icon

Mám ostať doma, alebo nastúpiť do práce?

19. feb 2023

Dobrý den, konci mi pomaly RD. S muzom sme sa bavili čo ďalej keďže v povodnom zamestnaní pokračovať nebude možné. Kvalifikáciu mám vek 31 a už teraz mám pocit že som vypadla z pracovného života tak strašne že ledva zapnem pc.. muz je pracovne dosť vyťažený síce má aj homeoffice ale robiť musi úplne rovnako. Keď sme sa bavili o skolke prípadných chorobách a vyzdvihnuti je to pre neho nemožné ostávať na OČR.. babky nemáme.. navrhol teda aby som ostala ešte rok doma. Muz zarobí okolo 3500 ja mám vyšší rodicak. Rodicak mám čisto na seba a niečo dieťaťu s čím by on asi úplne nesúhlasil(drahší kúsok oblečenia atd) ide mi však o to že byt další rok mimo si neviem tak úplne predstaviť ale zas úplne sa zničiť a mat bruchabol z každej OČR. Ďalej byt úplne finančne závislá sa mi tiež vôbec nepáči ale neviem hovorím si ze neni to na cely život ale len další rok. Pripadne radšej začať robiť na mensi úväzok ako žiaden ? Má niekto skúsenosti či bolo lepšie počkať s adaptáciou s dietatom alebo vhupnut do toho a čakať
Ako to vypáli?

vevapeto
19. feb 2023

Ja pracujem na čiastočný úväzok odkedy mala dcéra rok a urobila by som to znovu. Jednak som sa konečne opäť socializovala tak, ako som bola zvyknutá, mám odbornú profesiu a ozaj som už cítila na sebe, že sa musím vrátiť a v neposlednom rade absolútna nezávislosť od mužovej výplaty. Keď pôjde do škôlky pravdepodobne zostanem nejaký čas na tomto úväzku. Smelo do toho.

babulkomale
19. feb 2023

@29simona29 ja ti fandim s tou stravou a pohybom a vsetkym, ale ked ako píšeš o sebe, tak tam vidim skor genetiku. Lebo dost deti ma pohyb, ozaj denne vonku na ihrisku ci mrzne ci poprcha, aj lyzovacky aj more, kvalitnu stravu, vitaminy, doplnky, ryby....a po nastupe do skolky chore byvaju...
A su deti co ozaj len hraju doma playko, obcas sa prebehnu na TV, strava des a chore nebyvaju.

29simona29
19. feb 2023

@babulkomale môže byť, netvrdím, že nie, skôr som narážala na to, že neznamená, keď dieťa nechodí do kolektívu od pár mesiacov, že budr často choré a nebuduje si imunitu..častokrát je to paradoxne úplne naopak a ozaj mi to potvrdila aj naša pediatrička, čo jej pod rukou prešli tisícky detí..Ale každá výnimka potvrdzuje pravidlo..Ono aj stres u detí má výrazný podiel na imunite(celkovo psychika a prostredie doma- emočné zázemie atd..)

nerko
19. feb 2023

Ahoj, skús a uvidíš či to pôjde. Jedna vec sú choroby počas škôlky, druhá nekonečné prázdniny, ktoré treba vykryť. Ja som sa vrátila do práce na 6 hodín, a to mám už dve školáčky. No keďže ich nemá kto vyberať a vodiť zo školy, na krúžky, tak sa mi nedá pracovať na plný úväzok. A aj tak som večer jak vypľutý rezanec z toho behania. Z finančného hľadiska som rada, že pracujem aspoň na skrátený úväzok, z jedného platu by sme to neutiahli.

0silvia0
19. feb 2023

@babulkomale no pekne, ako sa druhemu lahko rozhoduje o partnerovi....
niekedy fakt si clovek akoby neuvedomil, ze jeden rok v zivote cloveka je mizive percento z tych odmakanych desatroci stravenych v praci. A deti su male len chvilku, o chvilku vyrastu a od urciteho casu su samostatne a rychlo nas prestanu intenzivne potrebovat.
Ak clovek nepotrebuje ist nutne do prace kvoli peniazom, tak by som netlacila na pilu ale rozhodovala sa podla dolezitosti naplnenia potrieb vsetkych clenov domacnosti.

babulkomale
19. feb 2023

@29simona29 ano uplne suhlasim 👍

ysseba
19. feb 2023

@panelacikova Ja som to pochopila tak, že chce byť dobrovoľne nezamestnaná. Ani neviem prečo som to tak pochopila 🙈

kristinapetronela
19. feb 2023

Bolo to lepšie ohľadom chorobnosti ,ústretovosti zamestnávateľa keď malo dieťa 3 roky ako predškoláci .to už nikto ohľad nebral .určite choď do práce čo budete doma

panelacikova
19. feb 2023

@aurora33 jasné, že nie všetci, písala som to všeobecne. viem si živo predstaviť, že môj súčasný manžel by bol určite perfektný otec a postaral by sa rovnako, ako ja. možno ešte lepšie 😀 on je oproti bývalému absolútny opak. záleží mu predovšetkým na druhých

mikadooo
19. feb 2023

Ja som šla do roboty. Muž občas má na home office niektoré dieťa choré, tiež mi predtým tvrdil, že nedá sa, nuž, nejak to zvláda...😄. Prípadne existuje aj taká vec ako opatrovanie detí za poplatok...🤷. Ja robím len na čiastočný úväzok a v prípade choroby som si snažila občas dohodnúť Home office. Nebol to našťastie až taký problém (ináč nemám h.o., moja robota vyžaduje, aby som tam fyzicky bola). Som tam už skoro rok a očr som ešte nečerpala. Máme tri deti. Manžel zarába cca 2,5x viac ako ja, našťastie ma od práce neodhováral a pre mňa to bol balzam na dušu, už mi hrabalo z tých materských/rodičovských, do práce stále chodím rada a cítim sa tak veľmi fajn.

panelacikova
19. feb 2023

@ysseba ono je to prakticky jedno. ak bude dobrovoľne a dohodne si to s mužom, že uhradia odvody, tak je to prakticky ich vec. ale teda pre úsporu peňazí je riešením to že sa zaeviduje na ÚP. ak má nejaké fajn vzdelanie, má právo neprijať hocijakú ponuku od ÚP. a ak by k tomu náhodou aj došlo, tak sa odeviduje a začne platiť odvody...

mira0611
20. feb 2023

@panelacikova aj ja som bola isty cas na upsvar, dala som vypoved v praci kvoli zdravotnym problemom, ktore som mala, preto lebo nekuril sef v praci. Po operacii som dala vypoved a zaevidovala som sa na upsvar. Manzelom sme sa dohodli, ze mame za sebou vela veci a bolo by dobre keby som rok ostala doma. 1x mi ponukli pracu cez upsvar, predavacka, s mojim vzdelanim to bolo uplne nepripustne, rozpravam 4 jazykmi. Odmietla som. Skoro ma vyhodili z evidencie, lenze ja som povedala, ze mam malolete dieta, kym dieta nema 14 rokov mozes pracu odmietnut, lebo prac.doba nevyhovuje dietatu.

lucka_ke
20. feb 2023

@mira0611 do 14 určite nie

scorpionflower1
20. feb 2023

To máš tak, ti tu napíšu ženy, ktoré nemali chorľavých škôlkarov, že nemáš čakať a "pýtať si od chlapa je ponižujúce" atď. no, ja napíšem za seba - začala som robiť keď mala dcéra 3 roky, na HO, nechala som ju doma ešte nejaký čas, robila som po večeroch, ľahké to nebolo, som izolovaná a unavená, išla do škôlky, keď mala 3 a 3/4, nie kvôli chorobám, ale myslela som, že tak to bude pre ňu najlepšie z iných dôvodov. Začala tam chodiť a z mesiaca je doma 3 týždne - v škôlke je 4 - 5 dní a buď dostane sople/ agnínu/ covid / nejaké iné zelené sople atď. takže aj keby som chcela byť emancipovaná a nájsť si prácu, kde budem chodiť každý deň, tak by to v súčasnosti bolo veľmi problematické, lebo mužova robota je dosť náročná vždy bola aj bude. Ja mám našťastie takého muža, ktorý mi pošle peniaze bez toho, aby som si musela pýtať, lebo robím na polúväzok a keď chcem zaplatiť dcére krúžky, škôlku, tak mi peniaze nestačia a on to vie, lebo neni debil a na chode domácnosti a financovaní svojho vlastného potomka sa má podieľať aj on, nechápem prečo by nemal....Toto obdobie mi však končí, za pár mesiacov bude firma, kde robím na HO končiť, lebo ju položili ceny energií. Takže, niekedy od septembra do práce pôjdem, budem normálne robiť a muž bude musieť byť na OČR, keď bude treba, budeme si to musieť deliť - keď s tým bude mať problém, čo tvrdí, že nebude, tak si bude musieť jednoducho zvyknúť, už inej cesty niet. On je často aj teraz doma, keď je malá chorá. Ale, podľ môjho názoru, najlepšie, čo môžeš spraviť, aby ti nervy neprdli je, byť ešte nejaký čas doma a dať dieťa do škôlky a vykrývať tak choroby, ktoré dostane v ten prvý rok/polrok škôlky alebo teda pokiaľ chceš ťahať teraz domácnosť finančne ty, tak nech je doma muž. Vyhnete sa tak potom napr. dávaniu soplavého dieťaťa do škôlky, lebo musíš utekať na poradu. Je to ale tvoje rozhodnutie, ja som taká, že tieto stresy by ma zabíjali, stále dookla riešiť OČR a lavírovať medzi prácou a nonstop chorým dieťaťom, ale tak sú aj také, ktoré s tým až také problémy nemajú, resp. majú zdravšie deti.

maciatkolulu
20. feb 2023

@mira0611 14 rokov🤣🤣🤣dobre no. Ja by som odporúčala aby si dávala rady, ktoré sú pravdivé. A je normálne, že ponúknu aj prácu "pod úroveň", keď niet inej, upsvar nie je inštitúcia, ktorá vykryva to, že si človek chce oddýchnuť, či? Ja viem ze si to veľa ľudí mýli...

scorpionflower1
20. feb 2023

@ropucha6 ja uplne suhlasim, ze muz sa ma podielat rovnakym dielom na starostlivosti, len ja mam napr. profesiu ku ktorej by som sa chcela vratit a tam sa neda byt na HO vôbec a navyse mam mzdu o viac ako polku nizsiu ako moj chlap, polúväzok je málokedy v mojom prípade možný. Takze, on aj bude na OČR (resp. on si dovolneky alebo OČR veľmi neberie), ale ak bude dcéra chorá ako doteraz 4 dni v škôlke a 2 týždne doma, tak to sa nebude dať, lebo on na HO nemôže byť furt a ja keď budem mať nové zamestnanie, tak ma za tie OČR zabijú. V našom prípade musíme prosto počkať kým sa dcére aspoň o kúsok lepšie vybuduje imunita.

ropucha6
20. feb 2023

@scorpionflower1 vsak jasne, kazdy to ma inak v rodine. Len nejak neodpovedala autorka, ci bude muz ok, ze ona bude doma plus dieta v skolke (a mozno budu mat stastie na statnu), lebo to je uz dost polozka a minus rodicak.

scorpionflower1
20. feb 2023

@ropucha6 ako ja si myslim, ze kym je dieta relativne zdrave a spokojne v tej skolke, tak nevidim dôvod, preco by nemala ist robit. Určite nic s chorobnostou neurobi, ked bude dieta o rok dlhsie doma, to je len zbytocne predlzovanie. Aj ked nam pomohlo, ked sme o 3/4 roka dceru nechali doma dlhsie, ale z hladiska adaptacie v skolke. Mne prisla v troch este na skolku nezrela, bolo by to trapenie. Pomohlo nam, ze isla starsia, velmi by tam chcela chodit, ale furt je doma s horuckou a soplami, uz sme z toho na nervy. Ja by som isla robit, keby bola aspon o trochu menej chora, psychicky by mi to velmi prospelo.
Ono to zalezi od mnozstva okolnosti, od toho aky maju vztah, ake maju dieta a co je ochotna ona aj on prijat ako riesenie. To za nu nikto nerozhodne. Tu vôbec nehraju rolu len peniaze. Neexistuje dobre alebo zle riesenie, existuje len "ich riesenie", preto nemam rada, ked sa tu niektore strasne povysuju, ze by "si nikdy nepytali peniaze od chlapa" . Ked ma niekto rodinu uz prosto nie je nezavisly (a to sa ma tykat aj muzov aj zien).

lacibo
20. feb 2023

Mas idealne podmienky zamestnat sa..mozes sa realizovat, pracovat na sebe a ked dieta ochorie, tak kludne na očr, nie si zavisla od penazi, kedze prijem mate dobry, cize kolko.bude treba, tolko budes doma..potom zase v praci, ked sa bude dat, ze bude zdrave..a takto v pohode by som na to isla..dieta dat do skolky a nemas vlastne ziadny problem...takto nezavislo pracovat je pre mna asi top..ze pracujem, lebo chcem a kolko chcem..nue ze musim, lebo nevyzijem..muz bude tiez spokojny, ze aj si privyrobis a aj sa riadne postaras o dieta, ked bude treba..uz len taku casovo dobru robotu si najst co ta bude aj bavit

lacibo
20. feb 2023

@scorpionflower1 prepac ale za mna je teda riadna kravina aby ostaval na ocr ten z rodicov, ktory ma raz taky plat..ved matematika skratka nepusti😂😂

flafly
20. feb 2023

Ja osobne som v podobnej situáciu ako si ty. Len s tým, že moja mladšia na už 4,5 roka. Tiež je u nás takmer nereálne, aby som ja išla do práce na plný úväzok kvôli muzovej robote. A aj pri prvom synovi sme boli na tom rovnako…on nepracuje HO a pracu ma 100 km, ráno ešte odnesie do školy ale príde až neskoro večer…mám kvalifikáciu aj prax, len som z takých tých pracovných návykov úplne vypadla, respektíve pozastavila som si živnosť, bo ja bola pred materskou živnostníčka. A tiež otázka finančnej závislosti od muža, s tým blbym pocitom bojujem už 9 rokov…a potom moja mala je viac doma ako v škôlke, jedna choroba za druhou…a starsi syn ma zas potrebuje bo je asperger. Tiež neviem čo bude ďalej, rátam s tým že budem doma kým mala nastúpi do školy a malý trošku dozrie…

scorpionflower1
20. feb 2023

@lacibo Heeej? A preco? Myslim si, ze moze kludne ostat na OCR aj ten, kto zaraba raz tolko.

ailiba
20. feb 2023

Podla mna, nech dieta nastupi do MŠ a ty bud zatial doma. Pockaj mesiac a uvidis... Mozes zacat povedzme v oktobri, alebo novembri na polovicny uvazok a uvidis. Ved nikto nepovedal, ze musis byt presne rok doma. Uvidis, ako sa adaptuje. Mozno ani nebude tolko chory. Ak ano, vzdy vies odist z prace

dzina007
20. feb 2023

Pracovny pomer ti trva? Mas sa kam vratit? Ci do povodnej prace sa vratit neplanujes? Tam este nastava moznost ist na podporu.

Skratenybuvazok je sice riesenie ale len tak najst skrateny uvazok a este na homeoffice aby to boo nieco normalne je tiez utopisticke kedze je to sen kazdej druhej mamicky na MK.

scorpionflower1
20. feb 2023

@flafly ja viem o com hovoris, moja ma 4, ja sice robim na HO, ale je to taka robota v ktorej vôbec nevidim perspektivu a aj tak sa ta firma ruší, takze koniec...Mala v skolke bola od septembra dohromady cca 4 tyzdne, ostatne je doma s chorobami.
S tou financnou zavislostou od muza - ked nemas ziaden prijem je to tazke, ja som mala aspon nejaky, ale vydavky na malu - jej skôlku, kruzky atd. by som neutiahla. Pre svoje potreby som vzdy mala, dokonca mam aj nasetrene svoje peniaze na mojom ucte, ale podaktore baby si tu financnu zavislost predstavuju ako ze maju tahat samy domacnost, vsetky vydavky okolo dietata, a este aj svoje vydavky a chlap ma akoze robit co? Zarabat sam pre seba. Osobne si myslim, ze tym, ze si doma zabezpecujes komfort aj svojmu muzovi a staras sa o jeho potomkov, takze by som sa so svedomim zatial velmi netrapila, nepracujes v nejakej firme (aj ked robis desiatky hodin nezaplatenej prace doma), lebo ta teraz potrebuju deti a ked ma este tvoj syn AS tak este o to viac (ja mam tiez v rodine AS, viem ake to vie byt tazke). Pride cas, kedy budes chodit do prace a nebudes mat taketo problemy.
Ja poznam vela zien, ktore boli dlho doma s detmi, lebo ich deti mali vazne zdravotne problemy alebo jednoducho to tak chceli, lebo mali pocit, ze je to pre deti najlepsie a potom (aj po 7 -10 rokoch) sa zamestnali, ked uz deti vyrastli a z najhorsieho boli von. Nehovorim, ze to bolo lahke, ale da sa to.

davidofff
20. feb 2023

No normálne to urobiť ako všetci ostatný rodičia.ist do práce ...a jednoducho sa pri deťoch striedať .pozri nikto to nemá ľahké .my sa tiež striedame na očr .alebo prípadne si vymieňame smenu aby sme to nejako výkrili.babky robia obe ,takže to vibec nepripadá do úvahy.a za druhé čím dlhšie budeš doma .tým nebudeš mať žiadnu prax .deti budú choré stále .a nie že bude mať 5 rokov a choroba prestane úplne.

zltalienka
20. feb 2023

@dzina007 veď to... nájsť skrátený úväzok, alebo prácu na home office nie je v reále také jednoduché.... hľadám vyše roka a stále nič. Vzala som medzitým plný úväzok ale je to o hubu, mám pocit že to za tie peniaze nestojí....

simca06022011
20. feb 2023

Vies co, ja by som isla do prace. JEdnak zakrpatievas, kedze ako pises ledva zapnes pc :D Dieta hadam nebola nahoda, otecko si tiez bude musiet trosku pracu prisposobit, nech si to zisti, nastuduje a prisposobi. Mne sa napr nepaci, ked niekto sa ma uplne obetovat a prisposobit a druhy si povie, ze jemu sa neda a vybavene. Tak ako, detsky domov, neda sa tebe, neda sa mne.. na co sme dieta mali? vsakze? Nie je len tvoje, cize bud sa dohodnete spolocne alebo nic. Proste toto nevyriesite inak. Jemu vadia vydavky tvoje, tebe vadi byt zavisla na nom. Dieta bude chore c ipojde do skolky v 3r,4r,5r.. alebo az do skoly, proste to pride. Budes doma do 10r? ;) Kratsi cas by bol riesenie kvoli vyzdvihovaniu.. ale ocr, pn? asi nie... a druha strana co tvoja prax, tvoja praca? to je tiez dolezite a nie pri kazdej sa da robit par hodin a domov... A to ti pisem ja, co som teda chore dieta mala, od 1,5r v jasliach, choroby do cca 4r-5r (v podstate v druhej skolkarskej triede sa to zlepsovalo, v predskolskej uz bola chora asi len 1-2x, v skole uz potom vobec), viac by som vylucne ja doma nebola a to som robila HO, MD, aj potom, aj cez choroby.. proste nemuslea som v kuse byt v praci. Ale aj tak ma to velmi obmedzilo, vidim v okoli, ze ostatne zeny to maju inak. A lepsie. STara sa aj chlap, vie zobrat deti k dr, ostat s nimi doma a striedaju sa...

scorpionflower1
20. feb 2023

@davidofff To sa da, ked je dieta chore 1x do mesiaca na tyzden, nie ked je v skolke tyzden a zvysok mesiaca doma s horuckou, soplami a kaslom. My to mame momentalne, tak, ze v skolke je tyzden a hotovo, je zas chora.

lacibo
20. feb 2023

@zuzanockamt presne..😂 ved cerpat ocr ked mam vyssi plat ako partner je kravina nad kravinu..ale podielat sa da aj inak