icon

Mala by som sa zamestnať, ale neviem kde

lila1988
12. nov 2015

Dobre rano, priatel je podnikatel, ktoremu som dlhe roky vypomahala par hodin tyzdenne. Kedze to nebolo casovo narocne a mala som zazemie, vystudovala som dve vysoke skoly(manazment a podnikove financie), posledny rok som sa venovala len tomu, ze som navstevovala jazykovku a venovala sa dobrovolnickej cinnosti, ktora me velmi naplna a zabija mi volny cas. Postupnym nastupom konkurencie uz priatel nie je taky ziskovy, v praci moju pomoc kvoli nizkym objednavkam uz v podstate nepotrebuje a tak ma posiela, aby som si hladala pracu, robila karieru, nech mame isty prijem, keby mu nahodou skrachovalo casom podnikanie, lebo on nema dobre vzdelanie a asi by si klasicku pracu (dobre platenu) tazko nasiel. Tak si raz za dve mesiace poslem jeden-dva zivotopisy, na ktore mi ani zamestnavatelia nezareaguju, takze som demotivovana a moc sa nesnazim. Problem je, ze neviem, co chcem robit, co by ma bavilo a mam taky pocit, ze co som sa v skole naucila, uz som aj davno zabudla, aj ked na skole som sa ucila vyborne. Co ma bavilo na skole, bol manazment, riesenie pripadovych studii, projektov. Kedze moj otec je manazer a o jeho praci sme sa vzdy doma vela rozpravali, tak som nachytala vela vedomosti, ktore som v skole vedela zuzitkovat a dosahovat s nimi uspech. Samozrejme, na manazersku poziciu ma nik nevezme, takze som si hladala nizsie pozicie, ale tam je odozva z firiem nulova. Teraz som sa prihlasila na uctovnicku poziciu, kde ma v ten den kontaktovali, urobili pohovor v anglictine(co bol z mojej strany des, ale vraj takato uroven AJ staci a v pondelok mam ist na pohovor do dalsieho kola), pritom uctovnictvo je oblast, s ktorou som sa na skole jedinou trapila, nebavila ma a ani si neverim, ze by som ju zvladla robit. Existuje nejaky karierny poradca, alebo ako prist na to, co chce v zivote clovek robit? Uz som dost pod tlakom, aj ked ma priatel do prace extremne netlaci, rodicia mi to casto serviruju, ze ich znamych deti su uspesne a ja som zatial nic v zivote nedosiahla, otec si uz aj pred kamaratmi vymysla fiktivne pozicie, kde vraj robim, co ma dostava do trapnych situacii. Mozno ma tym chcu postrcit, kedze priatel na mna nejaky tlak nerobi, ale tym len vyvolavaju hadky a vzbudzuju vo mne pocity zbytocnosti a preto si vobec neverim.

Strana
z2
mircalla
13. nov 2015

@lila1988 ale suhlasim s tvojimi rodicmi, ze si zatial nic nedosiahla, a ozaj si pracu nehladas preto, ze chces (to sa inak robi), ale preto,ze si tlacena okolim. ludia v 27 rokoch v dnesnej dobe uz maju slusnu prax. ja ked som si hladala pracu som odpovedala na 20 ponuk mesacne. Priatel ti dava nejaky podiel z firmy, mas prisun penazi, ale sama pises, ze si neveris....ale ak sa neostestujes v realnom pracovnom procese si ani verit nebudes. cim dlhsie budes robit dokopy nic, tak tym si budes verit menej.

paris3
13. nov 2015

@lila1988 ti tu riadne naložili... Ono kus pravdy v tom je, ale nerieši to príčinu, ani neradi čo s tým dalej. Vidím tu skôr odsúdenie. Mozno by som si poriesila to, čo ťa priviedlo tam kde si (detstvo, rodina) u psychologa. Mozno nájdeš takého, čo robí aj karierne poradenstvo. Doporucit tí neviem nikoho. Keby si niekoho dobrého dohnala, daj vediet. 😉
Mala rada na záver: ries to s odborníkmi a nie tu na MK. Tu to väčšinou vždy dopadne rovnako.

evulik858
13. nov 2015
Používateľ evulik858 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od evulik858.

taketo veci by si tu riesit naozaj nemusela, skor ta to odradi ako podpori 🙂

meluela
13. nov 2015

@lila1988 ahoj, s anglictinou si fakt nerob starosti .. pokial nejde o tlmocenie tak bezna bratislavska biznis uroven anglictiny vo velkych firmach je dost nizka a fakt nikoho nezaujima ci pouzijes spravnu suslednost casov, dolezite je vediet sa dorozumiet a mat odbornu slovnu zasobu .. okrem toho v praci mozno budes mat moznost tieto znalosti si zlepsit na kurzoch. na tvojom mieste by som asi zacala uvahou co skutocne vies robit, nie co si studovala lebo ten managment je dost nafigu odbor ale moze to byt slusny zaklad pre mnoho specializacii .. napr. to uctovnictvo zrejme vies realne robit, ale porozmyslaj nad dalsimi vecami co vsetko vies, co si na naucila pri praci vo firme ... potom pozri na profesii ake su vselijake ponuky .. velke firmy stale beru ludi, zisti o ake pozicie ide, co na ne treba vediet, ake zrucnosti su ziadane ... je tam vela vseobecnych vstupnych pozicii, kde treba vediet trochu jazyk, mat nejaku vysoku skolu, pisat veci do excelu, vediet spravit prezentaciu v powerpointe ... kludne zober nieco take, po nejakom case si tam team leader a mozes si manazovat ludi a vo velkej firme mozes casom v ramci inernej rotacie zmenit specializiaciu/oddelenie alebo sa v klude pozerat po nieco inom. Nechaj si niekomu pozret CVcko ci tam nemas nieco zle formulovane a reaguj na vsetko, co je ako-tak ok .. v ba budes mat s dobrym pristupom za chvilu pracu.

sue
13. nov 2015

Nechápem - ak dobrovoľníčiš a zároveň ti ide projektový manažment, prečo v tej organizácii kde si nepíšeš projekty, ktoré by ťa uživili?........

katka1981
13. nov 2015

@lila1988, ja ta nejdem strasit, moj manzel ma 2 vysoke skoly, ekonomicku, rovnaku fak. ako ty plus strojarinu, na rozdiel od teba ma 16 rokov praxe - ma vlastnu firmu, kde si orbil od sekrretarky, uctovnika, sofera, rpojektanta, HR, proste vsetko. 2 roky si hladal pracu, uplne zbytocne. Prekvalifikovany, nik sa mu tiez neozval, takze sa snazi podnikat dalej, ajked je to dnes velmi tazke. Mas velku vyhodu, ze si v podstate stale absolvent a ti sa lahsie zamestnaju. Ked tak vyhod jednu vysku a firmy tipu Dell, Lenovo, HP, ak vies jazyky sa ti radi ozvu a ponuknu zaciatocnicku poziciu, kde im staci aj maturita. Plat cca 800 - 900 Eur brutto. Teda neviem odkial si, hovorim za BA. Jazyky su najdolezitejsie, potom sa vypracujes dalej. Popripade ak by si vedela ucto, tak pozicie na financnom - ucto, su platene lepsie, ale musis zacat od najnizsich pozicii, lebo pokial nemas referencie z velkych firiem, tak je to problem. A hlavne sa nevzdavaj a netrap sa, ja som sa tak naplakala kym som si po vyske nasla pracu. Paradoxne ma materskej mi kvoli nemcine volali samy, elbo uz som mala prax v IT firme. Zaciatok je tazky, ale neboj, bude dobre.

katka1981
13. nov 2015

@mircalla, zial mas absolutnu pravdu

savanna
13. nov 2015

@lila1988 podla mna sa dnes neoplati prilis rozjimat nad tym, co by si chcela robit, co je tvoja vysnivana praca. rozosli si zivotopisy a uvidis. dnes je vacsina ludi rada, ze nieco vobec robi. ja som po skole zobrala nic moc pracu, ale bola som rada, ze vobec nieco mam. teraz robim uplne nieco ine a bavi ma to, ale mozno si o dva roky zase poviem, ze vyskusam nieco ine ... je to proces hladania a praca nie je len o samotnej praci, ale aj o inych veciach, kolektiv a vztahy su castokrat ovela dolezitejsie ako praca samotna.
a praca v korporaciach zvycajne vobec nie je tazka,len firmy to strasne na tych pohovoroch nafukuju a potom v skutocnosti polovicu veci, co sa ta pytaju na pohovore, ani nepotrebujes. a co sa tyka anglictiny, naozaj staci vediet sa vyjadrit. ziadne komplikovane casy nepotrebujes. navyse zvycajne stale riesis podobne zalezitosti, takze sa to na teba nalepi, aj ked nechces. ja som s anglictinou nikdy nemala problem, ale ked vidim niekedy maily niektorych kolegov, tak sa mi nad tym rozum pozastavuje, ta stylizacia a gramatika 😀 no a nikomu to nejako neprekaza, hlavne, ze sa vedia dohovorit. takze sa nedaj zastrasit.

a inak suhlasim s ostatnymi, ze mas prilis vela vyhovoriek. Ze ta praca bude obmedzovat v dobrovolnickej cinnosti ... nuz, vitaj v realite 😀 kazdy by si vedel predstavit aj ine vyuzitie volneho casu 🙂 a zabudni na riesenie pripadovych studii na skole, ja som tiez na skole mala vela manazmentu, marketingu a podobnych veci, to s realnym zivotom nema vela spolocneho.

mircalla
13. nov 2015

@meluela ako kde...v nadnarodnych firmach, ak musis robit prezentacie, chodit na konferencne hovory, hovorit s ludmi z celeho sveta.....tak uroven nizka nie je....takych pozicii je dnes uz vacsina, kedze tie jednoduche je tendencia stahovat do low cost krajin....uz mame u nas vo firme malo pozicii, kde staci nizka uroven....aj u nas v teame su rozdiely, ale clovek minimalne musi byt schopny vyriesit hocijaky problem s anglicky hovoriacim zakaznim (aj s native spekermi, kedze team supportuje zapadnu europu)

suhlasim, ze tu nejde o casy, ale o slovnu zasobu a hlavne plynulost - plynule sa vyjadrovat a pohotovo reagovat. to sa ziska len tym, ze hovorim....a nebojim sa hovorit

mircalla
13. nov 2015

Ale fakt je, ze na zaciatocnicke pozicii neni treba prax, ani skolu - len anglictinu a predat sa na interview. ale o plate 2000 euro v cistom sa moze nechat zdat.....tolko ma taki nizsi manager po x rokoch

meluela
14. nov 2015

@mircalla nizka uroven myslim nieco medzi B2 a C1 europskeho ramca (intermediate az upper-intermediate) ... normalna funkcna hotentotska anglictina s odbornou slovnou zasobou, ziadne lingvisticke kusky s bezchybnou gramatikou .. samozrejme platovo bude musiet zacat niekde uplne inde, od tych 1200-1400 podla schopnosti
tie jazykove schopnosti samozrejme viac zavazia v callcentrach kde je to o neustalom rozpravani (tam toho zasa nemusi vediet o moc viac nez ten jazyk), ale ked je tazisko roboty v inej cinnosti, tak ziadne zazraky sa neocakavaju

angelinja
12. aug 2016

@zuzanka.zuzu akoze doprajem ti situaciu aku ma autorka naozaj...lebo tvoje ego a nielen tvoje ale vela ostatnych tu pisateliek autorke..viete aky je rozdiel vo vas a v autorke?v sebavedomi neviem ako vy vyzerate a co viete ale rozhodne si o sebe dost myslite a teda rady davat na nete nato vsetkych je...hlavne takych co sa k praci a smerovaniu dostali ako kura k so...lu

Strana
z2