icon

Máte pri 12-hodinovom pracovnom čase nárok na stoličku?

vikisofia
24. aug 2024

Ahojte chcela by som vediet ci ma niekto skusenost alebo vie poradit.. pracujem v gastro prevadzke kde mame 12hodinovy pracovny cas a chcela by som vediet ci mame narok mat na prevadzke stolicku..? Prevadzky okolo nas ju vsetky maju len my nie.. nie ze by som bola lenivec ale mam problem s krcnymi stavcami a nerobi mi dobre ked cely den stojim ocenila by som keby som si mohla na chvilku sadnut... za rady dakujem 🙂

majka16390
Odpoveď bola odstránená
ina2405
24. aug 2024

@majka16390 🤗❤️

vikisofia
autor
24. aug 2024

@kiki68 a neviete nahodou kde by som nasla niake info o tom predpise?

kiki68
24. aug 2024

@vikisofia Ja by som pozrela predpisy pre asi hygienu, vybavenie, bezpecnost prevadzky. Alebo si zavolat na Inspektorat prace a opytat sa priamo ich.

biba_18
24. aug 2024

nariadenie vlády č. 391/2006 Z. z., odsek 16
a Príloha č. 1 k vyhláške č. 542/2007 Z. z., bod 3, b) miesto výkonu práce, kde je základná pracovná poloha trvalo v stoji a nevyžaduje trvalé sledovanie chodu zariadenia, musí byť vybavené sedadlom s jednoduchou konštrukciou na krátkodobý odpočinok…

domkakvet
24. aug 2024

@vikisofia treba sa ozvat, este v tomto teple stat 12 hodin na nohach, isto tam mate klimu, ale aj tak.

ibrunova
25. aug 2024

Ja som to počula, na jednej benzínke robili 12tky a nesmeli tam mať žiadnu stoličku, nič, ani v noci.. Choré.

vanilka83
25. aug 2024

@vikisofia v prvom rade by som v takej prevádzke nikdy nerobila,ak tam ostaneš tak pevne nervy dávam tomu tak max rok vydržíš...a stoličku som si doniesla svoju vlastnú keď som robila v auparku 12tky. Sedieť ti nemôžu zakázať. V tých stánkoch normálne predavači sedia u nas v auparku dokonca cely den sedia,neviem kto by dokázal stat permanentne 12 hodín v kuse.

koniarova
25. aug 2024

Pýtaj sa písomne a žiadaj písomnú odpoveď.

littlel
25. aug 2024

@vikisofia ja som tiež robievala 12 hodinovky v nákupnom centre 5 rokov, krátky dlhý týždeň.Predaj kozmetiky, tiež priamo na prevádzke sme stoličky nemohli mať, že to nepôsobí pekne na zákazníkov 😄Mali sme takú malú kuticu ako zázemie, kde bolo minimum miesta, stôl,stolička + umývadlo a tovar na dokladanie.Tak argumentovali tým, že tam si sadáme na pól hodinu počas obeda, vybavené 😀

wasabka
25. aug 2024

Toto je bohužiaľ bežná praktika. Ani predavačom nedovolia sadnúť a to ani vtedy, ak je prázdny obchod...Panta Rhei, Martinus, DM, Jysk a ďalšie... Človek je tam 12hodin na nohách. Jedine vtedy si môžeš sadnúť, ak mas predstavku na obed. Naozaj to neviem pochopiť. Kamoška pracovala v Panta Rhei a tam sa kolegyne nemohli ani chvíľu porozprávať, mali nariadené štát na opačnej strane predajne. Mne toto v dnešnej dobre príde úplne choré.

oblaacik
25. aug 2024

@vikisofia ja som tiez tak mala a sice sme mali stolicku, nemohla som na nej sediet lebo ked som si sadla prisiel sefkin muz a zacal na mna tlieskat alebo ma sefka zdrbala ze aj ked sa v podniku nikto nenachadza tak nemam sediet lebo to nevyzera dobre. Je to buzeracia na niektorych pracoviskach s tymto.

zltalienka
25. aug 2024

Ja som kedysi brigádovala v Metre za pokladňou, 12-stky a žiadna stolička. Dokonca som sa nemohla ani oprieť o pult, keď neboli zákazníci... videli ma na kamere a volali mi....ako pre mňa mesiac -dva brigády, mladá som bola, vydržala som, ale žien čo tam boli riadne zamestnané mi bolo ľúto.

30katrusa40
25. aug 2024

@vikisofia určite by ste mali mať možnosť sadnúť si. Veď keď nie si zákazníci čo tam máš skákať. Aj pre človeka bez problémov s chrbticou je to dlho štát nie to ešte pre teba. A kde obeduješ? Prípadne kde si necháva súkromné veci ako kabelku či mikinu a podobne ?

vikisofia
autor
25. aug 2024

@30katrusa40 nemame satnu takze jedine v niakej skrinke na prevadzke a obedujem na rampe lebo nieje kde

bobkovci5
25. aug 2024

Ja som tiež robila v obchode 12 hodín a nesmela si si nikde sadnúť ani sa rozprávať doslova sa venovať len zákazníkom a byť im k dispozícii je to masaker .

koniarova
25. aug 2024

@vikisofia takú pokutu od IP by dostali, že by sa posrali.

kiki68
25. aug 2024

@vikisofia Ja by som asi volala na tu inspekciu, lebo tam toho vidim viac. U nas na jednej prevadzke mali tento problem, tak dostali cas na napravu, inak v Rakusku je za toto mastna pokuta. Co viem, tak je predpis ak skrz tu skrinku na veci. My ich mame 4. Tiez mame stolicku hned za kasou. Keby nemame, tak nas ta teta z inspekcie zozerie. Vraj sef skoro dostal infarkt, ked pocul tu sumu od tety z tie dve veci. Jasne, ze hned dali hlbkovu kontrolu, takze kazdy stempel tu stoji cca 600 eur. Na napr bezpecnost osvetlenia, na bezpecnost klimatizacnej jednotky, lekar na posudenie prac prostredia. Ale tak komu neni rady…

paulita
25. aug 2024

@vikisofia 12 hodín stáť bez sadnutia?? Nech si zamestnajú koňa a nie človeka...

30katrusa40
25. aug 2024

@vikisofia to je tak zavolať na inšpektorát a hľadať inú prácu

leonali
25. aug 2024

Prepacte,ale v obchodoch ako je Kik,Pepco je normalne,ze u pokladny nemaju stolicku.Robite tam od 9hod do 20hod.A na obed a sedenie je 30minutova prestavka.Asi to je tak legalne-take firmy by si nedovolili toto robit,keby nemohli. Je to bezna prax - zavidim tym,ktory takto robit nemusia.

lasona
25. aug 2024

Tiež som pracovala v obchode, 12 hod. Celý deň na nohách, 30 mim iba obed , to som si mohla sadnúť. Chvalabohu robila som tak cca 2 roky a povedala som si nikdy viac. Išla som prísť o kríze a nohy. Môžem to ...vieš čo....ale ty by si mala.mat vyhradené aspoň miesto na obed.....čiže smer inšpektorát práce.. ale či niečo vyriešis? Raz u nás na predajni tiež nebolo s kostolnym riadom...zavolala som inšpekciu...myslite ze sa niečo vyriešilo? Absolútne nič.....na firme poprepisovali dochádzky, aby k ziadnemu pochybeniu neprišli....takže žiadna pokuta, proste nič..

jenisjenis
25. aug 2024

Mna takto irituje v centre Bory mall stanok co predava cukrovinky myslim ze to je "Pedro"
Ked vidim ako tam tie dievcata stoja bez moznosti si sadnut na pol zadku aspon na barovu stolicku.
Ale uz si to vsimli viaceri myslim ze im hrozi kontrola a inspekcia

cukroska
25. aug 2024

@vikisofia To už je vec zamestnávateľa. Niekde je vyslovene zakázané niekde je to ok To len zamestnávateľ musí schváliť. Tam sa pýtaj.

koniarova
26. aug 2024

@cukroska vôbec to nie je vec zamestnávateľa. Je to dané zákonom, že zamestnávateľ má vytvoriť primerané pracovné podmienky. A stať toľko hodím bez sedenia primerane určite nie je. Zamestnávateľ porušuje zákon.

cukroska
26. aug 2024

@koniarova Tak ja som pracovala v takej prevádzke 12 hodín kde stolička nebola a nebola ano povolené sedieť. Napriek tomu,že by sa práca dala vykonávať aj v sede.Ani počas celej pracovnej doby sa nesmelo sedieť na ničom .A jednalo sa o veľkú známu firmu.

koniarova
26. aug 2024

@cukroska nuž čo ti povedať. Malú ste sa brániť.

leonali
26. aug 2024

Zamestnavatel zakon neporusuje.

cukroska
26. aug 2024

@koniarova Robilo tak do 1000 zamestnancov a nlennineriesil.Tmons tým sme išli uz nástupe yo bolo povedané.
A neodvážil sa nik teda mohli si sadnúť ,ale uz sa vyhrážali kárnym a nik nechcel prísť o prémie. Bodka.

cukroska
26. aug 2024

@wasabka tak to je..buď chceš pracovať a prijmes podmienky; alebo si treba hľadať inde. Kde sa dá sedieť.
A ešte o upresnenie. Pracovala som v mladosti v potravinách a tiež neohrozilo si sadnúť tiež. Iba ak na tajnáša.A samozrejme ani nebol nato čas.Ani ked sme podnikali za pultom od rána do večera na nohách. Že ako to už vyzerá ked predavačka sedí..