icon

Mám oznámiť tehotenstvo počas skúšobnej doby?

10. feb 2025

Nastúpila som do novej práce a zistila, že som tehotná. ( Gynekologicka povedala že prirodzene to už nepôjde,že tento rok začneme proces v CAR ,no ale predsa sa podarilo,len som nečakala že tak skoro ).
Prekročila som 12tt,takže najväčšie riziko mám za sebou. Skúšobná doba mi končí o tri týždne. Mám počkať alebo to povedat keďže už je po12tt?
Je to práca v korporácii ,kde keď vypadnem,svet sa nezrúti. Sme veľký tím. Tehotenskú knižku mám ale potvrdenie ( máme špeciálne tlačivo na to ) to ešte nemám. Tento týždeň mám meeting so svojim nadriadeným,tak zvažujem či to už povedať ale počkať. Či myslíte? Je to firma ktorá sa striktne riadi rôznymi nariadeniami ,takže to že by ma vyhodili kvôli tehotenstvu je viac než nepravdepodobná. Ak by ma aj vyhodili ,nárok na materské mám. Ale neviem kedy je správna doba. Zažil to niekto ?

elanor
10. feb 2025

@krasneleto v skusobnej dobe ta mozu vyhodit kedy len chcu. Aj pocas OCR, aj pocas PN, a aj vtedy ked oznamis tehotenstvo. Pocas skusobnej doby nic ako ochranna doba pri vyssie spominanych veciach ani inych neexistuje.

tanicka907
10. feb 2025

@tiika jasne, ze to nie je ciernobiele a jednoduche, ale autorka pise, ze robi v korporate a ked odide svet sa nezruti, takze predpokladam, ze ide o bezny velky korporat, kde je kazdy rovnako nahraditelny. To samozrejme neznamena, ze ju po oznameni prepustia, ale naco riskovat.

tiika
Autor odpoveď zmazal
vorkola
10. feb 2025

@tanicka907 Rozhodne chran seba,,nemusis nahlasovat, lebo este ani nevies, ci cele tahotenstvo bude Ok, takze nenahlasuj v skusobnej,,takto aj keby ze napr PN ohladom tehotenstva mas narok na mzdu podla zakona . Potom z coho budes mat matersku ?

krasneleto
11. feb 2025

@elanor dostuduj si zakon prosim. ak riadne s potvrdenim od lekara oznamis tehotensto, nie je mozne ta z tohto dovodu v skusobnej lehote vyhodit. osobna skusenost. bohuzial som tehu chcela oznamit az po skusobnej, kvoli ale rizikovemu som musela hned pocas skusobnej, prve co HRL spravilo bolo, ze ma vyhodila, spolu s oznamenim o tehotenstve to ale z tohto dovodu nebolo mozne... a to , ze by si hladali dovod iny- ano mohli, ale nebol, kedze kazdy bol s mojou pracou spokojny... ja som vsak uz do prace nenastupula a pracovny pomer koncil dnom na urcito

krasneleto
11. feb 2025

@janai1 si zbytocne ofenzivna a nasilu ma ides presviedcat o niecom inom ako hovori zakon. pokial riadne s potvrdenim tehotesntva od lekara tehotenstvo oznamis, nadobudas tento status. mimo reality rozhodne nezijem, kedze sama som to zazila, tak prosim ta, netvrd nieco , co nie je pravda a este nasilu zo mna ides robit osobu zijucu mimo reality...

krasneleto
11. feb 2025

@tiika ja konkretne ano. ked stojim za svojou pracou , preco nie... nie som kus masa... ani hovna, aby so mnou niekto vytrel rit alebo podlahu... ale je to o osobnom nastaveni a nalade v zavode...

krasneleto
11. feb 2025

@tanicka907 nikde som nepovedala , ze nie je... nemozno ale tvrdit, ze toto je nalada, ktorou by firma isla...

krasneleto
11. feb 2025

@janai1 pracovala som aj na personalnom. hovorim o osobnej skusenosti a snahe vybabrat so mnou v skusobnej dobe. nie kazdeho cielom je vyhodit ta ako spinu, a ked aj je, treba sa chranit. na to ten zakon proste je..

barka1
11. feb 2025

@krasneleto ty tomu ale stále nerozumieš...samozrejme, že ju z dovodu tehotenstva nesmu vyhodit...ale v skusobnej dobe ju mozu vyhodit z akehokolvek ineho dovodu. A než by potom dokazovala a sudila sa, že ten dovod je nepravdivý, je pre nu ovela jednoduchsie počkat s oznámením do konca skusobnej doby.
Nechápem, co na tom nechápeš...

krasneleto
11. feb 2025

@barka1 velmi sa mi paci snaha ma presdvedcit ako ja tomu nerozumiem... ten dovod ale musi existovat...
a ty tiez urcite vies, ze rovnaky dovod- nedovod ju moze pockat aj po skusobnej, ze ano? cize v neidealnej situacii si vyhodenie z prace z neexistujuceho dovodu predlzi iba o mesiac? pretoze ak je to firma, ktora si dovod najst nasilu chce, najde si tak aj po skusobnej a po mesacnej vypovednej ju vyhodia aj tak?

jozinzbazin22
11. feb 2025

Veru pockaj,tie 3tyzdne a po skus.dobe oznam,predsa len uz ta tak rychlo potom nemozu vyhodit a ty budes moct pracovat az do nastupu na matersku.Takto by ta mohli vyhodit z hodiny na hodinu.

jozinzbazin22
11. feb 2025

@krasneleto velmi dobre vieme ako sa zamestnavatelia chovaju,a ze nejaky zakon ich rozhodne nezaujima taka je realita.Po sk.dobe jej bud daju odstupne 1m alebo teda mesiac vypovednu lehotu,je rozhodne lepsie ako zo dna na den,bez udania dovodu.

barka1
11. feb 2025

@krasneleto takže podla teba je rovnako lahke ukončit spoluprácu v skusobnej dobe ako ju ukončit po skusobnej dobe? A na co potom ta skusobna doba je?

krasneleto
11. feb 2025

@barka1 podla toho co tvrdis ty, zjavne ano, ked nikoho nezaujima zakon, tehotestvo atd. ja tvrdim, ze ked je to normalna firma, tak sa bude drzat zakona a nebude mat za to, vymyslat si tu dovody, prepustat z nadbytocnosti atd

krasneleto
11. feb 2025

@barka1 v kontexte s tehotnou ja hovorim

cacianka
11. feb 2025

@krasneleto ani dá neozval, že si pracovala na personálnom ! To ste teda asi mali bordel....
Lebo počas skúšobného obdobia môžu PP ukončiť obe strany bez udania dôvodu. Je to ukončenie, nie vyhadzov, výpoveď , spravidla sa oznamuje vopred ( zo slušnosti), ale je v medziach zákona oznamit to aj v posledný deň ( obe strany), že dnes končí / rozvezuje sa PP a zajtra už nie je zamestnancom.
Takže tehotná netehotna, zamtel jej nenapíše do papieru o ukončení že z dôvodu gravidity, ani keby ju zuby boleli, nohu mala zlomenú. Pointa : ukončenie, nič viac.

krasneleto
11. feb 2025

@cacianka zakon, dostuduj... pokial oznami tehotenstvo, nesmie byt vyhodena z tohto dovodu !!!!!!!!!!!!!!!

jozinzbazin22
11. feb 2025

@krasneleto ale ved ani nebude,ten dovod proste neuvedu aj ked to bude kvoli tehu,ak by tehu nebola,by si ju nechali.Jednoducha matika,zamestnavatel dobre vie,ze materska dovolenka takze je velika pravdepodobnost,ze ukoncia v sk.dobe ak to oznami skor.

janai1
11. feb 2025

@krasneleto dobre, tak mi ukáž ten zákon ktorý znemožňuje ukončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou.
Ale konkrétne 😉 číslo zákona a paragraf

krasneleto
11. feb 2025

@janai1 daj si namahu a dostuduj si problematiku...
Zákonník práce (zákon č. 311/2001 Z. z.). upravuje ju tento zakon...
status tehotnej upravuje par § 40
dalej pozri zakaz vypovede § 64, tu najdes aj iba pripady v ktorych je mozne dat vypoved tehotnej

Zákon č. 125/2006 Z. z. o inšpekcii práce – kontrola dodržiavania pracovných práv.
🔹 Antidiskriminačný zákon (zákon č. 365/2004 Z. z.)
je k tomu dost materialu.

dalej
ja som si tieto info a zakon overovala s pravnikom aj inspektoratom prace nakoľko sa jednalo o diskriminaciu , pretoze ma chceli vyhodit, hoc na to naozaj nebol ziaden iny dovod ako moje tehotenstvo a ze chceli ma mat prec zo " stavu", aby mohli niekoho prijat...

naozaj ma mrzi tvoj erudovany a extremne ofenzivny postoj, ako keby som bola z melmaku , rano sa zobudila a nieco tu random tliachala...

krasneleto
11. feb 2025

@jozinzbazin22 na to ale musia byt ine dovody- zavazne porusenie pracovnej discipliny, alebo firma konci...

jozinzbazin22
11. feb 2025

@krasneleto ano po sk.dobe,ale nie pocas nej,tam jednoducho dovi a dopo,a nemusia nic.

krasneleto
11. feb 2025

@jozinzbazin22 dostuduj zakon... prosim pekne... naozaj nemam na toto cas

elanor
11. feb 2025

@krasneleto a kto hovori, ze ju vyhodia z toho dovodu??? vyhodit ju mozu za milion inych veci, hlavne v skusobnej dobe. V tedy ju ani tehotenstvo neochrani.
Staci napisat, ze si neplni pracovne ulohy podla zadania, ci ocakavania. Alebo proste zrusia jej konkretne pracovne miesto. Na pol roka rozhodia jej agendu medzi ostatnych a potom mozu prijat noveho cloveka. Alebo jej miesto nazvu inak, a mozu prijat noveho hned.
Je milion finticiek ako ten system "ostat".
Alebo jej jednoducho daju podpisat dohodu. To sa dnes vyuziva najcastejsie. Spoliehaju sa, ze cloveka zaskocia, zastrasia, a on v navale euforie podpise cokolvek.

simca06022011
11. feb 2025

@krasneleto antidiskriminacne veci tu vobec netreba miesat, zamestanvatel ma do posledneho dna skusobnej doby pravo sa rozhodnut akokolvek, ci cloveka prijme / neprijme... na zaklade hocicoho, na zaklade porady s timom, a vobec nemusi nikde napisat, ani ako dovod uviest tehotenstvo. Proste ja b som to neriskovala. Keby to co pises bolo tak ako to pises, ze je v suchu buduca mamina, tak by nemali tehotne zamestnankine problem.. a to maju... nik ju oficialne nevyhodi, kvoli tehotnosti.

jozinzbazin22
11. feb 2025

@krasneleto zakon je zakon,ktory nerespektuju a neriadia sa podla neho.Taka je realita,taka je prax zamestnavatelov,darmo tu budes pisat o zakone,co je len zdrap papiera,ktory pocas sk.doby neplatiii.Az po tom sa nim musia riadit.Ja by som tu sk.dobu zrusila hned,a bol by pokoj na oboch stranach.Aj zamestnavatel by mal cas si najst niekoho a zamestnanec by neprisiel o pracu zo dna na den

janai1
11. feb 2025

@krasneleto však tliachaš úplne odveci. Od začiatku ti tu všetky hovoríme, že s tehotnou je možné ukončiť prac. pomer v skúšobnej dobe z iného dôvodu. Chvíľu sa zavzdušňuješ, že iný dôvod nie je možný, potom zas vykrikuješ, že je... Skús trošku uvažovať čo píšeš.
A inak:
§64 sa nevzťahuje na skúšobnú dobu
skus si preštudovať skôr §72 🙂

mima172
11. feb 2025

Určite počkaj po skúšobnej dobe a následne to písomne oznám a gratulujem 🙂

krasneleto
11. feb 2025

@elanor @simca06022011
@jozinzbazin22 som rada, ze to vidite jednoznacnejsie ako inspektorat prace a zakon... a moja skusenost- vlastna tiez vlastne neexistuje... lebo vy viete lepsie...ok.. skladam zbrane... idealne je po skusobnej, nikde som netvrdila ze nie, sama som tak chcela, zial tehotenstvo bolo okamihom rizikove a musela som riesit v skusobnej a nenechat so sebou vydrbat...