icon

Mám sa odsťahovať kvôli práci?

marca12
27. jan 2015

Stahovali sa koli praci do ineho mesta?Bohuzial v nasom kraji si neviem najst slusne platenu pracu a poloviciak dostal dobru ponuku v Ba a zvazujeme,ci ist.Pravdu poviem velmi sa mi do toho nechce.A neviem,ci mam sancu si tam nieco najst.Jazyky viem iba na zakladnej urovni a to je podmienka v kazdom zamestnani,ktore som doteraz hladala.Tu pracu mam,no slabo platenu.Ako ste zvladli nove prostredie a podarilo sa vam v cudzom meste zabezpecit si po case vlastne byvanie?Potrebujem hlavne povzbudit a prekonat strach z buducnosti... nebojim sa novych veci,no uz som asi "stara" na taketo zmeny.obaja mame 30 rokov a nemame deti.Odist chceme hlavne koli vyssiemu zarobku

Strana
z2
anah88
28. jan 2015

@marca12 ahoj...síce skúsenosti so sťahovaním za prácou nemám, ale takisto sa na to chystám...zvážili sme si s priateľom, že sa nám to oplatí risknúť a ísť vyskúšať hľadať prácu do iného mesta ako ostať tu s takou nijakou vyhliadkou...v Tvojom/Vašom prípade by som to hneď brala, najmä ak Tvoj partner má prácu viac-menej istú...a určite aj ty čoskoro niečo nájdeš, keďže si už bola pozvaná na pár pohovorov...držím palce 😉

natalym
28. jan 2015

@marca12 My sme sa za prácou sťahovali niekoľkrát. Neľutujem, ale tí čo zostali doma a čakali sú tom dnes tak isto ako my, tak neviem či sme sa nemali radšej a to vykašľať a žiť s min. príjmov a čakať na príležitosť vo svojom rodnom meste. Jedine, že skúseností máme na rozdávanie a dokonca už sme na tom tak, že by nás nikto ani nezamestnal, lebo sme moc dobrí, by sme ich stáli veľa peňazí. Áno už som sa stým stretla aj môj muž. Tak podnikáme. Má to svoje výhody ale aj nevýhody. Dokonca sme mali aj malé deti a sťahovali sme sa z jedného konca republiky na druhý. Zvykli sme si aj deti. Teraz sme už 10 rokov na jednom mieste. Skúste.

lubina
28. jan 2015

@marca12 30 rocna a stara?? 😀 Podla mna v pohode sa prestahovat...ja este bez partnera som sa stahovala asi 3 x na riadne dlahe vzdialenosti.A s muzikom sme sa stahovali cez celu Europu, uz aj s malou dcerkou a ja tehotna....takze dvaja dospeli ludia podla mna sa prestahuju uplne vpohode a budes mat nove vyzvy a aj novych priatelov si najdete 🙂

doty1
28. jan 2015

@marca12 ja to celkom chápem, ja som sa napríklad rozhodla tak, že nechcem ísť žiť ani bývať nikde ďaleko od rodiny....a to nie som každý druhý deň u rodičov ani na nich nevisím ako cecok. Chcela som ale žiť tu na SK a v blízkosti svojej rodiny....v 35 sme sa presťahovali na dedinu a doteraz nemôžem povedať, že som si zvykla.
Takže je to aj o tom, aký je človek, čo je preň dôležité, čo je ochotný obetovať a čo už nie. Na druhej strane netreba hneď všetko zavrhnúť a treba vyskúšať. Možno bude stačiť, keď si nájdeš nejakú spriaznenú dušu a hneď bude aj BA "krajšia" 🙂

ivkadracova
28. jan 2015

@marca12 Pre povzbudenie: ja som take rozhodnutie urobila v 26 rokoch tiez bezdetna, a dobre som urobila. Viac moznosti, viac ludi, nasla som si na sluzobke manzela, teraz mam 31 a mame deti.. kazdy stvrt alebo pol rok si dame tour de slovakia a navstivime rodiny. Nic nelutujem. Je uplne normalne stahovat sa za pracou. Drzim palce.

katpetdo
28. jan 2015

@marca12 poveim ti jedno, chodte. ste bez deti, tak uz flexibilnejsi v zivote nebudete.Netreba sa bat zmien. Moji rodicia sa stahovali do inej krajiny (na SK) ked uz mali takmer 40 rokov a dve tdeti a nelutuju. Zaciatky su vsade tazke, ale ak je clovek ochotny sa aspon ciastocne prisposobit prostrediu, v ktorom zije, tak si zvykne vsade. Hlavne mnohe miesta v 20 rokoch vnimame inak ako v 30...je len potrebne dat im sancu.

yanni
28. jan 2015

jaaaaj keby len do ineho mesta. Do inej krajiny. Ja nic nelutujem. Take moznosti studia, prace, kariery, byvania by som na Sk nikdy nemala. Aj muz sa mi "priplietol" pod nohy, aj som sa vydala, deti, staviame dom, pracujeme obaja, da sa to aj pri detoch, ine podmienky pre rodicov (samozrejme tiez ako v ktorej firme) ale väcsia sanca robit aj popri materske, skrateny uväzok, viac moznosti pre deti.
ja by som na vasom mieste utekala nie len do BA ale este dalej. A bez deti. No svet gombicka.

monika11m
28. jan 2015

odist kvoli praci je total normalne my sme sa s priatelom asi pred rokom zacali ucit nemecky a chistame sa von do svajciarska.

adelakk
28. jan 2015

@marca12 Ja pochadzam z malej dediny na Zapadnom Slovensku. Ked som mala 18 odisla som do Skotska, po roku som sa vratila domov. Doma som bola cca 3 dni, zbalila si kufre a odstahovala som sa do Bratislavy. Tam som pracovala pol roka kym nezrusili moju pracovnu poziciu. Potom som bola pol roka pracovne v Izraeli, neskor dva roky v Rusku, par rokov na Slovensku, potom devat rokov v Anglicku. Teraz uz druhy rok zijeme s manzelom a dvomi detmi v Bratislave. Pracujem z domu popri materskej, manzel pracuje tu v Bratislave. Keby sme on, alebo ja dostali dobru pracovnu ponuku, tak balim kufre a odchadzame. Stahovanie sa za pracou je v zahranici uplne normalna vec. Uz sa do toho dostavame aj tu na SVK a vela ludi sa za pracou stahuje.

hladampomoc
28. jan 2015

@tykat ahoj. mozem sa spytat v akej dedinke pri Ba byvas ako to nie je tajne? Dakujem. ak chces mozes aj IP

marca12
autor
28. jan 2015

a ako ste si nasli pracu?cez inzeraty ? ako ste chodili na pohovor,ked ste byvali daleko?

adelakk
28. jan 2015

@marca12 hladala som si pracu rozne - inzeraty, osobne, alebo som poposielala zivotopisy a niekto sa ozval. Raz som na pohovor letela lietadlom z Anglicka na SVK. To sa dalo ked som nemala deti, teraz je to zlozitejsie, ale nie nemozne.

marca12
autor
28. jan 2015

@adelakk chapem,ano vela ludi ide za pracou,no vela ludi nema dobre vztahy s rodinami a preto sa necudujem,ze nemaju problem odist.staci,ked citam diskusie tu na konovi ako zeny okydavaju svoje rodiny,svokry,svagrine a pod. priatel ma chorlaveho otca,casto s nim treba chodit do nemocnice,no kto s nim pojde.nasi tiez uz nevladzu.jasne da sa kazdy vikend chodit ako to robia nasi znamy,no chcem mat svoj zivot a domacnost a nie byt cez tyzden v praci a vikend u rodiny.zvyknut si zvyknem.len ja som strachopudko,co sa tyka prace.nikdy som nebola bez prace,vzdy som mala stastie rychlo si najst.no v poslednej dobe sa mi nedari a v tejto praci uz nemozem zotrvat.strasne nizky plat mam

adelakk
28. jan 2015

@marca12 pises, ze ta pozvali na pohovor a ty si odmietla, lebo si nevedela plynule cudzim jazykom. Keby boli naozaj vyzadovali plynulu znalost cudzieho jazyka, tak by ta neboli na pohovor pozvali. Ked uz raz na pohovor pozvu treba ist. Mozno nemaju ziadneho vhodnejsieho kandidata a tak by dokazali zlavyt z povodnych poziadaviek. Viem o com hovorim, pracovala som devat rokov ako manaerka a urobila som za ten cas mnozstvo pohovorov a rukami mi presli stovky a stovky zivotopisov. Takze trosku sebavedomia a ist do toho.

natalym
28. jan 2015

@marca12 Na to rovno zabudni, že chodiť na víkendy domov. Ak budeš mať v robote frmoly, tak v sobotu budeš rada, že sedíš na riti. Ale tak zase si mladá, nemáte deti, ja by som to dnes už nezvládala čo kedysi.
Držím palce. Bohužiaľ rozhodnutie je len na Tebe.

wena
28. jan 2015

@marca12 V prvom rade si zrátajte či sa vám do BA oplatí prísť. Podľa mňa sa do BA oplatí prísť len ľuďom, ktorý budú pracovať na trochu vyšších pozíciách, pokiaľ bude jeden z páru učiteľ a druhý predavač, tak si veľmi nepolepšia (to len príklad píšem). Čo sa týka jazykov, kľudne choď aj na pohovory kde ten jazyk vyžadujú, vo väčšine prípadov sú požiadavky v inzeráte nadhodené a ten jazyk sa na veľa pozíciách reálne ani nevyužíva. Určite sa to oplatí skúsiť.

adelakk
28. jan 2015

@marca12 Ja som mala s rodinou vzdy dobre vztahy, preto sme sa aj po rokoch vratili na SVK, aby nase deti mali aj inu rodinu nez len nas dvoch. Pozri, Ty najlepsie vies, ci chces zostat kvoli rodine tam kde si, alebo chces odist. Moja mama tazko ochorela v case ked som bola v zahranici - kedze sa mal o nu kto postarat, tak som sa nemusela vratit nastalo na SVK. Prisla som cca na 4mesiace, aby som pomohla. Potom som sa vratila do Anglicka, aj ked to nebolo lahke rozhodnutie, a prichadzala som domov tak casto ako sa mi dalo. Takze rozhodnut sa musis sama. Ja iba mozem povedat z mojej vlastnej skusenosti, ze by som sa radsej prestahovala za pracou, akoby som mala byt nezamestnana.

marca12
autor
28. jan 2015

@adelakk pani som povedala,ze ovladam slabo anglictinu a ona sa ma opytala po anglicky a ani slovo som jej nerozumela.takze sama uznala,ze nema vyznam so mnou stracat cas.

marca12
autor
28. jan 2015

@natalym my nebyvame az tak daleko od Ba a vacsina nasich znamych chodi na vikendy domov,lebo nechcu byt v panelaku

piacere
28. jan 2015

@marca12 mala som napísaný siahodlhý príspevok, ktorý mi neodoslalo.... tak skúsim ešte raz a kratšie 😀
U manželovej terajšej práce tiež vyžadovali ANJ aktívne, on mal v tom čase len základy. Napriek tomu ho (kvôli iným skúsenostiam, vedomostiam a škole v životopise) na pohovor volali. A keďže ich milo prekvapil svojimi technickými a strojárskymi vedomosťami, prijali ho s podmienkou, že do roka (mal zmluvu na dobu určitú - 1 rok) musí postúpiť v ANJ o level vyššie (po prijatí robil vo firme test z ANJ). ALE! Angličtinu mu platila firma, mal ju 2x do týždňa priamo vo firme v rámci pracovnej doby 🙂 Samozrejme, že postúpil vyššie.... Teraz si lieta kade-tade po služobkách, telefonuje po anglicky s nemcami, číňanmi, talianmi.... pritom jeho prvé telefonáty boli (ako on s vtipom spomína) "s mapami pod pažami".... Takže áno, ANJ je v jeho firme a na jeho pozícii skutočne potrebná a bez nej by bol stratený, ale nikdy nevieš, či ťa firme nebude chcieť kvôli tvojim vedomostiam a jazyk ťa sama naučí....
Na druhej strane ja som pred MD pracovala vo firme, kde v inzeráte tiež vyžadovali ANJ aktívne... tiež som nevedela (ani dodnes neviem), prijali ma s tým, že som ochotná sa v ANJ zlepšiť na vlastné náklady a v rámci svojho voľného času.... nakoniec z toho vysvitlo to, že firma mala hlavného dodávateľa v Poľsku.... ja som odtiaľ robila objednávky... a vieš ako sme sa dorozumievali? Nárečím 😀 a googlepoľštinou... a pani poľka bola rada, lebo vedela po Anj tak ako ja.... takže tam napr. tá anj nebola taká podstatná ako sa na pohovore tvárili a v podstate som ju nepotrebovala... a to čo som potrebovala v prípadnom maily som si vedela poradiť cez googleprekladač....

A padol tu dobrý názor.... pokiaľ aspoň jeden z vás nejde na dobre platenú pozíciu, ale budete učiteľ-predavač, tak sa sťahovať skutočne neoplatí....

Držím palce, teraz, bez detí a hypotéky to máte najľahšie.... nič vám nebráni zbaliť tri kufre a odísť.... a rodina si, žiaľ, bude musieť zvyknúť... ja som jedináčik a celá moja rodina ostala na opačnom konci Slovenska 600km odo mňa, mama je dokonca vdova, takže sama samučičká (v úvodzovkách, pretože tam má brata, švagriné z otcovej strany atď.....). Ale väčšina mladej generácie z našej rodiny beztak odišla do sveta, či na západ, stará generácia dožije a tým moje rodinné korene k východu končia....

natalym
28. jan 2015

@marca12 Tak potom aký problém?

Strana
z2