icon

Môže mi zamestnávateľ neuznať celodennú priepustku?

15. apr 2025

Ahojte, prosím o radu.Môže mi zamestnávateľ neuznať celodennú priepustku aj keď lekár napísal, že som tam reálne bola celý pracovný čas? V práci začínam o ôsmej, končím o štrnástej. Na vyšetrenie som prišla 9:15 odchádzala som cca 14:30. Zamestnávateľ mi uznal len dve hodiny a za ostatné mi zapísal absenciu lebo podľa neho vyšetrenie viac ako dve hodiny netrvá ( čo je blbosť keď ma len cesta tam stála 2 hodiny času )

jankadr
16. apr 2025

V Tom prípade nárok na priepustku je a keď je tam celý deň,mal by uznať celý den

bobrina1
16. apr 2025

@dadis tak moze byvat v Nitre a pracovat v Bratislave, co moze trvat aj 1,5 hod. + dopravit sa zo stanive do prace nieco trva, plus mozu byt problemy na ceste, tak kludne aj 2- e hodiny moze trvat cesta.

brendaa
16. apr 2025

@kalifka ahoj mozes poradiť pls...
práca vo verejnej správe, známa mala choré dieťa/cca11-12r/, bola u pediatra a mala paragraf s doprovodom, na celý deň... dieťa vysoké teploty a nemalo s kým ostať doma.
No a zamestnávateľ - neakceptuje.. ...že neexistuje, aby ostala doma na péčku.. že nebola celý deň u lekára ... takže si potom musela vziať pol dňa dovolenky... 🤦‍♀️....

bobrina1
16. apr 2025

@krasneleto bola som u zubara, mohla som ist cely den na PN (nezijem na Sk, u nas je to inac) ale myslela som, ze to zvladnem. Osetrenie bola nakoniec take ,ze som mala 4 injekcie. A to v praci musim rozpravat, nesedim v kancli za PC. Nakoniec som bola v praci s maskou na tvari, kedze 5 hodin som si necitila tvar, tiekli mi sliny a krv. Takze aj taketo osetrenia su.

miui
16. apr 2025

@kalifka prosim ta, moj zamestnavatdl uznava paragraf iba na 5 hodin, medzi 9-14 kedy musime byt pritomni v praci, kedze mame flexibilnu pracovnu dobu a zvysne 3 hodiny si musime nadrobit...js to v poriadku?

cacianka
16. apr 2025

@brendaa veď ti tu normálne píšeme - zamtel musí akceptovať rozhodnutie lekára, iba on vie aký bol zdravotný stav dieťaťa a či potrebovalo opateru.
Kľudne si môže požiadať inšpektorát práce o vyjadrenie, prípadne vyjadrenie od lekára.

cacianka
16. apr 2025

@jankadr práve na takýto účel môže zamtel zaviesť dochadzkovy bonus. Ale keď raz zamestnanec potrebuje vyšetrenie, ošetrenie na celý deň tak sakra potrebuje. A nemusí mu byť trapno.
Pracujem v nemocnici, aj dnes som stretla pacientov, ktorí pricestovali na odborné vyšetrenie z LC do BA. Si myslíš že to stihnú za 2 hodiny ?!
A takýchto pacientov máme mrte , tisícky, a veeeelmi často musia prísť aj 10x do roka. Nie PN, ale vyšetrenie, kontrola. Nedajbože že musia cestovať sanitkou, tak ráno od 4- 5.00 a domov ich dovezie o 18 - 19.00.

cacianka
16. apr 2025

@miui nie je.

jankadr
16. apr 2025

@cacianka prosím čítaj môj text s porozumením.

punka24
Autor odpoveď zmazal
loulou02811
17. apr 2025

Máš napísané na priepustke celý deň? Máš. Tak ako dlho si sedela v aute a ako dlho v čakárni a ako dlho u lekára jemu môže byť jedno. Máš na to nárok zo zákona. To robíš u súkromníka? Akurát včera som sa o tom bavila s dcérou a tiež mi tvrdila, že jej zamestnávateľ neakceptuje paragrafy, nakoľko robí krátky-dlhý a ma si vybavit lekára cez voľno. Ale to je tiež riadna sprostosť, lebo po troch 12kach v práci si človek cez voľno potrebuje aj oddýchnuť a aj niečo porobiť doma a nie aby zabil pól dňa u lekára.

loulou02811
17. apr 2025

@miui áno, aj toto je v poriadku pri pracovnej nerovnomernosti

siskaafilip
17. apr 2025

Ja som tiež teraz ostala prekvapená,lebo tiež mi šéf povedal že ak je doktor v meste kde aj firma -platia 4hod,ale mne tam dala doktorka že platí celý deň -a šéf mi nato ,že to aj tak neplatí,že len tie 4hod

sweet20
17. apr 2025

@siskaafilip nahlasila by som ho..

zuzana76
17. apr 2025

Ja som mala minuly rok vycerpane paragrafy uz v septembri. Bohuzial, vsetko sa nakopilo, chvalabohu, ze potom mi zamestnavatel umoznil nahradne volno. Co maju robit ludia, ktori su chronicky chorí, ale nie je to na PN, ale vysetrenia ako na beziacom pase? Aj styria - piati odborní lekari mesačne u viacerých rodinných prislusnikov, plus mna. A to som sa striedala aj s manzelom.

zuzana76
17. apr 2025

@loulou02811 a hlavne, clovek je rad, ze dostane termin u lekara, nieze si bude este vyberat kedy, ked cakacie doby su niekde aj pol roka.

mircalla
17. apr 2025

@krasneleto Nemoze. Moze mat lekara mimo bydlisko, dlhsie cakat, mat viac vysetreni - priklad posle ta dalej na RTG co je dalsie vystrenie, opat cakat. Nie je na zamestnavatelovi, aby mal posudzovat kolko casu tam ma stravit. Strasne taras

lucique29
17. apr 2025

jasne podla mna ti musí akceptovať celý deň. Podľa zákona máš právo na 7dní lekára a 7dni ešte ako doprovod ked ides s mamou alebo dieťaťom

jankadr
17. apr 2025

@zuzana76 samozrejme,že ti moze umožniť náhradné voľno,dokonca aj neplatené voľno na deň u lekára,jedine si za ten deň musíš zaplatiť odvody do ZP

bozenka67
17. apr 2025

Zamestnavatel je povinný akceptovať to, čo mu predložis od lekára, ak je tam uvedené celodenné ošetrenie a tie časy, čo si uviedla v príspevku, je to tvoj nárok zo zákona na celodenné ošetrenie, ktoré je povinný ti zaevidovat. Zamestnávateľ nemá právo celodenné ošetrenie, ktoré je vystavené od lekára akokoľvek krátiť. Napr. Ak by si bola na jednodňovej zákroku, je úplne jedno ako dlho ten zákrok trval, ak lekar podľa tvojho stavu usudi, že máš mať po ňom rekonvalescenciu ešte do konca dňa a vystaví ti celodenné ošetrenie, zamestnávateľ nemá právo to akokoľvek spochybňovať. Zamestnávateľ taktiež nemá právo od teba vyžadovať ziadne podrobnosti o tvojom celodennom vyšetrení a ty nemáš povinnosť mu ani len vysvetľovať na akom vyšetrení si bola. Sú to tvoje osobne údaje týkajúce sa tvojho zdravotného stavu, do ktorých tvojho zamestnávateľa je veľké guľové. Ty si prinieslo potvrdenie o celodennom vyšetrení, na ktoré máš nárok 7 dni do roka, a to je pre Zamestnávateľa jediná informácia, na ktorú on ma nárok. Vysetrenie a jeho dĺžka. Môžeš sa obrátiť podnetom na inšpektorát prace, uviesť, čo sa stalo. Kto podáva podnet, sa nezverejňuje. Inšpektora prace potom urobí u zamestnávateľa inšpekciu a skontroluje dodržiavanie zákonníka práce a nariadi mu aby dodržiaval to co tam všetko nájde že nedodrziava. Možno aj iné veci

bozenka67
17. apr 2025

@bozenka67 opravujem...ak je tam uvedené celodenné ošetrenie a nie tie časy co si uviedla v príspevku. Lebo ak sú tam uvedené tie časy, tak je povinný akceptovať len tie časy, co sú na potvrdení od lekara

kalifka
17. apr 2025

Nesmiete nechať , aby sa takto zamestnávateľ správal. Ako napíšem znova, lekár je viac, ako váš zamestnávateľ - až lekár určí, že je to na 24 hodinový oddych ( teraz myslím paragraf na vás ) musí to rešpektovať - ale musí byť napísané 24 hodinový odpočinok a nie celodenné vyšetrenie.
Ked sa to týka dieťaťa - na jeden deň nemá zmysel si brať OČR a viem, že aj lekári detský majú problém dať hoc aj na dva dni. Taktiež nemôže byť napísané - celodenné vyšetrenie. Mne napríklad nosia zamestnanci - dôvod dohľad nad dieťaťom.
Je bežné, že máte lekára v inom meste a nie ste povinný naháňať sa, len aby ste stihli ísť na hodinu - dve do práce. Nakoľko aj to cestovanie treba rátať.

bozenka67
17. apr 2025

Náhradné voľno ti moze a nemusí umožniť. To je na zamestnávateľovi. Avšak na 7 dni lekára do roka máš nárok, to musí akceptovať, ci sa mu to páči alebo nie. To nie je na jeho vôli. Na jeho vôli je len len ďalšie pracovne voľno, ci už platene alebo neplatené, ktoré neupravuje explicitne Zákonník prace ako nárok zamestnanca.

bozenka67
17. apr 2025

@krasneleto ziadne obmedzenie lekar v mieste bydliska alebo mimo Zakonnik prace neupravuje. Ak lekar, akýkoľvek, vystaví potvrdenie na ktorom bude uvedené celodenne vysetrenie/ ošetrenie, zamestnávateľ zaeviduje prekážku v práci na starne zamestnanca v tento deň bez akýchkoľvek obmedzení a prepočtov. A hotovo!

bozenka67
17. apr 2025

@memma treba dat podnet na inšpektorát prace. Hneď to bude zamestnavatel akceptovať. Kto podal podnet sa nezverejňuje.

bozenka67
17. apr 2025

@krasneleto zamestnavatel nemoze sam z vlastnej vôle, prepočítavať a ircit si podľa seba, aký čas bol alebo nebol nevyhnutný na tvoje ošetrenie, nie je lekar a do tvojho zdravotného stavu nie je ani oprávnený akokoľvek u lekára nahliadnuť a posudzovať ho. Je to yvoj osobny udaj chraneny zakonom.
Ak lekar vystaví celodenku, môže tak maximálne overiť priamu u toho lekára, ci ju skutočne on vystavil, a to je tak všetko, ziadne ďalšie údaje na akom konkrétnom vyšetrení si u neho bola a preco. To, čo ti povedali v práci, je nesprávny výklad zákona a ak tvoj zamestnávateľ si ho takto vykladá a aplikuje, ze podla vlastnej vôle kráti a posudzuje celodenky vystavené lekarom, porušuje Zákonník práce. Môžeš sa obrátiť na inšpektorát prace o bezplatne právne poradenstvo a tam to povedia to isto, čo ti hovorím ja.

bozenka67
17. apr 2025

@brendaa pol denná dovolenka neexistuje. A ak mala doprovod s potvrdením od lekára na celý deň, je povinný to akceptovať. Dĺžku nevyhnutného času určuje lekar a nie zamestnavatel. Zamestnavatel nie je lekar, nemá kompetenciu určiť nevyhnutnú dĺžku ošetrenia, tu určuje lekar a zamestnavatel túto dĺžku zo zákona je povinný zaevidovat ako prekážku v práci. Treba dat podnet na inšpektorát prace. Dovolenka slúži na oddych a zotavovanie. Z účelu tohto právneho institutu preto vyplýva, že pol denná dovolenka tento účel nemôže naplniť. Preto pol denná dovolenka sa zamestnancovi neurčuje. Iba ak by takáto situácia nastala v dôsledku dočerpania zvyšku dovolenku, kde by zvyšoval aj pol deň. Myslím ze sa chapame)

bozenka67
17. apr 2025

@cacianka dochádzkový bonus nemôže zaviesť, pretože, je diskriminačné a teda nezákonný. Zamestnavatel moze zavádzať len také podmienky vrátane tých čo sa týkajú odmeňovania, ktoré sú v súlade so Zákonom. Dochádzkový bonus by nebol v súlade so zákonom lebo by diskriminoval zamestnancov podľa ich zdravotného stavu. Dochádzkový bonus je preto nezákonný a v prípade kontroly z inspektoratu prace by mal zamestnavatel problemy

krasneleto
17. apr 2025

@bozenka67 ja som niekde povedala, ze ti zamestnavatel ma vyberat lekara? ja len tvrdim, ze ma pravo si overit, ci zamestnanec bol u lekara a u nas prax ukazuje, ze min 50% takychto celodennych priepustiek nie je v sulade s osetrenim... bohuzial.

krasneleto
17. apr 2025

@bozenka67 ale to, ze na preventivku u zubara nepotrebujes 8,5 h asi vieme brat ako argument... zakon je vylozeny velmi spravne a nebyt tích, ktorí si takto robia den volna, nikto by neriesil... ja ale nehovorim o tomto konkretnom pripade autorky... ale vseobecne