Mám odísť zo školstva?
Ahojte,
učím na ZŠ - 1. aj 2. stupeň už 4 rok (viem, že je to krátko). Idem si momentálne dorábať učiteľstvo pre 1. stupeň, lenže kvôli tomu, že som Ing. musím študovať externe ďalších 5 rokov (Bc+Mgr). V budúcnosti chcem určite učiť na 1. stupni.
Momentálne som už tak zúfala z deti na 2. stupni a celkovo s učenia na 2. stupni, že už ma ani tá práca s nimi nebaví. Je to viac o vysvetľovaní ako sa správať na hodine ako učení. Keď učím na 1. stupni (čo je 9 hodín z 23), tak na tie hodiny sa teším, bavia ma...
A tak rozmýšlam, že by som chcela skúsiť prácu mimo školstva (pôvodne mám vyštudovanú ekonómu + rozšírujúce štúdia kvôli aprobácií) a potom sa opäť do toho vrátiť...
Lenže rozmýšlam či vydržať do júna alebo odísť už teraz (druhú prácu som si ešte nenašla - nemám žiadne veľké záväzky, deti hypotéku, nič... ). Do práce vstávam nerada, domov sa vraciam s nervami, potom ma ešte doma čaká kopa roboty a absolutne už nevládzem....
Čo myslíte? Zostať a vydržať do júna alebo radšej odísť teraz a ísť na úrad práce??
Mám manžela, ktorý zarába dosť a povedal, že rozhodnutie nechá na mne...
@mela7 to je strasné, bol o tom ceský film ak sa nemylim ako to jeden ucitel s takymito detmi nezvládol. Ja by som sa ich aj bala, ked su schopni podpalit saty, nosit noz, to je upadok a ru pisali ze aka je super doba, najlepsia aka kedy bola
@dagmarovita no to je hlavne problem, ze ucitelom a skolam len vzali pravomoci a autoritu, takze nemozu nic, ved precitaj si aj tu temy: Moye ucitel toto a hento? Ma na to pravo? ako keby ucitelov bavilo robit tym detom zle, akoby sa vyzivali v trapeni deti, ak vznikne problem v 95 percentach je to chyba ziaka a rodicov, ucitel nikdy nezacina provokacie a problemy, snazi sa oducit si svoj predmet a deti nieco naucit
@zuzana76 no vsak ked ide o ohrozenie zivota a zdravia..ministerstvu skolstva..politkom je to jedno?
To ako odbory nič?
Vsak kamery nemozu byt v triedach? :D
Koho to je chyba potom? Ti rodicia tych detí sú kto? Akí sú to ludia?
Tak je to asi vsade uz na svete..upadok moralny.
a rodicia si neuvedumuju, ze ich deti travia v skole tretinu dna a ze su to spojene nadoby, ak je vystresovany ucitel, aj deti sa budu citit zle
@dagmarovita na kamery musis mat suhlas od vsetkych zainteresovanych, takze nemozu byt v triedach, mnohi rodicia nedaju suhlas ani so zverejnovanim fotiek dietata na stranke skoly a s onymi vecami, takze s monitorovanim urcite nedaju suhlas
@dagmarovita politikom? prosim ta, ked kaslu na zdravotnictvo, myslis, ze na skolstve im zalezi?
@dagmarovita na zdravotnictve ide aspon ryzovat, ale co skolstvo, co je uplne neziskove a len stat stoji peniaze, to je uplne na chvoste
No urobím to asi tak, že začnem teraz vo februári pozerať ponuky, ak sa mi ozvú a bude im vyhovovať nástup od 1.4, tak idem... a keď nenájdem tak asi to do júna vydržím... v júni sa už skoro nič také važne nerobí posledné dva týždne, keď to tak vezmem, decká idú ešte aj do školy v prírode, tak v podstate musím prežiť február až máj a potom to bude ok... keď tak pôjdem na PN, keď sa budem cítiť moc vyčerpane, aspoň mám chápaveho doktora... ten sám mi povedal, že či nechcem zvážiť zmenu zamestnania....
@dagmarovita rodicia - zmes ludi s roznymi poziadavkami, nazormi, od bezproblemovych, po rodicov co maju problem s uplne vsetkym zasadne, proste ucitel je nepriatel
@zuzana76 veď tie deti zhumplované su len obraz tych rodicov.
@zuzana76 ale rodicia tych detí co robia tieto veci ze nosia noze, podpaluju saty a to vsetko okolo toho, to su aki rodicia, ale to asi zmes vplyvní aj jednoduchší, povrchní( take ja poznam sikanu ze policajt otec, tajila skola sikanu) 5 zo spravania by som davala, ale asi by som bála, ake dvojky, za nadavky to je malo, ale to neni na kazdej . z. skole takto dufam.
@mooonika1975
@1ryba
@mooonika1975
Zeny, toto sa nam stalo minuly rok. Zo dna na den sa u nas jedna rozhodla ist na PN. Riaditel uz nikoho na 3 mesiace nevedel zohnat a my sme to vsetko suplovali. Mala podstatnu cast uvazku v druzine, Sme maly kolektiv a nebolo tyzdna aby som po pracovnej dobe neskoncila este v druzine. My
sme domov chodili ustvate, kricali po muzoch, po detoch. 3 mesiace. Vy sa tu do mna pustate, ze tu jednej ide o zdravie a o vyhoretie. Ale u nas tymto stylom skoro vyhorel cely kolektiv. Takze preto si dovolim povedat, ze je to egoisticke rozhodnutie. A trvam na tom.
@dagmarovita musim sa smiat, v podstate musi byt zachovana postupnost, je naozaj tazke trestat a odcerpava to energiu ucitela, pretoze to je komunikacia s rodicmi, ktori mnohokrat nekomunikuju, ucitel musi riesit veci, ktore ho vycerpavaju, odsaju tolko energie, ze uz mu nezostava potom na to, kvoli comu tam hlavne je, na ucenie. ZS su problematicke, pretoze su povinne, potom mozno ucilistia, ale tam po ukonceni povinnej skolskej dochadzky vies ziaka vylucit
@mela7 neskusala si sa nejak odosobnit? Kde si pracovala predtym? Ja sice neucim, ale s debilmi som na dennej baze, u deti je aspon aka-taka nadej, ze z toho vyrastu, ale pri dospelych mam fakt pocit, ze spejeme do zahuby.
@ruzasipova to mal riesit riaditel, kazdy clovek ma pravo zmenit pracu, najma ak to vplyva na jeho zdravie
@zuzana76 Len v dnešnej dobe je problém niekoho na zástup nájsť. Ani dôchodcovia sa nehrnú. A funkčný mladší človek už vôbec nie. U nás tiež nikoho do ŠKD nenašli.
@zuzanockamt a vidis, ludia si nevazia ucitelov, ktori to este nevzdali
@ruzasipova ved ale Ty chceš aby Ty si sa mala lepsie, za cenu, ze iní ochorie,mozno Ty nemas také deti v triede
@zuzana76 Žiaľ, je to tak. A pochybujem, že aj za túto pani učiteľku - matikárku niekoho nájde uprostred šk.roka.
@ruzasipova Ja to uplne chapem.. Tu ide iba o 10 hodín, co verim ze zvladnu, kedze zvladli aj horsie veci (aspon budu mat nahradne volno na ktore nadavaju, ze nemaju na dovolenku v lete...) ... ale na druhu stranu treba brat aj to, ze v inych profesiach tiez niekto musi zaskocit za to kym toho cloveka najdu... na to je vypovedna lehota, aby si za ten cas nasli nahradu alebo prerozdelili uvazky, alebo dali tym co maju menej hodin (mame aj na skratene uvazky ucitelov, dokonca asistentky ucitelov, co by chceli ucit).... moze sa to stat hocikde aj mimo skolstva... takze v tomto naozaj nevidim dovod. ostatne hodiny (informatika a vytvarna) vedia spojit
@dagmarovita Ja sa chcem mat lepsie za cenu ineho choroby? Co? Ja sa nepotrebujem mat lepsie, ja sa len nechcem mat horsie. Nikto sa nechce mat horsie. Ani autorka. Ani ty. Ani ja. Preco mam dojem, ze sa ma pokusas z niecoho obvinit?
@zuzana76 tak viem, ze dokonca aj vecer vyvolávaju rodičia ucitelom, mysli na svoje zdravie, ja mam dost ked len pocujem co pises
@mela7 Moze byt, ak ste velka skola, mate tam ciastocne uvazky. Na malej skole, ked vsetci mame 90-110% uvazky, by to bol problem.
@ruzasipova nechcem jasne ze nechcem, ale Ty obvinujes autorku ze je egoistická, ze nemyslí na kolegov.
@dagmarovita ja si to tak neberiem, chapem na co naraza. A ma z casti pravdu, ze ano ostatni sa nepotesia... ale ak si najdem teraz pracu, ktora mi da viac a bude mi viac vyhovovat, tak sa rozhodnem asi odist bez toho, aby som sk. rok dokoncila... pretoze v lete je pracovnych ponuk pomenej a uz taku prilezitost nebudem moct mat. Riaditel musi respektovat moje rozhodnutie a kedze mam s nim v pohode vztah myslim si, ze to pochopi... v najhorsom pripade moze ist aj on sam ucit, kedze neuci (nahodou ma aprobaciu matematiku) ....
@dagmarovita Ale ved je. Musi mysliet egoisticky, aby zachranila sama seba. Kto bude za nas egoistocky, ak nie my sami? Na jednej strane ju uplne chapem, preco to chce. Na strane druhej, to poznam z toho opacneho brehu.
@mela ak mas aj nieco ine vystudovane a nenaplna ta to urcite by som odisla hned. A nieje to len o 5 rokoch dostudovat nieco. V skostve je to o inovacnych ... aktualizacnych..... vzdelavaniach. Ak sa .ozem opytat v akom meste byvas? Ak tam mas na vyber urcite by som nenila hned.

@mela7 kvoli detom by bolo dobre dokoncit sk.rok. ale kvoli sebe musis odist. Do juna je este daleko a takymto sposobom vyhoris a roky sa z toho budes spamatavat a davat sa dokopy. Najlepsie je odist hned,ked si to mozes dovolit z financneho hladiska. Mysli na seba,na svoje zdravie. Drzim palce