Manželova šéfka odmieta akceptovať ošetrovné. Je to bežné?
Ahojte. Idem sa trochu vypísať a možno aj pozisťovať ako to máte vy. Mám manžela, máme dve malé deti, starší nastúpil teraz od sept do škôlky. Manžel pracuje, ja som na RD s mladším. Ako to už býva, syn zo škôlky už stihol doniesť na dvakrát nejakého bacila, na druhý raz som to od neho chytila aj ja, ale až tak, že som prvé dva dni choroby bola totálne nepoužiteľná, horúčky, bolesti celého tela, v podstate som tie dni len prespala v posteli. U dr som nebola, lebo som vedela, že na chrípku mi aj tak nič nedá a treba to len prečkat. Manžel ale išiel na 3 dni so synom na OČR, aby sa mohol starať o deti. (Potom ešte aj starší syn horuckoval). Hneď v prvý deň OČR manželovi volala šéfka, že keď príde do práce, musia sa porozprávať. No a povedala mu, že mu OČR nebudú akceptovať. A to teda apeloval na to, že ja som sa tie prvé dva dni ozaj nebola schopná starať o deti. Vraj aj oni tak fungovali keď boli mladé a nemali žiadnu pomoc od manželov. A že si to máme premyslieť, ale keď bude ešte jedna OČR, tak ho bude čakať výpoveď.
Je toto normálne a bežné, takýto prístup od zamestnávateľa? Chodí to všade takto, či existujú aj tolerantnejší zamestnávatelia? Naštvalo ma to a manžel je z toho tiež celý nesvoj, lebo toto už hraničí s vydieraním. Akože keby boli len deti choré a ja v pohode, tak jasne že by na tú OČR nešiel…
mal si to nahrať a hneď ísť podať podnet na inšpektorát prace..prip donútiť šéfku k podobným rečiam nahrávať a dať podnet
@betulinka1 ku nam tiez nik chori nechodi a nemuseli sme ziadne systemy robit :D
Mam 2 deti a nikdy som na OCR nebola, ani cez Covid. Vzdy ked su chore, robim z domu. Homeofficom vykryvam aj prazdniny. Je to obojstranne vyhodne - aj pre zamestnanca, aj pre zamestnavatela. Navyse je to fer voci kolegom. Chapem, ze nie v kazdom zamestnani je to mozne, ale prave cez covid sme zistili, ze by sa HO dal vyuzivat viac.
@tululu, porovnávas neporovnateľne. Ľudí, ktorých si náhodne stretol na dovolenke s realitou malého mesta v hospodársky nelukrativnej oblasti. Ani v tom západnom svete si samoživiteľka nedovolí takú dovolenku a rodina zamestnancov fakbriky kdesi v malom meste sakra natenko píska. Aj tu je trojtýždňova dovolenka luxus, ktorý si môže dovoliť len malá časť obyvateľstva (z rôznych dôvodov, nie len finančných). Proste problémy sú podobné a aj podobne záväžné, napisat koninu (nie ty, niekto iný) ako nie je problém zaplatiť au pair z rodinného rozpočtu, to je taká znalosť reality,ako keby to skonštatoval marťan. Proste v bode starostlivosť o deti a možnosti rodičov je Slovensko priam "krajinou zaslubenou". Nepoznám krajinu, kde by rodičia mali nárok na platenú trojročnú materskú plus ďalšie tri roky neplatenu, neobmedzenú možnosť ocr, o kadejakých pandemickych OCR ani nazacnem, kde by statne škôlky a družiny fungovali zadarmo, resp. pár drobných, kde máš na nete ponúk mimoškolských činnosti.... Ale hlavne všade inde ťa zamestnávateľ platí za odvedenú pracu. Nie za návštevy lekára, choré deti, prázdniny atd. Daňou za tieto "benefity" sú potom mizerné platy, nespokojní zamestnanci aj zamestnávatelia. Nejde o to, aké problémy sú inde. Ide o to, že je v tomto prípade systém nastavený zle.
Ja budem možno za zlú, ale pokým si doma a máš teplotu daj si liek a fungujem normálne s deťmi, načo má muž byť na ocr? Nikdy v živote som to takto neriešila, bola som chorá tak som ako tak fungovala načo má muž doma behať, pokiaľ by si bola v nemocnici, alebo proste na lôžku, že nevieš vstat to pochopím nemáš kde deti dat, ja chápem šéfku, čo tým chcela povedať, akože choré deti s kolektívu budú nonstop, a tým pádom aj vy, to môže muž rovno ostať doma pol roka akože vážne to pisem
@tululu pridaj sa do skupiny Cestujeme na dovolenku k moru a zistíš, ze tých Slovákov, ktorí chodia na viac týždňové dovolenky je dosť. V dnešnej dobe HO zvlášť nič výnimočné.
@vroni pozri, z velkej casti, suhlasim, ale ta "rodicovska krajina zaslubena" proste vyzera inak ako mame my. u nas su tie dlhe rodicaky nieco ako hruba zaplata na ine nefunkcne oblasti. ak maju niektore vyspelejsie staty system horsi, to automaticky nespravi z nasho ten idealny. ale to je na inu diskusiu.
u nas a aj u muza sa tlaci aby mal zamestnanec dovolenku dva tyzdne vkuse aspon raz v roku
@tululu, ja som nepovedala, že je systém dobre nastavený či dokonca ideálny. Vravím, že je nastavený zle. Ale za úplne idiotstvo považujem, že zamestnávateľ rieši zo zákona rodinné problémy zamestnanca. Proste ako keby ti založenie účtu v banke musel schváliť sused. Lenže chyba nie je v sociálnom zákone ale v pracovnom, ten by bolo treba kompletné prekopať. A rátať s tým, že z neho bude treba zopár sociálnych paragrafov vyhodiť a upraviť ho na nejakú úroveň normálneho štátu a nie rovníkovej Afriky.
@zuzubb007 že ty si dáš pilulu a ideeeeš je tvoj spôsob fungovania. aj ja som bola taká hrdinka, že čaje, vitamíny a paraleny a pracovať. ked som bola mladá, ok.
ale mala som aj také stavy, že som ležala ako lazar týždeň, a mohli by aj sekery padať, aj tak som nevládala vstať, postarať sa iba sama o seba a aspoň trochu fungovať. 2x sa mi stalo, že som maródila 3 týždne a dávala som sa do poriadku ešte vyše mesiaca, tak nezľahčuj iného, že nefunguje, nevládze ako ty. takých hrdinov sú už plne cintoríny, niekedy pomôže pilula, niekedy nie a človek padne do postele ako klát.
ALE - lebo nie všetky prechladnutia, virózy, chrípky, angíny a hlavne tie pliagy zo škôlky sa dajú zvládnuť takto ľavou zadnou. Keď bolo autorke tak zle a hnusne, tak do tej postele ľahla a hotovo. asi bolo jej cieľom lepšie zvládnuť svoj stav akčne a rýchlo, nie to naťahovať celé týždne, a zarobiť si na následné ťažke ochorenie (napr. srdce, takýchto gerojov je plný NÚSCH, čo machrovali že veď len soplík, veď len pilulka a makám). Veľmi často vidím a počujem záchranárske vrtuľníky a sanitky, ako urgentne prevážaju pacientov do NÚSCHu, mám výhľad ako na dlani, a to nerátam plno ďalších nemocníc kde sú plné oddelenia srdciarov, aj vďaka "soplíkom".
@cacianka bože čo si sa rozohnila, však doma je keď je chorá, nebehá po vonku ani nikde nepôjde, pustím deťom rozprávku alebo nech sa hrajú, snad kym je jej chlap v robote pár hodín to zvladne, variť nemusí objednam a hotovo, lenže ľudia si robia problémy sebe aj druhým navyse, aby jedna žena nezvládla byť doma s deťmi nechápem je to môj názor, mamičky sú aj sami a majú štyri deti a idú, nevyplakavaju na nete navyše autorka nechodí do roboty nič nemusí robiť
@riyadh ty čo za hlúposti tu píšeš? Pre teba sú matky na MD a RD lenivá zberba? Prepáč ale ja som pred deťmi hneď po škole začala pracovať a odvádzala som dane. Takisto môj manžel pracuje hneď od skončenia školy a pracuje a odvádza dane aj teraz, keď som ja podľa teba na RD ako lenivá zberba. To že je to tu tak nastavené že drvivá väčšina matiek sa celodenne stará o deti do 3 rokov je výsledok nastavenia štátu a výsledok toho, že tu nie je funkčný systém predprimarneho vzdelávania!
@jvasenka neviem či je legálne niekoho nahrať bez jeho vedomia a potom to použiť ako dôkaz.
A aj keby, to by si rovno mohol hľadať inú prácu.
@zuzubb007 škoda drať klávesnicu,
raz keď preležala a prespala celé dni v ťažkom stave, asi nemala silu ani na objednávku, otvoriť kuriérovi, tie mini deti nakŕmiť, obriadiť, dohliadnuť aby si neublížili ani niečo nevyparatili. a to čo píšeš že stačilo pustiť rozprávku - áno 10-12 hodín deti nepotrebujú nič iné. tie deti majú otca, tak sa o ne nevyhnutne postaral a predstav si že aj o manželku v ťažkom stave.
uvedom si - aj tie deti boli vtedy choré .
a áno, trochu som sa rozohnila, lebo pracujem v zdravotníctve a viem čo dokáže prechodená choroba, veď mi nič nie je a potom pán doktor zachraňujte, alebo žaloba že nezachránil...
@kp7333 ona mu ale HO nechce dať. A pritom by vedel aj z domu niečo spraviť ale.. proste ja keď sa tak zamyslim, čo sa týka výhod pre zamestnanca, tam nie sú žiadne. A potom ťa ešte budú dzubkat za prvú OČR v trvaní 3 dni
@zuzubb007 prosím ťa nemudruj keď nevieš.. ja som mala horúčku nie teplotu.. mňa takto zloží choroba možno raz za dva roky, bežnú zvýšenú teplotu a nejaký sopel a kašeľ nerátam, kašlem a soplim este aj teraz a o deti sa normálne zvládam starať.
Hej pustím rozprávku 🤣🤣🤣 starší má 3 to by šlo, ale mladší má 14 mesiacov, učí sa teraz chodiť, všade padá, treba mať oči na stopkách. Ako sa dá lezat pri takom malom dieťati? Ja som ho nevládala ráno ani normálne prebaliť, čo ma tak kríže boleli a vlastne aj ruky a všetko.
A ešte jedna otázka.. keby bol napr tvoj muž takto chorý že ho skosí chrípka, všetko ho bolí, horúčkuje a chce sa mu len spať.. sadol by do auta a šiel by do práce však?
Jasne že by nešiel… tak prečo aj žena nemá nárok aspoň prvé dni normálne vyležať chorobu? A ešte raz, nemyslím len obyčajné prechladnutie
@zuzubb007 a aby som nezabudla, v tom čase bol chorý aj starší syn, čiže trebalo sa o neho starať nad rámec bežných vecí
@cacianka presne tak.. viem aj na sebe, keď som bola “frajer” a chcela som prechodiť chorobu, na druhý deň som vstala z postele, však mi nič nie je.. o týždeň na to mi to udrelo v oveľa horšej forme a ťahalo sa to dlho. A tiež mám skúsenosť v rodine, kedy neliecena angina trvalo poškodila srdce.
@autorka Máš nárok, máš právo, aj tvoj muž sa môže o teba starať a aj tento náš system je tak nastavený, je ľudsky, pamätá aj na takéto situácie, o celom rozhodujú iba určití ľudia; vďakabohu nie pani šéfka ani pisateľky MK. A nemusíš sa preto obhajovať ani nijako ospravedlňovať.
ZP chráni zamestnanca pred prepustením, pred svojvoľným konaním zamestnavatela. Otázne je, či chce muž v takom prostredi pracovať. To už je jeho zodpovednost.
@tiika viem že ZP je v tomto v podstate na “našej” strane, len skôr je to asi len teoreticky. V praxi to je tak, že ak jej začne byť manžel kvôli tomuto nepohodlný, nájde si zámienku, kvôli ktorej ho vyhodiť.
A ano, ktovie aká tam bude po tomto pracovná atmosféra. Každopádne, už pozeráme pracovné ponuky a zvažujeme aj to zahraničie.
tak súdne konanie to nie je, tam by to nebolo prípustné to je možno skôr miesto svedkov..ale áno každopádne to je na inú prácu hoci by to už mala ovela ťažšie ho vyhodiť
@mamina7070 toto nie je také jednoduché ako píšeš
Ja som teda veľký kritik vymyslených OCR a predĺžených rodicakov v diskusiách, ale ženy, ako fakt vážne? Čítali ste, čo napísala? Tri dni, slovom tri dni! Slušný, pracujúci človek, ktorý si dovolil zobrať tri dni, kvôli chorej manželke a chorým deťom. Aha, a že si dovolil byť na rodičovskej. A domyslate tu zneužívania a reťazové materské a sedenie na zadku a pod.
Táto diskusia mi trosku pripomenula všeobecné rozhorčenie a poplach nedávno, keď sa vo veľkom húfne zobrali ľudia na dôchodok, komu to vyšlo, väčšina išla a že to je aká záťaž pre systém a podobne. Že je, tak to je nepochybné. Len povedzte aj to "B", že ti ľudia si už odrobili svoje, 40 rokov. Ja ľutujem, že môj otec sa na to nedal a ešte robí, lebo roky by mu vychádzali. Nemá ešte 60, ale vyzerá na 65+ a je zrobený na 5 životov. Nebol doma od skončenia školy ani deň. Tak tahajme, jak kone a buďme este na seba aj zlí. Daj si Paralen, daj si čaje, nadopuj sa žena, pozbierať sa, iné to dali, ja som to dala, tak čo sa ľutujes! A čo si to tvoj manžel dovoľuje? Vykrývajte home Officeom. Btw, ja neviem, čo za home Office majú ľudia, ktorí reálne majú doma maličké deti (batoľa, dvoj, troj, štvorročné), bez asistencie inej dospelej osoby, ale ja som to párkrát skúsila, lebo niekedy to tiež musím, a teda to je aj taká práca do kvality, že dovidenia .. to sa nedá porovnať s kľudom v kancli, alebo keď som sama doma. Call-y, konferenčné hovory, sústrediť sa a napísať niečo zmysluplné, ustrážiť si lehotu pri vykladanie a nakladanie práčky, ťahaní soplov vysávačom, meraní a zrážanie teploty, no jasné, jak nič. Lebo tu sa prosim neobuvate do vyuzivačov a zneuživačov systému, ale do štandardnej rodiny, kde teraz to museli takto vykryť a využili to, na čo majú nárok.
@cacianka Ja som tak už párkrát ťahala, lebo manžel tiež nemohol a ja som bola zhodou okolností na OČR s malým, ktorý bol tiež chorý. Raz som dostala brutálnu črevnú chrípku, malý mal asi dva roky, ale ozaj som bola v stave, že som chodila len trasu toaleta, gauč, brutálne teploty, slabota, a staraj sa o maličké dieťa, však to nie je sranda, stať sa môže všeličo, stačí, že zadriemeš, odpadneš a maličké dieťa bez dozoru. Už by som taká hlupana nebola. Manžel aj ja pracujeme odkedy môžeme, poctivo. Keď treba, ťaháme naviac, zastúpime kolegov, zostaneme dlhšie, prídeme skôr, je to normálne a funguje tak snáď väčšina. Aby som sa cítila previnilo, že manžel sa postará pár dní na OČR o choré dieťa, lebo matka je odpálená a musí sa dať rýchlejšie dokopy?
@oblecenie99 ešte ju tu poniektoré majú za mrochtu, lebo ju odpálilo - veď si mala dať Paralen a kmitat. Za 3 dni opateri 3 ľudí idú pomali muža obesiť.....
je to 🐮ale zákon je zákon ✌️
@milovnickakvetov na toto mi nedá nereagovať. Vážená pani, nech sa páči, sestra žije v zahraničí a v prípade, že má choré deti, stat pošle ošetrovateľskú službu k deťom. Nemajú síce ocr ale o deti sa má kto postarat. A k argumentom že vyššie platy = vyššie náklady, áno, ale v konečnom dôsledku pracujúcim viac ostane a majú lepšie podmienky.
@ivinkapink waaaw,to kde? Nejde náhodou o Tagedmutter😉,ono pošlú,ale zacvakas+netušis kto príde k chorému dieťaťu. Ono nikto nikomu nebráni si zaplatiť opatrovateľky...ani na sk

@simca06022011 akoze aj ja poznam take 2 rarity, co sa chodia do prace rano len pipnut, daju fitko, nakup v lidli, vyvencia psa, poobeda kava v praci a mozu sa odpipnut a ist spokojne domov. doteraz nechapem, ako je toto mozne, ale ano, taki by si mohli vziat kludne aj polrocnu dovolenku a nikto by si nevsimol :D