Mamičky a skorý návrat do práce: Názory a skúsenosti
Co si myslite o mamickach, ktore idu pracovat skor ako o 3 roky? Nam sa narodilo teraz babatko, stahujeme sa do zahranicia a planujem ist do prace mozno tak o rok alebo o rok a pol. Proste nechcem byt doma cele 3 roky. V zahranici to tak funguje normalne, bezne aj skorej sa vracaju do prace, iba u nas je rodicovska dovolenka 3 roky. Mama sa so mnou zacala do krvi hadat, ze som zla matka uz teraz, krkavcia matka, ze chudak moj syn, bude mat zle detstvo, ze nemam city a som sebecka atd. Ze niekde v jasliach to funguje tak, ze sa o neho nebudu starat, nechaju ho plakat a trapit a bude mat psychicku ujmu z toho. Tak ja uz neviem, naozaj som bezcitna hnusna krkavcia matka?? Pritom svoje dieta naozaj milujem, dala by som za neho vsetko ale takto to vidim.
Najviac na druhom ta trapi to, co ty nemas v sebe spracovane sam. Cize ak ona bola taka matka, ze ta odlozila k starym rodicom a nebola s tebou tak zrejme toto v sebe nema spracovane a teraz to prenasa na teba a tvoje dieta. Podla mna si urob so svojim dietatom ako potrebujes. Nemusis mat povolenie od nikoho 🤷🏼♀️
@zuzanockamt ty aby si si neprihriala polievocku, aka si sikovna 😂😂😂 ty si predsa sama pisala ze si nemohla doma vydrzat a prve ti strazila svokra, ale evidentne uz v spomienkovom optimizme si isla robit preto, ze si sikovna 😃
A nezabudni napisat, ake sme kakane a ta stalkujeme, lebo si pamatame, ked je niekto nekonzistentny vo vyjadreniach.
Nerozumiem, z akého dôvodu Ťa trápi, čo si iní myslia. Zariaď sa tak, ako vám to vyhovuje. Ja som šla do práce, keď mali deti 2 roky a 9 mesiacov. Ak by som musela, šla by som skôr. Mala som ale v podstate čiastočný home office a občas som riešila veci aj v práci celú materskú aj rodičovskú. Bez toho by som sa doma asi zbláznila....
už teraz je tu milón debát na túto tému. Luxus byť doma s dieťaťom tri roky nie je takmer nikde. Ale podľa slovenskej teórie, len slovenské matky, ktoré sú doma tri roky, sú dobré matky. Takže urob tak ako cítíš. Ja som mala možnosť ísť do práce skôr (ale deti boli doma, strieali sme sa so starými rodičmi) - prvý syn po 1,5 roku, druhý po 2.
@babulkomale Prosím ťa, prestaň ma už v každej takejto téme šikanovať. Ďakujem.
V zahraniči, čo majú na to, tak majú opatrovateľky a chodia do práce na skrátené úväzky. Ja by som nešla od dieťaťa ani za nič, ani za peniaze, ale tie mi našťastie nechýbali, takže dokážem pochopiť, ak musiš, kvôli peniazom. Ja som mala rodičovské nádherné, uživali sme si, muž chviľu variabilný čas, stále sme boli na vyletoch, vikendy, cez týždeň kámošky, centrá, a základ, chcela som byť doma, aby som si dieťa vychovala ja, nie NIKTO. Lebo v MŠ, či Jasliach nemá šancu ho niekto pri počtoch v nich , vychovať, len okolo nich chodia a starajú sa o nich.
tvoja mama je asi ta posledna, ktora by sa mala k teme vyjadrovat 🙂
ja som sla do prace tiez skor, manzel na matersku, teraz ma maly 2.5 a nastupil do skolky a je mi jedno kto si co mysli a nie nebolo to kvoli peniazom, bolo to preto, ze som chcela a potrebovala sa opat realizovat
ale stacia mi aj niektore komentare tu, takze uplne chapem, preco to riesis 🙃
No tak matka , po tom, čo si napisala, že ťa mala len na vikendy, je poslednááááááááá, čo ti má radiť, urob podľa seba.
Nemyslím si o tom absolútne nič. Každá sme iná a každá sa zariaďujeme podľa vlastných okolností, nič to nehovorí o tom, aká je kto matka. Ja mám deti 3 a bola som s každým doma 3 roky. Kamoška šla od 6.mesiacov svojich detí späť do práce, o deti sa jej starala mamina. Kamoška je skvelá mama, deti sú už školáci a majú skvelý vzťah! Ďalšia kamoška šla späť do práce, keď mali deti dva roky. Inak, mala si mame povedať presne to, čo si tu napísala. Že teba odložila a mala ťa len cez víkendy a svoju šancu vychovávať deti už mala. Netreba sa nechať zdžubať a potom kňučať na sociálnej sieti, treba normálne odkomunikovať, ako veci cítiš hneď na mieste. Pozor, nevravím, že máš byť drzá a kričať alebo čo. Normálne to takto povedať, dosť ti to zjednoduší život.
Ja som vo francúzsku a tu som práveže za divnú, že ho nechcem dať do jaslí, má 8 mesiacov a už sa ma pýtali, či už ide do jaslí... povolené sú tu najviac 2 roky takže na rok aj tak bude musieť ísť do jaslí... a nie sú tu všetky matky zlé... nie si vôbec zlá mama, tvoja mama ňou ale asi bola, tak jej to povedz... ja keď má moja mama pripomienky tak jej poviem, ona sa síce urazí, ale prejde ju to.. moje deti, moja výchova, moje rozhodnutia a hotovo... je to tvoj život a neboj sa jasle majú veľa výhod, deti sa napríklad naučia lepšie sa zaradiť do kolektívu 😊
Skor sa ma spytaj co si myslim o tvojej mame a jej podobnym s takymi nazormi. 🙂
@mooonika1975 súhlasím 🙂
Ze kazdy robi tak ako to stav a okolnosti dovoluju. Niekde ide matka do prace a s dietatom je otec. Alebo niektory stary rodic. Pripadne jasle. Niekto ide po 6tyzdnoch. Niekto po pol roku. Niekto po 3 rokoch. Absolutne neries. Kazdopadne mas aj ty este cas na rozhodnutie. Mozno pojdes do prace skor. Mozno neskor. Uvidis ake okolnosti nastanu v danom case.
Nemyslim si nic. Mam vyskusane obe varianty. Pri synovi som isla do prace (fakt vynimocna prilezitost, chcela som skusit), ked mal 8 mesiacov, skrateny uvazok, bol doma s manzelom. V 1,5 roku sme ho dali do jasli, lebo manzel si nasiel novu pracu. Po 4 mesiacoch sme ho z jasli odhlasili, pretoze bol vkuse chory a znasal ich zle, pracovala som viac z domu a striedali sme sa s manzelom. Pri dcere som sa poucila a bola s nou doma az kym nenastupila v septembri do skolky, to mala 2 roky a 9 mesiacov /je decembrova/.
No, ja len, že určite to bude náročnejšie, ako keby šiel neskôr do škôlky až v 3rokoch. Aj z hľadiska chorôb, jeho psychiky (do istého veku deti nerozumejú, že mama sa vráti), tvojho zladenia s pracovnými povinnosťami, možno vstávania v noci, atď. Pre dieťa je určite horšie, keď pôjde skôr od matky. Treba sa však zamyslieť občas aj nad matkou, prípadne nad celou rodinou, čo je lepšie summa sumarum, nie stále len potreby dieťaťa zohľadňovať. Ďalšia vec je, že plány sú to pekné, ale počkaj ešte, kým bude mať toho 1,5r. Lebo keď sa ti bude v noci 10x budiť, tak možno sa tvoje plány úplne prirodzene zmenia. A tiež je to ok. Plány si zatiaľ preber len s manželom, ale hlavne nič neplánuj záväzne, ak nemusíš. Na to máš čas, keď bude mať dieťa trebárs ten rok, potom sa môžeš zamyslieť, či naozaj chceš ísť o pol roka do práce (alebo musíš z fin. dôvodov, atď.). Ja si to neviem predstaviť, respektíve, neviem, načo by som si to robila, keď som nemusela... Ak by som z fin. dôvodov bola donútená, tak samozrejme, tam nie je nad čím "rozmýšľať".
Veď jej povedz čo tu píšeš, že môže prísť k vám a starať sa o dieťa ako sa o teba starala babka🙂
Ty sa rozhodni za seba a svoje dieťa kedy ísť do práce možno bude stále choré, možno zle zvládať odlucenie, možno ty to prehodnotis načo to riešiš dopredu?akokoľvek sa rozhodneš bude to tvoje rozhodnutie a jej zvolenie nepotrebuješ.Mozno banuje za tým časom, keď si bola malá a teraz to vidí inak, ale to si musí sama vysporiadať a ospravedlniť.
Ja som bola doma do 3+ a som teda veľmi rada, že táto vymoženosť na SK je. Zahraničie je v tomto podľa mňa dosť kruté. Nič nasledovaniahodné. Tým myslím legislatívu samozrejme, nie individuálne rozhodnutia žien . Keď niekto chce alebo musí do práce skôr, je mi to jedno. Možno si to mame nemusela hovoriť už teraz, možno zmenis názor a keď aj nie, inak by to brala, keď jej to povieš pri ročnom dieťati a inak teraz s čerstvým bábätkom. Ale tak aj mne by mama povedala svoj názor, to je normálne. Každopádne je to samozrejme tvoja vec
A inak najlepsie je, vobec taketo "plany" nepreberat s ludmi okolo, to je vec teba a tvojho muza. Ostatni nech sa staraju o seba. Standardna odpoved na "plany", este nevieme, dohodneme sa doma ked to bude aktualne.. a usetris si kopu nervov s vysvetlovanim. NIkoho som sa nepytala, ci mozem ist pracovat, nikomu som nevesala na nos ze ide dcera do jasiel...
Ak to není skutočne z existencnych dôvodov tak by som nešla. Máš výnimočný čas venovať sa svojmu dieťaťu a budovať jeho osobnosť. Čítala som od jedného psychológa ako je dôležité byť s dieťaťom aspoň do 3r.
.....Herman (pedagog psyychologie) je iniciátorom petície „Dvojročné deti do škôlok nepatria,“ ktorú už podpísalo viac ako 11 000 ľudí. Upozorňuje, že dvojročné deti do škôlky nepatria, pretože dieťa do troch rokov vníma seba a mamu ako jednu bytosť. „Dieťa si vytvára svoje ja cez mamu, keď odíde, dieťa si myslí, že je s ním niečo zle.
Nie je to nijako neobvykle, ze mamy chodia do prace skor. Nebola by si prva ani jedina. Ja som opacny pripad - v praci som vyhorela a neponahlala som sa spat. Este sa v zivote narobim dost, ale to obdobie, kedy su deti najzlatsie, lebo sa ucia rozpravat a objavovat svet, sa uz nezopakuju.
Ta 3rocna materskA asi cosi do seba ma. Aj samotna zuzulova, ktora zije v zahranici, priznala, ze to citit, ak dieta od matky oddeluju vo francuzsku skor. Tie vztahy su chladnejsie...
@deti95060810 no nie cekom pravda, moj brat siel do skolky ako 4 rocny a ja ako 3 rocna, 80 te roky
Tieto diskusie mi prídu tak hrozne odveci.. kto má čo s tým, že kedy ja nastúpim do práce? Bude mi niekto platiť účty? Škôlku? Opatrovateľku? Bože však nech sa každý zariadi podľa seba a ide do roboty kedy chce. Akoby už matky nemali vlastný rozum.
Pokial musis pracovat, nie je o com, ale poznam AJ take matky, ktore nemusia, ale chcu pracovat, Lebo doma s DETMI nemozu vydrzat
Byt doma 3 roky je výsada a nie povinnost. Neviem ktorý ročník je tvoja mama, ale teda moja ešte ten keď žiaden rodiča nebol.
A žijem v zahraničí kde je materská 96 dní. A pracuje sa do pôrodu žiadna materská 6-8tyzdnov pred termínom a ani PN sa nedávajú len preto ze si žena nasla na teste dve ciarky
Ja som šla do. Práce na čiastočný úväzok keď malo dieťa polroka a ono najprv 2 pol dní neskôr dva dni do jaslí a dieťaťu nič nechýba. Kolegyňa šla do prace keď malo dieťa 4 mesiace na plný úväzok a dieťa 1 deň do jaslí a zvyšok času bol s dieťaťom doma otec, keďže menej zarábal. Myslím ze to by tvoja mama asi. Už neprežila.
Osobne je mi jedno kto je. Koľko. Doma pokiaľ sa nesťažuje ze sa štát nestará
Ja som vrátila do prace pri staršej od 1 roku, pri mladšej od pól roka- vzala som si malý úväzok na dva dni a všetci sme boli spokojní- ja som nebola frustrovaná že som doma v jednom kolotoči, deti si užili starých rodičov a naopak a užila som si aj čas s nimi- pre mna toto bolo super riešenie. Podotýkam, že svokra musela do roboty, keď mal môj muž pól roka a majú naozaj veľmi pekný vztah, aj keď ono to bude asi aj jej povahou- ona je pre mna úplne skvela osoba 👍🏻
Nemyslim si o nich nic, je to ich dieta, ich zivotna situacia…

Ale inak, mas mater roka.
Matka nematka, ja by som po nej vystekla strasne, ze jak sa teda ona o mna starala ked ma dala babke a teraz si ide hubu otvarat .
Fu, silna kava
Aj si jej to povedala ???