kanceláriou? Tam si vychádzame veľmi dobre. Na našom poschodi je iba jeho a moja kancelária, ostatne je na ďalšom poschodi a v ďalšej budove.

deti95060810
14. sep 2020

A teraz si dopísala....Tak potom len s vašim poschodím....

zuzanka.zuzu
14. sep 2020

predpokladám, že manžel zostáva. zariadila by som sa tak aby sa muž cítil komfortne

anavi951
14. sep 2020

Ja som sa nelucila.ked sme mali krstiny tak som zaniesla kolace
Nikto sa nelucil keď išiel na PN a potom MD

anitka_4
14. sep 2020

U nas sa lucis s kym chces (v tvojom pripade tvoje poschodie) a pred odchodom napis jeden hromadny mail rozluckovy/ďakovný. Aby nikto nepovedal,ze si odisla bez slova a vec vybavena 🙃

alenka551
14. sep 2020

spravila by som rozlucku len s tymi, s ktorymi vychadzam dobre. ty sa nemusis nikomu spovedat ani nic. a je hlupost podla mna robit nieco na oko, ja to apson teda z duse neznasam

javiemneviem
14. sep 2020

Urobila by som všetko tak, aby sa manžel v práci potom cítil prijemne 🙂 jeden deň ak by mi mal byt aj nepríjemný by som obetovala kvôli tomu, aby on chodil do prace s pokojom na duši 🙂

kubkovamama
14. sep 2020

V podstate si si odpovedala sama😉 ja som sa rozlúčila,resp.som v kontakte iba s "normálnymi" kolegyňami,stretávame sa občas aj v súkromí,počas PN som bola aj pozrieť v práci.Ono rozluc sa iba so svojím oddelením a manzelovym.Raz sa tam predsa asi vrátiš a nie je dobré pochovať všetky vzťahy.Na sefstvo sa vykašli.U nás tiež nezáujem o zamestnancov,klientov,len hrabat a a proste mám na nich svoj názor a iba som písomne oznámila čo bolo treba,ich smerom som sa vôbec netrápilo,či sa im ukázať na oči,jeden dokonca býva vedľa nás a v živote ma nepozdravil😂🤦 Urob ako ti je príjemné.Nie si povinná sa lúčiť a nie ešte mať aj zlý pocit,že si niečo obisla či vynechala.

simona92101
14. sep 2020

U nas sa to robi takto: napise sa mail hromadny v kopii bud den pred tym alebo v den odchodu,ze je to tvoj posledny den pred nastupom na matersku,a ze v kancelarii je obcerstvenie a kto ma chut nech sa pride ponuknut.vybavene.kto chce pride,kto nechce nepride.

marca12
14. sep 2020

@simona92101 to je super napad

simona92101
14. sep 2020

@marca12 robi sa to u nas dlhe roky,aj ked ma niekto narodeniny,okruhliny.zainteresovani vyzbieraju peniaze na daku drobnost,v den sviatku alebo odchodu sa vsetci nastupia (dohaduje sa to emailom kde v kancli a o kolkej je gratulacia)zagratuluju/rozlucia sa,vacsinou veduci povie par slov-odovzda v ramci firmy nejaku drobnost (poukaz na plienky alebo bonusove poukazky),kto chce sa ponukne s obcerstvenim a je vybavene.

amelie2017
14. sep 2020

Rizikove tehotenstvo a este 3 tyzdne zaucas? Dost tomu nerozumiem, ked mam riziko potratu, predcasneho porodu, tak ostavam doma, aby som neohrozila seba a svoje nenarodene dieta.

Ale k veci, rozlucila by som sa so svojim poschodim a vedeniu poslala po muzovi kolace/pagace/chlebicky, ale ze uz ostavas doma, musis oddychovat.

bluka2
14. sep 2020

Podľa mňa to tým ľuďom znie tak, že to asi moc rizikové ani nie je, keď teda teraz 3 týždne si ok a potom zas rizikové. Skôr tak, že to človek využil ako dovod, aby nepracoval. Trochu pofiderne to pôsobí aj na mňa a to som matka. Možno by som využila príležitosť, aby si vysvetlila, že nie si špekulantka, ak teda nie si. Samozrejme, nikomu nedlzis vysvetlenie, ale možno by to všetkým padlo dobre alebo ako to povedať.

autor
14. sep 2020

@amelie2017 áno, zaucam, lebo bohužiaľ keď som bola doma bolo to horšie ako v robote. Do práce má nechceli pustiť no tlačila som na pílu, kvôli môjmu mužovi, chodím do nej opatrne a nie na 8 ale na 6 hodín. Keď som bola doma bombardovali ma, každý deň mi vyvolávali aj dve tri hodiny, vypisovali na všetky možné komunikačné kanaly. Ú nás vo firme je samozrejmosť, že robíš aj keď si PN, ja som odmietla a bola som aj tká bombardovana..Bola som nervoznejsia ako v robote, keď som nedvíhala attakovali môjho muža, prečo nedvohnem a nech im aspoň pomôžem cez tiemviewer atď. Nedalo sa takto žiť, bolo to horšie ako v robote, toto bolo bohužiaľ najnormalnejsie riešenie v našej situácii.

lenuliatko84
14. sep 2020

A co cakali ze zena v produktivnom veku nechce deti?by sa mali nad sebou zamysliet. Ja ked som oznamila sefovi ze cakame bábätko (tiez sme pracovali s manzelom v jednej firme)sa ma spytal ci mi ma blahozelat.som sa ho len spytala ze ci si robi srandu a a potom uz bolo dobre

autor
14. sep 2020

@bluka2 nepotrebujem nič vyuzivat😂 je mi ukradnuté co si kto myslí a v podstate u nás každý vie ako to je a bolo. Nepotrebujem sa skrývať za falošné pnky.. Prekonala som jeden potrat, som kardiologicky pacient a momentálne beriem 5x denne lieky na vysoký tlak, toto tehu už som strávila týždeň v nemocnici, takže sa nepotrebujem pred nikým obhajovať ci mam alebo nemám rizikové tehu.

autor
14. sep 2020

@lenuliatko84 no môj na mňa pozeral ako keby som spadla z višne, že s tým teda vôbec nerátal a ze som mu spravila skrt cez rozpočet, potom si vydýchol a povedal gratulujem. 🤨 Ú nás vždy keď nejaká mladá odíde tak ju nahradzuje co najstaršou. Na pohovor prvé čo sa má šéf opýtal ci mma deti a kedy ich chcem, takže nech si urobí každý názor sám.

lenka.25
14. sep 2020

Ako prepáč, ale aj ja som bola na rizikovom, prišla som k doktorovi a v momente ma vypísal a už som sa do práce nevrátila , takže tvoja dopredu tri týždne plánovaná PN , je naozaj divná a vôbec sa nečudujem , že to neberú vážne

bluka2
14. sep 2020

Ok, tak ak to vedia, to je iné.

bluka2
14. sep 2020

A čo si mu povedala na tom pohovore akože na tie deti? Lebo to sa nemôže pýtať. Možno ani tie 3 týždne si tam nemala byť 😉

vilma7
14. sep 2020

Ideš sa po materskej vrátiť? Tak nevidím dôvod na rozlúčku.

bluka2
14. sep 2020

A je to nejaký problém si vypnúť komunikačné kanály, keď si na PN? Oni nevedia, čo PN znamená, respektive ani ty?

bluka2
14. sep 2020

By som si mail zapla raz za týždeň, dokelu... Sorry, že od témy, ale podľa mňa tvoj problém nie je rozlúčka, ale asertivita

makova333
14. sep 2020

Autorka: Tiez odomna byvaly sef chcel, aby som robila ked som na PN (chrbtica). Tak som mu velmi dorazne vysvetlila, ze praca doma sa vola home office a nie PN a kazda z nich je inak platena. Btw pokial nejdes na operaciu, tak PN sa neohlasuje 3 tyzdne dopredu. Mam dovod byt PN, som na rizikovom, hold musite si poradit bezomna. Pre novu kolegynu by som pripravila manual, co a ako robit a v krizovych situaciach moze zavolat (nie 20 x denne) a poradis. Co sa tyka lucenia v praci, toto je tvoj najmensi problem, ale dobre. U nas sa lucime len v nasom oddeleni prip. s tym odd. s ktorym mame dobre vztahy. Pre vsetkych ostatnych hromadny mail s odkazom, ze Janka Mrkvickova bude namiesto teba a nech sa teda obracaju v pripade poptreby na nu.

marca12
14. sep 2020

@lenka.25 co je na tom divne? Nezazijes,nepochopis. Tiez mam taku cest s rovnakym sefom

lenka.25
14. sep 2020

@marca12 a čo ma po ňom ? Lekár má vypíše PN asi z nejakého dôvodu , nie len tak zo srandy ! A to , že si to nechate , to už je naozaj vaša vec .

simona92101
14. sep 2020

Zeny,treba ale rozlisit aku poziciu zastavala v praci.pokial doklada tovar v supermarkete,nemusi sa starat co bude zajtra ked odide na 3 roky na matersku.predpokladam vsak,ze sa jedna o vyssiu poziciu vo firme,tak isto aj manzel,cize zachovat sa chrapunsky a odist zo dna na den ani bu ani mu nepovedat,nikoho nezaucit do prace ktoru mozno robila len ona,a doma sa este aj oduvat ze si vobec niekto dovoli jej zavolat lebo nevedia napr.ani heslo do jej pc - to je trosku cudny pristup..potom vsak necudo,ze ked sa bude chciet po materskej vratit,tak sa k nej sef zachova rovnako chrapunsky a povie jej ze dana pozicia je obsadena a ponukne jej nieco ine,mozno horsie...
Chapem autorku,ze si PN,mas zdr.problemy,ale ak nikomu v praci neukazes kde co mas a ako sa to robi,tak jasne ze ti budu volat.podla mna,ak chces zachovat dobre vztahy a niekoho zaucit kym sa vratis,je to najmenej spisat vsetko do manualu,doma ked lezis napr.cez firemny outlook byt hodinku denne pripojena,kym sa nova osoba zorientuje.samozrejme 300x za den dvihat telefon by som odmietla..
Btw,na pohovore sa ma pravo sef spytat ci planujete deti,ak vie ze ste mlada,a on potrebuje na danu dolezitu poziciu niekoho kto po tazkom zauceni a skoleniach neodide za pol roka...

autor
14. sep 2020

Ďakujem žen, za vaše názory. Zrejme som to aj blbo napísala, moja pn nie je plánovaná, ale očakávaná , lebo ďalšia kontrola bola o tri týždne. Keby tam manžel nepracoval určite by som sa tam nevtacala kvôli zaúčaniu, tod vše. Do tejto práce sa nevrátim, už som plánovala výpoveď dávno, len sa mi podarilo otehotnieť, o babo sme sa snažili vyše 2 roky.manzek chce odísť ako dostavia e dom, takže kašlem nato kolegyni am poviem, že idem na kontrolu a je pravdepodobne, ze budem musieť na PN a hotovo, nikomu nič iné spomínať nebudem, potom po manželovi pošlem pripadne rotluckovne a hotovo.

makova333
14. sep 2020

@simona92101 "Btw,na pohovore sa ma pravo sef spytat ci planujete deti,ak vie ze ste mlada,a on potrebuje na danu dolezitu poziciu niekoho kto po tazkom zauceni a skoleniach neodide za pol roka..." A to v ktory paralelny zakonnik prace umoznuje? Aj vies, ze je to diskriminacne?

simona92101
14. sep 2020

@makova333 takto,vy ako zamestnavatel by ste sa nenasrali,ked by ste hladali na dolezitu funkciu niekoho,kto sa k vam takto zachova?zo zakona nema samozrejme pravo pytat sa na vas zdr.stav,ale ma pravo vediet ake mate plany do buducna,ci sa chcete len dakde zasit na par mesiacov alebo planujete budovat karieru.jasne ze sa neopyta:chcete deti do roka? Ale je na to taka formulka otrepana: ake su vase plany,kde sa vidite o 3/5/10 rokov.ak vam niekto tvrdi na pohovore ze planuje karieru a rast,vzdelavat sa,a zamestnavatel ho prijme,investuje do skoleni( v nasej firme chodia pri istych poziciach napr.do Rakuska ci Monaka sa zaucat),zaplatia im jazyk.kurzy,vzdelavanie,auto,notebook, mobil,vsetko mozu vyuzit aj na sukr.ucely,a pipenka po pol roku pride s bruchom a povie ze ide na matersku,a zamestnavatel zisti ze jej chybalo pol roka odpracovaneho aby jej priznali matersku a vsetko to bolo vopred pripravene a vypocitane...aj taketo pripady sa stavaju

Strana
z2