Mám zmeniť prácu?
Pekny den vsetkym.
Chcela by som pocut vas nezainteresovany nadhlad “zvonka”..
Pred necelym rokom som menila pracu v ramci oboru, kvoli stahovaniu sa a lepsiemu platu. Praca ma kanc. charakter, je dost odborna a vyzaduje sa v nej extra vysoke nasadenie, su dni ked nemam cas ist ani na wc. Sef a zaroven majitel firmy velmi pozorne dohliada na nas vykon, a casto nam zdoraznuje, ze nechce vo svojej firme ludi, pre ktorych sa pracovna doba konci o 15:30 zabuchnutim dveri. Multitasking je moj najlepsi kamarat, casto neviem co skor dokoncit, lebo ma nahanaju s terminmi a nemam sancu vsetko stihat za 8h prac.dobu, takze denno denne taham nadcasy 1 a viac hodin (nepreplatene). Navyse nas sef dost casto demotivuje tym, ze je vecne s niecim nespokojny, ma potrebu nas stale poucat, ako by to podla neho malo vyzerat.
Plusy prace: vyborni kolegovia, moznost napredovat v ramci prace, nadstandardne vybavenie kancelarii a hlavne plat vyssi o 200-300€ ako vsade inde na rovnakej pozicii.
Uz par mesiacov premyslam ci zostat kvoli peniazom, lebo by sa nam aj zisli kvoli kupe bytu, ale zase nie sme od nich zavisli. Je mi jasne, ze rozhodnutie musim urobit sama, len potrebujem pocut nazory inych..
@katkine_terapie tu sa hranice nedaju nastavovat, sef ma rovnaky meter na vsetkych a narovinu nam do ksichtu povie, ze pokial nezdielame jeho presvedcenie a nedavame do prace vsetko, tak mame ist robit niekde inde.
ked Ti to nevadi zostan... kvoli praxi, praci, kolegom, ale mne sa to nezda take vyhodne a hlavne jeho spravanie a to, ze ste prenho len otroci s nadcasmi??mileho slova nema, vydiera mozete ist...ty si daj plusy, minusy.
Ale prosím ťa.. to sú také silácke reči. Toto by mohol povedať keby má v túto ranu pripravených 5 vyškolených ľudí pripravených okamžite vykonávať tvoju prácu. A to nemá. Tak nech nemachruje.
Urcite nemen, tych 200-300 eur za 20-30 hodin stresu navyse, bez moznosti splnit si zakladne fyziologicke potreby (s obedom to mas ako - papas nad klavesnicou? Pripadne sup sup nahadzat do seba bagetu, zaliat kavou a ficis dalej?) to ani vo vaznici nemaju. Nabeh na zaludocne vredy, krcove zily, syndrom sucheho oka, pripadne nieco vyzivnejsie ti urcite za to stoji
Chcela som ti napísať, že s tými nezaplatenými nadčasmi možno ani nezarobíš až tak super, ale už ti to tu písali, takže som už nechcela reagovať a písať to isté. Ale potom som si prečítala, že tvoj plat je 1100€! To vážne?! Myslela som, že máš fakt super plat, kvôli ktorému si ochotná toto znášať. Pracuješ s vysokým nasadením, robíš odbornú prácu, nemáš čas ani na WC, každý deň ťaháš neplatené nadčasy, šéf ťa buzeruje a to všetko za 1100€?! 😲
@autorka Vsetko ide. Zacni si rozosielat CV, plat si pytaj rovnaky a ked sa ta budu pytat na dovod zmeny - povies uprimne - ze praca a kolektiv dobry, ale neustale nadcasy boli vycerpavajuce, nemala si dostatok casu na konicky, rodinu. Ze obcas zobrat nadcas, dorobit nieco, nie je pre teba problen, ale toto tempo ta vycerpalo. Skusaj, skusaj, uvidis, ci taku pracu najdes a podla toho za zariadis 🤷♀️
@autorka - sle ved sefovi povedz: hadam vidis, ze do prace davam vsetko.
Mala som pracu, ktora bola skvelo platena, ale bola som nutena dat vypoved vzhladom na to, ze som takmer ani nespavala kvoli mojim neskutocnym stresom. Bolo to velmi narocne obdobie, to ti mozem povedat. Potom som si nasla pracu, ktora nebola sice az tak dobre platena, ale bolo mi ovela lepsie psychicky. Tym ti chcem naznacit, ze ani ta najlakavejsia vyplata sveta ti fakt nestoji za tvoju dusevnu a psychicku pohodu. Vykasli sa na to.
Autorka: Vzdy sa daju nastavit hranice. Ty si nastavujes hranice. Ked nemam zaplateny nadcas, tak sa o 15.30 zdvihnem a idem domov. Nik ta tam nasilim nebude drzat. Ani sef nema take paky, aby ta tam udrzal. A mzdu ti vyplatit musi podla platnej pracovnej zmluvy. Ale, samozrejme, ak vidis väcsie benefity v 200-300€ na ukor inych veci, je to uplne legitimne, ale potom sa netreba zamyslat ci ostat alebo odist. Staci si iba povedat, ze stoji mi to za to, zostavam.
@zlatkapaps dakujem, asi som to potrebovala citat a potvrdit s niekym, kto ma realnu skusenost 🙏🏻Tiez tazko zvladam stresy, vycerpavaju ma a aj doma som potom nepoutitelna. Dnes si dam dokopy CV a zacnem posielat a skusat nieco kludnejsie.
Nečítala som odpovede, ale 200-300 eur je naozaj zanedbateľná suma. Hrozí to celkom fajn vyhorenie z takejto práce hlavne čo sa týka toho ako tam s vami komunikuju. Ja mám tiež mega náročnú prácu a pracujem viac ako je 8 hod, ale proste prístup a to ako sa vyzia náš výkon je niekde inde ako popisuje s. Stres sa dá zvládať určitú dobu, ale po čase prerastá cez hlavu.
@h2 neviem, co je na tom take neuveritelne 🙂 vsetci tu reaguju na moj plat ako keby sa vo vsetkych castiach SK mimo BA zarabalo v tisicoch, a k tomu este zena. Staci si pozriet profesiu, aka je realita.
Neuveriteľné nie je to, koľko zarábaš. Ale že to považuješ za také terno, že si kvôli tomu ochotná znášať to všetko.
Prajem Ti, aby si sa rozhodla podľa ❤,
potom aj kebyže to navonok znamená niečo horšie, ľutovať nebudeš...😉
Máš pravdu, nezarába, ja som bežne mala plat v kancli 800€ v hrubom. A už pri 900€ v hrubom sa odo mňa očakávali takéto nadčasy denne.
Možno keby som išla do Blavy tak to tak nemám, ale 1,5 h tam, 1,5 h naspäť 🤔, čakať na vlak, 12 h z domu. Neviem no, čo je lepšie.
Mne by najviac vadili tie šéfove reči, že je to povinné žiť iba pre firmu. Ja som už skúsila takto fungovať a po materskej šup na úrad práce ma poslal, taký bol aj on mne oddaný.
Ja si myslim, ze ten plat je mimo BA asi dobry. Ale mas pracovnu zmluvu na napr.na 40h tyzdenne za ten plat. Nedovolila by si si ani ty zmluvu svojvolne nedodrzat a odrobit len 30h. Preto neurobis nic zle, ak budes nadalej podavat svoje standardne vykony, avsak iba v medziach pracovneho casu. Vsetko si planuj a co sa da odlozit na dalsi den, preplanuj si to tam. A uz prosim nespominaj to, ze na ZENU je ten plat dobry. Kedy sa my zeny zacneme citit rovnocenne?
@dadis tiez by som rada zarabala ako chlapi, treba to ale vysvetlit zamestnavatelom, preco medzi nami stale robia take rozdiely 😒
Ved ale plat ti daju taky, na akom sa dohodnes na pohovore. Ked mas plat, ze si s nim splokojna, nemaj vycitky. Ponuku si prijala iba kvoli platu, ak by ta neprepaltili, ostavas na povodnom mieste. Tie nadcasy nie su v poriadku. Ale rozumiem, ze sa z timu neozve nikto, tak musis ist do toho sama, ostatni sa pridaju
@dadis Tak keď má každý jeden deň nadčas 1-2 h. Tak keď odíde po 8 h, viem si predstaviť, že sa jej tá práca iba kopí na stole. Po týždni už čo tam bude mať? To si na kedy preplánuje? To sa dá keď mi jeden deň vyskočí tak práca, že si ju preplanujem na zajtra keď bude voľnejšie. Nie keď je to denne, nefajčím a stále robím a aj tak to nie je za 8 h. hotové. Inak si neviem predstaviť, že si vezmeš týždeň dovolenky, čo na tom stole musí byť, či niekto to spraví za Teba?
U mna, co sa tyka prace tak zaklad je stres, podla toho vyberam, mala som jednu pracu ktora bola nesmierne stresujuca, nemohla som vecer zaspat, bola som neustale ako na ihlach a to by som uz v zivote nechcela zazivat!
To že si žena neznamená že si nezasluzis plat ako muž na tej istej pozícii. Robíš tak isto, makas, zaslúžiš si aj taký plat.
@anetka34 mas pravdu, za takmer rok, co som tam som mala max 1x lekara, aj to som po 2 hodinach nacupitala do prace. Cez Vianoce som notebook brala aj domov, inak by ma po nich cakalo 100 nevybavenych mailov, z coho 90% musim nejako riesit. Take u nas neexistuje, ze co nestiham dnes si odlozim na zajtra, lebo by som to musela dohanat po vikendoch s ntb na kolenach. Takto funguju vsetci kolegovia, nosia si pracu aj domov, lebo sa to inak neda.
Ja nechcem byť hnusná, ale je to vaša chyba, lebo toto dovolíte a robíte to. Ja napr chápem, že sú také obdobia že človek musi zabrať, ale si to obdobia a nie stále. A keďže to robíte všetci a ešte aj zadara, vás zamestnávateľ je úplne spokojný, platí vám malo a robíte každý za troch. Keby ste to robiť prestali, došlo by mu že musí niekoho prijať.
@mimikas ja mám kamošku, ktorá robila v práci kde nikdy práca nebola hotová za 8 h, pretože musela robiť totálne kraviny, pre šéfa milión zbytočných tabuliek, len pre jeho kontrolu všetkého a všetkých. Potom kvôli tomu nestíhala svoju prácu. Všetci v tej firme to tak mali, že robili denne 10 h. Jasné, že po dvoch rokoch vyhorela a odišla, išla robiť manuálnu prácu, lebo sa potrebovala spamätať. Jasné, že šéfovi to bolo jedno, podľa neho bol každý nahraditeľný. Každú chvíľu vidím inzerát z tej firmy, že tam hľadá ľudí. Niekto vydrží pol roka, iný dva mesiace, ďalší rok... Vždy sa niekto nájde lebo ľudí s ekonomickým vzdelaním je niekoľkonásobne viac ako ponúk, proste vždy niekto príde. Či už je to pre firmu dobre, je otázne, keď je tam takáto fluktuácia, určite sa každý istý čas zaúča. Ale napriek tomu to majiteľovi nevadí. On neustúpi.
Ziadne peniaze nestoja za to,aby si sa znicila. Zazila som takuto pracu a tie tlaky ma dohnali k vyhoreniu,dodnes sa neviem dat dokopy a uz sa asi ani nikdy nedam dokopy,co sa prace tyka. Vykasli na taku robotu,kde ta nemaju za nic,nahanas sa a chodis vycerpana. Z dlhodobeho hladiska sa neda takato praca robit roky.

Autorka: Robí to preto, že si mu nenastavila žiadne hranice. Asertivne povedat, ze ok nemam problem potiahnut nadcas, ale chcem to mat kompenzované, inak naozaj skoncim pracu padnutim pracovnej doby. Na druhej strane si treba rozmysliet, co je pre teba v praci priorita. Ak je to 200-300 € na ukor volna a nepreplatenych nadcasov, je to ok, mozno si v situacii, ze 200-300 € ti pokryje co ja viem najom. Ak je priorita spokojnost v praci, tak uz davno si tam nemala byt. Lebo podla popisaneho spokojna nie si (dedukujem z toho, ze uz par mesiacov rozmyslas o zmene). A este k tomuto: "nie som, zaroven ale nemam pocit, ze je to extremne zle a bojim sa, ze budem lutovat ak odidem do niecoho este horsieho." Vyzera to tak, ze tvojim "motivatorom" preco v danej firme zostat je strach. Strach nas zväzuje a brani nám robit rozhodnutia, ktore su v konecnom dosledku pre nas vyhodnejsie, lepsie, prespektivnejsie... Lebo pokojne sa moze stat, ze ked odides, vobec nebudes lutovat a dokonca najdes pracu ovela lepsiu. Toto naozaj nevies, ale uz dopredu si vdaka strachu vytvaras mozne scenare. Rozhoduj sa bez strachu😉