Mám sa vrátiť do práce pri ročnom dieťati?
Ahojte, stojím pred veľkou dilemou. Doma mám ročné dieťa. Volal mi šéf, že nutne potrebujú obsadiť moje miesto a teda že prvej volá mne, pretože keď niekoho príjmu mne bude ponúknuté iné miesto. No zrejme nie na tom istom oddelení ale vramci korporátu. (Nepíšte mi prosím, že to nesmie urobiť, že mi musia drzat miesto a podobne). Iné miesto by som však nechcela, takze by som dala vypoved.
Nastúpiť by som mala v máji. 3x do týždňa kancelária, 2x HO. Niektorý týždeň 3x HO. Plat v čistom 2000€. Ide o to, že zrovna moja pozícia b iných korporatoch nie je tak dobre zaplatená.
Dieťa by malo rok a pol. Muselo by ísť do jasliciek ak nechcem o prácu prist. No stojím pred dilemou či vymeniť toto obdobie kvôli práci. Ale vieme aka je situacia, trh prace je neistý a tu mám TPP. Neviem čo urobiť. Bijú sa vo mne dve silne emocie. Vratili by ste sa, keby ste boli v mojej situácii?
@lenkakravcova ...áno veľmi rada chodím do práce.Chapem,že pre teba nepredstaviteľné,ale je to tak.🤷🏻♀️
@doriiis však uvidíš časom.. to, že majú o pár rokov viac neznamená, že ti to nevytknú niekedy v dospelosti.
Čiže keby si mala možnosť ísť na 8.00 a vrátiť sa na 14.00 s tým istým platom tak by si nemenila?
@doriiis a spis koľko? Pretože bud musíš mať neskutočný spánkový deficit, alebo chodiť spať o 8 večer. Keby takto fungujem, tak ležím na operačnom stole alebo v hrobe so zlyhaním srdca. Zdravie ma človek len jedno. A dá sa aj pracovať aj normálne žiť aj mat peniaze a nie celý život otrocit a ospravedlňovať si to. Život máme len jeden a utečie a skončí niekedy rýchlejšie ako chceme
@lenkakravcova ....8 rokov som pracovala 20 hodín týždenne.Teraz pracujem 37,5 hod týždenne za 2 x toľko.🤷🏻♀️ Takže nie.Toto zamestnanie mi momentálne vyhovuje.
@lucia147852 ...slzy neronim žiadne.😂Chodím spávať okolo tak asi medzi 22:00 a 23:00. Nie každý potrebuje 8 hod spánku.Ja som ten šťastlivec,ktorý nie.Dnes ráno som vstávala o 7:00 a o 11:00 som mala všetko hotové.Skote ranné vstávania majú svoje čaro.To si ty.Mne napríklad hrozne neprospieva dlhé voľno a nemusiet nikde ísť a nič robiť.Vtedy nastúpi moja prokrastinácia a úplne si dokaslem aj ten spánok.Ja som nočná sova,takže v čase dlhodobého ,,ničnerobenia" chodím spávať nadránom.
@lucia147852 ...zdravá som.Dakujem.Mam povinné každoročne lekárske prehliadky,kde to sledujú.😂🤭
@lenkakravcova ja som tiež ako malá bola väčšinu času s babkou, naozaj málo s rodičmi keďže pracovali a žiadnu ujmu to na mne nezanechalo. Mám rodičov veľmi rada a nič som im nikdy nevyčítala, predsa pracovali aj kvôli mne. 🤷🏻♀️ a napríklad to bábätkovské obdobie do 3 rokov si absolutne ale že absolutne nepamätám, až niečo zo škôlky.
@lenkakravcova ...ja ti neviem.Mam rodičov,ktorý tiež chodili do práce pri nás a nepamätám si,že by som im niekedy niečo vyčítala.Otec vstával 40 rokov ráno o 4:00 aby odviezol ľudí prvým busom do práce.Bol autobusár.Moji rodičia sú skôr pre mňa príkladom,že poctivou prácou sa dá aj na dom zarobiť aj deti vychovať aj si život užiť.🤷🏻♀️
Kamosku takto vyrazili, teda vlastne dve. Volali ich do roboty a sup uz boli mimo.
Nie, nesla by somod 1r.baby do roboty
@autorka po novej uprave Zakonnika prace moze matka alebo otec starajuci sa o dieta myslím do 8 rokov poziadat o home office a ak mu ho zamestnavatel neodsuhlasi, musi to riadne odovodnit. A kedze sa ti da robit 3 dni na HO, tak v tvojom pripade je HO mozny. Nech ma tu pre istotu este niekto opravi, ak s tym ma skusenost
@doriiis si skrátka úžasná, klaniame sa ti, si dokonalá žena
ale nič to nemení na tom, že si sa úplne odklonila od témy a zvrtla si to na svoje vyrypovanie, ako sú slovenské mamičky pohodlné - myslím, že si tým veľa členiek dosť urazila a ani ti to nedošlo
Ja som sa vrátila. Ten polovičný úväzok znie dobre, čo píšete, ale reálne kde ti ho na SK umožnia? Áno, sú také pracovné pozície, iBAŽE povedzme aj to B: zvyčajne sú to práce, ktoré musíš urobiť. A nikoho to nezaujíma, či to urobíš za 12, 8 alebo 4 hodiny. Práca musí byť hotová. Čiže ty sa môžeš rozkrajat, byť v strese, v skutočnosti urobiť viac, ale dodajme, že za menej. Za dve tisícky v čistom to asi nebude len taká prácička, čo sa dá robiť pomaly ako hobby pár hodín denne. Asi to chce celého človeka a byť tam reálne aj hlavou. Alebo full home Office a doma tak malé dieťa? No veľa šťastia, tiež kategória scifi, pokiaľ je tá praca náročná a zodpovedna a musíš sa sustredit. Ja by som nad polobicnym či nebodaj full tíme home Office a dieťa doma ani neuvažovala.
Autorka, uvidíš. Ja som do toho išla. Ešte počkaj, ako zvládne dieťa odlúčenie, či choroby, možno sa vrátiš spat skôr na rodičovskú, ako sa nazdáš. Ja niekedy "ľutujem", že som do toho išla, že či to malému nechýbalo (aj keď tak nevyzerá), ibaže teraz čakám druhé a dospela som k rovnakému záveru: že sa vrátim zrejme skôr. Mám už bližšie k štyridsiatke ako k tridsať, na prácu som si zvykla, mám ju rada, som tam naozaj spokojná, a v mojom veku sa mi určite nechce dokazovať a opäť niekde inde to isté, zvykať si na kolektív, či chodiť po pohovoroch, pokiaľ to nie je nevyhnutné, aby som si predĺžila čas s dieťaťom o koľko vlastne? 3 roky by boli dokopy veľa, to by v mojom prípade bola rovno profesionalna samovrazda, tak vypadnem z toho, tak o polroka? Hlavné je, že keď tu napíšu ženy, že dieťa v troch rokoch nezvláda adaptáciu v škôlke, pocikáva sa, nebodaj za to aj vylúčia, čo ďalej, ak už sa treba vrátiť robiť, tak väčšina ani len nenapíše, že nuž, tak s ňou bud doma, nie je pripravene. Vtedy to už nevadí, dieťa má smolu, odbili tretie narodky, vtedy sa to už dá nahradiť peniazmi, vtedy sa zrazu musí.
@doriiis na kolku chodis do prace? Lebo mne to nejako nevychadza s tym vstavanim o 3:30. Keby si povedala, ze prides domov o 13:30, tak este pochopim, ale o 15tej pri 35min dochadzani a 37,5h pracovnom tyzdni mi vstavanie o 3:30 po 4,5 hodinach spanku pride naozaj ako samotryznenie.
@lenka188 ..na 6:00.Pracujem od 6:00 do 14 :00.3:30 vstávam,sprcha,raňajky,kafe a rýchle líčenie.Pocas líčenia počúvam anglický podcast,lebo zlepšujem svoju anglinu.5:00 odchádzam z domu a 5: 45 už pijem čaj pred compon v ,,kancli".
Končím o druhej a 14 : 50 max som doma.Ak nejdem do obchodu alebo tak .Čo ti na tom nevychádza? 5x 7,5 je 37,5 hod.Mam polhodinovy obed
@doriiis tiez vstavam na rannu o 4,a o 6 zacinam,nic nezvycajne pre cloveka,co chce sa rano v klude bez stresu a nahanania najest,kavu vypit,namalovat a pod.
@jozinzbazin22 ...keby som nešla do sprchy,tak by stačilo aj mne o 4:00.Ale ráno studená sprcha a káva musia byť.Ranajky niekedy nemám,lebo ráno nie som hladná a mám raňajky aj v práci,keď chcem.Licenie musí byť.Mnohokrat ešte stihnem zapnúť práčku.😂🤭
@doriiis ja som zase uz v praci o 5.05,haha a tam ten kludovy rezim pokracuje dalej,vklude si vzdy mam kde zaparkovat,lebo neskor je to horor,vklude sa prezliect,dat caj cigu,pokecat,zasmiat sa dobre s kolegynou a ide sa robit s usmevom a dobrou naladou.
Ja som vždy vybrala deti. Chcela som byť s nimi, praca vždy prišla a lepšia.
@doriiis no nevychadzal mi prave ten dlhy cas, ktory travis rano doma na ukor spanku. Ale beriem, mas to tak nastavene, chces rano vela casu a tak ti to vyhovuje. Mna by to zabilo. Ja sa radsej rano ponahlam, ale dlhsie spim. A tiez mam rano sprchu, dokonca si kazde rano aj vlasy umyvam, licim sa, dam si kavu a pomozem detom vychystat sa do skolky a skoly. Ale aj so zlomenou jednou rukou to dam do hodiny 😄
@jozinzbazin22 ...to zas nie.Co by som tam tak skoro robila?My skôr ako 6:00 ani slamku neprelozime😂
Urcite nie, budes to lutovat. Ak by ste trpeli financnou nudzou, vtedy samozrejme ano. Deti rastu velmi rychlo a ten kolotoc ponahlania, rychlych nakupov, chorob a ocriek, ak mozes, oddial to, este si to uzijes az-az, ked dieta nastupi do skolky. Dochodkovy vek sa posuva a nasa generacia bude driet do 70, este sa nachodis do prace dost, nevidim dovod utekat do prace od 1.5roc.dietata, ak nemusis. Porovnavat zahranicie v tychto temach je uplne mimo. Matky v zahranici nejdu do prace od batoliat dobrovolne, ale preto, ze musia, pretoze tam system RD nie je ako u nas a matka nedostane ziadne peniaze.. Ak by bola v zahranici platena RD ako u nas, matky by s detmi zostavali doma presne tak ako velka vacsina zien na Slovensku.
@abbey1 ...no vidíš.A presne takéto ponocovania som mala,keď som nemusela ráno vstávať.Spala som do 10:00 kľudne,nič som nestíhala,nič navyše neurobila,priberala som.Ja keď nemám čo robiť a nemusím nič tak som jedna hrozna ženská,ktorá sa hnevala sama na seba,aká je lemrava.Ale to som ja.A áno,dokážem fungovať 8 hodín v práci,kde bežne nabeham 10 000 krokov za 8 hodín aj po 5 tich hodinách spánku.🤷🏻♀️
Čo už so mnou.
@doriiis A ja tvrdím, že nedokážeš fungovať? To kde čítaš?
Len ty zjavne nevieš pochopiť, že keď niekto nemusí vstávať o 3:30 v noci, dať dieťa do jaslí, cestovať hodinu do práce, nie je to pohodlný a lenivý človek. Len si to ten človek zariadil inak a hlavne vybral inak.
A tak je to v poriadku, každý, ako mu to vyhovuje.
A tých 6-7 hodín je kde teda? 🙂
@oblecenie99 nie je mozny full time HO. Mame povolené max 2x s tým, že keď nikto z tímu nemá dovlonkeu ani nič, občas je sef zhovievavý a povolí 3x ale to je možno raz do mesiaca. V novom obchodnom roku zaviedli “back to office” politiku a skratka nedá sa to obísť. A nie je mozny ani polovičný úväzok, potrebuju ma na plny. Takze tak🥲

@lenkakravcova ....prosím ťa nechoď na mňa s takýmito citovymi zvastami.Mam už troska väčšie deti ako ty a môžem ti zodpovedne vyhlásiť,že žiadne moje dieťa nikdy neutrpelo žiadnu citovú ujmu z toho,že boli dva dni v týždni s otcom alebo v jasliach.To sú také mamičkovské kecy pre tie ženy,ktoré sa samé boja odstrihnúť pupočnú šnúru.To je trauma mám a nie deti.