Mám oznámiť tehotenstvo počas skúšobnej doby?
Nastúpila som do novej práce a zistila, že som tehotná. ( Gynekologicka povedala že prirodzene to už nepôjde,že tento rok začneme proces v CAR ,no ale predsa sa podarilo,len som nečakala že tak skoro ).
Prekročila som 12tt,takže najväčšie riziko mám za sebou. Skúšobná doba mi končí o tri týždne. Mám počkať alebo to povedat keďže už je po12tt?
Je to práca v korporácii ,kde keď vypadnem,svet sa nezrúti. Sme veľký tím. Tehotenskú knižku mám ale potvrdenie ( máme špeciálne tlačivo na to ) to ešte nemám. Tento týždeň mám meeting so svojim nadriadeným,tak zvažujem či to už povedať ale počkať. Či myslíte? Je to firma ktorá sa striktne riadi rôznymi nariadeniami ,takže to že by ma vyhodili kvôli tehotenstvu je viac než nepravdepodobná. Ak by ma aj vyhodili ,nárok na materské mám. Ale neviem kedy je správna doba. Zažil to niekto ?
@krasneleto ochranná doba, ktorú tu spomínaš (asi štatút chránenej osoby podľa teba) sa vzťahuje LEN na výpoveď.
Ty si pozri par.72. Viem, že si si tým prešla a v konečnom dôsledku ma ten zamestnanec práva o ktorých píšeš, ktoré sa však v reáli veľmi ťažko presadzujú a musí o ne tvrdo bojovať. No pokial firma bude veľmi chcieť, tak ten správny a nepriestrelný dôvod skratka nájde a nič ti nepomôže. I keď to bude nefér. V SD tam totiz nie sú explicitne vymenované dôvody tak, ako pri výpovedi. Tým pádom ma firma oveľa voľnejšie ruky a možnosť ako s týmto paragrafom naloží. Na druhej strane, nemožno od zamestnávateľa požadovať, aby niekoho zamestnával ďalej, len preto, že je niekto tehotný a s kým už v SD nebol spokojný.
Určité obmedzenia Zákonník práce upravuje v prípade skončenia pracovného pomeru v skúšobnej dobe so zamestnankyňou, ktorá je tehotná. Zákonník práce pre prípad skončenia pracovného pomeru s takou zamestnankyňou neurčuje žiadne konkrétne platné právne dôvody skončenia pracovného pomeru, požaduje však, aby tieto dôvody nesúviseli s jej tehotenstvom.
Pri skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe s tehotnou zamestnankyňou je zamestnávateľ povinný svoje rozhodnutie skončiť pracovný pomer náležité písomne odôvodniť s tým, že dôvod skončenia pracovného pomeru nemôže súvisieť s jej tehotenstvom.
Pre platné skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe s tehotnou zamestnankyňou Zákonník práce teda vyžaduje nasledovné náležitosti skončenia pracovného pomeru:
písomná forma oznámenia o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe,
písomné odôvodnenie skončenia pracovného pomeru v skúšobnej dobe,
existencia dôvodu skončenia pracovného pomeru v skúšobnej dobe, ktorý nesúvisí s tehotenstvom tejto zamestnankyne.
Inak pre mnohých, ktorí píšu o podmienke pisomne oznámiť tehotenstvo (určite lepšia cesta), avšak nie je to celkom tak (vyjadrenie IP, https://www.ip.gov.sk/faq/moze-mi-dat-zamestnav...)
Jednou zo situácií, kedy je zamestnanec chránený pred skončením pracovného pomeru výpoveďou zamestnávateľa, je vymedzený v § 64 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce. Tento okruh zahŕňa dobu, kedy je zamestnankyňa tehotná, ale ešte nie je na materskej dovolenke. Podľa judikatúry súdu (R 74/1966) „rozviazanie pracovného pomeru výpoveďou v dobe, kedy pracovníčka je tehotná, je právne neúčinné, a to bez ohľadu na to, či podnik o tehotenstve vedel“. Z uvedeného hľadiska teda na ochranu postačuje samotná skutočnosť, že zamestnankyňa je tehotná, a to bez ohľadu na to, či o tom zamestnávateľ alebo dokonca zamestnankyňa vie.
@krasneleto a ty si s z hrušky spadla ? Jasne že ju v skúšobnej dobe nevýhodná z dôvodu tehotenstva. Všetky ženy sa ti snažia vysvetliť že zamestnávateľ si proste môže vymyslieť akýkoľvek dôvod aj napriek tomu že je tehotná. Toto samozrejme zamestnávateľ nemôže spomenúť ale vyhodiť ju môže z akéhokoľvek iného dôvodu ktorý uvedie a samozrejme dokazovanie že to tak nie je je komplikovane.
@krasneleto z jablone si spadla ? Nevieš čítať s porozumením ? Počas skúšobnej doby nemusia uviesť dôvod rozviazanie PP, žiadny, nijaký, len strohý text že sa po ukončuje k dátumu xy. TO nie je vyhadzov , prepustenie, to je ukončenie PP v skúšobnej dobe, a tak samozrejme do papieru neuvedu že z dôvodu gravidity , bolavych zubov či zlomenej nohy.
Zloz si čo chceš, trepeš blbosti.
@krasneleto spadla si z oboch
@cacianka skoro som zabudla, ake je diskutovat s niekym bez fotky, kto je znacne frustrovany sam zo seba... napriek tomu ti zelam pekny den... a z tejto diskusie odchadzam... ked je tu kazdy mudrejsi ako inspektorat prace a zakon a jeho vykladanie si prisposobujeme zazitej situacii, tak potom kazda rada zbytocna...
@krasneleto som sa zasmiala, že ja a frustrovaná... aha, všetci sme blbci len ty si lietadlo...
čítať s porozumením, komentovať s porozumením ti veľmi nejde.
pekný deň aj tebe, nefrustrovaný
@krasneleto no pocas sk.doby ozaj kazda rada zbytocna,co sa tyka zakona.Potom po 3m po sk.doby mozes pisat a hlavne dobre radit,co hovori zakon.
@cacianka neviem, ale ked si po sebe precitam, nenachadzam jednu invektivu voci inemu nazoru... popracuj na svojom prejave, zbytocne posobis vo finale frustrovane, ked mas potrebu cudziu zenu osocovat
@krasneleto ty si neskutočne pletieš výpoveď a skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe. Ani nepíš, že si pracovala na personálnom 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@huxy tak si pletiem ja, ispektorat, aj zakon. ok - preto ma nevyhodili v skusobnej, ked povodne chceli. ... a ano robila... personalnu cast personalneho. ale to je ina tema...
Aj pre inšpektorát práce aj pre zákon je výpoveď jedna vec a ukončenie pra.pomeru v skúšobnej dobe, druhá. Fakt len ty si asi lietadlo, lebo všetci ostatní to chápu.
V skúšobnej dobe sa N E V Y H A D Z U J E !
@huxy dakujem, doteraz som netusila rozdiel medzi vypovedou a ukoncenim pracovneho pomeru... prosim adresuj svoje pripomienky, tam kde mi nakoniec vyhoveli, hoc ma vyhodit chceli... asi aj oni budu lietadla...
@krasneleto 🤦♀️
@krasneleto teraz ma to celkom zaujima. Chapem tomu spravne, ze si v skusobnej dobe oznamila tehotenstvo a chceli s tebou teda ukoncit PP pocas skusobnej doby, ale nenasli adekvatny dovod? Alebo nasli a dala si to presetrit a potom sa zistilo, ze sa dovod nenasiel ?
@krasneleto verím tvojej skúsenosti, aj tomu zákonu, že je myslený tak, ako ho vysvetlujes a no v práci je už ťažšie aplikovateľný. To, že teba zrovna neprepustili, neznamena, že inde by postupovali rovnako. Všade sa v tých zákonoch orientujú a ovládajú ich v inej miere, veď to poznáme.
Tvoj príspevok hovorí za vela, ako to bolo prave tam:
“prve co HRL spravilo bolo, ze ma vyhodila, spolu s oznamenim o tehotenstve to ale z tohto dovodu nebolo mozne... ”
Prave pre toto by som tu firmu nedávala za vzor a príklad bežnej praxe.
@krasneleto zamestnávateľ ju môže prepustiť z iného dôvodu...a nie je chránená len kvôli tomu že je tehotná. 🤷
@cacianka
V prípade tehotenstva je potrebné ukončenie PP v SD zdôvodniť (logicky nie tehotenstvom), ukončenie však možné je, nie je taká ochrana ako mimo v SD.
@krasneleto
Mali ste šťastie, že sa zamestnávateľ poriadne neorientuje. Inak by sa Vás legálne "zbavil".
Urob ako to ty citis, nepozeraj na inych ako a kedy to oni oznamili. Ty sa riad seboh, svojim svedomim, svojim charakterom. Mozno prave to zavazi, ked nadriadeny uvidi tvoju cestnost a ferovost, ze si to oznamila este pred skoncenim skus.doby tak si ta mozno bude este viac vazit a nechs si ta tam aj po. Uz len ci ty tam chces ostat.
@krasneleto zhodnotila by som to podľa toho, čo píšeš asi takto. Najskôr ta, ako tehotnú chceli v SD prepustiť z dôvodu tehotenstva. Následne už nehľadali iný dôvod, pre ktorý by to ukončenie PP mohli urobit. Zrejme im došlo, že už by neobhájili, že ten skutocny dôvod bol iný ako tehotenstvo. Preto ta neprepustili. Hotová Philadelphia s T.Hanksom toto 😅
Lenže ty podľa mna nesprávne vyvodzujes dôsledky a z príčin následky. Ina firma, ktorá takúto chybu nespravi, nebude postupovat rovnako v prípade, že niekoho kvôli tehotenstvu nechce ďalej zamestnávať.
@tiika chceli ma prepustit z dovodu skusobnej doby- bez dovodu . Informovala som sa ako postupovat, aby tak nebolo a este v ten den som tehotestvo oznamila aj s prekladom a potvrdenim od lekara oficialne. Obratila som sa na inspektorat prace, ktory ma odvolal na status chranenj osoby a na zakon o diskriminacii a na ine vyssie uvedené zákony. Postupovala som tak, ako mi poradili, dohladat mejl o tom na aky presny odsek som sa odvolala naozaj neviem , nakolko je to 11 rokov.
@evaachesa ja som ale nikdy a nikde nepovedala, ze z ineho dovodu nemoze. podotkla som , ze kto a preco by ten dovod hladal a aky by mal na to dovod, ked dovtedy napr. deklaroval absolutnu spokojnost s vykonom.

@krasneleto sama vidis, ze mas zlu skusenost. Ano, nesmu ti do ukoncenia napisat dovod tehotenstvo. To mas pravdu.
No v skusobnej dobe, naopriek oznamenemu tehotenstvu, napriek tomu, ze v beznom PP plati po oznameni tehotenstva (idealne pisomne), pocas trvania PN, aj pocas trvania OCR ochrana, ze ta vyhodit nesmu, iba vo velmi vynimocnych pripadoch, ta prepustit mozu. Lebo vsetky tieto ochranne doby, lehoty a somariny sa pocas skusobnej doby na zamestnanca nevztahuju. Skusobna doba je v tychto vsetkych veciach prave ta vynimka, pocas ktorej ta mozu prepustit. A ak ti to niekto tvrdi, ze nie (lebo sorry, omielas hluposti ako pokazeny gramofon), tak ma to mrzi, ale uviedol ta do riadneho omylu, lebo v praxi to tak ani omylom nefunguje, a je to v sulade so zakonom...