icon

Mám oznámiť tehotenstvo počas skúšobnej doby?

10. feb 2025

Nastúpila som do novej práce a zistila, že som tehotná. ( Gynekologicka povedala že prirodzene to už nepôjde,že tento rok začneme proces v CAR ,no ale predsa sa podarilo,len som nečakala že tak skoro ).
Prekročila som 12tt,takže najväčšie riziko mám za sebou. Skúšobná doba mi končí o tri týždne. Mám počkať alebo to povedat keďže už je po12tt?
Je to práca v korporácii ,kde keď vypadnem,svet sa nezrúti. Sme veľký tím. Tehotenskú knižku mám ale potvrdenie ( máme špeciálne tlačivo na to ) to ešte nemám. Tento týždeň mám meeting so svojim nadriadeným,tak zvažujem či to už povedať ale počkať. Či myslíte? Je to firma ktorá sa striktne riadi rôznymi nariadeniami ,takže to že by ma vyhodili kvôli tehotenstvu je viac než nepravdepodobná. Ak by ma aj vyhodili ,nárok na materské mám. Ale neviem kedy je správna doba. Zažil to niekto ?

Strana
z5
tanicka907
11. feb 2025

@krasneleto teraz nechcem nejako rypat, ale z toho co si napisala, to znie skor, ze si tehotenstvo vyuzila vo svoj prospech (uplne opacne ako sa tu diskutuje) klobuk dolu, tiez by bolo nas bolo viac takych zien, ktore z toho nieco vytazia.

kazdopadne ma ale zaujima, ci teda doslo ku ukonceniu pomeru? Pisala si, ze si po skonceni SD odisla? Mala si narok na PN? Oskytli nejaku kompenzaciu ci len stiahli ukoncenie?

tiika
11. feb 2025

@krasneleto chceli ta prepustiť po tom, ako si im ústne oznámila tehotenstvo či predtým? A potom si im priniesla potvrdenie. Lebo to je akési nejasne.

IP aj každý právnik odpovedá na to, na čo sa pýtaš a aké mu dáš informácie.
Ak si s nimi riešila to, že chceli s tebou ukončiť PP v SD bez uvedenia dôvodu, pričom ty si tehotná, je to protizákonne a diskriminačne. Zákon pred tým tie zeny chráni, čo napokon celú dobu rozoberame.

No nejakym spôsobom to nevyvracia to, čo tvrdím. Mohlo to byt tak nejako približne, nie úplne.

krasneleto
11. feb 2025

@tiika mala som odrobene 2 a pol mesiaca... bohuzial som zacala krvacat a isla k lekarovi, ktory povedal hned , ze ostavam doma na rizikovom. na druhy den som to povedala sefke... bola tam aj kolegyna, ktora ma prijimala. povedala mi, ze som nepochopila, ze mam vyhadzov. este v ten den som oznamila... a aj to, ze do prace uz realne pridem iba v pripade, ak by som potratila, ze mozu na moje miesto niekoho hladat.

krasneleto
11. feb 2025

@tanicka907 bohuzial, ak by som vedela vyuzit situaciu, ostala by som tehotna v praci predtym, kde som robila na minimum u kamaratky ako brigadu kedze som bola stale u doktora, ktora by mi plat navysila aby som mala normalnu matersku. kedze som tam pracovala len na brigadu. tehotenstvo prislo prirodzene po 5 rokoch snazenia a 2 cykloch ivf, rozvode atd. cize nie , nechcela som vyuzit. moja predstava bola zaucit pre materskou novu kolegynu a chodit normalne do prace. ovela lepsie by mi padlo, ist na matersku z prace, takto som dostavala PN nieco okolo 200€ a matersku 216€ nakolko sa mi nepocitala z platu, kedze u noveho zamestnavatela som neodrobila 90 dni . cize nie , system som odrbat nechcela, ani firmu, ani som tehotestvo - prirodzene nikdy neocakavala... a dokonca ani to ze od 5tt-25 tt budem iba lezat...

isla som na PN pocas skusobnej doby a pracovny pomer skoncil tak ako hovorila zmluva na dobu urcitu . dokonca mi vyplatili aj narok na dovolenku, ktory kvoli dlhodobej pn mohli kratit.

huxy
11. feb 2025

Je komické, ako si niekto potrebuje dokazovať svoju pravdu. X-krát sme napísali, že v skúšobnej dobe môžu prepustiť aj tehotnú, samozrejme dôvod nemôže byť tehotenstvo. Všetko znegovala. A zrazu píše už iné 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

tanicka907
11. feb 2025

@krasneleto chce sa mi blejt, ze kolegyna ktora ta prijimala dala taky koment. Zena zene.

To ma mrzi, cakala som stastny koniec, ze inspektorat ti dal za pravdu atd. a ze si z toho vysla apson ako moralny vitaz. Snad sa to odrazilo vo vytuzenom babatku.

Ale je to trochu ina situacia ako to co tu popisuju ostatne damy.

krasneleto
11. feb 2025

@huxy ty sa konecne upokoj prosim ta. pisem to tak, ako to bolo a IBA moju skusenost.

krasneleto
11. feb 2025

@tanicka907 kolegyna prave naopak ma dala do obrazu , lebo ja som ten rozhovor takto vobec nepochopila a poradila mi aj kroky... ktorymi som sa ubrala.

krasneleto
11. feb 2025

@huxy este raz, lebo ty zjavne potrebujes si tu nieco enormne dokazat. takto mi bolo poradene IP odvolavajuc sa na zakon, s tym ze som v prave. kde som tvrdila, ze z ineho dovodu vyhodit nemozu? mna chceli vyhodit PRAVE preto, ze som tehotna... a mam za to, ze je nechutne za sekundu najst akoze dovod na vyhodenie . nikde som ale nepovedala, ze sa to este nikomu v zivote nestalo, tak si vyloz nohy a odreaguj sa inde

janai1
11. feb 2025

@huxy hlavne ze už aspoň 3x napísala že odchádza z tejto diskusie a aj tak si furt ide svoje 😀 ešte aj právnik sa jej tu vyjadril a ona furt

evaachesa
11. feb 2025

@krasneleto trošku ti nerozumiem prečo zrazu píšeš inak. 😃

krasneleto
11. feb 2025

@evaachesa a co pisem inak? tak raz ked to takto bolo,tak to takto bolo. ja neviem.. mam napisat ako do byvalej prace, ze dohladajte mejl, ktorym som oznamila tehotesntvo, aby som tu dokazovala, ze to, co hovorim tak bolo? alebo ako? ja som tu napisala skusenost, to ze vam nesedi do pribehu ma skutocne mrzi, ale tak to bolo...

cacianka
11. feb 2025

@krasneleto ale ty tu splietas niečo úplne iné, tvoju skúsenosť, že ti kolegyňa po oznameni gravidity povedala že ti práve kvôli nej končia pp.
Ona si bola vedomá obsahu svojho vyjadrenia a preto firma cúvla a odstúpila od ukončenia PP. Takže tvoje tvrdenia tu v diskusii boli zavádzajúce.
PS.keby tvoja kolegyňa držala ústa, alebo teda firma ( píšeš to opäť zmätočne)mohli ti dať ukončenie k poslednému dňu SD a vôbec neuviesť dôvod, prípadne úplne iný, ako tehotenstvo.

krasneleto
11. feb 2025

@cacianka mne to povedala sefka, sposobom, ktory som nepochopila a kolegyna ma opozornila na to, co to znamena a co mam robit.. that´s all
ano , keby ma na to kolegyna neupozornila, neoznamila by som oficialne a nekontaktovala pravnika a IP ako postupovat a vyhodili by ma ako psa... oprela som sa o zakon a odporucenie a nevyhodili ma... staci takto ? lebo vlastne nakoniec ja tu klamem, zavadzam, a neviem co este vsetko

cacianka
11. feb 2025

@krasneleto nikto ti nepísal že klameš, ale píšeš o niečom inom. Tvoja nadriadená ti to oznamila, tak aby nemala prúser, veď tam boli svedkovia, tak museli cúvnuť. Ale to je ina verzia, ako tu autorke píšeme my.
Spočiatku si písala celkom inak a tvrdila niečo iné a opačné

huxy
11. feb 2025

@krasneleto pane bože 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

krasneleto
11. feb 2025

@cacianka čo iné ako mi tvrdil IP som tvrdila ? Veď ja som ani nemala potuchy čo robiť,postup som si nenasla na MK,ale postupovala som tak ako mi bolo odporučené

evaachesa
11. feb 2025
sticker
krasneleto
11. feb 2025

@huxy veľmi frustrovaná?

tiika
11. feb 2025

@krasneleto prepáč, ale ty si fakt tvrdila, že z iného dôvodu ta prakticky vyhodiť nemôžu, si chránená osoba, ten dôvod by musel byt obzvlast zavazny, napr.nadbytočnosť a argumentom bolo to, že ani teba nevyhodili, pretože s tvojou prácou boli spokojný atď.

Až teraz uvádzaš situáciu na pravú mieru. IP ti potvrdil iba to, čo sa tu píše od začiatku. Nevyhodili ta, lebo z dôvodu tehotenstva nemohli, meniť dôvod je podozrivé, a najmä si hned ostala na PN, takze im to bolo už prakticky jedno, PP skončil uplynutím doby určitej.

A ozaj nerozumies inej situacii, dôvodom zamestnávateľa, ked niekto ledva nastúpil, ešte sa nestihol poriadne osvedčit, zaucit, musia mu nadalej venovat čas a prostriedky na zaskolenie a to všetko s perspektívou, že do pol roka odíde a on opäť budu hladat za neho nahradu atď..?
K tomuto už je zbytocne sa pre mna aj ďalej vyjadrovať.

tiika
11. feb 2025

@krasneleto v jednom ti však veľmi fandím, úprimne, ako si sa za seba postavila a situáciu riešila. Bodaj by bolo takýchto ľudí v našej spoločnosti viac.

krasneleto
11. feb 2025

@tiika nikde som netvrdila to čo píšeš. Iba s otáznikom kto a prečo by to v sekunde vymýšľal

krasneleto
11. feb 2025

@tiika dakujem

tiika
11. feb 2025

@krasneleto áno, presne na to, IBA s otáznikom kto a prečo by to vymýšľal som reagovala.
Netvrdila si, že len s nejakym dôvodom by ta prepustiť nemohli? Že by to muselo byt napr.zavazne porušenie prac.disciplíny, nadbytočnosť?

huxy
11. feb 2025

@krasneleto ja vôbec. Ale ty evidentne máš nejaký problém

mandarinka555
Odpoveď bola odstránená
Strana
z5