icon

Môže manžel živnostník zamestnať svoju manželku?

22. okt 2025

Manžel je živnostník. Môže ma zamestnať aj keď má len živnosť?
Plánuje prejsť na sro po novom roku.

Ak by ma mohol zamestnať ako živnostník, koľko musí odvádzať za mňa do sociálnej poisťovne a zdravotné? Ďakujem 🍀

Strana
z2
autor
22. okt 2025
@alenamihal

Moj manzel ma s.r.o. a som v jeho firme zamestnana..odvadzame min odvody momentalne ..min preto,lebo do vasej vlady nedam ani jeden cent navyse..ked sa zmeni situacia,zmenim si aj mzdy...ja od jan lutujem zivnostnikov,nekrestanske prachy budu platit ...lepsie mat s.r.o. momentalne

@alenamihal môžem ti napísať ss prosím?

janickacrazy
22. okt 2025

@anonym_autor ak máš dieťa do 6 rokov, môžeš zostať doma a štát bude za teba platiť odvody, nemusíš sa hlásiť na úrade práce, možno by vás to takto vyšlo aj lacnejšie ako keby ťa manžel zamestnal, treba si to prepočítať všetko

autor
22. okt 2025
@janickacrazy

@anonym_autor ak máš dieťa do 6 rokov, môžeš zostať doma a štát bude za teba platiť odvody, nemusíš sa hlásiť na úrade práce, možno by vás to takto vyšlo aj lacnejšie ako keby ťa manžel zamestnal, treba si to prepočítať všetko

@janickacrazy ale musel by chodiť do škôlky max na 4 hodiny ?

anonym_de1aba
22. okt 2025
@anonym_autor

@alenamihal môžem ti napísať ss prosím?

@anonym_autor vsak si anonym ako ti ma napisat.

janickacrazy
22. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no áno, to je pravda, ale keby si bola doma, tak ti to hádam nevadí, či?

autor
22. okt 2025
@anonym_de1aba

@anonym_autor vsak si anonym ako ti ma napisat.

@anonym_de1aba prečítaj si ešte raz čo som napísala.

anonym_0c5c76
22. okt 2025
@joja101

@anonym_0c5c76 Čo by sme bez tej AI robili, však?

@joja101 veď rýchlejšie nájde % odvodov, ako ty na Googli😆. Presne autorke aj tak poradí len aktuálna účtovníčka.

anonym_5fd33f
23. okt 2025

Staci sa rozhodnut a ujasnit si fakty = budes realne pracovat, alebo budes mat len proforma zmluvu, aby si niekde bola. Budes okrem toho zhanat aj inu pracu? Alebo to chcete, aby si mala odvody platene a bola doma? TU su moznosti: 1) zamestnat sa normlane na zmluvu u muza, mozes si dat uvazok aky chces, a minimalnu mzdu v primeranom stupni narocnosti = odvody sa platia, atd. Nemas viac menej ziadne povinnost, zamestnavatel = szco, bude riesit administrativu = cez mzdvou uctovnicku, BOZP je jednorazova zalezitost, vygooglite si, skolenie.. potom sa raz za cas preskolia zamestnanci a to casto byva v takychto pracovnych pomeroch len formalita. Mzdove naklady si vypocitate hocikde cez mzdovu kalkulacku 2) praca na zivnost = budes mu fakturovat, co mu budes fakturovat, za kolko? Financna narocnost tohto je vyssia = odvody, dane, a administrativa okolo = ak si to neviete urobit svojpomocne = co asi nie, lebo by si sa toto nepytala... 3) urad prace, rodicovska DV.. to su uz podla mna na dlhsie obdobie len spekulacie. Ale mysim, ze mozes byt koniec koncov aj dobrovolne nezamestnana a platit si len odvody. len to si uz manzel do nakladov neda... cize treba sa pozriet aj na to, ci potrebuje nejake naklady na zivnost alebo nie.

kp7333
23. okt 2025

Moze ta zamestnat, nastavit ti min. mzdu, z ktorej budes platit minimalne odvody. Len rataj s tym, ze aj dochodok budes mat minimalny. Treba sa zabezpecit inak (a nespoliehat sa na manzela samozrejme).

alenamihal
23. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ano iba 4hod..ja som tak bola a potom som presla k manzelovej s.r.o.

Strana
z2