icon

Môže ma prísť zamestnávateľ kontrolovať počas ošetrovania člena rodiny?

17. apr 2025

Ahojte, posledne tri mesiace som mala dieta chore, a bola sim viackrat na očr, mam zamestnavatela, ktory si dost potrpi na dochadzka a dava mi pocitit, ze neni nadšeny. Dokonca mi naznačil, ze ak budem mat očr zasa tak by sa mohlo stat ze ma pride pozriet. Naznacil to nepriamo, samozrejme nie tak, aby som to mohla riesit. Moja otazka znie, ci ma zamestnavatel moze kontrolovat počas očr z pravneho hladiska? Zakoneho? Vychadzky tam nie su a vyplaca očr predsa socialna poistovna a nie zamestnavatel. Ďakujem

sisska96
17. apr 2025

Nie.

nynia
Autor odpoveď zmazal
petamich
17. apr 2025

@nynia liecebny rezim ma dieta nie matka, matka ma zabezpecovat starostlivost ale nema stanovene vychadzky alebo obmedzenia

nynia
Autor odpoveď zmazal
autor
17. apr 2025

Cize ak sa mi zamestnavatel objavi vo dverach mozem ho poslat kadelahsie?

lucik194
17. apr 2025

presne zamestnavatel v tomto taha za kratsi koniec. ocr ak je na dieta, rodič môže ist kam chce, nakup, obchod, lekaren, sportovat....

nie je to PN

petamich
17. apr 2025

@nynia ona nie je docasne praceneschopna = PN, ona sa stara o clena rodiny

Mala by byt doma a zabezpecovat starostlivost (nema byt na dovolenke na Krete a dieta doma) ale ak je doma napr. iny rodic, ona pokojne moze ist na nakup, kadernicke...ona liecebny rezim nema

viestta
17. apr 2025

My sme boli na OCR v Tatrach, ja a dietko, ktore sa potrebovalo "vykaslat" na cistom vzduchu. Keby ma zamestnavatel doma hladal, ma smolu. A teda nema ziadne pravo ta kontrolovat.

mogaa
18. apr 2025

Môže ťa kontrolovať počas PN, počas OČR nie si chorá a teda nemáš prečo dodržiavať liečebný režim....samozrejme že sa mu časté OČR nepáčia keďže tvoju prácu niekto urobiť musí....takže ti nemusí dať odmeny, prípadne stiahnuť osobný príplatok či sa s tebou môže pri prvej vhodnej príležitosti rozlúčiť ....

autor
18. apr 2025

@mogaa tak ja mam zmluvu na dobu neurcitu a rozlucit sa so mnou kvoli častym očr za ktore nemozem a mam na ne pravo asi nemoze

skusihu
18. apr 2025

Rozlúčiť sa s tebou samozrejme môže. Len nepovie, že je to kvôli častým OCRkam.

luccija
18. apr 2025

Môže a nemôže tá prepustiť dôvod, keď sa ťa potrebuje zbaviť sa vždy nájde.Ako matka tá chápem, ako zamestnávateľ ktorému možno stojí práca, ostatní ťahajú za teba no je to ťažké.
Prísť ta skontrolovať domov nemôže trocha si mýli pojmy a dojmy.a, keď už tak "nepriamo" ti naznačil tak si mu mala povedať, že to, že si doma je opodstatnené mrzí ťa to, ale ..

mogaa
18. apr 2025

No ak zamestnávateľ chce, tak dôvod na prepustenie si nájde🙂oficiálne to ale nemôže byť PN ani OČR.....stačí že zmení organizačnú štruktúru, tvoje miesto zanikne a vznikne nové s iným názvom...prípadne ti prácu "okorení" s tým že budeš mať vykonávať prácu nadčas aby si stíhala či zastupovania kolegýň a podobne....ono samozrejme záleží od pracovnej pozície, ale väčšina ľudí nie je nadšená ak musí v čase niekoho kto je na OČR robiť svoju prácu a aj prácu za kolegu a to za rovnaký plat....toto je druhý pohľad na vec, ktorý ale mamičky vidieť nechcú....takže firmy to riešia ako vedia , ak je to pričasto tak buď daný človek dostáva nižšie odmeny alebo mu to okorenia.....teraz sa ale nebavíme o 1-2 OČR za 3 mesiace, ale za častejších OČR, lebo tú prácu za človeka čo je na OČR niekto urobiť musí a ten to samozrejme nechce robiť zadarmo - ak je to často a okrem toho robí aj svoju prácu....

melanta
Autor odpoveď zmazal
melanta
22. apr 2025

Čo znamená, že si bola počas 3 mesiacov viac krát OČR? 2x alebo 8x? Pretože ak je niekto doma každý druhý týždeň, je na mieste pochopiť aj zamestnávateľa. Predtým si na OČR nezvykla chodiť? Čo sa stalo, že teraz za 3 mesiace si bola viac krát? Nejaký nová diagnóza? Je predpoklad, že OČR sa budú aj naďalej opakovať? Odporúčam:
1. Zamestnávateľovi povedať, aj keď to naznačil iba nepriamo, že navštíviť tvoju adresu môže, ale ty mu neotvoríš, pretože ti to žiadny zákon neprikazuje, nakoľko nie si povinná dodržiavať režim ako pri PN a pokiaľ to nevie, tak je vhdoné osloviť právnika, ktorý mu to vysvetlí.
2. Ak ide o situáciu, ktorá bude vyžadovať aj ďalšie OČR, vysvetliť situáciu v práci, že dieťaťu vznikli zdravotné problémy, ktoré budeš riešiť a povedať aj predpokladaný časový horizont. Aj pre mňa bola dochádzka vždy veľmi dôležitá. Ale ak niekto prišiel a narovinu mi povedal, čo sa deje, veľmi ochotne som mu vychádzala v ústrety. Pretože sme ľudia.
3. Striedať sa na OČR s mužom. Je rovnaký rodič.