icon

Má tu niekto e-shop s celosvetovým doručovaním?

16. dec 2024

S dorucovanim celosvetovo? Chcem si taky otvorit, tak by som sa chcela poradit co a ako na zaciatok 🙂

Strana
z2
jumama
16. dec 2024

Pozri si stranky firiem Expandeco, Dexfinity - precitaj si clanky, pripadove studie a podobne co maju na webe. Su to firmy, ktore sa venuju expanzii do zahranicia. Aj na youtube maju rozhovory...

Tiez si pozri stranku EcommerceBridge - je cela venovana clankom a rozhovorom (aj videorozhovorom) o ecommerce, mavaju aj konferencie, kde sa mozes networkingovat. Tam sa dozvies tolko info, ako ti asi nik na koniku nezdeli

Zo slovenskych eshoparok je pre mna silna Slavomira Kollarova - tiez si mozes najst spustu rozhovorov s nou, expandovali myslim uz do 16 krajin. Velmi dobry youtube kanal ma aj Dalibor Cicman. Celkovo ked sledujes rozne rozhovory s nimi v roznych podcastoch a tak, vela sa dozvies, aj o tom ako expandovali, ktore krajiny ako prve, ktore postupne dalej...

thirstymonk
16. dec 2024

kvitok.sk - homemade kozmetika, dealuje po celej európe. Ja som pár takýchto celosvetových eshopov urobil, stálo to majiteľov pár tisíc a 90% z nich zaniklo po roku.

michaelam2
16. dec 2024

@thirstymonk pretoze ludia si myslia ze to zvladne ktokolvek…no nezvladne. Mat fungujuci eshop v dnesnej dobe je extremne tazke

thirstymonk
16. dec 2024

@michaelam2 Presne tak... "Šak len zaplatim za eshop a sedim s vinečkom v ruke"

melanta
Autor odpoveď zmazal
melanta
16. dec 2024

Úplne primárne otázky na úvod:
1. Koľko tisíc eur máš na to prichystaných?
2. Máš vytypovaných dodávateľov?
3. Máš vytypované kuriérske služby, ktoré ti budú tovar dovážať do zahraničia, alebo máš o nich aspoň prehľad?
4. Čo ti hovorí podnikateľský plán, ktorý si dôkladne a do hĺbky vypracovala? Hlavne ma zaujíma otázka vstupných nákladov, konkurencia v zahraničí, naplánovaný marketing v zahraničí.

denkabemommy
16. dec 2024

Doplním k poslednému bodu @melanta, že marketing sa v každej krajine často veľmi líši (veľakrát je rozdielny aj v CZ oproti SK)

autor
17. dec 2024

@melanta 1. 2-3 tisic, 2.ano, 3.ano, 4. Socialne siete a SEO

autor
17. dec 2024

@denkabemommy ako lisi?

tramtada31
17. dec 2024

@thirstymonk nemyslim si, že takto sú ľudia nastavení, ale podmienky podnikania sú na Sk tazke. Úskalie eshopu je také, že musis priznat celý prijem. Nie si ako kadernícka alebo automechanik, ktorému 90% zárobku končí vo vrecku. A pri expanzii do inych krajín si treba dat pozor na to, že dane platíš v krajine, do ktorej si produkt dodal a od Sk si máš pýtať vratku, čo si radšej nikto pricetný nepyta, lebo je to pozyvacka na daňovú kontrolu. S kým sa bavime, na Sk je to nastavene tak, či robis ročný obrat 80tisic alebo 500tisic, na konci máš tak na vyplaty, ale to Ferrari majú v garazi len odrbavaci

tramtada31
17. dec 2024

Mysli to tak, že každá krajina a jej spotrebitelia majú iné nákupné spravanie, takze podľa toho musis robit rozdielne kreativy, pouzivat iné marketingové nástroje, stratégie. Cesi napr chcú dobierky, akcie, zlavy, trendy, fashion veci, musis ratat s 10-20% nepreberatelnostou dobierok, zvolit si dobrého prepravcu, nie napr. Packetu, ktorá si účtuje cestu spat tovaru, takze tá neprebrala zásielka vyjde napr na -8eur za dopravu

autor
17. dec 2024

@tramtada31 toto som presne rozmyslala, ze to osekam len na EU a vyhnem sa clu. S tym som sa vlastne aj chcela poradit, ci uz s tym ma niekto skusenosti. Hodnota jednej veci, ktoru chcem predavat moze byt aj 300 eur napriklad.

denkabemommy
17. dec 2024

V tom ako cieliť reklamu na zákazníka, čo v danom štáte ide viac, čo menej.. dajme tomu na Slovensku sa budú lepšie predávať ružové pančuchy gucci a v Maďarsku budú chcieť všetci oranžové versace.. takže v Maďarsku asi nebudeš potom propagovať tie ružové 🤷🏼‍♀️.. na tvojom mieste by som začala postupne, nie hrrr, aby si si vedela naštudovať zakaždým pri expanzii trh danej krajiny 🙂

melanta
17. dec 2024

2-3 tisíc? Aký tovar ideš predávať, ak na plný sklad na prvé mesiace a nájom a poštu na prvé mesiace plus ten marketing bude stačiť 2-3 tisíc. E-shopy majú bežne na sklade tovar za niekoľko 10 tisíc. Píšeš, že hodnota jednej veci môže byť 300 eur. Ak si ju naraz objedná 100 ľudí, musíš ich mať na sklade, ďalší deň tiež a ďalší tiež.

melanta
17. dec 2024

Podnikateľský plán máš urobený? Asi nie. Keďže tvoja odpoveď bola aká bola. Takže začni vypracovaním dôkladného podnikateľského plánu. Ak ho nemáš, daj si ho vypracovať.

thirstymonk
17. dec 2024

@tramtada31 Presne tak to je... smutne.

autor
17. dec 2024

@melanta podnikatelsky plan mam urobeny, robili sme ho s manzelom. Reklamu aj web si robim sama, sklad mam v pivnici. Material na vyrobu nakupeny. Zatial ma toto vsetko stalo asi 600 eur.

tramtada31
17. dec 2024

Toto nie je vôbec o cle, ak predáš produkty mimo SR za viac ako 10tisic eur v priebehu 12 mesiacov, musis sa registrovať ako platca DPH a tu DPH odviesť štátom, odkiaľ pochadza tvoj zákazník. Nevieš si ju nijak ponížiť, aj keď máš náklady na Sk, tu si vieš tak vypytat vratku, ktorú si ver, že pýtať nechces

mandzula
17. dec 2024

@autor k tomu marketingu - jednoducho povedane - co zabera na Slovaka, nezabera na Nemca, preto je idelne mat na SEO a marketing domaceho cloveka. Mna napriklad zivia e-shopy expandujuce na Slovensko, riesim im komplet preklady s tym, ze je potrebna lokalizacia, transkreacia a zaroven zachovanie tone of voice a len to ich mesacne stoji polku tvojho rozpoctu.
Dalej k tvojej sume - to ti na custom riesenie e-shopu nestaci ani nahodou, zrejme mas v plane krabicove riesenie, co v zasade nie je zle, ak nepotrebujes specialne funkcionality, pripadne si casom mozes dokupovat rozne doplnky. Plus nezabudni na napojenie na dopravcov, platobne brany, riesenie zakonov o odpadoch...
A este jedna vec - ako sa ides propagovat, ides si robit platene reklamy alebo sa ides spoliehat len na organiku. Mas stanovenu cielovku?

autor
17. dec 2024

@tramtada31 toto presne som sa chcela poradit, dakujem. A ked nebude prijem viac ako 10 000? To zas nepredpokladam.

autor
17. dec 2024

@mandzula viem, ze to myslis dobre, ale ta suma mi plne postacuje, web aj reklamu si budem robit sama cez socialne siete, nad google reklamou neuvazujem. Naklady na vyrobu produktov su naozaj minimalne. V com myslis, ze nestaci rozpocet?

autor
17. dec 2024

@mandzula zatial len organicky, uvidim ako to pojde.

denkabemommy
17. dec 2024

@autorka sklamem ťa ale organicky to už nepôjde, reklamu na soc.sieťach si budeš musieť zaplatiť, inak z toho nebudeš mať absolútne nič, len stratený čas.. algoritmy sa posledné mesiace veľmi menia, ak v tom nevieš dobre chodiť a správne nastaviť cieľovku, tak ti moc nepomôže ani platená reklama, trh je extrémne presýtený všetkým možným aj nemožným.. V tomto prípade si naozaj zaplať aspoň konzultáciu s nejakým marketérom, nech si naozaj splníš svoj sen o eshope a neostaneš z toho zbytočne frustrovaná..

autor
17. dec 2024

@denkabemommy nemas prosimta k tomuto nejaky aktualny clanok?

autor
17. dec 2024

@denkabemommy inak uz som pridala zopar reels aj postov na instagram a mam zopar lajkov od uplne cudzich ludi. Zatial som v tom, ze sa tieto prispevky ukazuju ako "navrhovane" alebo "mohlo by sa vam pacit". Ci ako ma nasli tito ludia?

denkabemommy
17. dec 2024

@autorka článok nemám, skúsenosti áno.

A áno, môže ťa vyhadzovať aj úplne cudzím ľudom, ale tu nastáva otázka, či chceš lajky cudzích ľudí alebo kupujúcich zákazníkov.. ono to je veľmi obšírne, nie na pár komentárov v diskusii..

hiro
17. dec 2024

@denkabemommy "platená reklama" - tak ja neviem ale podla mna je to vyhadzovanie penazi za platene reklamy - vsak to vsetko krasne blokovace reklam schovaju, nikomu sa to nezobrazi.

mandzula
17. dec 2024

@autor no vies, s tou reklamou to je take, ze budem si ju robit sama - urobit ju mozes, no ako ju dostanes medzi ludi... organika je na toto dnes uz prikratka. Je to ako ked vytlacis letaky, no budu doma na polici, neroznesies ich. A prave tam vidim aj problem toho rozpoctu - na dobre cielenu propagaciu je proste maly. A ak uvazujes o tom, za maju o tebe vediet aj mimo Slovenska, tam to plati x-nasobne. Neviem si predstavit, co za unikatny a kvalitny produkt by si musela mat, aby ta tak, ako o tom uvazujes ty, uzivil, kedze predpokladam, ze o to ti ide. Na FB je skupina Marketeri, pozri sa, co vsetko tam ludia musia riesit, aby im to ficalo. Pripadne pozri Shoptet Poradnu, tam sa riesia konkretne veci suvisiace s touto "krabicou". Alebo potom musis byt Plackova a spol. a mat za sebou nejaky pribeh.

mandzula
17. dec 2024

@hiro state je vacsina tych, co ich zatial bloknute nemaju.

jumama
17. dec 2024

Autorka a nechces najskor skusit nie eshop ale nejaky marketplace trebars ako Etsy? Budes robit nieco handmade?

Strana
z2