icon

Maturita alebo práca v zahraničí

22. máj 2025

Ahojte. Mám 27 a skončený 3-ročný odbor, čiže mám len výučný list. Tu pracujem ako predavačka a bývam v zdieľanom byte. Už dlhší čas rozmýšľam, že by som šla pracovať do zahraničia, no chcela by som si niekedy dokončiť aj maturitu a neviem, čo prvé. Je pravda, že ma tu nič nedrží. Som mladá, single a deti nemám. Rodičia hovoria nech si spravím maturitu. Ostatní, že mám ísť vonku. Že keby oni nemali záväzky, tak by hneď išli. Aký názor máte vy?

ibrunova
22. máj 2025

Za mňa maturita

cyberk
22. máj 2025

maturita urcite

kavasmliekom
22. máj 2025

A v zahraničí co budeš robiť? Máš istotu ze ta vezmú? Ze zarobíš dobre? Ze to budeš robiť preto, že chceš, alebo preto, že nič iné ti nezostáva bez maturity? Máš istotu že keď zmaturuješ, budeš mať väčšie možnosti? Podľa toho čo chceš robiť. Keď len predavačku a v zahraničí niekde v sklade, maturitu nepotrebuješ.

guiseppinka
22. máj 2025

Kam chces odist? Co chces v zahranici robit? Vies jazyk? Mam pocit, ze vsetci sa zasekli v casoch davno minulych, ked dobre platenu robotu v zahranici nasiel kazdy.

autor
22. máj 2025
@kavasmliekom

A v zahraničí co budeš robiť? Máš istotu ze ta vezmú? Ze zarobíš dobre? Ze to budeš robiť preto, že chceš, alebo preto, že nič iné ti nezostáva bez maturity? Máš istotu že keď zmaturuješ, budeš mať väčšie možnosti? Podľa toho čo chceš robiť. Keď len predavačku a v zahraničí niekde v sklade, maturitu nepotrebuješ.

@kavasmliekom Tak myslím si, že s maturitou budem mať viac možností. A samozrejme, že neplánujem celý život len predavačku robiť. Ja len vidím, že či už ľudia, ktorí majú strednú alebo dokonca aj vysokú, chodia do zahraničia robiť chyžné, či do skladov, atď. Samozrejme môžem ísť až keď si spravím maturu.

guiseppinka
22. máj 2025

Mas odpoved. Sprav si maturitu a uvidis, co bude dalej.

kavasmliekom
22. máj 2025

Keď potrebuješ k tomu maturitu, tak máš aj odpoveď.

autor
22. máj 2025

@guiseppinka Rozmýšľala som nad Holandskom, no rozprávať viem len anglicky. Pracovať buď v kuchyni, v skladoch, alebo pri kvetoch.

autor
22. máj 2025
@kavasmliekom

Keď potrebuješ k tomu maturitu, tak máš aj odpoveď.

@kavasmliekom
@guiseppinka Myslela som to tak, že s maturitou máš celkovo viac možností, než bez nej, ale ok.

guiseppinka
22. máj 2025

Napisem za rakusko - je to uplne jedno. Je kvantum ludi bez ukonceneho zakladneho vzdelania, takze hladaju pomocne prace. Ty mas o ne tiez zaujem. Ci by si mala maturitu alebo bola bez vzdelania je uplne jedno... ak by si mala vodicak B, vlastne auto, vodicak na vzv, prax a vies nemcinu, tak mas robotu v at hned... vela firiem hladaju niekoho na tieto miesta...

kavasmliekom
22. máj 2025

Veľa známych, čo odišlo do zahraničia robí všetko možné, od skladníkov, cez chyžné, na lodi krupierky atd, a nikde od nich nepýtali ani životopis, nie ešte maturitu. Ale to bolo par rokov dozadu, teraz je podľa mňa dôležitá prax a ovládanie cudzích jazykov.

zabka79
22. máj 2025

Maturita

kiki68
22. máj 2025

Pre zahranicie je nasa matura nic, kus papiera, jedine ze mas nejake blingualne gymnazium. Inak nic moc. Cize keby, tak si radsej vzdelanie spravim maturu/ pripadne rekvalifikaciu priamo v danej krajine. Nie na Slovensku. Nakolko nase skoly vacsinou neuznavaju a musis k tomu nieco stale dorobit

kiki68
22. máj 2025
@guiseppinka

Napisem za rakusko - je to uplne jedno. Je kvantum ludi bez ukonceneho zakladneho vzdelania, takze hladaju pomocne prace. Ty mas o ne tiez zaujem. Ci by si mala maturitu alebo bola bez vzdelania je uplne jedno... ak by si mala vodicak B, vlastne auto, vodicak na vzv, prax a vies nemcinu, tak mas robotu v at hned... vela firiem hladaju niekoho na tieto miesta...

@guiseppinka presne a ked mas prax v Handel, tak to je vitane. Pozaduju totiz pracu s kasou a to je vsade to iste v podstate.

denkabemommy
22. máj 2025

Určite maturita.

zmrzlinka8
22. máj 2025
@kiki68

Pre zahranicie je nasa matura nic, kus papiera, jedine ze mas nejake blingualne gymnazium. Inak nic moc. Cize keby, tak si radsej vzdelanie spravim maturu/ pripadne rekvalifikaciu priamo v danej krajine. Nie na Slovensku. Nakolko nase skoly vacsinou neuznavaju a musis k tomu nieco stale dorobit

@kiki68 nesúhlasím. maturita v odbore je lepšia ako bez maturity v zahraničí. a najjednoduchšie maturita u nás.
najprv si urob maturitu doma a potom choď.
a gymnázium jej bude nanič ak nepojde na výšku. lepšie nejaký odbor.

kiki68
22. máj 2025
@zmrzlinka8

@kiki68 nesúhlasím. maturita v odbore je lepšia ako bez maturity v zahraničí. a najjednoduchšie maturita u nás.
najprv si urob maturitu doma a potom choď.
a gymnázium jej bude nanič ak nepojde na výšku. lepšie nejaký odbor.

@zmrzlinka8 no u nas nikomu nic nechceli nejak uznat, vlastne u mna iba VS uznali, nakolko ma akreditaciu v EU. Ja som v AT cca 16 rokov. Presla som neskutocnym procesom, nakolko ani keby mas maturu z nemciny, tak to nie je pre nich uplne schodne.

guiseppinka
22. máj 2025
@kiki68

@zmrzlinka8 no u nas nikomu nic nechceli nejak uznat, vlastne u mna iba VS uznali, nakolko ma akreditaciu v EU. Ja som v AT cca 16 rokov. Presla som neskutocnym procesom, nakolko ani keby mas maturu z nemciny, tak to nie je pre nich uplne schodne.

@zmrzlinka8 potvrdzujem slova @kiki68 maturita v at nikoho nezaujima. Dolezity je jazyk a skusenosti. Rakusko je neskutocne byrokraticka krajina a na vsetko chce mat svoje peciatky. Aj ked mas vysku, mas ju aj nostrifikovanu z ministerstva, aj tak to pre nich neznamena nic, lebo tomu nerozumeju. Jedine vidia, ze mas titul, ktory ti v at je bez jazyka skor na skodu. Dolezite su kontakty...

kiki68
22. máj 2025
@guiseppinka

@zmrzlinka8 potvrdzujem slova @kiki68 maturita v at nikoho nezaujima. Dolezity je jazyk a skusenosti. Rakusko je neskutocne byrokraticka krajina a na vsetko chce mat svoje peciatky. Aj ked mas vysku, mas ju aj nostrifikovanu z ministerstva, aj tak to pre nich neznamena nic, lebo tomu nerozumeju. Jedine vidia, ze mas titul, ktory ti v at je bez jazyka skor na skodu. Dolezite su kontakty...

@guiseppinka zial takto to je, clovek musi bojovat s byrokraciou a casto to trva. Niekedy tak, ze sa rozhodnes pre spravenie nejakej skoly priamo tam a proste zatnes zuby skrz nejake vyssie dobro. Pre mna to bolo na zaciatku velmi tazke, lebo som isla z dobrej pozicie na SK do v podstate nicoho. Proste sa to tak zomlelo

laurikagab
22. máj 2025

Urcite si urob najskôr maturitu a potom sme zahraničie,ak sa medzitým neusadila s nejaký mládencom 😁ja som mala SS+ ďalšie 3 roky štúdia a potom som išla do zahraničia..naucila sa jazyk a keď som sa vratila,tak v tom čase som bola celkom zaujímavá pre zamestnávateľov kvôli jazyku..kamoska vedela jazyk,ale mala ucnovku tak nemohla robiť v korporatoch..teraz už vie veľa ľudí jazyk,tsk si radšej dorob maturitu..taký ten ‘normalnejsi odbor, ktorý využiješ..

kika2079
22. máj 2025

Ono sa to nevylučuje aj dorabat maturitu aj pracovať v zahraničí , mala som také spolužiačky len je to drahšie a trochu náročnejšie.

ibrunova
22. máj 2025

A keby si už mala nejakú konkrétnu ponuku v tom zahraničí.. Ale zatiaľ asi nie.

vilma7
22. máj 2025

Môžeš.ist kľudne aj von a tam si urobiť nejakú školu. Na maturitu, ktorá by možno v zahraničí nemala žiadnu cenu , by som kašlala z vysoka.
Na to, aby si išla niekam riady umývať, maturitu ozaj nepotrebuješ. Radšej sa snaž potom posúvať v danej krajine.

luccija
22. máj 2025

Išla by som do zahranicia

veronikavathi
25. máj 2025

V zahranici od teba nik nebude pytat maturitu ak vies anj tak mas vyhrane🙂 tak platovo nehodnotia ci maturitu mas alebo nie. Ssmozrejme zalezi od pozicie. Ja teda maturitu mam, ale nik to odomna nikdy nepytal len anj.

anonym_113c29
15. júl 2025

Do zahraničia, určite. Naučíš sa všetko keď chceš. Ja som odišla pred 25 rokmi po výške a robila som všeličo, nikdy sa ma za tie roky nikto nepýtal ani na školu, ani na maturitu, či diplom. Bola som vonku 7 rokov, mala rôzne roboty, učila som sa za pochodu, zarobila som si na dom bez hypotéky a doteraz ešte stále čerpám z úspor. Tu by som s tým diplomov zakvasila v nejakej škole a doteraz žila v prenájme od výplaty do výplaty...Bež, kým si mladá 😃

anonym_113c29
15. júl 2025

A maturitu si môžeš urobiť hocikedy keď sa (ak sa) vratiš. Ta slovenská ti vo svete nebude na nič 😉