icon

Mám ostať doma, alebo nastúpiť do práce?

19. feb 2023

Dobrý den, konci mi pomaly RD. S muzom sme sa bavili čo ďalej keďže v povodnom zamestnaní pokračovať nebude možné. Kvalifikáciu mám vek 31 a už teraz mám pocit že som vypadla z pracovného života tak strašne že ledva zapnem pc.. muz je pracovne dosť vyťažený síce má aj homeoffice ale robiť musi úplne rovnako. Keď sme sa bavili o skolke prípadných chorobách a vyzdvihnuti je to pre neho nemožné ostávať na OČR.. babky nemáme.. navrhol teda aby som ostala ešte rok doma. Muz zarobí okolo 3500 ja mám vyšší rodicak. Rodicak mám čisto na seba a niečo dieťaťu s čím by on asi úplne nesúhlasil(drahší kúsok oblečenia atd) ide mi však o to že byt další rok mimo si neviem tak úplne predstaviť ale zas úplne sa zničiť a mat bruchabol z každej OČR. Ďalej byt úplne finančne závislá sa mi tiež vôbec nepáči ale neviem hovorím si ze neni to na cely život ale len další rok. Pripadne radšej začať robiť na mensi úväzok ako žiaden ? Má niekto skúsenosti či bolo lepšie počkať s adaptáciou s dietatom alebo vhupnut do toho a čakať
Ako to vypáli?

tiezjedna
19. feb 2023

Všetko sa točí okolo peňazí, v prvom rade si zodpovedzte otázku, či všetko utiahnete z 3.500 €, pretože len vy viete, aké máte náklady a štandard. V druhom rade je nutné, aby ste sa na tomto fungovaní (ty doma) absolútne zhodli s manželom a ideálne tomu dali nejaký rámec. Dieťa by som ovšem dala do škôlky bez debaty, čím skôr si prejde chorobami, tým lepšie, pretože tie sa mu nevyhnú. Osobne by som zostala doma pol roka, kým ono bude chodiť do škôlky, to ako ty využiješ tento čas je na tebe, ale osobne by som sa venovala rozšíreniu obzorov, aby som bola pre budúceho zamestnávateľa zaujímavá a použiteľná. A tiež je treba premyslieť, kto za teba bude odvádzať zdravotné poistenie za dobu, kedy budeš doma a nebudeš už na RD. Ja by som sa na nič iné neohliadala, je to len vaša vec ako si to nastavíte👍

panelacikova
19. feb 2023

@doriiis no bohužiaľ... aj ja som žila s takýmto egoistom.... tiež sa nikdy nedalo :( a čo ho prinútiš? dáš mu povrázok na krk a odtiahneš ho aj s dieťaťom k lekárovi? jediné, čo sa dá časom urobiť, je zbaviť sa ho. potom máš už len jedno, nie dve deti 🙂

zuzanockamt
19. feb 2023

@doriiis Sú povolania, kde ráno nemôžeš zavolať, že neprídeš, lebo dieťa má soplík. U nás je to tak. Manžel má nepravidelnú prac.dobu - nepretržitá prevádzka - víkend, sviatok, nočné, dvojdňovky, atď. Keď má voľno z práce, rieši dieťa - dr., stráženie počas dňa, odvoz do/z MŠ atď. Ale ak sa stane, že ráno má dieťa zdravot.problém a on slúži, tak logicky ostávam doma ja.

kukulda1234
Odpoveď bola odstránená
panelacikova
19. feb 2023

@kukulda1234 presne tak. skôr si viem predstaviť nejakú čipernú dôchodkyňu ako náhradnú babku za nejaký symbolický poplatok 🙂

hederamonstera
19. feb 2023

Dieta by som dala do skolky a skusila ist do prace a uvidela ako to vystreli. Mozno nebude chorlave. A ked bude, tak budes na ocr a uvidis ako to vnima zamestnavatel. Ak ta vyhodi, tak budes doma tak ci tak ;)
A choroby dietata by nemali byt len na pleciach matky. Uz dost, ze si posrala karieru 3 rokmi doma…

ropucha6
19. feb 2023

@zuzanockamt a ked on ochorie, tak co, prevadzka padne?

dkethe
19. feb 2023

Muz moze mat HO ale ma tak tazky HO, ze popri tom nezvladne starat sa o dieta.

Tak to moment!

Ja, aj moje kolegyne, mame dost narocnu pracu, zahranicna firma, cize ziadna slovenska flakarina, kde 3h pracujes a 5 diskurujes na obede/v kaviarni.
HO s chorym dietatom je o hubu, ale zvladame to.

Cize da sa to, len chlapa mas standardne leniveho, ktoreho praca bude vzdy dolezitejsia nez tvoja, a neprisposobi sa ani za macny mak.

doriiis
19. feb 2023

@ropucha6 ....tiež ma napadla táto otazka

hederamonstera
19. feb 2023

@dkethe vsak toto. Ze zeny sa mozu zodrat jak handry, aj na HO sa to snazia vyriesit a muzi to len hodia na zenu. 😡

zuzanockamt
19. feb 2023

@ropucha6 On chorý nebýva. Takže takáto situácia hrozí minimálne. Zato u dieťaťa nikdy nevieš, či ráno ide do MŠ.

ropucha6
19. feb 2023

@dkethe jasne, ze sa da, urobi o dost menej, ale urobi, kolkokrat mam na calloch rodicov s chorymi detmi 🙂 aj na naozaj dolezitych calloch. to su len take vyhovorky, ako sa nic neda.

katka0123
19. feb 2023

Skus ciastocny uvazok. Vypoved mozes dat kedykolvek.

ropucha6
19. feb 2023

@zuzanockamt bavime sa o prestriedani sa. Ale ak muz apriori mi zahlasi, ze on nebude supportovat OCR a dochadzku zo/do skolky, tak s takym muzom si ja dieta nerobim.

floki1994
19. feb 2023

Ja by som nastupila do prace aspon na polovicny uvazok/dohodu...ta adaptacia spat bude tazka a o rok este tazsia...dieta byt chore vobec nemusi..moze/nemusi .to sa dopredu nedozvies...co ak bude uplne zdrave a ty budes rok doma sa stresovat co s pracou a navratom do nej..skus si najst nieco aspon na par hodin denne a ak bude dieta chore budete riesit za pochodu. Netlacia vas financie to je vyhoda 🙂

zuzanockamt
19. feb 2023

@ropucha6 U nás manžel OČR neberie, ale počas dňa, keď má voľno, napr.letí z nočnej po 13-14 hodinách a trávi doobedie s chorým dieťaťom, kým prídem z práce (to všetko bez spánku a stáva sa, že večer zase na nočnú), takže hoci očr brať nemôže, podieľa sa. Hoci tu na konskom fóre je najdôležitejšie, keď muž berie očr 🤦

anjelicek26
19. feb 2023

Ono je to fakt tak, u nas zostane s chorym dietatom doma aj top manazment... proste HO a dieta v pozadi, prave "vdaka" corone toto nikomu zily netrha a proste fungujeme dalej aj s nejakym pistanim v okoli...drviva vacsina ma sama deti, mala deti, alebo sa chysta na deti - takze nejake "rusenie" detmi neberu dramaticky, proste taky je zivot... ono je to o tom, ze muzovi to takto maximalne vyhovuje a nechce sa posunut ani o chlp...

ropucha6
19. feb 2023

@anjelicek26 presne, aj u nas, ale priemerny slovensky muz nie…lebo by z neho odbudlo.

doriiis
19. feb 2023

Tak jak vravi
@ropucha6 ....život je o prioritách.Ked mala moja dcéra rok a ja som sa rozhodla ísť do práce,snažila som sa nájsť takú prácu aby muž nemusel meniť svoju.Nasla som,skúsili sme,fungovalo.Teraz keď ja mením prácu tak uvidíme ako to bude fungovať,lebo je tam úplne iný pracovný čas a režim ako v mojej predchadzajucej práci.Uvidime,čo a ako bude a zas je muž ochotný hoc aj zmeniť prácu,aby to fungovalo.Lebo sme tím a rodina a jej potreby sú prvorade

ropucha6
19. feb 2023

@zuzanockamt nie je to najdolezitejsie, ale presne to autorka riesi, ak si precitas. Ze muz udajne nemoze ostat na OCR, ani riesit chore dieta pocas home officu.

anjelicek26
19. feb 2023

@ropucha6 ono jasne, su pozicie, kedy sa to neda, alebo strasne zle kombinuje... hovorim tomu tie "nepostradatelne pozicie", ano vtedy sa da brat ohlad. Ale muz, ktory sedi doma na HO skutocne zvladne zapnut telku a dat jest malemu dietatu, odsat sopel ci dat cipok od teploty a mama sa pokusi ten den prijst proste s prace trocha skor...

zuzanockamt
19. feb 2023

@ropucha6 Ja tomu úplne rozumiem, že nemôže a aj to chápem, lebo aj u nás je to tak. Nie všade sa to dá. Už som to napísala vyššie.

elizabeth175421
19. feb 2023

@anjelicek26 ale veď autorka sama píše, že muž na očr zostávať nemôže. No a čo sa týka chorobnosti. Ja mám skúsenosť takú, že syn nastúpil do mš v novembri 2021 a do dnešného dňa bol v mš dokopy ani nie pol roka a iba tento rok v januári nevynechal ani jeden jediný deň. Inač chodieva tak na 4 dní a tri týždne doma. Boli časy, kedy sme s mužom 2 mesiace nonstop boli na OČR na striedačku. Nebyť mojej mamy, dávno by ma z roboty vyhodili, no ona bola ochotná mi ho postrážiť v čase chorôb. A keď som sa spýtala na platený predlžený rodičák, tak ma iba vysmiali, že moje dieťa nemá diagnózy na to.. takže za mňa ak autorka nemá nikoho, tak by som zostala doma pár mesiacov, nech vidím, ako je na tom dieťa s chorobami a potom by som hľadala prácu. Alebo potom normálne ale s možnosťou home office. Proste každý to ma s chorobami inač. Len nik nemá rád, keď ide žena na očr aj keď len povedzme raz za tri mesiace.

ropucha6
19. feb 2023

@anjelicek26 ved jasne. Nikto asi od muza necaka, ze kazde dva tyzdne ostane na OCR, mne len vadi to “neda sa”, lebo u zeny sa musi vzdy nejako dat.
@zuzanockamt v pohode, pre mna len nepochopitelne.

joesvk
19. feb 2023

Ide o to,čo chceš ty.
Či chceš ísť hneď do práce a kvôli čomu. Myslim,že jeho plat je taký, že v pohode vyžijete.
Lenže ty vieš aké sú okolnosti.Či máte spoločné peniaze,alebo on to berie tak,že ti dáva zo svojich.
Ostala by som pár mesiacov doma a potom uvidíš ako sa to vyvinie.Robiť budeš ešte dlho,kým príde dôchodok.

heidy222
19. feb 2023

Moja rada: normálne chod do práce a choď na ocr vtedy keď je to potrebné a kašli na to, čo si v práci kto o Tom myslí. V najhoršom čo sa môže stať? Vyhodia ta s budeš doma ako si plánovala 😊

drahomirrra
19. feb 2023

Mne sa inak toto paci, ako ziadny muz “nemoze zostavat na OCR”. Aha. Takze ak ma nejaku kolegynu a ta ma deti, tak ani ona ako matka v takej uchvatnej praci nemoze ist na OCR, ci ako?
Ci to je len o pohlavi? Ci zas len obeta zien, lebo ich praca ma asi mensiu hodnotu a mensi vyznam, ci ako mam tomu chapat?

januska12323
19. feb 2023

Na očr má nárok tvoj muž ako každý iný zamestnanec, takže "nedá sa" nech si strčí za klobúk.

babulkomale
19. feb 2023

Ak gazdujete spolu ako manzelia a mas kartu od jeho uctu, nemusis zobrat peniaze, o vsetko sa staras, zostala by som doma. Rok je nic oproti tridsiatim rokom, ak vobec pojdes do dochodku aspon po 60...deti su male len raz a pokial mas mat stresy s kazdou OČR tak to za to nestoji. Skusila by som nieco z domu ak sa ti podari. Ale nehrotila by som to.
Je velmi pravdepodobne zd dieta bude casto chore, nemusi byt vazne chore, ale ani so soplom a kaslom ho nevezmú rano do skolky.

zuzanockamt
19. feb 2023

@drahomirrra Môj manžel napr. kolegyne nemá. Jeho profesia je mužská.