icon

Mám nárok na mzdu počas prekážky v práci?

macik6
20. jan 2025

Ahojte prosim mate skusenost s prekazkiu na strane zamastavatela?Precujem pod agenturou v jednej firme a vcera ked sme sa dostavili do prace nam povedali ze tam bola nahlasena bomba a pustili nas domov.Volala nam z agenturi ze dostala o tom info ,ja som sa jej opytala ako to budeme mat platene ona ze dovolenka.Precitala sim si zakonnik prace a tam je uvedene ze zamestnancovi patri nahrada mzdy ,nie ako onna ze chce dat dovolenku.Neviem ci mame na tu nahradu narok a ako jej to povedat,ved predsa sme si to nevybrali ist domov

huxy
20. jan 2025

Myslím že toto je mimoriadna situácia a tiež zamestnávateľ si to nevybral 🤷🏼‍♀️

nelca84
20. jan 2025

@macik6 ano, ide o prekazku na strane zamestnavatela a mate narok na nahradu mzdy

biba_18
20. jan 2025

my keď sme mali prekážky, nemali sme preplatený celý deň, iba 60%. tak neviem čo je lepšie ...

domkakvet
20. jan 2025

@macik6 ked bola u nas prekazka na strane zamestnavatela, tak sme mali platene volno, tak je to aj v zakonniku prace. Na druhej strane zamestnavatel ti moze urcit dovolenku, ale to uz neviem v akom predstihu ti ju ma oznamit, zrejme nie rano ked prides do prace.

nelca84
20. jan 2025

@domkakvet je to 14 dni vopred

nelca84
20. jan 2025

@biba_18 to je mozne, iba ak je to dohodnute so zastupcami zamestnancov, inak je nahrada mzdy 100%

viestta
20. jan 2025

@huxy vybral, nevybral, maju narok na nahradu mzdy. Podla ZP 60%

biba_18
20. jan 2025

@nelca84 neviem ako to majú ošetrené oni. podľa zákonníka práce je to najmenej 60%. a my sme mali 60%...

nelca84
20. jan 2025

@biba_18 v zakonniku prace je nahrada mzdy v sume priemerneho zarobku (t.j. 100%), nahradu 60% zakonnik povoluje po dohode so zastupcami zamestnancov ako som napisala vyssie

misslilac13
20. jan 2025

@macik6 zo zákona musí zaplatiť ako odpracovaný deň ale v realite ti tam bachne dovolenku

tiika
21. jan 2025

@macik6 ako bolo písané vyššie, dovolenku by ti mohli dať, pokial ju nahlásia aj v kratšom čase ako 14 dni, no ty by si s tým musela súhlasiť. Preto by som radšej napísala, že s nahlásením dovolenky v tejto lehote nesúhlasím, pre istotu 🤷‍♀️

macik6
autor
21. jan 2025

@nelca84 dakujem uz zme jej colali a toto povrdali povedala ze dobre tak uvidime v buducej vyplate

macik6
autor
22. feb 2025

@tiika takze nam tam dala dovolenku je to agentura takze si robia co chcu ze firma im v dochadzke na ten den poslala prazdne okienko pritom vedela ze tam nahlisili bombu a ja som jej tiez ze zo zakona je to prekazka na strane zamestnavatela ona s tam proste dala dovolenku a este ze ved je to lepsie platene

tiika
22. feb 2025

@macik6 písala si im, že s tou dovolenkou nesuhlasis? Ak áno, tak jej to odfot a rovnako i zákon § 111 bod (5), a pisomne by som žiadala o opravu výpočtu mzdy a dovolenky.
To, ako to maju ošetrené s užívateľským zamestnávateľom môže byt tebe ale úplne že jedno. Ty máš zmluvu s nimi, oni ta vyplácajú a oni musia dodržiavať zákony. Náhrada mzdy pri prekážke je 100% priem.zárobku (zástupcov zamestnancov asi nemáte) a pri dovolenke je to rovnako. Navyše ti deň dovolenky zostane.

macik6
autor
22. feb 2025

@tiika nie nepisala som len v ten den ako nas z prace poslali domov kvoli nahlasenemu bomb utoku som jej volala a pytala sa ako to bude s vyplacanim toho dna ,ona ze nam tam da dovolenku ,ja ze je to prekazka na strane zamestnavatela a ze to ma byt normalne zaplatene ,ze nie dovolenku ona ze ok a zlozila.Nakoniec tam mame dovolenku znovu sim jej ked som na paske vydela ze tam mam vykazanu dovolenku,ohradzovala sa tym ,ze oni tam poslali v dochadzke prazdne pile ze nevedela co tam dat tak dala dovolenku,ja som jej znovu ze ale to nemala byt dovolenka a ona znovu ze ale aspom to budete mat lwpsie platene a ja som jej ze ale o den dovolenky menej a vybavene