Mám doma malé dítě a pracuji. Jste na tom rovnako?
Ahojte holky,
dcera ma 11 mesicu a ja jsem zacala pracovat. Na plny uvazek. A nelibi se mi, ze se kazdy na me diva pres prsty, ze je moje holcicka moc mala atd. Proto, je tu nejaka maminka, ktera taky pracuje s tak "malym" ditetem? At se necitim sama.
Shaula, ja viem, sme hnusne, ale uz asi utocit nebudeme, myslim si ze uz kazdy pochopil co pochopit mal 😉
Ja som to pocitala, u nas (v belgicku) je materska 3 mesiace, k tomu ked sa pripocita vsetko co sa da, vychadza to zhruba na 6 mesiacov. No je to skoro dat babo do jasliciek, urcite by som ho dala s tazkym srdieckom, ale ked sa inac neda. Ale da sa to urcite zvladnut
Sicinka - ano, pokud máš práci na pracovní smlouvu, tak máš nárok na stravenky i při zkráceném úvazku. Není na to nárok jen u prací konaných mimo pracovní poměr (dohody o provedení práce a o pracovní činnosti).
kdo po mě kamenem, já po těm třema, moje heslo
no tady je to divoke!
ja jdu do prace v zari, male bude 16 mesicu, rodicovsky prispevek mam do jejich 15 mesicu. chci byt s ni ale v srpnu jeste doma, takze duchodove a zdravotni pojisteni si zaplatim sama.
dcerka bude u denni matky (tagesmutter), je to pani ve strednich letech, sama ma 3 deti, 2 odrostle a jedno male. k tomu si pribere jeste 2 na hlidani. je to na zivnostnak, takze ji domu chodi kontroly. od naseho baraku je to 5 minut cesty.
byly jsme se tam s malou nekolikrat podivat, je to velky dum, zahrada, ma tam i vekou mistnost jako hernu. mala si hned vyskocila na houpaciho konika a libilo se ji tam, skamaradila se tam s 2 letym chlapeckem. je jedinacek a jedinackem i zustane, tak se ji s detma libilo. a 3 clenny kolektiv neni zas takova hruza.
manzel pracuje na 12ti hodinove smeny, takze ji bude mit 2x az 3x tydne doma. no a moje maminka sem bude taky casto jezdit na par dni. budu pracovat od 10 do 16 hodin.
spatne svedomi mam urcite, ale nemam tak dlouhou materskou. kdybych nesla do prace, zanikne mi pracovni pomer. pak bych musela byt zena v domacnosti nebo jit na pracak. (coz je blbost).
no uvidim, jak to zorganizujeme.
kazda matka si musi rozhodnout sama, kdy pujde do prace. kazdy ma jine moznosti, jine povolani a holky zijici v zahranici nedostanou tak dlouhou materskou jako holky v cz.
Ano mám práci na pracovní smlouvu sice na mě byla zkoušena i varianta dohody, ale na tu jsem nepřistoupila. Nešlo mi ani o ty výhody (stravenky, benefity), ale hlavně o dovolenou a o to abych získala změnu pracovní smlouvy na poloviční úvazek. U nás ve firmě je dávají opravdu neradi a nakonec jim trvalo 4 mešdíce než to prošlo těmi schvalováními (velká společnost). Jinak je smutné že u nás je pro většinu zaměstnavatelů problém zaměstnat mamku od dětí na zkrácený úvazek (je jedno jak má staré dítě). Vždyť ho stojí mín peněz a ve výsledku většinou odvede skoro stejnou práci.
jéžiš to je zase diskuze...
já chodila do jeslí od 18M a co? jsem zdravá, sebevědomá, s vysokou školou, to samé můj brácha....
před pár lety jsem byla na srazu ze střední školy. byly jsme samé holky. Z 30 bylo 28 na MD. Po maturitě tak rok pracovaly, pak svatba, jedno dítě MD 4 roky, druhé dítě MD 4 roky, takže věřím, že to jsou ty typy matek, co jsou zastánkyně, že musí být doma s dítětem co nejdýl. Ale mezi námi jsou i holky, které se připravovaly na své povolání soustavným studiem několik let, dřely v práci, aby něco dokázaly, a být na MD třeba 8 let je pro ně kariérní sebevražda. Co takové matky, které jsou sice s dítětem 24 hodin doma, ale zapnou mu na DVD ráno pohádku a večer vypnou? a věřte že takových je hodně....
Já mám to štěstí, že nemusím do práce, můžu se věnovat synovi, ale naprosto chápu holky, které pracují.
ia pekne napisane 😉 uplny suhlas...
Ono to je v ČR pěkně zařízené, mateřská plus rodičovská dovolená, obojí placené státem. Co byste nezůstaly doma, zejména když vám na to stát přispěje.
Jenže někdo se nespokojí s takovým příspěvkem. Navíc to, že se mi narodilo děťátko, neznamená, že se musím všeho vzdát, uskromnit se (jak tu některé z vás zmiňovaly), žít z jednoho platu a můj život omezit pouze na péči o dítě.
Na druhou stranu samozřejmě vím, že v Čechách jesle prakticky neexistují, takže většina matek prostě nemá jinou možnost, než zůstat s dítětem doma do těch 3 let, kdy může nastoupit do školky.
Nevím, proč by to mělo být špatné a proč by pracující matka měla být automaticky oštemplována jako matka špatná! I pro pracující matku je její dítě určitě na prvním místě, chce pro svoje dítě jen to nejlepší. Určitě ho nešoupne jen tak nějaké pochybné paní na hlídání nebo do prvních jeslí, na které narazí.
Rvalo mi to srdce, když jsme malou poprvé vezli do jeslí a naše první loučení se neobešlo bez slz, pouze na mojí straně, podotýkám. Ale vidím, že je tam o ní dobře postaráno, pečovatelky sledují schéma, které jsme předem dohodli a sepsali, mají vše vypsané, kdy má spát, kdy a co má jíst (jezdím ji navíc ještě 1x denně kojit). Každý den jí zapisují do deníčku, jak její den probíhal, takže si potom můžeme doma přečíst, jak se měla.
Díky tomu máme extra příjem (i když pracuju jen na částečný úvazek) a můžeme si například dovolit koupit tu nejlepší autosedačku a nemusíme přemýšlet, jestli nám to náhodou nenabourá rozpočet.
Docela mě to dokáže zvednout mandle, když si přečtu všechny ty reakce skvělých matek, které svoje děti vychovávají samy, protože tato kultura je v ČR prostě zakořeněná a tak to je a jsou přesvědčené, že tak je to prostě nejlepší.
Že se některá matka vrátí zpět do práce dřív než po 2-3 letech mateřské dovolené, neznamená, že to je špatně a že svoje dítě nemiluje a nedostatečně vychovává.
janneke fíhá takové super truper jesle jo???? 😵
No upřímně nechci se nikoho dotknout, ale kdybych dělala prodavačku v Globusu tak nebudu taky nikam spěchat. takový job opravdu neuteče 🙂
Škoda že takové jesle nejsou v ČR, něco takového by se mi časem líbilo. Je tu omezení i byrokratické pokud dáš dítě do jeslí tak příjdeě o rodičovský příspěvek a navíc zaplatíš jeslě. Tuto kombinaci bych z platu na polovičním úvazku asi nezvládla. Takže plánuji od dvou let soukromou školku - nějak mi příjde, že pak dá dítěti víc kolektiv než paní na hlídání, ale je to jen můj názor. Jinak si myslím, že ono u nás na to snížení mateřské a rodičovské, také dojde. Prostě čaem nebude kde brát - jelikož v ČR nemáme nejsilnější ekonomiku, ale jedny z nejvyšších dávek v EU, prostě se to jednou stane. Ale to by bylo na jinou akademickou diskuzi 🙂
Takové jesle jsou zde (Nizozemí) standard.
Taky mě to napadlo, Sicinko, že je otázkou času, jak dlouho tento systém dávek český státní rozpočet ještě unese.
V Nizozemí stát naopak podporuje matky v tom, aby se co nejdřív vrátily do práce. Tato podpora spočívá například v tom, že pokud pracují oba rodiče, mají nárok na příspěvek na jesle. A ten není nezanedbatelný, zejména když hodinová cena jeslí je běžně 6 euro. Jakmile stát tento příspěvek přestane platit, vykašlou se matky na nějakou práci.
Většina matek zde ovšem pracuje na částečný úvazek. 16 hodin týdně například, je celkem běžný pracovní úvazek.
Pokud se zde budete urážet a nadávat si, bude téma uzamknuto!!
kal posledních pár příspěvků takových není
a doufám, že už ani nebudou
Ahoj maminky,
já žiju v ČR, vybrala jsem si tříletou mateřskou a vzhledem k tomu, že nevyjdu z rodičovského příspěvku, a jsem zvyklá také přispívat do rodinného rozpočtu, rozhodla jsem se najít si práci na částečný úvazek.Musím ale podotknout,že mám dvě skvělé babičky v invalidním důchodu.Moje maminka je sice nemocná, tak jsem se bála, jak to půjde, ale malej je andílek a mamce to pomáhá.
Shaulo, já myslím,že je to každého věc. My jsme finanční rezervu mít nemohli, protože jsme postavili dům, abysme se nemuseli uskrovnovat ve 2plus1 a do stavby a domu jsme dali všechny naše uspory.Holt něco za něco. Nemusím mít každý měsíc nové džíny,nemusím chodit každý den do restaurace na večeře,nemusím být každý rok u moře. Ale chci zaplatit hypotéku,leasing a další pozemské věci, které k životu potřebuju. Už na začátku jsme se dohodli,že když bude třeba,půjdu do práce.DíkyBohu jsem práci našla snadno a rychle,baví mě, ráno nemusím vstávat brzy a domů nechodím pozdě.A jsem na sebe pyšná! Spousta kamarádek mi taky říkala, že mě nechápou...že se mi chce odcházet od malého.....apod. Je to každého věc. Já mám to štěstí,že mám hlídací babičky a broučánek je s nima a nemusí do jesliček.Ale někdo tu možnost nemá, musí si vzít chůvu nebo dát dětátko do jeslí. I já chodila do jeslí,mamka se mnou byla sama a pracovat musela.Nevidím na tom vůbec nic špatného....
Každá maminka musí sama cítit,co je pro ni a pro dětátko nejlepší.Každá jsme jiná,každé dítě je jiné...
Bohužiaľ naozaj sú rodiny, ktoré to nezvládajú ani keď sa uskromnia takže je dobré keď aj žena pomôže. My sme v podobnej situácii akurát že sa nedarí nájsť prácu. Manžel je živnostník a nemá stály príjem a k tomu nepravidelný. šeky sa len kopia. Zákon je teraz taký aký je takže buď pracovať alebo MD. Nič medzi tým nie je. Keď niekto musí tak musí a nevidím na tom nič zlé. Koľko z vás bolo v jasliach??? Ja áno a žiadnu ujmu ani psychickú ani fyzickú som neutrpela. Nemám proti ani keď ide žena do práce a ani keď si môže dovoliť sa uskromniť na MD.
Teda, to se rozjelo! Musim na to reagovat, protoze jsem to tema zacala a ctu dohady, jaka je moje situace. Takze: manzel je uz rok bez prace, inzenyr, snazi se, co muze, nekdo psal, ze taky inzenyr manzel nemuze rok najit praci a nekdo jiny se divil-ANO, je to mozne. Vim to sama. Takze jsme si rekli, ze uz taky zacnu hledat praci, protoze to tak dlouho trva. Ale ja mam hrozne stesti, prvni interview a super job. Klasicky mame uver a byt rok jenom na rodicaku, zadna slava. Samozrejme jsem se dlouho rozmyslela, protoze taky jsem v praci a premyslim, jestli to neni moc brzo v 11 mesicich. Ale co prevazuje, je tohle-nezakrnim, je to zase neco jineho, nez byt rok doma, kdyz prijdu z prace, mam vetsi chut byt porad s malou, nez kdyz jsem s ni byla cely den a musela jsem uklizet, varit atd. Ted po praci do koupani jsem jenom s ni, cca 3,5 hodiny, a uklizim, az mala spi. Penize jsou dulezite, a jak nekdo napsal, premyslet, za kolik koupit autosedacku, kdyz ty drazsi jsou opravdu bezpecnejsi (viz nedavny test MF Dnes)...Jo, a malou hlida tatinek, az pujde do prace (coz bude, doufam, brzo), tak si popravde budu hledat hlidani. Protoze se mi nechce uz zpatky byt zase jenom doma. Jo, to hlidani bude babicka (pro ty, co me hodlaji rozcupovat, ze davam dite nekomu cizimu). A co se male tyce, tak ta to zvlada uplne v pohode. Diky tomu, ze s ni manzel byl cely jeji zivot doma🙂, je zvykla byt jenom s nim, navic, Victorka neplace ani s cizima.
Klidne se do me pustte, ale jak jsem uz rekla, chci spis slyset, maminky, co se potykaji se stejnym problemem-neporozumneni od okoli. Anebo i ty, co nechteji byt doma 3 roky, ALE samozrejme sve dite miluji.
luci jj ale hodně jich právě urážlivých bylo 😉 teď už je to ok 🙂
Jitrenka nestresuj, tie negativne reakcie, to bola skor niekoho zabavka, myslim si ze vacsina mamiciek ta velmi dobre chape. My sme teraz v takej situacii, ze keby som otehotnela, nase babatko by muselo ist do jasliciek, zijeme v zahranici, nemame tu babicku, ani nikoho co by nam drobceka postrazil a nemohla by som si dovolit zostat doma z financnych dovodov, aj nas tazia hypoteky. S Mikom som mala len to stastie ze som mohla pracovat doma a tak siel do skolky az 2 a pol rocny. Proste v zivote sa treba vediet prisposobit a vybrat si tu najlepsiu alternativu
ahoj jitrenka. Ja na konika uz skoro nechodim prave kvoli takymto vasnivym diskusiam, ktore som si prave mala moznost precitat, ale teraz mi neda sa nevyjadrit. Som rada, ze temu znova otvorili.
Pred otehotnenim som mala naozaj velmi dobru a zaujimavu pracu a crtal sa mi este vyraznejsi postup, ktory som samozrejme musela odmietnut kvoli tomu, ze sme cakali dcerku. Kedze robim v medzinarodnej firme, tak som sa skor stretla s opacnymi reakciami, ze preco nenastupim po par mesiacoch, ked v zahranici je to uplne bezne. Moja predstava bola taka, ze zacnem robit urcite skor ako po 3 rokoch. Jednoducho nie som taky typ, byt mamickou na plny uvazok - dcerku milujem, ale potrebujem sa aj sama rozvijat. Nesuhlasim s predstavou, ze narodenim dietatka sa cely zivot rodicov a ich zaujmy zahodi za hlavu a uz na svete nebude existovat nic iba dietatko. Samozrejme treba maximum veci prisposobit tomu malemu tvorcekovi, ale to neznamena, ze rodicia uz nemaju pravo na nic ine. Nie kazdy, je taky typ, ze mu to staci. Vobec by som uz nerozoberala, ci niekto musi alebo chce. Je to kazdeho osobna vec a je jedine na nom, ci si to dokaze sam pred sebou obhajit.
Ja osobne s tym roblem nemam. Zacnem pracovat na 60% uvazku, ked bude mat dcerka 14 mesiacov a zatial ju budu strazit moji rodicia, ktorych mala uplne zboznuje a oni ju. Len pre vysvetlenie, ja do prace nemusim, ja do prace ist chcem. Myslim si, ze taka zmena prospeje nielen mne, ale aj dcerke a nemyslim, ze ju tym o nieco ukratim.
já si nemyslím, že proto, že je něco v zahraničí běžné, tak je to hned správné. Stále jsem přesvědčená o tom, že dítě má být do určitého věku převážně s rodiči. Hlídací babičky jsou sice pěkná věc, ale je celkem všeobecně známo, že na výchovu dítěte jsou naprosto nevhodné. Mají k dítěti úplně jiný vztah než rodiče. Většina z vás píše, že jste v jeslích byly a nijak vás to nepoznamenalo - nevím, jak to může člověk sám o sobě říct? Možná byste se divily kolik problémů ve vašem životě, může být způsobeno právě jeslemi. Všechny píšete jak se tam dětem líbí a nebrečí a zajímavé je, že zrovna nedávno jsem tady četla diskuzi jak odbourat pláč v jeslích a maminek s takovým problémem tam bylo požehnaně.
Takže tak, je mi jedno, jak to máte která zařízeno, jen můj názor.
martinka spravne pises 😉
k prapůvodní otázce na straně jedna 😎
já pracovala ještě den před porodem a znovu jsem začala 14 dní po porodu 😝 😀 nicméně pracuju z domu a většinou po večerech - takže s prtětem jsem pořád a dokonce se mu i věnuju- to jen pro pořádek, kdyby ze mě chtěl někdo omdlívat 😀
hmm, ja som sa mala vratit do prace ked mala Ela 4 mesiace, sice na polovicny uvazok...uvazovala som o tom, ked este bola v brusku, nevedela som sa rozhodnut, ked uz tu bola a ten termin sa blizil nepredychala som to, asi by som cely den v praci preplakala, takze som dala vypoved a som doma, nelutujem, nemenila by som, ale niekedy mam pocit, ze je to makacka, ze ist do prace by bolo ako dovolenka 😉, materska vobec nie je lahky job a materstvo je podla mna aj o obetovani sa, babatko nevie povedat, mamicka prosim ta nechod, ja chcem byt iba s tebou, bojim sa sama, a tak si to dobre odreve a ked vidi, ze nie je ineho vychodiska zvykne si...ved by mi to zlomilo srdce, som stastna, ze s nou mozem byt doma a do skolky alebo jasli pojde, az ked mi bude vediet porozpravat, co cely den robili a ci sa jej pacilo 😉...ale kazdy ma iny pristup, ine citenie, iny nazor a ine moznosti...mna napriklad musela dat mama do jasli, ked som mala 9 mesiacov, chodila este do skoly a ineho vychodiska nebolo, vycita si to dodnes ☹
no, neidem citat celu tu hadku co tu spominate- viem si predstavit kto boli prispievatelky a ake mali nazory ( siria ich po celom mk pomaly v kazdej teme - vsade sa da prist pochvalit ake su oni supermatky a kazda s inym nazorom na zivot nema mat pravo na dieta... len keby viac rodili 😀 to by bolo CZ a SK plne superludi )
na zaciatku som si klikla na nejaku stranu - myslim sedem ? neviem, chcela som dnesny den si precitat, ale hned prvy prispevok ( alebo citacia v nom ) ma zaujal - ze matky ktore porodia a daju dieta rychlo do skolky aby isli pracovat to robia preto aby sa vratili k svojmu predchadzajucemu zivotu 🙂 nato teda reagujem - tak sorry baby, ale toto je fakt zabavne...
ked same zacnete pracovat, tak si uvedomite ake je to narocne - to nebude uz s babom rano vyspavat, cez den si tiez zdriemnut ked babo spi, vybehnut na vychadzku ( ak ste aktivnejsie ), pripadne pozerat cely den telku... nemusite chodit s argumentami aka je MD narocna - myslim ze to si kazda mamina odzila ( vacsina na materskej nebola 1 mesiac ) - pricom myslim ze tych prvych 6-mesiacov je najnarocnejsich... ( aspon u mna to tak bolo )
ked zacnete pracovat tak vlastne nastartujete nekonecny kolotoc - dietatko zaniest do skolky, jasli, k opatrovatelke ( alebo na nu pockat ), vymojkat, vsetko pripravit, nasledne cely den cekujete ci je vsetko ok ( aj ked viete ze je, je to hold vase dieta ), iduc unavena z prace sa niekde zastavite nakupit, tesite sa na svoje dietatko, kedze mate pocit ze vam uz zostava malinko casu, tak sa mu naplno venujete, aby ste niekedy potom ako zaspi, znovu sadli k praci a dokoncili co ste nestihli ( lebo ste limitovana casom kvoli skolke etc. ) a pol noci sa snazite trochu pomojkat s manzelom aby ste ani to nezanedbali... ak vase dieta este neprespi noc, tak k nemu zo 3x v noci vstavate, aby ste rano vstali a naladena a pripravena vyrazili do prace...
to len pre tie ktore maju o tom taku predstavu , ze mama odhodi dieta do jasiel, potom sa zmaluje a vyrazi si na kokteil do mesta, navstivi kadernicku, potrkota s kamoskami, a potom si oddychnuta skoci vyzdvihnut dieta - samozrejme ze cely den si na dieta nespomenie, lebo ma full program so svojimi kamosmi 😎 😝
jitrenka - já pracuju od roku malé, na poloviční úvazek. nemám "výmluvu, že musím" - mohla bych patrně být doma třeba do konce života, protože manžel nás uživí, ale to bych si sama sebe nemohla vážit. je to jistě o prioritách - jak některé zmiňovaly - nedělám to proto, abych mohla jezdit v rollsu - ale je to také o pohodlí - protože je daleko náročnější (organizačně/psychicky/vůlí) pracovat a vychovat děti než věnovat se pouze jednomu.
když jsem se vracela do práce, tak okolí taky občas nechápalo, ale já prostě zastávám názor, že co si kdo udělá, to má - a já nechci jedno dítě, chci jich víc...a nechci strávit 12 let života na pískovišti (píšu s nadsázkou, což doufám pochopíte, protože zrovna písek je vděčný...) a pak horko těžko navazovat na něco, co už je dávno jinak (v oboru kde pracuju, je to jinak i po roce)...
Jinak mě vždy pobavila reakce typu: "ty už chodíš do práce? a není ti to líto? a proč sis tedy pořizovala dítě?" Když odhlédnu od toho, že jsem si nepořídila dítě jako sobeckou zábavu, ale proto, že jsem chtěla někomu dát život - tak jako co by mi mělo být líto - nedala jsem dítě do koncentráku, jen mu 2x týdně zhruba 6 hodin nedýchám na záda...chci být spokojená máma, co má spokojené dítě. Je to, jako bych se já zeptala kamarádky na MD - ty mu pouštíš televizi? a není ti to líto, že dítě tupě sedí před obrazovkou, abysis mohla v klidu přečíst dvě stránky ženského časopisu?
proti jeslím obecně nic nemám, ale malou bych tam nedala (alespoň ne do těch v ČR) - a určitě ne v roce - byla jsem se tam podívat asi 3x na zkoušku a to mě odradilo, takže má chůvu ve věku mojí mamky (55) a milují se navzájem - spíš přišla výhodně ještě k jedné babičce...která ji naučila spoustu věcí, které já třeba ani neznám a dala jí moc.
jinak souhlasím s tím, že dítě = rodina se uskromní, není to navěky. ale nesouhlasím s tím, že dítě = žena se stává matkou přestává být sama sebou... kdyby se tohle víc praktivalo, bylo by méně partnerských neshod a rozvodů - byť to nesouvisí primárně s prací.
a zvedl mě ze židle příspěvek berusky24 někde ze začátku diskuze - dál už jsem pak nečetla - jako že co to je, že máma do práce "musí"? to je třeba moje kamarádka, která má ročního chlapečka, jehož táta je bůh ví kde, alimenty jí neposílá, máma jí umřela v 15ti a nikoho nemá, musí platit byt, a obecně musí oba z něčeho žít...takže takhle vypadá musí, protože z rodičovského příspěvku fakt všechno nezaplatí, byť by se uskromnila sebevíc....
a omlouvám se - nebyl to příspěvěk beruska24.., ale beruska2x - to budu mít asi z toho přepracování... 😉
sisi,
velmi pekny prispevok - do bodky suhlasim 😉
ja som pracovala týžden po porode, odvtedy v podstate robím stále, ale u mna to je niečo iné, svoju profesiu vykonavam doma, nakolko si skutočne neviem predstavit život z rodičovskeho prispevku... uskromnovat sa da, ale plienky, strava, učty su tu tiež, takže, ked pride manžel domov, vystriedame si ulohy, ja nastupujem do práce(ktorá ma mimochodom baví a naplna) a manžel travi čas s dcerkou.... hold, to slovensko naše.... 😖 😖 😖 čo už... keby sa mi na učte objavilo každý mesiac 700eur, tiež by som sa po večeroch nehrbila nad robotou, ani keby ma ako bavila 😝

Já mám tedy dovolené 25 dní, ale samozřejmě na ten poloviční úvazek. Pokud by byl malý nemocný tak asi žádné paragrafy využívat nebudu (ani nevím jak na to na nemocenské jsem taky nikdy nebyla), ale přehodím si víc práce z domova - to je výhoda toho polovičního úvazku. Zatím vypadá že bude imunitou po mě, tak se snad nemocem vyhneme 🙂 Jinak jsem dostala stravenky i benefity jako ostatní zaměstnanci to mě mile překvapilo nepočítala jsem s tím.