icon

Manželova šéfka odmieta akceptovať ošetrovné. Je to bežné?

23. sep 2024

Ahojte. Idem sa trochu vypísať a možno aj pozisťovať ako to máte vy. Mám manžela, máme dve malé deti, starší nastúpil teraz od sept do škôlky. Manžel pracuje, ja som na RD s mladším. Ako to už býva, syn zo škôlky už stihol doniesť na dvakrát nejakého bacila, na druhý raz som to od neho chytila aj ja, ale až tak, že som prvé dva dni choroby bola totálne nepoužiteľná, horúčky, bolesti celého tela, v podstate som tie dni len prespala v posteli. U dr som nebola, lebo som vedela, že na chrípku mi aj tak nič nedá a treba to len prečkat. Manžel ale išiel na 3 dni so synom na OČR, aby sa mohol starať o deti. (Potom ešte aj starší syn horuckoval). Hneď v prvý deň OČR manželovi volala šéfka, že keď príde do práce, musia sa porozprávať. No a povedala mu, že mu OČR nebudú akceptovať. A to teda apeloval na to, že ja som sa tie prvé dva dni ozaj nebola schopná starať o deti. Vraj aj oni tak fungovali keď boli mladé a nemali žiadnu pomoc od manželov. A že si to máme premyslieť, ale keď bude ešte jedna OČR, tak ho bude čakať výpoveď.
Je toto normálne a bežné, takýto prístup od zamestnávateľa? Chodí to všade takto, či existujú aj tolerantnejší zamestnávatelia? Naštvalo ma to a manžel je z toho tiež celý nesvoj, lebo toto už hraničí s vydieraním. Akože keby boli len deti choré a ja v pohode, tak jasne že by na tú OČR nešiel…

autor
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
24. sep 2024

@snehulak77 ja nerobim ramena, a ani nehovorim, ze niekto nemoze byt chory a nemoze mat rodinu.. zase tu prekrucaju dievcinky (ani som nepisala totiz, ze u nas to je zakazane nebodaj :DDD), co v zivote nemuseli byt za nic zodpovedne. Ano vela sefov MA omrvinky, je to fakt, pretoze ja musim ludi zaplatit aj ked mi nezarobia nic. DOSLOVA. A vela podnikatelov to tak minimalne v urcitych obdobiach ma. A nikoho to nezaujima. Rovnako podnikatel nepracuje 8 hodin a padla, cize ak mu nebodaj zavidi zamestnanec, napr. ze ma lepsie auto, alebo ze vidi, ze jeeej spravil dnes vyssiu trzbu o par eur, tak ako super zarobil sefovi, tak realita je casto uplne ina.
A ako pisem v prvom prispevku, nemusi zamestanec s nicim suhlasit, a nic riesit... KEDYKOLVEK moze zmenit pracu, zacat podnikat alebo cokolvek. Dlhodobo nebude nik v ziadnej praci tolerovat takych co casto chybaju. A samozrejme za ocr, pn a pod ani nemoze dostat vypoved. Tak sa tu teraz netreba tvarit ake su vlastne vsetci obete... zamestanec pracuje = ma podat nejaky vykon, alebo nieco urobi = dostava za to mzdu. Ak nepracuje = musi to robit niekto iny. Netreba tu ovacie robit okolo kazdeho a tvarit sa ze neviem co.. som pupok sveta. najma ked naozaj, na bezne pracovne miesta, ked hodim inzerat za 2-3 dni sa mi nazbiera 100 CVciek... Vies, obe strany to niekedy prehanaju. A duplom s narokmi a pravami...
Ked sa pise A, treba napisat aj B. Nie len kydat.. ano tu sefka, zvolila divny pristup za nic. A ako som pisala, podla mna postupne aj tak bude pan potrebovat inu pracu, ak ju tento pristup neprejde.A bude to aj tym, ze bol na MD... ale to sa uz nejdem opakovat.

autor
24. sep 2024

@mamina7070 a k čomu je táto info? Nechcem zachádzať do úplných detailov, bohvie kto všetko sleduje túto diskusiu. Robí tam proste papiere, zmluvy klientov atd

vevesh
24. sep 2024

@tululu v nemecku musi zamestnavatel dat minimalne 2-3 tyzdne v jednom kuse raz do roka dovolenku. Maximalna dovolenka- to zalezi od dohod- kludne maju niektori aj 6 tyzdnov dovoleniek. Takze v pohode sa daju take dovolenky robit...

autor
24. sep 2024

@simca06022011 je to verejné zariadenie, majú stabilné príjmy keďže tam majú stabilných klientov, k tomu ešte čerpajú zdroje od štátu či z európskych peňazí. To nie je súkromná sféra takže už dupľom nechápem jej správanie

salome123
24. sep 2024

nas znamy toto vyuziva... ked ochorie dieta, tak on ide na OCR aj ked je manzelka doma na RD....tiez sa to zamestnancovi nepaci.... lebo skoro kazdy mesiac cerpa OCR. A niekedy cerpa OCR aj na nu 🙂

aurora33
24. sep 2024

Tak u nás všetko akceptujú aj Očr aj Pn.

aurora33
24. sep 2024

@salome123 Ved toto mi už príde troska cez. Také zneužívanie.

tiika
24. sep 2024

Ta jeho šéfka nemá padny dôvod pre takéto správanie. Mne pride, že ona je doteraz nešťastná a z niečoho frustrovaná. Možno, že keď ona bola doma s dietatom, nemal jej kto pomôcť, bola na deti sama, muž sa asi veľmi nestaral, nešiel na MD, OČR. Ona ten hnev stále živí a zlosť si vylieva na ostatných, čo jej však nepomôže zbavit sa zlých pocitov. Aj keď ti to možno bude pripadať mimo, mohlo by pomoct vyjadriť jej pochopenie.

autor
24. sep 2024

@tiika nie, ona nepotrebuje vyjadriť pochopenie, ona potrebuje aby sme my pochopili to, že to proste tak chodí. Dala mu milión príkladov ako si muži neberú OČR, ani v prípade, že ich manželky sú choré v teplotách. Ona proste potrebuje mať zamestnanca v robote a hotovo. Žena má chorobu pretrpieť.

autor
24. sep 2024

@tiika a jasne že jej manžel na žiadnej MD nebol, ona už má dospelé deti a myslím že v tom čase takú možnosti otcovia ani nemali. Teraz ale v našom okolí si velmi veľa mužov nárok na materské uplatní.

lucia147852
24. sep 2024

@simca06022011 oni robia aj na tvoje pohodlie… ty ako zamestnávateľ máš práva ale aj povinnosti voči svojom zamestnancom. A nie napísať, že ta ich práva nezaujímajú. A nie, v prípade že som chorá, alebo mám choré dieťa nebudem sa s nikým dohadovať či mám právo sa liečiť. Iné je vopred dohodnúť dovolenku a iné voľno. Za cele roky práve som bola pn 1x, nemám problém urobiť aj naviac ale direktívne vystupovanie zo strany zamestnávateľa je no go.

sasa2
24. sep 2024

@riyadh lenže v zahraničí majú možno dosť predškolských zariadení , možno nie je problém nájsť robotu na 4/6 hodinový úväzok. Možno je tam dostatok aupair, ktoré nie je problém zaplatiť z rodinného rozpočtu. Možno síce tiež s odretými ušami, ale tie možnosti v zahraničí majú a fungujú. Máš pocit že na Slovensku je niečo z tohto bežné ?(Možno západ SR )

simca06022011
24. sep 2024

@lucia147852 ty si rob co chces :D Myslim, ze som sa vyjadrila jasne, kto pochopil pochopil, kto nie ten nie.

tululu
24. sep 2024

@vevesh 2-3 tyzdne v jednom vkuse? to som netusila. ale znie to dobre. moj otec taku dlhu dovolenku nemal za celych 40 rokov, co pracuje na sk, vlastne skoro nikto v mojom okoli.

tululu
24. sep 2024

@vroni to beriem. ale o takej dlhej dovolenke zase moze bezny slovak akurat tak snivat. tak ako niekto mozno sniva o nasich OCRkach. ale teda to ide mimo mna, u nas doma ocrky nevyuzivame, zivnostnici su ina kava. ale to je debata o inom.

riyadh
Autor odpoveď zmazal
maciatkolulu
24. sep 2024

Ticho rozmýšľam,ako som to robila ako rozvedená matka s dvomi deťmi,zamestnaná(to pre sledovatelky😂😂😂,aby si doplnili informácie) a ako to robia slobodné matky a tak.... A teda nemajú okolo seba babky,tetky. Nuž ja si pamätám,že som sa proste musela postarať,odviezť,priviesť,dať niečo jesť a zmatozit sa. A pritom mať na krku ešte aj psychický tlak. Takže mne príde celkom zvláštne ,že matky na RD ,z toho poväčšine staršie dieťa v škôlke,logické,pri Tom,ako sa tu píše,že dieťa choré bude a nakazi zvyšok a otec si bere ocr. Jasné,opakujem,raz za čas,pri niečom vážnom,ale inak mi to príde prehnane. Potom zubár,potom gynekológ,potom pediater,potom hento a potom tamto. 🤷

riyadh
Autor odpoveď zmazal
maciatkolulu
24. sep 2024

@sasa2 no nemajú,do veľa zariadení sa nahlasuje dieťa pomaly ešte v prenatalnom vývine,o cenách pomlcim. Akurát tej práce na polovičný je určite viac. A zamestnávala úprimne nezaujíma,či si zohnala aupair,miesto v škôlke a či je dieta,nedjaboze manžel chory

simca06022011
24. sep 2024

@riyadh ja si pamatam, ze mi takto v UK bola rodina, a ako dost vela ludi a nahodou mali deticky naraz 3 "rodiny"(páry), a normalne, jedna ostala doma so vsetkymi detmi a starala sa, ostatne hajde do prace (po neviem akej dobe a neviem na ako dlho.. ), cize ziadne jaslicky, skolky...

aurora33
24. sep 2024

@maciatkolulu hej, aj mne toto príde divne. Že sa za dva dni nepostavila z postele. Ale asi sme každý iný.

sundew
24. sep 2024

@mamina7070 Ty si riadna truba… ma na to narok co druheho do toho? Inoked zas robi viac roboty on.

maciatkolulu
24. sep 2024

@tululu za to ocr a on zaručene poznáš 😉,čerešnička boli pandemicke ocr,RD

maciatkolulu
24. sep 2024

Tu je jeden z krásnych príkladov,čo sa fakt na "divokom západe " stať nemôže a dokonca to nikomu ani na rozum nepríde.

https://www.modrykonik.sk/forum/mame-doma-skolkara-3-5-rokov/moze-syn-pocas-ocr-ist-do-skolky/

tululu
24. sep 2024

@maciatkolulu omyl, u nas doma ani jedna ocr, ani jedna pn. ani pandemicka,ani ina.

vroni
25. sep 2024

@tululu, Slováci chodia úplne v pohode na trojtýždňové dovolenky. Fakt na tom nevidím nič nezvyklé. Vychádzať z toho, že "ja som nebol" a "ani môj otec" a spraviť z toho vzorku národa je trochu voľné vyložená štatistika. Fakt je, že slovenský zákonník práce je šialený paskvil. Na jednej strane berie zamestnancovi právo na slobodnú dovolenku, na druhej mu dáva neobmedzené možnosti chodiť do práce fakt len vtedy, keď sa doma uziera nudou (paragrafy, pn, ocr do aleluja). Kto to ako využíva a zneužíva a ako sa k tomu stavia zamestnávateľ - to už sú iné veci. Ale ten "systém" priam volá po zneužívaní. Z oboch strán. Zamestnávateľov i zamestnancov.

betulinka1
25. sep 2024

@simca06022011 ja som tiež zamestnávateľ ale napríklad som zvolila úplne iný systém. Keď je niekto chorý alebo mali/majú rodinný príslušníci doma covid, tak mali zákaz prísť do práce aby mi nenakazili ostatných. Dokonca je zákaz chodiť do práce, ak nejaké dieťa má hnačky a grcia z vírusov zo skoly a skolky. Je mi horsie, ked vypadne viac ludi naraz ako ked jedného nechám doma. Kedže robíme služby, tak nie je možné aby mi príjmali klientov so soplom, kaslom alebo utekali na záchod. Takú máme dohodu aj so zamestnancami. Keď niekto vypadne pre chorobu, tak ostatní potiahnu. Ale ten chorí potom zase príde a robí viac aby sa dohnalo, ak ostalo niečo zameškané. Za 2-3 dni mi ani nenosia PN a ani si nevypisujú dovolenky. Je mi jasné, že vo výrobe to nie je asi možné alebo vo veľkých firmách cez 100 zamestnancov ale tam je zase väčšia možnosť zastúpenia. Kto môže si domov berie notebook a pracuje z domu, ten môže ostať doma kludne aj týždeň, neriešim žiadnu PN. Heslo je, práca musí byť spravená v termínoch, je mi jedno kedy to robíš. Musím pochváliť tím, že takto to funguje 8 rokov s tým istým timom. Nikto mi nedal výpoveď, nikto sa nestazuje, že sa mu niečo nepáči, lebo ja im presne pripomínam, odmeny vieme dať iba vtedy, ak na tie odmeny máme na účte peniaze. Sami vidia, že ked skončí nejaký väčší projekt, tak vždy sa aj im ujde niečo naviac k výplate. A áno robím iba s vysokoškolsky vzdelanými luďmi, čiže ten systém podnikania chápu a nezneužívajú to, teda si myslím.

tululu
25. sep 2024

@vroni No neviem, nemam pocit, ze robim statistiky na zaklade svojej bubliny. Robime s beznymi nemcami, ludmi na Floride, v Malajzii, ale aj s ukrajincami z Kyjeva, ktori odovzdavaju pracu podla toho, ci su prave v kryte alebo na byte. Takze aky taky prehlad mam a chapem, ze podmienky su rozne, ale kedze pochadzam z maleho mesta na vychode, poznam xy pribehov zien samoziviteliek alebo muzov pred dochodkom, ktory proste mozu snivat o podmienkach, na ake maju pravo a nie, len tak lahko pracu zmenit nemozu. Preto mi to pride obcas absurdne poukazovat na to, ako to maju inde ovela narocnejsie. Ale ako si vravela, nas zakonnik prace je "skvost", s tym sa neda nesuhlasit... Ale inak fakt nepoznam Slovaka, ktory chodi na trojtyzdnove dovolenky. Normalne rozmyslam, ci uz statna sprava, sukromnici, kamosky co robia same na seba, manzelov US sef, ktory je davno za vodou, fakt nepoznam nikoho, kto by si len tak mohol dovolit chybat v praci na 3 tyzdne. Ale tak nehadam sa.

simca06022011
25. sep 2024

@tululu tak ja poznam :DDD nie vela, ale poznam... nemaju problem 3-4tydne mimo, jednorazovo, potom sa ukazu a idu zase prec... cize kldne aj cele prazdniny letne su mimo pracu. je to rarita, ale proste ti ludia su tak nastaveni. Kde na to beru dni a ako to riesia, netusim. jeden je szco, tam to ako tak chapem.. ale inak...
ale teda pre bezdetnych ludi.. nie je rarita brat dovlenku 2-3tydne v kuse a niekam ist. Ono po spravnosti aj by jedna DV mala mat aspon 2tyzdne...